Matkakohteena Tiibet (Kiina)

Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja


Tiibet (Kiina) pähkinänkuoressa

Tiibetin ylänkö on ainutlaatuinen ja kaunis osa Kiinaa. Yli 4000 metrinkorkeudessa lepäävää ja silmänkantamattomiin jatkuvaa Tiibetin tasankoareunustaa kolme vuoristoryhmää, joihin kuuluvat maailman korkeimmat huiput.Tiibetin maaseudulla aika vaikuttaa pysähtyneen kauan sitten. Paimentolaisetelävät edelleen vuosituhansien vanhojen perinteiden mukaisesti paimentamallajakkejaan tasangoilla. Tiibet on tunnettu ainutlaatuisesta buddhalaisestakulttuuristaan. Tiibetiläinen buddhalaisuus on värikäs ja mielenkiintoinenyhdistelmä maan vanhaa bon-uskontoa, Intiasta levinneitä buddhan oppeja ja useaneri Dalai-Laman opetuksia.

Tiibetissä vallitsi teokratia (kirkollinen hallinto) aina vuoteen 1951saakka. Kiinan miehitettyä Tiibetin, se sulki maan kokonaan kymmeniksi vuosiksiulkopuolisilta. Vierailu Tiibetiin on unohtumaton kokemus, mutta huomioithan,että matkaaminen on edelleenkin melko vaikeaa. Infrastruktuuri on vieläkehitysasteella ja maan vähäinen tieverkosto on huonokuntoista. Kulkemisenraskautta lisää omalta osaltaan Tiibetin korkea sijainti.

Pinta-ala
1 228 400 km²

Asukasluku
3 180 000 (by 12/2014)

Pääkaupunki
Lhasa

Väestö
90% Tiibetiläisiä, 8% Hankiinalaisia

Kieli
Tiibet ja mandariinikiina

Päätuotteet
Maanvilejlys, karjankasvatus, kaivostoiminta ja turismi.

Tiibet (Kiina), yleistä

Viisumi
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Tiibetiin. Kiinan viisumin lisäksi Tiibetiin tarvitaan erikoismatkustuslupa, jonka Aventura anoo asiakkailleen.

Ilmasto
Tiibetissä ilamsto vaihtelee paljon paikasta riippuen. Leuto ilmasto on Tiibetin kaakkoisosassa ja vuoden keskilämpötila on 8 astetta. Tiibetin eteläosassa keskilämpötila on 0 asteen tuntumissa. Maan itäosassa kesäkuusta elokuuhun ylin lämpötila on 20–23 astetta ja alin 9-10 astetta. Sadekausi koko maassa on toukokuusta syyskuuhun.

Matkustussesongit
Paras aika matkustaa on maaliskuusta huhtikuulle tai syyskuusta marraskuulle. Sää on keväällä ja syksyllä miellyttävän leuto. Sadekuurojen mahdollisuus on suuri keväällä ja sääolot vaihtelevat nopeaan tahtiin.