• Havaiji
  • Havaiji
  • Havaiji
  • Havaiji
  • Havaiji

Matkat Havaiji (Yhdysvallat)

Havaiji on yli sadan saaren ja atollin saariryhmä ja oma osavaltionsa kaukana Tyynellämerellä. Se sijaitsee noin 3800km päässä Yhdysvaltojen länsirannikosta. Saaret ovat tuliperäisiä ja vuoristoisia, niiden maisemaa hallitsevat trooppiset sademetsät, vuoret, upeat vesiputoukset, turkoosina kimalteleva meri ja kauniit rannat. Havaiji on upea kohde luonnosta kiinnostuneelle ja siellä riittää tekemistä aktiiviselle lomailijalle. Patikointi, lintujen, merikilpikonnien, hylkeiden ja valaiden bongaus, surffaus, snorklaus ja sukellus - Havaiji tarjoaa loistavat puitteet kaikkeen tähän. Saarilla on myös rikas kulttuuriperintö sekä englannin ohella oma havaijin kielensä, johon matkailija törmää erityisesti paikkojen nimissä. Aloha!

 

Opastetut kiertomatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot


Havaiji (Yhdysvallat) pähkinänkuoressaHavaijin saarista vain murto-osa on asuttuja. Suurin saarista on Big Island, jota kutsutaan myös Hawaii Islandiksi. Big Island on vuoristoinen sekä vehreä ja saaren tärkein nähtävyys on Kilauea, yksi maailman aktiivisemmista tulivuorista. Eteläosassa saarta sijaitsee Hawaii Volcanoes National Park, upea trooppinen kansallispuisto, joka syystäkin on saaren suosituin nähtävyys. Muita suosittuja vierailupaikkoja ovat luolat sekä laavatunnelit, kahvi-, tee-, ja kaakaofarmit, värikkäät maalaismarkkinat ja upea näköalareitti Hamakua.

Maui on toiseksi suurin ja lomakohteena saarista suosituin. Trooppisen luonnon lisäksi saarella matkailijoita houkuttelevat rannat, joita on yhteensä 200km pituudelta. Maui on myös golfaajien suosikki. Mauilla olevan tulivuori Haleakalan sanotaan olevan yksi upeimmista paikoista ihailla auringonnousuja ja -laskuja. Havaijin kielellä Haleakala tarkoittaakin auringon kotia.

Oahulla asuu suurin osa koko Havaijin asukkaista ja saarella sijaitsee myös osavaltion pääkaupunki, lähes 400 000 asukkaan Honolulu. Vilkkaan kaupunkielämän ja toisaalta monipuolisten luontokohteiden lisäksi saarella matkailijoita houkuttelee lukuisat rannat, joista kuuluisin, Waikiki Beach, on pääkaupungissa. Saarella sijaitsee Pearl Harborin sotilastukikohta, joka on yksi saaren tunnetuimmista nähtävyyksistä.

Kauain saarta kutsutaan usein puutarhasaareksi, ja se kuvaakin hyvin tätä vehreää saarta. Trooppiset sademetsät, vesiputoukset ja rannat houkuttelevat viettämään aktiivista lomaa. Upeat maisemat saattavat näyttää tutuilta - saarella on kuvattu mm. elokuvat Jurassic Park ja Jurassic World.


File:Flag of Hawaii.svg

Asukasluku
1 415 872 (7/2019)

Pääkaupunki
Honolulu

Viralliset kielet
Englanti, Havaiji

Valuutta
Yhdysvaltojen dollari


Havaiji (Yhdysvallat), yleistä

Viisumit
Passin tulee olla voimassa matkan ajan. Matkailija ei tarvitse viisumia alle 3kk vierailuun. Suomen kansalaisella tulee kuitenkin olla voimassa oleva sähköinen matkustuslupa ESTA. Hakemus täytetään Yhdysvaltain rajaviranomaisten www-sivulla, jolle pääset tästä. ESTA maksaa 14 USD / hlö ja on voimassa 2 vuotta kerrallaan. 21.1.2016 voimaan astuneen määräyksen mukaan matkustajat, jotka ovat vierailleet 1.3.2011 jälkeen Irakissa, Iranissa tai Sudanissa tarvitsevat viisumin matkustaessaan USA:han. Tämä koskee myös näiden maiden kaksoiskansalaisia. Kyseisille matkustajille ei riitä enää sähköinen matkustuslupa ESTA.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Turvallisuus

Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Rokotukset
Pidä huoli että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi suositelemme sekä A- ja B-hepatiittirokotusta. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi.

Ilmasto
Havaijilla on trooppinen ilmasto. Joulukuusta maaliskuuhun sataa vähän enemmän. Lämpimin kuukausi on elokuu silloin ilma lämpiää 28 asteeseen ja kylmin helmikuu 23 astetta.

Valuutta
Yhdysvaltojen dollari (USD). Tarkista kurssi www.forex.fi

Tipit
Useimmiten ravintoloissa odotetaan 15-20% juomarahaa.

Sähkövirta
Yhdysvaltojen sähkövirta on 120 V. Suomalaiset laitteet tarvitsevat adapterin.

Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Hawajin suuntanumero on +1.

Aikaero
Aikaero Hawajille on talvella -12 tuntia ja kesällä -13 tuntia.

Ruoka ja juoma
Hawajilaiseen ruokavalioon kuuluu runsas kalan syönti, erityisesti tonnikala on paljon käytettyä. Ruokakulttuuri on saanut vaikutteita mm. Polynesiasta, Japanista ja Yhdysvaltojen mantereelta. Saaren suurimmat maataloustuotteet ovat sokeriruoko ja ananas. Näiden lisäksi viljellään papaijaa, makadamia- pähkinöitä, erilaisia vihanneksia ja kahvia. Jamaikan kansallisruokaa ovat ackee ja saltfish, jotka ovat peräisin afrikkalaisten orjien ajalta. Ackee-hedelmä tuli saarelle Länsi-Afrikasta, ja kun tämä yhdistettiin suolaturskaan ja paikallisiin vihanneksiin, kehittyi ruoka, joka on vieläkin jamaikalaisten sunnuntairuokien ykkönen. Vesijohtovesi on useissa kaupungeissa juomakelpoista.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.