Matkakohteena Mongolia

Opastetut aktiivimatkat, suomalainen matkanjohtaja

Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat

 

Mongolia pähkinänkuoressa

Mongolia sijaitsee Aasiassa Venäjän ja Kiinan välissä. Suureksi osaksi aron peittämä maa on maailman harvaanasutuin valtio. Mongolia on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin sisämaavaltio Kazakstanin jälkeen. Mongoliassa vallitsee mannerilmasto, jolle on ominaista kuumat kesät ja hyvin kylmät talvet. Vanhimmat tiedot mongoleista ovat Kiinasta noin 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Temujin yhdisti alueen muut heimot kuten tataarit, naimaanit ja merkiitit valtansa alle ja hänestä tuli vuonna 1206 Mongolian hallitsija, Tšingis-kaani. Hän ryhtyi rakentamaan imperiumia ja kaanin ratsumiehet etenivät nopeasti Kiinaan. Mongolivaltakunta ulottui laajimmillaan Kaakkois-Aasiasta Eurooppaan saakka.

Neuvosto-Venäjän synty heikensi venäläisten voimaa Mongoliassa. Kommunistit voittivat kiinalaiset joukot maaliskuussa 1921, jonka jälkeen neuvostoliittolaisia joukkoja saapui maahan tukemaan 11. heinäkuuta 1921 luotua itsenäistä Mongoliaa, josta tuli vuonna 1924 Mongolian kansantasavalta. Vuonna 1990 kommunistinen puolue salli muut puolueet. Mongolian vuoden 1992 perustuslaki poisti Mongolian nimestä kansantasavalta-määritteen ja maassa järjestettiin monien puolueiden kesken parlamentti- ja presidentin vaalit. Mongolia oli aikoinaan yksi maailman laajimmista valtakunnista.

Tänä päivänä Mongolia yrittää taas päästä maailmankartalle ja rakentaa omaa identiteettiään. Perinteet ja nykykulttuuri sekoittuvat Ulaanbaatarin kaduilla, jotka ovat tulvillaan tuontitavarana tuotuja luksustuotteita.

Pinta-ala
1 564 116 km²

Asukasluku
3 031 330 (by 7/2016)

Pääkaupunki
Ulaanbaatar (tai Ulan Bator)

Väestö 
95% mongoleja, jotka jakautuvat useisiin heimoihin: halhat 75%, kalmukit 5-7% ja burjaatit 3%. 5% kazakeja ja muita turkkilaisheimoja. 0,1% kiinalaisia ja venäläisiä.

Kieli
Mongoli

Pääelinkeino
Karjanhoito

Hallitusmuoto
Tasavalta


Mongolia, yleistä

Viisumit
Suomen kansalainen tarvitsee viisumin maahantuloa varten.

HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Rokotuksia ei Mongoliaan varsinaisesti vaadita, mutta A-hepatiittirokotusta suositellaan. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Mongolian rahayksikkö on tugrug. Sitä ei voi vaihtaa Suomessa. Matkavaluutaksi on suositeltavaa varata USA:n dollareita, mutta myös eurot käyvät. Dollariseteleiden on kuitenkin oltava uusia ja hyväkuntoisia, jotta niitä vaihdetaan.

Aikaero Suomeen 
Mongolia +6h.

Sähkövirta
Sähkövirta on Mongoliassa 230V.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Mongolian ilmasto on tyypillinen mannerilmasto. Kesäisin lämpömittari nousee näyttämään toisinaan yli 30 C. Talvisin lämpötila laskee jyrkästi jopa -30 C paikkeille. Koska Mongolian lähistöllä ei ole vesistöjä leudontamassa ilmastoa, lämpötila laskee nopeasti vuodenaikojen vaihtelun mukaan. Vuoristoisuus näkyy voimakkaina tuulina Mongoliassa. Maassa onkin yleensä noin 10km/h puhaltava tuuli, toisinaan tuuli voimistuu yli 20 km/h vahvuiseksi.

Matkustussesongit
Parasta aikaa matkustaa Mongoliaan on elokuusta lokakuuhun. Päivä- ja yölämpötilojen välillä on suuri ero, joten kannattaa pakata mukaan lämpökerrasto. Lokakuussa saattaa jo sataa lunta vuoristossa.                 

Uskonto
Puolet Mongolian väestöstä on buddhalaisia, 40% on ateisteja. Kristittyjä sekä shamanistejä on molempia noin 6% ja muslimeja noin 4%.

Ruoka ja juoma
Mongolian vesijohtoveden juominen on ehdottomasti kielletty. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä.

Eläimistö ja kasvillisuus
Vähäisen vedensaannin takia Mongoliassa kasvaa enimmäkseen kuivia aavikkokasveja. Kuitenkin maan toisella puolella on ohut havumetsävyöhyke. Tultaessa pohjoisesta etelään päin kasvillisuus muuttuu karumpaan suuntaan, mennen lopulta aavikkokasvillisuuteen. Mongolian eläimistöä ovat mm. tiukasti suojeltu lumileopardi, mongolianvillihevonen (przewalskinhevonen), villikameli, aasialainen villiaasi ja saiga-antilooppi.

Turvallisuus
Mongolia on melko turvallinen maa. Jokaisen on kuitenkin hyvä noudattaa yleistä varovaisuutta ja välttää liikkumista öiseen aikaan pääkaupunki Ulaanbaatarin kaduilla. Katurikollisuutta esiintyy. Ulkomaalaisiin kohdistuvat rikokset ovat pääasiassa taskuvarkauksia ja anastuksia, joita saattaa tapahtua erityisesti julkisen liikenteen kulkuvälineissä, Ulaanbaatarin kansainvälisellä lentokentällä sekä ulkomaalaisten suosimilla alueilla.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.