Matkat Etelämanner


Etelämanner pähkinänkuoressa

Etelämanner on maapallon eteläisin maanosa ja ainoa, jolla ei sijaitse vakituista asutusta tai yhtään valtiota. Se jaetaan usein läntiseen ja itäiseen Etelä­mantereeseen. Etelä­manner on kylmin, tuulisin, korkein ja kuivin manneralue. Etelä­manner on viidenneksi suurin maanosa. 98%  Etelä­mantereesta on suuren mannerjäätikön peitossa. Siellä ei ole vakituista ihmisasutusta, mutta 1 100–5 000 ihmistä käy vuosittain tekemässä tutkimusta tutkimusasemilla ympäri maanosaa. Vain kylmään todella hyvin sopeutuneet kasvit ja eläimet selviytyvät siellä, mukaan lukien pingviinit, eväjalkaiset, sukkulamadot, karhukaiset, punkit, mikro-organismit ja jotkin tundrakasvit.  Etelä­manner on lähes kokonaan eteläisen napapiirin sisä­puolella.

Pinta-ala
14 000 000 km²

Asukasluku
Ei vakituista asutusta. Tukikohdissa on vuodenajasta riippuen noin 1,100-5,000 tutkijaa.

Hallitusmuoto
Antarktiksen sopimus ja vuosittaiset tapaamiset jäsenvaltioiden kanssa.

Kieli
Ei virallisia kieliä, käytetyimmät kielet venäjä ja englanti.


Etelämanner, yleistä

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Ilmasto
Ilmasto on erittäin kuiva. Kesällä vuorokauden keskilämpötila on -25 astetta. Maaliskuusta syyskuuhun vuorokauden keskilämpötila on -45 astetta. Talvella lämpötila on -65 asteen tienoilla. Etelämantereen korkein lämpötila on -13 astetta ja alin -82 astetta.

Aikaero
Etelämantereella ei ole aikavyöhykkeitä. Alusten kellot seuraavat yleensä lähtömaan aikaa.

Sähkövirta
Sama kuin aluksen lähtömaassa. Suomalainen luultavasti tarvitsee adapterin.

Valuutta
Etelämantereella ei ole mahdollisuutta nostaa rahaa. Valuuttana toimivii kunkin tukikohdan kansallinen valuutta.

Tipit
Jotkin tipit kuuluvat risteilyjen hintaan. Matkan lopussa on suositeltavaa tipata aluksen henkilökuntaa, jos palvelu on ollut hyvää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.