Matkat


Keski-Afrikan tasavalta pähkinänkuoressa

Keski- Afrikan tasavalta sijaitsee Keskisessä Afrikassa. Maa itsenäistyi 1960, tätä ennen maa tunnettiin Ranskan Ubangi- Sari nimisenä siirtomaana. Keski-Afrikan tasavalta on sisämaavaltio, maan rajanaapureita ovat idässä Sudan sekä Etelä- Sudan, pohjoisessa Tsad, etelässä Kongon demokraattinen tasavalta ja lännessä Kamerun. Keski-Afrikan tasavalta on laajaa ja lievästi kumpuilevaa tasankoa. Korkein kukkula on 1 420 metrin korkuinen Mont Ngaoui. Maan pohjoisosa on Savannia, kun taas eteläosassa kasvaa trooppista sademetsää. Väestö muodostuu yli 80 etnisestä ryhmästä, joista lähes jokaisella on oma kielensä. Kaikkiaan maassa puhuttuja kieliä on todettu 72.

Bangui

Pääkaupunki Bangui on Keski- Afrikan tasavallan pääkaupunki, joka sijaitsee Kongon demokraattisen tasavallan rajalla. Kongolaisesta Zongosta Banguin erottaa Ubangijoki. Tärkeimpiä vientituotteita ovat, puu, kahvi, puuvilla sekä sisalagaave, joka on agavekasvi. Kaupungin teollisuuslaitoksissa valmistetaan kankaita, elintarvikkeita, olutta sekä saippuaa.


Keski-Afrikan lippu

Pinta-ala
622 984km²

Asukasluku
5 990 855 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Bangui

Kieli
Sango, Ranska

Valuutta
CFA-frangi (XAF)

Uskonto
Asukkaista 35 % tunnustaa paikallisia uskontoja, 25 % on protestanttisia kristittyjä, 25 % katolisia kristittyjä ja 15 % islaminuskoisia

Hallitusmuoto
TasavaltaKeski-Afrikan tasavalta, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Keski- Afrikan tasavaltaan matkustettaessa.  Passin on oltava voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Vakuutus
Kattava matkavakuutus on tarpeen. Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Vakuutuksessa tulisi olla myös peruutusturva. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa. 

Valuutta
Keski- Afrikan tasavallan virallinen valuutta on CFA-frangi (XOF), 1 € = 657.5276 XOF

Rokotukset 
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä, sikotauti, tuhkarokko sekä vihurirokko). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Riskiarvion perusteella voi harkita rokotesuojaa lavantautiin, koleraan, kausi-influenssaan ja meningokokkitauteihin. Alueella esiintyy keltakuumetta ja malarian riski on olemassa. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Ilmasto 
Maa voidaan jakaa ilmastolta pohjois- ja eteläosaan. Pohjoisosassa on vuosittain sadekausi toukokuusta syyskuuhun, muuten on varsin kuivaa. Eteläosan ilmasto on trooppisempi ja sadetta saadaan tasaisemmin, paitsi joulu- ja tammikuussa.

Tipit
Tipin jättäminen ei ole pakollista, mutta suotavaa. Hyvästä palvelusta annetaan normaalisti 10 %:n tippi loppulaskusta.

Aikaero 
Keski- Afrikan tasavallan aikaero Suomeen on -2 tuntia.

Sähkövirta
Sähkövirta on 220 V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Keski- Afrikan tasavallan suuntanumero on +236.

Ruoka ja juoma
Perinteistä ruokaa on esimerkiksi kassavasta tai durrasta tehty paksu taikinamainen puuro, jota syödään kasviksista, kalasta tai lihasta tehdyn kastikkeen kanssa. Durran kanssa voidaan syödä myös banaaneja, toukkia, öljypähkinöitä ja villivihanneksia. Proteiinin saanti on vähäistä koko maassa. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti

Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.