Matkat Mongolia

 

Opastetut aktiivimatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot

 

Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat


Mongolia pähkinänkuoressa

Korkeita vuorijonoja, leveitä jokia, suolajärviä, jäätikköalueita, ruohoisia tasankoja, mäntymetsiä, suomaata sekä kivikkoista erämaata. Uskomattoman luonnon lisäksi Mongoliassa on runsas eläimistö. 

Mongolia sijaitsee Aasiassa Venäjän ja Kiinan välissä. Suureksi osaksi aron peittämä maa on maailman harvaanasutuin valtio. Mongolia on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin sisämaavaltio Kazakstanin jälkeen. Mongoliassa vallitsee mannerilmasto, jolle on ominaista kuumat kesät ja hyvin kylmät talvet. Vanhimmat tiedot mongoleista ovat Kiinasta noin 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Temujin yhdisti alueen muut heimot kuten tataarit, naimaanit ja merkiitit valtansa alle ja hänestä tuli vuonna 1206 Mongolian hallitsija, Tšingis-kaani. Hän ryhtyi rakentamaan imperiumia ja kaanin ratsumiehet etenivät nopeasti Kiinaan. Mongolivaltakunta ulottui laajimmillaan Kaakkois-Aasiasta Eurooppaan saakka.

Neuvosto-Venäjän synty heikensi venäläisten voimaa Mongoliassa. Kommunistit voittivat kiinalaiset joukot maaliskuussa 1921, jonka jälkeen neuvostoliittolaisia joukkoja saapui maahan tukemaan 11. heinäkuuta 1921 luotua itsenäistä Mongoliaa, josta tuli vuonna 1924 Mongolian kansantasavalta. Vuonna 1990 kommunistinen puolue salli muut puolueet. Mongolian vuoden 1992 perustuslaki poisti Mongolian nimestä kansantasavalta-määritteen ja maassa järjestettiin monien puolueiden kesken parlamentti- ja presidentin vaalit. Mongolia oli aikoinaan yksi maailman laajimmista valtakunnista.

Tänä päivänä Mongolia yrittää taas päästä maailmankartalle ja rakentaa omaa identiteettiään. Perinteet ja nykykulttuuri sekoittuvat Ulaanbaatarin kaduilla, jotka ovat tulvillaan tuontitavarana tuotuja luksustuotteita.




Pinta-ala
1 564 116 km²

Asukasluku
3 168 026 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Ulan Bator

Väestö 
95% mongoleja, jotka jakautuvat useisiin heimoihin: halhat 75%, kalmukit 5-7% ja burjaatit 3%. 5% kazakeja ja muita turkkilaisheimoja. 0,1% kiinalaisia ja venäläisiä.

Uskonto
Väestöstä 53 % on buddhalaisia. Šamanistejä 3 %, kristittyjä 2 % ja muslimeita 3 %. 39 % ei tunnustanut mitään uskontoa (2010)

Kieli
Mongoli

Valuutta
Mongolian tugrik (MNT) 

Pääelinkeino
Karjanhoito

Hallitusmuoto
Tasavalta


Mongolia, yleistä

Viisumit
Suomen kansalainen tarvitsee viisumin maahantuloa varten. Tarkistathan ohjeistuksen viisumin hakemiseen.

HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Rokotuksia ei Mongoliaan varsinaisesti vaadita, mutta A-hepatiittirokotusta suositellaan. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Mongolian rahayksikkö on tugrug. Sitä ei voi vaihtaa Suomessa. Matkavaluutaksi on suositeltavaa varata USA:n dollareita, mutta myös eurot käyvät. Dollariseteleiden on kuitenkin oltava uusia ja hyväkuntoisia, jotta niitä vaihdetaan.

Aikaero Suomeen 
Mongolia +6h.

Sähkövirta
Sähkövirta on Mongoliassa 230V.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Mongolian ilmasto on tyypillinen mannerilmasto. Kesäisin lämpömittari nousee näyttämään toisinaan yli 30 C. Talvisin lämpötila laskee jyrkästi jopa -30 C paikkeille. Koska Mongolian lähistöllä ei ole vesistöjä leudontamassa ilmastoa, lämpötila laskee nopeasti vuodenaikojen vaihtelun mukaan. Vuoristoisuus näkyy voimakkaina tuulina Mongoliassa. Maassa onkin yleensä noin 10km/h puhaltava tuuli, toisinaan tuuli voimistuu yli 20 km/h vahvuiseksi.

Matkustussesongit
Parasta aikaa matkustaa Mongoliaan on elokuusta lokakuuhun. Päivä- ja yölämpötilojen välillä on suuri ero, joten kannattaa pakata mukaan lämpökerrasto. Lokakuussa saattaa jo sataa lunta vuoristossa.              

Ruoka ja juoma

Mongolian vesijohtoveden juominen on ehdottomasti kielletty. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Mongolialaista perusravintoa ovat liha- ja maitotuotteet. Ruoka on yleensä yksinkertaista eikä kovin tulisesti maustettua. Tyypillisiä ruokia ovat höyrytetyt lihatäytteiset raviolit, nuudeli-lammaskeitto ja paistetut lihapiirakat. Mongolialaiset juovat paljon teetä, useimmiten maidon ja joskus myös voin kanssa.

Eläimistö ja kasvillisuus
Vähäisen vedensaannin takia Mongoliassa kasvaa enimmäkseen kuivia aavikkokasveja. Kuitenkin maan toisella puolella on ohut havumetsävyöhyke. Tultaessa pohjoisesta etelään päin kasvillisuus muuttuu karumpaan suuntaan, mennen lopulta aavikkokasvillisuuteen. Mongolian eläimistöä ovat mm. tiukasti suojeltu lumileopardi, mongolianvillihevonen (przewalskinhevonen), villikameli, aasialainen villiaasi ja saiga-antilooppi.

Turvallisuus
Mongolia on melko turvallinen maa, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia, erityisesti julkisen liikenteen kulkuvälineissä, Ulaanbaatarin kansainvälisellä lentokentällä sekä ulkomaalaisten suosimilla alueilla. Yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.