Matkat Islanti

 

Opastetut aktiivimatkat, englanninkieliset palvelut


Islanti pähkinänkuoressa

Islanti on saarivaltio Atlantin valtamerellä ja sijaitsee pohjoisen napapiirin eteläpuolella. Se on asukastiheydeltään pienin Pohjoismaa. Maan pääkaupunki on Reykjavik, ja on maailman pohjoisin itsenäisen valtion pääkaupunki. Kymmenesosa Islannista on jäätiköiden peitossa, lisäksi maassa on satoja kuumia lähteitä. Islannin keskellä on vuoristoja ja jäätikköä, ja rannikolla on tasaisempaa maastoa. 

Islanti on osa Atlantin pohjassa sijaitsevaa vuoristojonoa. Vuoristo sijaitsee kahden toisistaan hitaasti poispäin liikkuvan mannerlaatan välissä ja tästä syystä Islannissa on useita toimivia tulivuoria. Maan ilmasto on sijainnistaan huolimatta golf-virran ansiosta suhteellisen leuto. Kesät ovat viileitä ja talvet leutoja. Islannissa voit uida kuumissa lähteissä, tunnetuin niistä on Blue Lagoon eli Sininen laguuni joka sijaitsee vain 50km päässä Reykjavikista. Se on Islannin suosituin vierailukohde. Vesi Sinisessä laguunissa on hyvin mineraalipitoista, noin 35 astetta lämmintä ja sijaitsee keskellä rosoisia laavalohkareita. Uinti laguunissa on ainutlaatuinen elämys! 

Islannissa on myös mahdollisuus ratsastaa ainutlaatuisilla islanninhevosilla niiden omalla kotisaarella aidossa ympäristössä. Islanninhevoset ovat pieniä ja kestäviä, ja soveltuvat erinomaisesti myös aloittelijoille. Issikat ovat tunnettuja ystävällisestä ja uteliaasta luonteestaan, ja niiden erikoisuus on neljäs askellaji nimeltä töltti.

Islannin lippu

Pinta-ala
103 000 km²

Asukasluku
350 734 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Reykjavik

Kieli
Islanti, englanti, saksa ja muut skadinaaviset kielet

Hallitusmuoto
Tasavalta


Islanti, kuvia kohteesta

  • Outdoor/Islannin_vaellusmatka/Islanti-1
  • Outdoor/Islannin_vaellusmatka/Islanti-2
  • Outdoor/Islanti,_Partioaitta_365/Aventura-Kayak-Lonafjordur-Islanti
  • Outdoor/Islanti,_Partioaitta_365/Aventura-Kvar-from-Eyri-Islanti
  • Outdoor/Islanti,_Partioaitta_365/Aventura-Lonafjordur-Islanti
  • Outdoor/Islanti,_Partioaitta_365/Aventura-Hornstrandir-Islanti
 

Islanti, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Islantiin.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 
Huomioithan matkasi mahdollisen erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.
Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi. 

Rokotukset ja terveys
Tarkistathan, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi suositellaan  A- ja B-hepatiittirokotusta. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi 

Valuutta
Islannin rahayksikkö on Islannin kruunu (ISK). Rahaa on kohteessa mahdollista vaihtaa lentokentillä, pankeissa ja rahanvaihtopisteissä. Euro soveltuu vaihtovaluutaksi. Luottokorteista Visa ja MasterCard käyvät yleisesti ja pankkiautomaatteja löytyy monin paikoin. 

Aikaero Suomeen
Kesällä -3h, talvella -2h. 

Sähkövirta
Sähkövirta on Islannissa 240 V. Pistorasia on samanlainen kuin Suomessa. 

Matkapuhelimet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden ja hinnat operaattoriltasi. 

Ilmasto
Golfvirran ansiosta Islannin ilmasto on leuto. Pohjoisosassa lämpötila laskee alimmillaan noin -15 asteeseen ja eteläosassa -10 asteeseen. Kesällä lämpötila nousee maksimissaan 18-20 asteeseen, mutta pysyttelee yleisimmin noin 14 asteessa. Islannissa helteitä ei esiinny juuri ollenkaan, ja sää saattaa ajoittain olla sumuista, sateista, ja tuulista. 

Matkustussesongit
Sää Islannissa on arvaamaton ja muuttuu nopeasti. Sääennusteisiin ei kannata luottaa, sillä ne saattavat muuttua päivän aikana useastikin. Kannattaa siis varautua kaikkiin mahdollisiin sääolosuhteisiin. Paras matkustusaika on kesällä kun päivät ovat pitkiä ja aurinko ei laske, sekä syksyllä jolloin upeat värit peittävät luonnon mutta lämpötilat ovat silti kesän kaltaisia. 

Tipit
Islannissa palvelumaksut ja verot sisältyvät hintoihin. Tippiä ei siis odoteta, mutta tippiä voi halutessaan jättää hyvästä palvelusta.

Turvallisuus
Islannissa rikollisuus on verrattain vähäistä ja maassa on moderni infrastruktuuri sekä toimivat terveydenhuoltopalvelut. Yleinen varovaisuus maalaisjärjen puitteissa on kuitenkin koko matkan aikana suotavaa. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Matkalle mukaan
Islannissa sää vaihtelee, joten mukaan matkaan kannattaa vuodenajasta riippumatta varata vaatekerroksia, joita voi tarvittaessa lisätä tai vähentää. Sadevarusteet, uimapuku, päähine, aurinkovoide ja -lasit sekä hyttyskarkote kannattaa pakata mukaan. Aktiviteeteista riippuen esimerkiksi hyvät vaelluskengät on myös tärkeää muistaa.