Matkat Azerbaidzhan

 

Opastetut kiertomatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot


Azerbaidzhan pähkinänkuoressa

Azerbaidzhanin tasavalta (azeriksi Azərbaycan Respublikası) eli Azerbaidzhan on sisämaavaltio Kaukasiassa Kaspianmeren rannalla. Naapurimaita ovat Georgia luoteessa, Armenia lännessä, Venäjä pohjoisessa ja Iran etelässä. Azerbaidzhanille kuuluva Nahitševanin autonominen tasavalta sijaitsee erillään muusta maasta sen lounaispuolella Iranin, Turkin ja Armenian ympäröimänä. Azerbaidzhanin keskellä sijaitsee itsenäiseksi julistautunut kiistanalainen Vuoristo-Karabahin alue. Azerbaidzhanin tasavalta on ollut Euroopan neuvoston jäsen vuodesta 2001. Suurin osa kansasta on šiiamuslimeita ja etnisesti azereita. Azerbaidzhanin kulttuuri on saanut vaikutteita persialaisesta, turkkilaisesta, arabialaisesta, kaukasialaisesta ja venäläisestä kulttuurista.

Azerbaidžanin lippu

Pinta-ala
86 600 km

Asukasluku
10 205 810 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Baku

Uskonto

Azerbaidžanin valtauskonto on islam. Islaminuskoisia väestöstä on 93,4 %, Venäjän ortodokseja 2,5 % ja Armenian ortodokseja 2,3 % sekä 1,8 % muita uskontokuntia.

Kieli
Azeri (virallinen kieli)

Valuutta
Azerbaidžanin manat

Päätuotteet
Öljy, maakaasu, koneet, elintarvikkeet, puuvilla

Hallitusmuoto
Tasavalta


Azerbaidzhan, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin matkustaessaan Azerbaidzhaniin. Viisumin haku onnistuu sähköisesti ja e-viisumi on voimassa 30 vuorokautta. Viisumin hakuun kannattaa varata noin 3 viikkoa aikaa. E-viisumin anomukseen tarvitaan täytetty e-visa hakemus, valokuva, passikopio, kopio lentolipuista sekä hotellin kutsukirje virallisella allekirjoituksella. HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta.
Mikäli olet lähdössä Aventuran järjestämälle matkalle niin järjestämme viisumin kuluitta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi.

Valuutta
Azerbaidzhanin rahayksikkö on Azerbaidzhanin manat (AZN, ₼). Manat jakautuu 100 qapikiin.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Azerbaidzhanin suuntanumero on +994.

Sähkövirta
Sähkövirta on 220 V (50Hz). Suomalaisiin laitteisiin ei tarvita adapteria.

Ruoka ja juoma
Paikallisia herkkuja ovat tuoreet hedelmät, taatelit, leivät- ja suolaiset leivonnaiset. Juomavetenä suositus juoda pullotettua vettä.

Ilmasto
Maan etelä- ja itäosassa on subtrooppinen ilmasto. Pohjoisilla ja läntisillä vuoristoalueilla on samanlainen ilmasto kuin Alpeilla. Pienestä pinta-alasta huolimatta maassa vallitsee monenlaisia ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä.
Kuumin kausi on heinäkuusta elokuuhun, silloin keskilämpötila on 25 astetta. Kylmintä aikaa on marraskuusta helmikuuhun kun keskilämpötila on 5 astetta.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.