Matkat Burundi


Burundi pähkinänkuoressa

Burundi on yksi Afrikan pienimmistä valtioista Itä-Afrikassa suurten järvien alueella. Maan rajanaapureita ovat Ruanda, Tansania ja Kongon demokraattinen tasavalta. Twat, tutsit ja hutut ovat asuneet Burundin alueella siitä lähtien kun valtio muodostui viisi vuosisataa sitten. Tutsit hallitsivat Burundia kuningaskuntana yli kahdensadan vuoden ajan. 1900-luvun alussa Saksa ja Belgia kuitenkin miehittivät alueen, ja Burundista ja Ruandasta tuli Ruanda-Burundi-niminen eurooppalainen siirtomaa. Maa itsenäistyi 1. heinäkuuta 1962. Burundissa vallitsee päiväntasaajan ilmasto ja se sijaitsee Itä-Afrikan hautavajoaman läntisen haaran alueella kumpuilevalla tasangolla Afrikan keskiosassa. Niili on merkittävä Burundin alueella virtaava joki. Burundin nykykulttuuriin ovat vaikuttaneet paikalliset perinteet ja naapurivaltioiden kulttuuri, vaikka sisäiset levottomuudet ovatkin häirinneet maan kulttuurielämää. Koska maatalous on Burundin merkittävin elinkeino, tyypillinen burundilainen ateria koostuu bataateista, maissista ja herneistä. Koska liha on kallista, sitä syödään vain muutaman kerran kuukaudessa. Kun toisensa läheisesti tuntevat burundilaiset kokoontuvat, he juovat impekeä, olutta, suuresta astiasta.

Burundin lippu

Pinta-ala
27 830 km²

Asukasluku
11 865 821 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki

Bujumbura

Uskonnot
62,1% Katolisia, 23,9% protestantteja, 2,3% Muslimeja ja 3,6% muita


Burundi, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Burundiin. Suomalaisille lähin Burundin suurlähetystö sijaitsee Saksassa. HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta. Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Matkaa varten tulee tarkistaa, että tarvittavat rokotukset ovat voimassa. Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: www.thl.fi ja osoitteesta www.rokote.fi

Valuutta
Burundin rahayksikkö on Burundin frangi (BIF). Myös Yhdysvaltain dollareilla voi olla mahdollista maksaa joissakin paikoissa.

Aikaero
Burundin aikaero Suomeen on kesäisin -1 tunti. Talviaikaan on sama aika kuin Suomessa.

Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Burundin suuntanumero on +257.

Sähkövirta
Burundin sähkövirta on 220 V (50Hz). Suomalaisiin laitteisiin ei tarvita adapteria.

Ilmasto
Burundissa vallitsee päiväntasaajan ilmasto. Maan ilmasto vaihtelee maan vuoristo- ja ylänköalueilla. Ylängöillä on viileää ja vuoden keskilämpötila on noin 21 astetta. Alempana maassa ilman lämpötila kohoaa ja sademäärä laskee. Pääkaupunki seudulla ylin lämpötila on 29–31 astetta ympäri vuoden.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti

Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Huomioitavaa
Burundin hallitus on kieltänyt muovipussien käytön Burundissa ja kiellon rikkomisesta saattaa seurata rangaistus. Muovista valmistettujen pussien tuomista maahan tulee siis välttää. Lennoilla käsimatkatavaroihin pakattavat nesteet tulee kuitenkin sijoittaa läpinäkyvään pussiin. Tällaiset uudelleensuljettavat pussit voi Burundiin saavuttaessa jättää lentokentälle. Vaihtoehtoisesti käsimatkatavaroihin sijoitetut nesteet voi pakata esimerkiksi silikonista valmistettuun läpinäkyvään pussiin, sillä tällaiset eivät ole tämänhetkisen kiellon piirissä. Huom! Kieltoa koskevat käytännöt ja määräykset voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaisista johtuen.