Matkat Qatar


Qatar pähkinänkuoressa

Qatar on nopeasti kasvava arabimaa, jolla on maailman toiseksi suurin bruttokansantuote. Pääkaupungissa Dohassa on loistavat mahdollisuudet tehdä tuliaisostoksia. Qatar on islamilainen maa, jossa on syytä käyttäytyä korrektisti. Paljastavia vaatteita, julkisia hellyydenosoituksia ja julkisilla paikoilla esiintymistä alkoholin vaikutuksen alaisena on syytä välttää.
Pinta-ala
11 586 km²

Asukasluku
2 532 104 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Doha

Kielet
Arabian kieli

Uskonto
Islam, jonkun verran myös kristittyjä ja muita uskontovähemmistöjä.

Hallitusmuoto
Monarkia


Qatar, yleistä

Viisumit
Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Qatariin jos matkustusaika maassa on alle 90 päivää. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen ja maahan saavuttaessa on oltava paluu- tai jatkolippu.

Huom! Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Valuutta
Qatarin rahayksikkö on Qatarin rial (QAR). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Aikaero
Qatarin aikaero Suomeen on talvella +1 tunti ja kesällä Qatarissa on sama aika.

Sähkövirta
Qatarin sähkövirta on 240 V (50Hz). Suomalaiset laitteet tarvitsevat brittiläisen adapterin.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus omalta operaattoriltasi. Qatarin suuntanumero on +974.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijoille ja ravintolahenkilökunnalle sekä taksinkuljettajille voi jättää noin 10% tippiä loppulaskusta, ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Laukunkantajille hotelleissa suositellaan annettavaksi noin 1 USD / laukku. Myös oppaille on kohteliasta antaa tippiä, esimerkiksi 5–15 USD/päivä.

Ilmasto
Qatarin ilmasto on toukokuusta syyskuuhun kuuma ja sateeton. Silloin lämpötila saattaa nousta jopa 50 asteeseen ja aavikkotuulet tuovat hiekkamyrskyjä. Muuna aikana saadaan satunnaisia sadekuuroja. Kesän päivälämpötilat käyvät lähellä 40 astetta, talvellakin yli 20 asteessa. Qatarissa sataa vähän, mutta ilma on silti kosteaa. Rannikolla suurempi kosteus lisää kesäpäivien tukaluutta.

Ruoka ja juoma
Qatarin ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet lähialueiden ruokakulttuurit. Vaikutteita on saatu esimerkiksi Intiasta ja Iranista. Mausteita käytetään paljon, kuten myös mereneläviä, kanaa, lammasta sekä lisukkeina riisiä ja kasviksia. Yhtenä kansallisruokana pidetään Machboos-annosta, annos sisältää mausteista riisiä tarjoiltuna joko lihan tai merenelävien kanssa. Makeita ruokalajeja ovat esimerkiksi friteeratut taikinapallot, jotka on kastettu hunajaan. Myös tuoreita hedelmiä ja taateleita käytetään jälkiruoaksi. Porsaanlihaa ja alkoholia ei ole tarjolla julkisesti islaminuskon takia. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Matkustussesongit
Matkustamista kannattaa välttää kesäkausina, kun ilma on todella kuuma ja kostea. Paras aika matkustaa on loppusyksystä tai alkukeväästä.

Turvallisuus
Qatar on yleisesti turvallinen matkailukohde. Maassa on kuitenkin ajoittain ilmoitettu terrori-iskujen uhasta länsimaalaisia kohtaan. Terrorismiriski maassa on vähäinen. Rikollisuutta maassa on vähän. Turisteja kehotetaan kuitenkin tavanomaiseen varovaisuuteen. Islaminuskosta johtuvat käyttäytymissäännöt on syytä huomioida. Maahan ei saa tuoda alkoholia ja israelilaiset tuotteet voivat tuottaa ongelmia. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.