• MALAWI
  • MALAWI

Matkat Malawi

 

Opastetut kiertomatkat, englanninkieliset palvelut


Malawi pähkinänkuoressa

Pitkulaisen muotoinen Malawi sijaitsee Afrikan itäosassa. Sen hallinnollinen pääkaupunki on Lilongwe, mutta suurin kaupunki ja liike-elämän keskus on Blantyre. Maan läpi kulkee Itä-Afrikan hautavajoama, jonka alavimmassa kohdassa on endeemisistä kirjoahvenlajeistaan tunnettu Malawijärvi. Järvessä elää yli tuhat kalalajia, joista viittäsataa ei tavata missään muualla maailmassa. Järvestä etelään laskee Shirejoki. Hautavajoaman molemmin puolin kohoavat ylänköalueet. Suurien korkeuserojen takia Malawin ilmasto on hyvin vaihteleva. Shiren laakso on vain noin 180 metrin korkeudella merenpinnasta ja siellä vallitsee trooppisen kuuma ilmasto. Malawin vuoristoalueella sataa vuosittain noin 1500-2000 mm ja näin ollen se on Afrikan sateisinta aluetta. Malawissa sijaitsee kaksi Unescon maailmanperintökohdetta, jotka ovat Chongoni-vuoren kalliomaalaukset sekä Malawijärven kansallispuisto. Malawissa on yhdeksän kansallispuistoa, joissa elää yli 170 nisäkäslajia, mukaan lukien "Big 5", johon kuuluu leijona, leopardi, sarvikuono, puhveli ja elefantti. Eri lintulajeja maassa on noin 650. Malawi tarjoaa matkailijalle auringon paahtamia rantoja, turkoosia vettä, värikkäitä kaloja, sukellusta, snorklausta ja safareita.

Pinta-ala
118 484 km²

Asukasluku
21 196 629 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Lilongwe

Uskonto
Kristityt 82 %, muslimit 13 %, muut 5 %

Kieli
Englanti (virallinen), chichewa (yleinen)

Hallitusmuoto
Tasavalta


Malawi, yleistä

Viisumit
Suomalaiset tarvitsevat voimassaolevan passin Malawiin matkustettaessa. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. Malawin viisumivaatimus Suomen kansalaisille poistui vuoden 2024 alkupuolella. Huom! Viisumikäytännöt ja -hinnat saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta paikallisten viranomaisten johdosta.

Mikäli matka Malawiin kulkee Etelä-Afrikan tai Botswanan kautta huomioittehan, että alaikäisten lasten tulee esittää passin lisäksi englanninkielinen alkuperäinen syntymätodistus (ote väestötietojärjestelmästä, jonka saa maistraatista).

Alaikäisen lapsen, joka matkustaa ilman toista tai molempia huoltajia, tulee esittää poissaolevan huoltajan suostumus ennen lentoja ja mahdollisesti myös Etelä-Afrikassa. Mikäli alaikäisellä on vain yksi laillinen huoltaja tulee esittää oikeuden päätös yksinhuoltajuudesta tai toisen huoltajan kuolintodistus.

Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvien matkustusdokumenttien vuoksi.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi mahdollisen erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi A- ja B-hepatiittirokotusta suositellaan. Riskiarvion perusteella hankittavia rokotuksia ovat muun muassa kolera ja lavantauti. Malawissa esiintyy malariaa, ja malarialääkityksen tarpeesta on hyvä keskustella oman lääkärin kanssa.

Jos saavut Malawiin keltakuumeen esiintymisalueelta, tulee keltakuumerokotuksesta esittää kansainvälinen rokotuskortti. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.

Kun Malawiin matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Lentoreitityksissä saattaa kuitenkin aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisista tilanteista johtuen suosittelemme, että matkalla on aina mukana voimassaoleva rokotustodistus.

Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen vuoksi.

Valuutta
Malawin rahayksikkö on Malawin kwacha (MWK), joskin myös Yhdysvaltain dollarit (USD) kelpaavat maksuvälineenä melko hyvin. Luottokortin käyttäminen onnistuu paikoittain, mutta erityisesti pienemmillä paikkakunnilla tai syrjäisemmissä kohteissa käteinen on maksutapana varmin.

Tipit
Palvelumaksut hotelleissa, lodgeissa ja ravintoloissa eivät yleensä sisälly hintaan. Tarjoilijoille ja ravintolahenkilökunnalle voi tipiksi jättää noin 5 – 10% loppulaskusta. Laukunkantajille hotelleissa ja lodgeissa suositellaan annettavaksi noin 0,5 usd / laukku. Lodgeilla on tippi suositeltavaa jättää henkilökunnan yhteisesti jaettavaksi, ja suuntaa-antavana määränä on noin 5 usd/vieras/yö. Safarikuljettajille tai pitkien ajomatkien päätteeksi suositellaan annettavaksi noin 3-6 usd/päivä/henkilö kun autossa on 4-6 henkeä. Mikäli autossa on vain 1-3 henkeä, on tipin suositus noin 8-15 usd/päivä/hlö. Tippi annetaan hyvästä palvelusta, ja esitettyjä suuntaviivoja on hyvä soveltaa vastaanotetun palvelukokemuksen mukaan.

Aikaero
Malawin aikaero Suomeen on kesällä -1 tunti. Talvella ei ole aikaeroa.

Sähkövirta
Sähkövirta on 230V. Suomalaisiin laitteisiin tarvitset Iso-Britannialaisen adapterin.

Matkapuhelimet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden operaattoriltasi. Malawin suuntanumero on +265.

Ilmasto
Malawissa on suuret korkeuserot, joten sää vaihtelee eri paikoissa vuodenajasta riippuen. Suurimmassa osassa maata vallitsee trooppinen monsuuni, eli talvet ovat kuivia ja kesät kosteita. Shiren laakso sijaitsee 180 metriä merenpinnan yläpuolella. Vuoristoalueet ovat sateisimpia, ja sadekausi alkaa yleensä marraskuussa ja kestäen maaliskuuhun asti. Suurin sademäärä tulee tavallisesti marras- ja huhtikuun välillä. Lämpimin kausi on tavallisesti marraskuu, lämpötilan ollessa vuoristoalueilla noin 20 – 23 asteen välilläja laaksoalueilla noin 28 – 30 asteen tietämillä.

Ruoka ja juoma
Malawin perusruokaa on nsima, joka tehdään jauhetusta maissista. Nsima tarjoillaan kastikkeen, lihan ja kasvisten kanssa. Malawin järvistä kalastetaan paljon kalaa, joka tarjoillaan yleensä ranskalaisten perunoiden kanssa. Perinteisiä jälkiruokia ovat kanelista ja bataatista tehdyt mbatata-keksit sekä nthochi-banaanileipä.Malawin vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.

Kielet, etniset ryhmät ja uskonto
Malawissa on useita etnisiä ryhmiä (Chewa 32,6%, Lomwe 17,6%, Yao 13,5%, Ngoni 11,5%, Tumbuka 8,8%, Nyanja 5,8%, Sena 3,6%, Tonga 2,1%, Ngonde 1%, muita 3,5%). Englanti on virallinen kieli ja chichewaa käytetään yleisesti. Muita kieliä ovat esimerkiksi chinyanja, chiyao, chitumbuka, chilomwe, chinkhonde, chingoni, chisena, chitonga, chinyakyusa ja chilambya. Kristittyjä väestöstä on reilu 80% ja muslimeja noin 13%.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Matkalle mukaan (safarit)
Kiikarit (suosittelemme jokaiselle omia kiikareita, huom. myös pariskunnille molemmille omansa), kameratarvikkeet ja muistikortteja, varaparistoja/akkuja.

Päiväaikaan pärjää mukavasti shortseissa, T-paidassa ja sandaaleissa tai lenkkareissa. Iltaisin hotelleissa ja lodgeissa on rento safarihenkinen pukeutumistyyli eli suosittelemme puuvillaisia pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaisia paitoja (myös mahdollisten hyttysten varalta). Aamuisin ja iltaisin puistoajoilla saattaa olla hyvinkin viileää, joten kevyt lämmin neule ja tuulenpitävä pusakka mukaan.

Lisäksi mukaan pieni päiväreppu tai kassi, jossa voi säilyttää henkilökohtaiset tavarat päivämatkojen aikana. Matkalaukut ovat maastoautojen tavaratilassa, joten suosittelemme pehmeitä kasseja. Päähine, aurinkovoiteita (korkea suojakerroin), kosteuspyyhkeitä, käsien desinfiointigeeliä, pieni linkkuveitsi (huomioi pakkaamisessa turvallisuusohjeet lentomatkoilla). Jalkineet, jotka ovat "sisään ajetut". Jos otat mukaan sandaalit, niin suosittelemme hyvin istuvia remmillisiä sandaaleita safarille. Hyttysmyrkkyä kannattaa ottaa Suomesta mukaan, toki sitä saa myös paikan päältä tarvittaessa.

Huomioitavaa
Malawin hallitus on kieltänyt kertakäyttöisten, ohuiden muovipussien valmistuksen, jakelun sekä maahantuonnin. Muovipusseja koskevat käytännöt eri Afrikan maissa ovat vaihtelevia ja matkailijoiden matkatavaroissa oleviin muovipusseihin saatetaan suhtautua lievemmin kuin paikallisten arkikäytössä näkyviin muovipusseihin. Mikäli muovipusseja haluaa matkatavaroissa välttää, voi käsimatkatavaroihin sijoitettavat nesteet pakata esimerkiksi silikonista valmistettuun läpinäkyvään pussiin. Huom! Kieltoa koskevat käytännöt ja määräykset voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaisista johtuen.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.