Matkat Guyana

Guyana on unelmien kohde luonto- ja seikkailumatkailijoille. Matkailijat voivat ihastella Amazonin sademetsää, kauniita vesiputouksia ja harvinaista eläimistöä. Maan sisäosasta suurin osa on trooppista sademetsää täynnä elämää. Ilmasto on kostean kuuma, johon kuitenkin merituulet tuovat oman helpotuksensa.

 

Opastetut kiertomatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot

 

Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat

 

Opastetut kiertomatkat, englanninkieliset palvelut


Guyana pähkinänkuoressa
Pinta-ala
214 969 km²

Asukasluku
791 739 (arvio 2023)

Pääkaupunki
Georgetown

Kieli
Englanti (virallinen kieli)

Uskonto
Kristinusko, hindulaisuus ja islam.

Vientituotteet
Bauksiitti, sokeri

Hallitusmuoto
Tasavalta


Guyana, kuvia kohteesta

  • Valtiot/Guyana/Guyana--Iwokrama-2-1200
  • Valtiot/Guyana/Guyana--Rupununi---hotellikuljetus-1200
  • Valtiot/Guyana/Guyana-Rupununijoki-Kaimaaninpoikanen-1200
 

Guyana, yleistä

Viisumi
Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Guyanaan. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen.

Rokotukset
A –hepatiitti ja keltakuume -rokotteita sekä riskiarvion perusteella malarian estolääkitystä suositellaan. Keltakuumerokotustodistus on esitettävä maahan saapuessa, mikäli saavutaan riskialueelta. Tarkista myös että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Tarkistathan rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta. Lisätietoja saat Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen matkailijan terveysoppaasta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Ilmasto
Ilmasto on trooppisen lämmin ympäri vuoden. Guyanan kaksi sadekautta sijoittuvat marras-tammikuulle sekä touko-elokuulle. Paras aika matkustaa on Suomen syksyn ja kevään aikaan.

Sähkövirta
240 volttia, 60 Hz. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.

Valuutta
Guyanan dollari (GYD). Mukaan kannattaa ottaa Yhdysvaltain dollareita. Luottokortit käyvät maksuvälineinä hotelleissa ja hienommissa ravintoloissa. Käteinen on kuitenkin yleisin maksuväline. Pankkiautomaatteja on kaupungeissa, ja jotkut hotellit vaihtavat rahaa.

Tipit
10-15 % tippaus on yleistä, jos laskuun ei kuulu palvelumaksua.

Aikaero
Aikavyöhyke UTC-4. Kesäaika ei ole käytössä.

Turvallisuus
Taskuvarkauksia esiintyy. Yöllä yksin kulkemista tulee välttää. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Guyanan ruokakulttuurissa yhdistyvät perinteiset Karibian alueen ruoat sekä siirtomaahistorian brittiläiset vaikutteet. Perusainesosiin kuuluvat maniokki, bataatti ja eddoe sekä suuri joukko erilaisia hedelmiä kasviksia ja rannikolla mereneläviä. Aamiaisella on usein tarjolla leipää, paikallisia hedelmiä ja puuroja ja juotavaksi teetä ja kahvia. Lounas on päivän tärkein ateria. Iltapäivällä on brittiläiseen tapaan iltapäivätee. Illallinen on pieni, yleensä leipää ja kasviksia.

Guyanalle tyypillistä ruokaa on Guyana pepperpot lihamuhennos, jossa on käytetty maniokista tehtyä cassareep-mehua. Maniokista tehdään myös leipää, muita muhennoksia sekä metemgeetä eli keittoa kookosmehussa ja mykyjen sekä kalan tai kanan kanssa. Guyanan rapukeitot muistuttavat kreolien gumboa. Muualta on tulleita ruokia ovat mm. Intiassa suositut dal bhat, curry ja roti, kiinalainen chow mein sekä Afrikassa suosittu herneet riisin kanssa. Guyanassa on usein lisätty muiden maiden ruokiin paikallisia mausteita ja yrttejä.

Guyanassa juodaan tuoremehuja, joita tehdään saatavilla olevista, paikallisista hedelmistä. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.