Matkat Montenegro

 

Opastetut aktiivimatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot


Montenegro pähkinänkuoressa

Balkanilla sijaitseva pieni Montenegro on yksi alueen suosituimmista matkailukohteista, eikä suotta. Adrianmeren rannalla voi nauttia rantalomasta, henkeäsalpaavista vuonomaisemista sekä toinen toistaan kauniimmista keskiaikaisista kaupungeista. Näistä kuuluisin lienee Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluva Kotorinlahti ja Kotorin keskiaikainen kaupunki. Maailmanperintöluetteloon kuuluu myös maan pohjoisosassa sijaitseva Durmitorin kansallispuisto, joka on osa Albanian ja Serbian rajalla kohoavia vuoristoja. Montenegrossa sijaitsee myös Balkanin suurin järvi, Skadar. Matkailijoita hemmotellaan siis monipuolisilla maisemilla ja aktiviteeteilla, unohtamatta paikallisia herkkuja, kuten laadukkaita viinejä.


Pinta-ala

13 812 km²

Asukasluku
609 859 (arvio 2020)

Pääkaupunki
Podgorica

Väestö
Montenegroalaisia 45%, bosniakkeja, 8.7%, serbejä 28.7%, albanialaisia 4.9%, muslimeja 3.3%, romanialaisia 1%, kroatialaisia 1%, muita 4.9% (2011)

Kieli
Montenegro

Valuutta
Euro

Päätuotteet
Palvelut, teollisuus, maatalous

Hallitusmuoto
TasavaltaMontenegro, yleistä

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Montenegroon.

Ilmasto
Montenegron ilmasto on välimerellinen ja kesät ovat lämpimiä, talvet leutoja. Vuoristossa vallitsee viileämpi ilmasto ja sateisimmat kuukaudet osuvat vuoden lopulle.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Montenegroon ei vaadita erityisiä rokotuksia, mutta tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Montenegron valuutta on Euro.

Aikaero Suomeen
-1 tunnin aikaero Suomeen.

Sähkövirta
Montenegrossa sähkö on yleisesti 230 V.

Matkapuhelimet
Yleisesti matkapuhelimet toimivat hyvin, tarkistathan liittymäsi kuuluvuuden operaattoriltasi. Kosovon suuntanumero on +382

Turvallisuus

Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan, tietyillä alueilla liikkuminen saattaa olla turvatonta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja Juoma

Maan perinteinen keittiö koostuu lihasta, kasvikisista, kaaleista, hapanmaitotuotteista sekä viljoista ja perunasta. Lisäksi rannikolta ja suosituista matkailukohteista löytyy herkullisia mereneläviä sekä italialaisvaikutteista ruokaa.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.