Matkat Taiwan (Kiina)


Taiwan (Kiina) pähkinänkuoressa

Kiinan tasavalta on Taiwanin saarella toimiva valtio Itä-Aasiassa. Epävirallisesti, vaikkakin hyvin yleistyvästi, maasta käytetään nimeä Taiwan. Vuodesta 1912 vuoteen 1949 "Kiinan tasavalta" tarkoitti valtiota, joka käsitti suurin piirtein nykyisen Kiinan alueen. Kiinan sisällissodan jälkeen tasavallan hallinto pakeni Taiwanin saarelle, jota se on joidenkin Etelä-Kiinan meren saarten lisäksi hallinnut ainoana alueenaan siitä lähtien. Taiwanin konfliktin vuoksi Kiinan tasavallan itsenäisyys on kiistanalainen, ja suurimmalla osalla valtioista ei ole diplomaattisia suhteita Kiinan tasavallan kanssa. Kiinan kansantasavallan toteuttaman yhden Kiinan politiikan vuoksi vain 23 valtiolla on diplomaattisuhteet maahan, ainoa eurooppalainen valtio on Vatikaani. Manner-Kiinaa hallitsee nykyään Kiinan kansantasavalta. Taiwan ei kuulu Yhdistyneisiin kansakuntiin, jossa sen paikka annettiin Kiinan kansantasavallalle 1971.

Flag of the Republic of China.svg

Pinta-ala
36 193 km²

Asukasluku
23 603 049 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Taipei

Uskonto

Buddhalaisia, kungfutselaisia ja taolaisia on väestöstä 93 %, kristittyjä 4,5 % ja muihin uskontoihin kuuluvia 2,5 %

Kieli
Mandariinikiina

Valuutta
Uusi Taiwanin dollari (TWD)

Päätuotteet
Puolijohteet, elektroniikka, auton osat, öljyjalosteet, lääkeaineet, riisi, tee ja kukat.

Hallitusmuoto
Tasavalta


Taiwan (Kiina), kuvia kohteesta

 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Alishan-Cloud-Sea
 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Alishan-Forest-Train-2
 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Alishan-Sunset
 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Sun-Moon-Lake-2
 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Sun-Moon-Lake-3
 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Sun-Moon-Lake-4
 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Sun-Moon-Lake-5
 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Alishan-Forest-2
 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Sun-Moon-Lake-6
 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Taroko-Gorge---River
 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Taroko-Gorge---River-4
 • Taiwan_-_My_Taiwan_Tour/Taroko-Gorge-12
 

Taiwan (Kiina), yleistä

Viisumit
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Taiwaniin alle 90 päivän matkoilla. Passin on oltava voimassa vähintään 6 kk maahan saapumisesta. Lisäksi matkustajalla tulee olla vahvistettu paluulentolippu tai lentolippu ja viisumi seuraavaan kohteeseen sekä vahvistettu paikkavaraus paluulennolle.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Valuutta
Taiwanin valuutta on Taiwanin dollari (TWD). Maahan saa viedä max. TWD 60 000 / hlö. Varavaluuttana mukaan kannattaa ottaa USA:n dollareita. Luottokortti käy maksuvälineenä yleisesti ja käteisautomaatteja on kaupungeissa runsaasti. Tarkista valuutan saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Rokotukset
Tarkista, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ja hepatiittirokotus ovat voimassa. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Ilmasto
Taiwanin ilmasto on vaihtelevaa ympäri saarta korkeuseroista johtuen. Touko-elokuu on usein kuuma ja kostea. Suurimmat sateet ajoittuvat useiin kesäkuulle ja kesä-lokakuussa on taifuunien riski olemassa.

Matkustussesongit
Paras aika matkustaa on syys-marraskuussa, jolloin ilmasto on suotuisa.

Aikavyöhyke
GMT +8

Sähkövirta
Sähkövirta on 110V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri, jossa kaksi pystysuoraa litteää päätä.

Ruoka ja juoma
Taiwanilaisessa ruoassa näkyy vaikutteita japanilaisesta ja korealaistyylisestä keittiöstä, ei niinkään kiinalaisesta ruokakulttuurista. Ruoat on usein paistettu Wok- tyylisesti yhdistäen lihaa ja tuoreita kasviksia. Mausteita käytetään, mutta kuitenkin hillitysti. Taiwanilainen keittiö on tunnettu dumplingeista, nuudelikeitoista sekä täytetyistä lihapullista. Jonkin verran käytetään myös mereneläviä. Kaikki ravintolat eivät tarjoile alkoholijuomia, kuten olutta, mutta usein omien juominen vieminen ravintolaan on sallittua. Jälkiruoksi on tarjolla tuoreita hedelmiä tai esimerkiksi paikallinen erikoisuus shaved ice (bao bing), joka ns. raastettua jäämassaa, jossa voi olla maitopohja tai ilman ja siihen voidaan lisätä täytteitä, joista mango on perinteisin. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Turvallisuus
Taiwan on suhteellisen turvallinen maa matkustaa, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.