Matkakohteena Malawi

Opastetut kiertomatkat, englanninkielinen opas


Malawi pähkinänkuoressa

Pitkulaisen muotoinen Malawi sijaitsee Afrikan itäosassa. Sen hallinnollinen pääkaupunki on Lilongwe, mutta suurin kaupunki ja liike-elämän keskus on Blantyre. Maan läpi kulkee Itä-Afrikan hautavajoama, jonka alavimmassa kohdassa on endeemisistä kirjoahvenlajeistaan tunnettu Malawijärvi. Järvessä elää yli tuhat kalalajia, joista viittäsataa ei tavata missään muualla maailmassa. Järvestä etelään laskee Shirejoki. Hautavajoaman molemmin puolin kohoavat ylänköalueet. Suurien korkeuserojen takia Malawin ilmasto on hyvin vaihteleva. Shiren laakso on vain noin 180 metrin korkeudella merenpinnasta ja siellä vallitsee trooppisen kuuma ilmasto. Malawin vuoristoalueella sataa vuosittain noin 1500-2000 mm ja näin ollen se on Afrikan sateisinta aluetta. Malawissa sijaitsee kaksi Unescon maailmanperintökohdetta, jotka ovat Chongoni-vuoren kalliomaalaukset sekä Malawijärven kansallispuisto. Malawissa on yhdeksän kansallispuistoa, joissa elää yli 170 nisäkäslajia, mukaan lukien "Big 5", johon kuuluu leijona, leopardi, sarvikuono, puhveli ja elefantti. Eri lintulajeja maassa on noin 650. Malawi tarjoaa matkailijalle auringon paahtamia rantoja, turkoosia vettä, värikkäitä kaloja, sukellusta, snorklausta ja safareita.


Pinta-ala
118 484 km²

Asukasluku
18 570 321 (by 07/2016)

Pääkaupunki
Lilongwe

Väestö
Kreoleja (malasialais–indonesialaisia), intialaisia, ranskalaisia

Uskonto
Kristityt 82 %, muslimit 13 %, muut 5 %

Kieli
Englanti (virallinen), chichewa (yleinen)

Hallitusmuoto
Tasavalta


Malawi, yleistä

Viisumit
Suomalaiset tarvitsevat voimassaolevan passin sekä viisumin Malawiin matkustettaessa. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. Malawin single entry -viisumi maksaa 75 usd. Viisumin saa viranomaisilta maahan saavuttaessa. Huom! Viisumikäytännöt ja -hinnat saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta paikallisten viranomaisten johdosta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi mahdollisen erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi A- ja B-hepatiittirokotusta suositellaan. Riskiarvion perusteella hankittavia rokotuksia ovat muun muassa kolera ja lavantauti. Keltakuumerokotusta ei Malawiin vaadita pakollisena. Todistus keltakuumerokotuksesta saatetaan kuitenkin vaatia, jos matkailija saapuu maasta, jossa keltakuumetta esiintyy. Malawissa esiintyy malariaa, ja malarialääkityksen tarpeesta on hyvä keskustella oman lääkärin kanssa.

Valuutta
Malawin rahayksikkö on Malawin kwacha (MWK), joskin myös Yhdysvaltain dollarit (usd) kelpaavat maksuvälineenä melko hyvin. Luottokortin käyttäminen onnistuu paikoittain, mutta erityisesti pienemmillä paikkakunnilla tai syrjäisemmissä kohteissa käteinen on maksutapana varmin.

Aikaero
Suomeen Kesällä -1 h, talvella 0 h.

Sähkövirta
Sähkövirta on 230V.

Matkapuhelimet ja internetyhteydet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden operaattoriltasi.

Ilmasto
Malawissa on suuret korkeuserot, joten sää vaihtelee eri paikoissa vuodenajasta riippuen. Suurimmassa osassa maata vallitsee trooppinen monsuuni, eli talvet ovat kuivia ja kesät kosteita. Shiren laakso sijaitsee 180 metriä merenpinnan yläpuolella. Vuoristoalueet ovat sateisimpia, ja sadekausi alkaa yleensä marraskuussa ja kestäen maaliskuuhun asti. Suurin sademäärä tulee tavallisesti marras- ja huhtikuun välillä. Lämpimin kausi on tavallisesti marraskuu, lämpötilan ollessa vuoristoalueilla noin 20 – 23 asteen välillä  ja laaksoalueilla noin 28 – 30 asteen tietämillä.  

Kielet, etniset ryhmät ja uskonto
Malawissa on useita etnisiä ryhmiä (Chewa 32,6%, Lomwe 17,6%, Yao 13,5%, Ngoni 11,5%, Tumbuka 8,8%, Nyanja 5,8%, Sena 3,6%, Tonga 2,1%, Ngonde 1%, muita 3,5%). Englanti on virallinen kieli ja chichewaa käytetään yleisesti. Muita kieliä ovat esimerkiksi chinyanja, chiyao, chitumbuka, chilomwe, chinkhonde, chingoni, chisena, chitonga, chinyakyusa ja chilambya. Kristittyjä väestöstä on reilu 80% ja muslimeja noin 13%.

Turvallisuus
Malawissa esimerkiksi taskuvarkaudet ja ryöstöt ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleinen varovaisuus maalaisjärjen puitteissa on koko matkan aikana suotavaa.

Tipit
Palvelumaksut hotelleissa, lodgeissa ja ravintoloissa eivät yleensä sisälly hintaan. Tarjoilijoille ja ravintolahenkilökunnalle voi tipiksi jättää noin 5 – 10% loppulaskusta. Laukunkantajille hotelleissa ja lodgeissa suositellaan annettavaksi noin 0,5 usd / laukku. Lodgeilla on tippi suositeltavaa jättää henkilökunnan yhteisesti jaettavaksi, ja suuntaa-antavana määränä on noin 5 usd/vieras/yö. Safarikuljettajille tai pitkien ajomatkien päätteeksi suositellaan annettavaksi noin 3-6 usd/päivä/henkilö kun autossa on 4-6 henkeä. Mikäli autossa on vain 1-3 henkeä, on tipin suositus noin 8-15 usd/päivä/hlö. Tippi annetaan hyvästä palvelusta, ja esitettyjä suuntaviivoja on hyvä soveltaa vastaanotetun palvelukokemuksen mukaan.

Matkalle mukaan (safarit)
Kiikarit (suosittelemme jokaiselle omia kiikareita, huom. myös pariskunnille molemmille omansa), kameratarvikkeet ja muistikortteja, varaparistoja/akkuja.

Päiväaikaan pärjää mukavasti shortseissa, T-paidassa ja sandaaleissa tai lenkkareissa. Iltaisin hotelleissa ja lodgeissa on rento safarihenkinen pukeutumistyyli eli suosittelemme puuvillaisia pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaisia paitoja (myös mahdollisten hyttysten varalta). Aamuisin ja iltaisin puistoajoilla saattaa olla hyvinkin viileää, joten kevyt lämmin neule ja tuulenpitävä pusakka mukaan.

Lisäksi mukaan pieni päiväreppu tai kassi, jossa voi säilyttää henkilökohtaiset tavarat päivämatkojen aikana. Matkalaukut ovat maastoautojen tavaratilassa, joten suosittelemme pehmeitä kasseja. Päähine, aurinkovoiteita (korkea suojakerroin), kosteuspyyhkeitä, käsien desinfiointigeeliä, pieni linkkuveitsi (huomioi pakkaamisessa turvallisuusohjeet lentomatkoilla). Jalkineet, jotka ovat "sisään ajetut". Jos otat mukaan sandaalit, niin suosittelemme hyvin istuvia remmillisiä sandaaleita safarille. Hyttysmyrkkyä kannattaa ottaa Suomesta mukaan, toki sitä saa myös paikan päältä tarvittaessa.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.