Matkakohteena Kolumbia

Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja

 

Kolumbia pähkinänkuoressa

Kolumbia sijaitsee Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla Venezuelan naapurissa ja se on monipuolinen  maa, jolla on paljon tarjottavaa matkailijalle. Lännessä kohoaa upeat lumiset Andien huiput, joiden välissä virtaavat Cauca- ja Magdalena joet. Etelässä on suuri trooppinen alue ”Amazonia”, joka kuuluu Amazonin sademetsään. Pohjoisosassa on alue jota kutsutaan nimellä ”Los Llanos” joka on savannia. Tämän kaiken lisäksi Kolumbia on Etelä- Amerikan ainut valtio jossa voi nauttia Tyynenmeren sekä Karibianmeren rannoista.

Kolumbialla on värikäs historia lukemattomine sisällissotineen, joiden vaikutukset näkyvät edelleen laajasti koko yhteiskunnassa. Vuosina 1829-1830 Suur-Kolumbia hajosi kolmeen osaan: Venezuela, Ecuador ja Uusi Granada. Uudesta Granadasta tuli 1863 Kolumbian yhdysvallat ja 1886 se sai nykyisen nimensä Kolumbian tasavalta.

Kolumbia on yksi maailman suurimmista ja maukkaimmista kahvin tuottaja maista, sen tuoksun voi tuntea kaduillakin. Kolumbian pääkaupungissa, Bogotassa voit tutustua legendaariseen, salaperäisen El Doradon aarteeseen, sekä vierailla smaragditehtailla. Väestö on sekoitus eurooppalaisten-, afrikkalaisten- ja intiaanien jälkeläisiä, joista jokaisella on oma historia- ja kulttuurinsa, jonka voi kokea eripuolilla maata. Kolumbialaiset ovat iloisia ja ystävällistä kansaa, joille musiikki ja tanssi on suuressa merkityksessä jokapäiväisessä elämässä. Kansallismusiikkia cumbiaa kuulee maassa joka puolella. Maan olot ovat viime vuosina parantuneet huimasti, kannattaa kumota ennakkoluulot maata kohtaan ja kokea eksoottisen kiehtova Kolumbia. 

Flag of Colombia

Pinta-ala
1 141 748 km²

Asukasluku
48 168 996 (7/2018)

Pääkaupunki
Bogotá

Väestö
mestitsejä, valkoisia, mulatteja, mustia, samboja ja intiaaneja

Kieli
espanja

Uskonto
roomalaiskatollisia

Päätuotteet
öljy, kahvi, banaani ja kulta

Hallitusmuoto
tasavalta


Kolumbia, yleistä

Viisumit
Suomalaiset eivät tarvitse viisumia, vaan voimassa oleva passi riittää. HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Suositeltavia rokotuksia ovat kaikki kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ja niiden lisäksi Hepatiitti A. Matkustusalueesta riippuen, myös muut rokotukset ovat suositeltavia, kysy lääkäriltä tarkemmin. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi. 

Valuutta
Kolumbian valuutta on Kolumbian peso (COP). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Aikaero Suomeen 
Aikaero Kolumbiasta Suomeen on Suomen kesällä -8 tuntia ja Suomen talvella -7 tuntia.

Sähkövirta 
Kolumbiassa sähkövirta on 110V. Pistorasia on samanlainen kuin Yhdysvalloissa, joten suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus kohteissa operaattoriltasi.

Ilmasto
Yleinen sääntö on että Kolumbiassa on talvi kun Suomessa on kesä ja päinvastoin. Koska Kolumbia kuuluu kuumaan ja kosteaan tropiikkiin, ilmasto vaihtelee suuresti paitsi vuodenaikojen myös alueiden ja korkeuserojen mukaan. Kolumbian pääkaupungin, Bogotan ilmaston sanotaan muistuttavan suomen kesää, välillä sataa ja vuoden keskilämpötila kaupungissa on 20C, kun taas Kolumbian Karibialla, San Andresilla vuoden keskilämpötila on 30C. Sadekausi Kolumbiassa ajoittuu pääasiassa huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun.

Matkustussesongit
Kolumbiassa sadekausi on huhtikuusta toukokuuhun ja lokakuusta marraskuuhun. Bogotan alueelle on hyvä matkustaa ympäri vuoden ja lämpötila pysyy 20 asteen tuntumissa. Kolumbian Karibialla keskilämpötila on n. 30 astetta ja talvikaudella sademäärä lisääntyy.

Uskonto
Maassa 90 % on roomalaiskatollisia ja 10 % muita uskontoryhmiä. Kolumbialaiset ovat uskonnollista kansaa, niin kuin useimmissa Etelä-Amerikan valtioissa. Uskonto näkyy heidän joka päiväisessä elämässään.

Maastapoistumismaksu
Kolumbiasta poistuttaessa maksua ei peritä. HUOM! Maksut saattavat muuttua paikallisten viranomaisten toimesta.

Valokuvaus
Etelä-Amerikan väestö on hyvin valokuvauksellista. Hyviin tapoihin kuitenkin kuuluu luvan pyytäminen kuvattavalta henkilöltä, ennen kuvan ottamista. Valokuvaamisesta saatetaan myös pyytää tippiä.

Ruoka ja juoma
Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleinen varovaisuus maalaisjärjen puitteissa on kuitenkin koko matkan aikana suotavaa.