Matkat Kosovo

 

Opastetut aktiivimatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot


Kosovo pähkinänkuoressa

Kosovo itsenäistyi Serbiasta vuonna 2008, mutta on vain osin tunnustettu itsenäinen valtio Balkanilla. Serbia ei ole hyväksynyt Kosovon yksipuolista julistusta ja pitää valtiota edelleen autonomisena alueena. Sotaisasta lähihistoriastaan huolimatta on maa nykyään rauhallinen matkailukohde. Maan rajanaapureita ovat Montenegro, Albania, Serbia ja Pohjois-Makedonia. Balkanin maiden tapaan, löytyy myös Kosovosta upeita vuoristomaisemia. Maan korkealla sijaitsevia jokilaaksoja ympäröivät yli 2000 metriin kohoavat vuoret. Maan korkein huippu on Gjeravica (2656m). Maan pääkaupunki Pristina on mielenkiintoinen sekoitus trendikästä ravintolakulttuuria ja ankeita betonirakennuksia, unohtamatta erikoisia nähtävyyksiä.Pinta-ala
10 887 km²

Asukasluku
1 932 774 (arvio 2020)

Pääkaupunki
Pristina

Kieli
Albania ja serbia

Valuutta
Euro

Päätuotteet
Palvelut, teollisuus, maatalous

Hallitusmuoto
Tasavalta


Kosovo, yleistä

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Kosovoon.

Ilmasto
Kosovossa vallitsee mannerilmasto. Kesä ja syksy ovat lämmintä sekä kuivaa aikaa, kun taas talvella lämpötilat tippuvat melko alas ja runsaat lumisateet ovat yleisiä.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Kosovoon ei vaadita erityisiä rokotuksia, mutta tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Kosovon valuutta on Euro.

Aikaero Suomeen
-1 tunnin aikaero Suomeen.

Sähkövirta
Kosovossa sähkö on yleisesti 230 V.

Matkapuhelimet
Yleisesti matkapuhelimet toimivat hyvin, tarkistathan liittymäsi kuuluvuuden operaattoriltasi. Kosovon suuntanumero on +383

Turvallisuus
Maan turvallisuustilanne on pääsääntöisesti hyvä. Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Mahdollisia mielenosoituksia tai kokoontumisia tulee kuitenkin välttää kaikkialla. Levottomuudet Pohjois-Kosovon serbialueilla ovat mahdollisia ja tilanne tulisi tarkastaa ennen alueelle matkustamista. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.