Grenadan saarivaltioon kuuluu kolme saarta: pääsaari Grenada ja kaksi pienempää saarta; Carriacou ja Petite Martinique. Ennen itsenäistymistään vuonna 1974 saari ehti olla Iso-Britannian, Espanjan ja Ranskan siirtomaana.
Grenadan maa on vulkaanista alkuperää ja pinnanmuodot ovat hyvin vaihtelevat. Korkein kohta on 840 metrin korkuinen Mount Saint Catherine. Paikallisten tärkein tulonlähde on matkailu ja mausteiden viljely. Maa on maailman toiseksi suurin muskottipähkinän tuottaja.
Pinta-ala
340 km²
Asukasluku
113 094 (arvio 7/2020)
Pääkaupunki
Saint George´s
Väestö
Valtaosa afrikkalaistaustaisia (83 %), mulatteja 13 % ja eurooppalaisia ja intialaisia 5 %.
Kieli
Englanti (virallinen kieli)
Uskonto
Suurin osa katollisia tai kristittyjä
Päätuotteet
Mausteet ja turismi
Hallitusmuoto
Parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia
Viisumit
Suomen kansalainen ei tarvitse Grenadaan viisumia. Passin tulee olla voimassa 6kk matkan jälkeen.
Maastapoistumismaksu
Grenadalla ei ole maastapoistumismaksua. HUOM! Paikalliset viranomaiset voivat muuttaa maastapoistumismaksuja ilman erillistä ilmoitusta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.
Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset
Tarkistathan, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset ovat voimassa. Lisäksi matkailijoille suositellaan aina hepatiitti-A rokotetta ja harkinnan mukaan hepatiitti-B rokotetta. Keltakuumerokotustodistus tarvitaan, jos saavutaan keltakuumeen riskialueelta.
Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta.
Valuutta
Itä-Karibian dollari (XCD). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi. Myös Amerikan dollarit käyvät suoraan maksuun.
Aikaero
Granadan aikavyöhyke on GMT -4, aikaero Suomeen -6 tuntia talvisin ja -7 tuntia kesäisin.
Sähkövirta
230 V, 50 Hz. Suoalaisiin laitteisiin tarvitset adapterin.
Matkapuhelimet
Tarkistathan liittymäsi kuuluvuuden operaattoriltasi. Suuntanumero +1-473
Ilmasto
Grenadalla on trooppinen ilmasto. Lämpötilat ovat vuoden ympäri lähes +30. Kesäkuusta lokakuuhun Karibialla vallitsee hurrikaanivaara. Sadetta saadaan ympäri vuoden, mutta aktiivisin sadekausi kestää heinäkuulta marraskuulle.
Turvallisuus
Grenada on suhteellisen turvallinen matkakohde, jossa kannattaa kuitenkin noudattaa normaalia varovaisuutta. Yleisimmät turisteihin kohdistuvat rikokset liittyvät taskuvarkauksiin. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta
oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Ruoka ja juoma
Karibianmeren saarivaltioissa ruokavalio
perustuu pitkälti merennantimiin. Eri kulttuurit antavat ruokakulttuurille myös
omat piirteensä. Karibialaisen keittiön perinneherkkuja rikastuttavat maut
maailmalta: Afrikasta, Kiinasta, Intiasta sekä Euroopasta. Perinteinen
karibialainen perinneruoka on runsasta kotiruokaa, joka ei ole niin vahvasti
maustettua. Kaikilla Karibian saarilla on omat erikoisuutensa, jotka
pohjautuvat alkuperäisväestön, valloittajien sekä myöhemmin turistien mukanaan
tuomiin ruokiin. Trooppisia hedelmiä on tarjolla ja niitä yhdistetään
karibialaiseen ruokaan tai tarjotaan sellaisenaan mm.
jälkiruokina. Monissa Karibian maissa syödään paljon riisiä, papuja sekä
ruokabanaania. Karibialaiset, eritoten kuubalaiset,
ovat tunnettuja rommin valmistajina. Saarilla on hyvä huomioida,
että ruoanvalmistuksessa ja tarjoilussa raaka- aineet ovat tuoreita eikä
kylmäketju ole katkennut. Vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa.
Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Jääpalojenkin
käyttämistä juomissa on hyvä varoa. Suurissa hotelleissa ja paremmissa ravintoloissa
jääpalat tehdään kuitenkin puhdistetusta vedestä. Uudelleen lämmitettyjä
ruokia kannattaa välttää. On kuitenkin mahdollista, että erilainen
bakteerikanta saattaa aiheuttaa vatsavaivoja, joten omaa harkintaa tulee
käyttää.
Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän
matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman
matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista
hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka
paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida
mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa
huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia
esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.
Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.
Hiilijalanjäljen
kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla
tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös
osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida
hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.
Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme unohtumattomat elämykset myös tulevaisuudessa kohteisiin matkustaville.