Matkat Kongon demokraattinen tasavalta


Kongon demokraattinen tasavalta pähkinänkuoressa

Kongon demokraattinen tasavalta sijaitsee päiväntasaajalla naapureinaan Kongon tasavalta, keski-Afrikan tasavalta, Etelä-Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Sambia, Tansania ja Angola. Maan ainoa yhteys mereen on 37 km pitkä rannikkokaistale Guineanlahdella. Kongo on yksi maailman suurimmista maista niin pinta-alaltaan kuin väestöltään. Kongoa kutsutaan joskus nimellä Kinshasan Kongo tai Kongo-Kinshasa, erotuksena Kongon tasavallasta. Kongo itsenäistyi Belgiasta vuonna 1960. Maa tunnettiin myös nimellä Zaire vuosina 1971–1997.

Kongon demokraattinen tasavalta kuuluu trooppiseen sademetsävyöhykkeeseen. Maan läpi virtaa Kongo-joki, joka on toiseksi pisin joki Afrikassa ja vesimäärältään toiseksi suurin maailmassa Amazon-joen jälkeen. Kansallispuistoja maasta löytyy seitsemän, joista viisi ovat Unescon maailmanperintökohteita. Kongo on rikas luonnonvarojen suhteen, sillä sillä on laajoja esiintymiä timantteja, kobolttia ja kuparia sekä melkein puolet maanosan vesivoimasta.

Kongon demokraattisen tasavallan lippu.

Pinta-ala
2 344 858 km2

Asukasluku
101 780 263 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Kinshasa

Kieli
Ranska (virallinen), lingala, swahili, kongo, luluanluba

Uskonto
Roomalaiskatolilaisuus 50 %, protestantisuus 20 %, kimbangulaisuus 10 %, islam 10 %, muut 10 %

Päätuotteet
Kaivosteollisuus, metallit, puutavara, sementti, laivojen korjaus, tekstiilit, muovi, jalkineet, tupakka, valmisruoat,

Hallitusmuoto
Semipresidentiaalinen tasavalta


Kongon demokraattinen tasavalta, yleistä

Viisumit
Suomen kansalainen tarvitsee viisumin matkustaessaan Kongon demokraattiseen tasavaltaan. Suomessa ei ole Kongon demokraattisen tasavallan diplomaattista edustustoa, mutta tarvittaessa Aventura auttaa viisumin hankinnassa. Lähin suurlähetystö löytyy Tukholmasta. Passin on oltava voimassa 6 kk matkan jälkeen ja siinä tulee olla kolme tyhjää sivua viisumia varten.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.

Kongon demokraattisessa tasavallassa esiintyy keltakuumetta. Todistus keltakuumerokotuksesta vaaditaan. Maassa esiintyy myös malariaa.

Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Kongon demokraattisen tasavallan rahayksikkönä on Kongon frangi (CDF). Valuutta on miltei hyödytöntä, sillä suurin seteli, 1000 CDF, on noin 1 USD. Kannattaa siis vaihtaa Suomessa Yhdysvaltain dollareita, jotka ovat laajasti käytössä maassa. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Kongon demokraattisessa tasavallassa on tapana antaa juomarahaa paikallisille työntekijöille, kuten tarjoilijoille, siivoajille, kuskeille ja oppaille. Tavallinen tippi on noin 10-15 USD/työntekijä/päivä. Ravintoloissa on suositeltavaa tipata 10 % laskun hinnasta.

Aikaero
Kongon demokraattisessa tasavallassa on käytössä kaksi aikavyöhykettä. Aikaero Suomeen on talvella -1/0 tunti ja kesällä -2/-1 tuntia.

Sähkövirta
Suomessa käytettäviin laitteisiin saattaa tarvita adapterin. Yleisessä käytössä on tavallisen eurooppalaisen pistokkeen(C-pistoke) lisäksi intialainen pistoke (D-pistoke). Sähkövirta on 220 V (50Hz).

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Kongon demokraattisen tasavallan suuntanumero on +243. Internetyhteydet voivat olla turhauttavan hitaita ja vain harvoissa hotelleissa wi-fi toimii kunnolla.

Ilmasto
Suurin osa Kongosta sijaitsee kostean trooppisella ilmastovyöhykkeellä. Pohjoiset ja eteläiset tuulet kohtaavat päiväntasaajalla, josta johtuu runsaat sademäärät. Runsaat sateet esiintyvät Kongon pohjoisosissa heinäkuusta elokuuhun, keskiosissa maaliskuusta huhtikuuhun sekä syyskuusta lokakuuhun ja eteläisissä osissa marraskuusta helmikuuhun. Lämpötila pysyy koko vuoden 20-30°C välillä.

Ruoka ja juoma
Kongon demokraattisen tasavallan pelloilla kasvatetaan useita erilaisia syötäviä, kuten maissia, riisiä, maniokkia, bataattia, tomaattia, herneitä ja pähkinöitä. Muitakin luonnosta saatavia aineksia käytetään laajasti aterioilla, kuten hedelmät, sienet, hunaja, riista ja kala. Ateria koostuu yleensä tärkkelyspitoisesta ainesosasta, kasviksista ja lihasta, tarjottuna muhennoksena. Tavallisiin kongolaisiin ruokiin kuuluvat fufu, tahmea maniokista tehty taikina, ja poulet à la moambé, kanaa tarjoiltuna palmusta tehdyssä kastikkeessa. Melkein joka aterialla on tarjolla kongolaisten rakastamaa pili pili chilikastiketta. Kwanga on suosittu maniokista käymällä valmistettu leipä, jota myydään ympäri maata.

Kongo-joki tarjoaa runsaasti kalaa, jota myydään usein toreilla valmiina syötäväksi, käärittynä banaaninlehteen. Vuohen liha on syödyin liha. Kongolaiset syövät hyönteisistä heinäsirkkoja sekä perhosen toukkia. Kongolaiset eivät useimmiten ole kasvissyöjiä, mutta useimmat ruoat tarjoillaan ilman lihaa sen korkean hinnan takia. Sienet ovat yleinen lihankorvike pula-aikoina.

Hanavesi ei ole juotavaa ja sitä ei tule käyttää edes hampaiden pesuun.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Maassa esiintyy välillä mielenosoituksia ja muita levottomuuksia. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valokuvaus
Julkisten rakennusten, armeijan tai poliisin edustajien ja lentokentän valokuvaaminen on ehdottomasti kielletty. Kiellon rikkominen voi johtaa jopa vankeusrangaistukseen.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.