Matkat Suriname

 

Opastetut kiertomatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot


Suriname pähkinänkuoressa

Suriname on Etelä-Amerikan mantereen pienin itsenäisin valtio, jota ympäröivät naapurimaat Guyana, Brasilia sekä Ranskan Guyana. Trooppinen Suriname on seikkailuhenkisen matkailijan unelma. Ilmasto on lämmin ja kostea ympäri vuoden ja vuoden keskilämpötila on noin 27 astetta. Suriname on tunnettu vehreästä luonnostaan ja maassa sijaitseekin monia puistoja ja luonnonsuojelualueita, joiden kautta maan ainutlaatuiseen luontoon on helppo tutustua. Maassa vietetään usein erilaisia juhlapyhiä, mikä on peräisin uskontojen ja kielten runsaudesta.
Pinta-ala

163 820 km²

Asukasluku
639 759 (arvio 2023)

Pääkaupunki
Paramaribo

Kieli
Hollanti (virallinen kieli)

Uskonto
Hindulaisuus, protestantismi, katolisuus ja islam ovat maan suurimmat uskonnot.

Vientituotteet
Bauksiitti, öljy ja kulta

Hallitusmuoto
Tasavalta


Suriname, yleistä

Viisumi
Suomen passilla matkustavat tarvitsevat Surinameen turistikortin. Surinamen turistikorttia tulee hakea sähköisesti ennen maahan saapumista sivulla https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/e-tourist-card (käsittelyaika max. 72h). Hakemuksen täyttämiseksi tarvitaan passi, passikuva ja lentolippu. Turistikortti oikeuttaa 30 päivän vierailuun ja yhdellä kortilla voi saapua maahan vain kerran. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen.

Rokotukset
A –hepatiitti ja keltakuume -rokotteita sekä malarian estolääkitystä suositellaan. Tarkista myös että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Ilmasto
Maassa on trooppisen lämmin ilmasto ympäri vuoden. Surinamen kaksi sadekautta sijoittuvat joulu-helmikuulle sekä touko-elokuulle.

Matkustussesongit
Paras aika matkustaa Surinameen on helmikuusta maaliskuuhun ja elokuusta marraskuuhun pahimman sadekauden ulkopuolella.

Sähkövirta
127 volttia, 60 Hz. Suomalaiset sähkölaitteet vaativat myös adapterin.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus omalta operaattoriltasi. Surinamen suuntanumero on +597.

Aikaero
Surinamen aikavyöhyke on UTC-03. Kesäaika ei ole käytössä.

Valuutta
Surinamen dollari (SRD). Paramaribon lentoasemalla on rahanvaihto. Kaikki hotellit eivät vaihda rahaa. Pankkiautomaatteja on suurimmissa kaupungeissa. Luottokortilla maksaminen onnistuu hotelleissa, mutta muualla käteinen on paras maksuväline. Varavaluutaksi kannattaa ottaa euroja tai yhdysvaltain dollareita.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijoille ja ravintolahenkilökunnalle voi jättää 5-10 % tippiä loppulaskusta, ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta muun muassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla kaupungeissa voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Surinamen ruokakulttuuri on saanut laajasti vaikutteita maailmalta, mukaan lukien mausteisesta Intiasta ja Kaakkois-Aasiasta. Perinteisiin ruokiin kuuluuvat mm. paistettu keittobanaani bakbana, maniokista ja kookoksesta tehty bojo, moksi-alesi riisiannos kalalla, pähkinäkeitto ja vihanneksilla täytetty roti-leipä. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.