Matkakohteena Grönlanti (Tanska)

Opastetut aktiivimatkat, suomalainen matkanjohtaja


Grönlanti (Tanska) pähkinänkuoressa

Grönlanti on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue ja maailman suurin saari Pohjois-Atlantin ja Pohjoisen jäämeren välissä. Maantieteellisesti Grönlanti kuuluu Pohjois-Amerikkaan, hallinnollisesti se on Tanskan itsehallinnollinen osa. Virallinen kieli on inuiittikieliin kuuluva grönlannin kieli. Valtaosa Grönlannin yli kahdesta miljoonasta neliökilometristä on jäätikön peitossa. Saaren noin 57 000 asukasta keskittyvät jäättömälle 350 000 km2 laajuiselle alueelle, jolla voidaan harjoittaa jopa maanviljelyä. Kalastus ja metsästys ovat aina olleet tärkeitä elinkeinoja Grönlannissa. Skandinaavit ovat asuneet Grönlannissa suunnilleen 1000-luvulta alkaen. Skandinaavien asutus hävisi 1400-luvun alussa ja aloitettiin uudelleen 1700-luvulla. Norjan erotessa Tanskasta Tanskalle jäi Grönlannin alueet. Saaren itsehallinto on voimistunut asteittain.

Flag of Greenland

Pinta-ala
2 166 086 km2

Asukasluku
57 691 (7/2018)

Pääkaupunki
Nuuk

Väestö
88% Inuiitteja, 12% Tanskalaisia ja muita

Uskonnot
Evankelisluterilaisuus ja perinteiset inuiittiuskonnot

Kieli
Gröönlanti ja tanska

Päätuotteet
Kala, kulta, uraani, rauta ja timantit

Hallitusmuoto
Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen alue

Grönlanti (Tanska), yleistä

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Grönlantiin.

Ilmasto

Arktinen ilmasto vallitsee grönlannissa. Vuoden keskilämpötila on 0.5 astetta. Kesäkuusta syyskuuhun on lämpimin aika vuodesta jolloin lämpötilat vaihtelevat 10-15 °C välillä.

Ympäristöystävällinen matkailu

Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.