Matkat


Egypti pähkinänkuoressa

Egypti, yleistä

Egypti eli Egyptin arabitasavalta on Pohjois-Afrikassa sijaitseva valtio. Egyptin naapurimaita ovat Israel, Libya sekä Sudan. Egypti rajautuu pohjoisessa Välimereen ja idässä Punaiseen mereen.

Asukasluvultaan Egypti on maailman neljänneksitoista suurin valtio sekä arabimaiden suurin. Enemmistö maan 97 miljoonasta asukkaasta elää Niilin rannoilla, mihin on sijoittunut Egyptin kaikki maanviljelykelpoinen maa-alue. Suuret osat Egyptiä ovat Saharan autiomaata, joissa asutus on harvassa. Puolet egyptiläisistä asuu nykyisin kaupungeissa, kuten koko Lähi-idän ja Afrikan suurimmassa kaupungissa Kairossa, sekä Aleksandriassa.

Egypti on erityisen tunnettu historiallisesta korkeakulttuuristaan. Egyptissä on myös maailman tärkeimpiä ja vanhimpia muistomerkkejä, kuten Gizan pyramidi, Karnakin temppeli, Kuninkaiden laakso ja Gizan sfinksi. Egyptiä pidetään yhtenä arabimaailman ja Lähi-idän tärkeimmistä kulttuurin ja politiikan keskuksista.

Kairo

Kairo Egyptin pääkaupunki sijaitsee Niilin itärannalla Pohjois-Egyptissä. Kaupungin väkiluku on lähes 8 miljoonaa ja kaupunkia ympäröivällä metropolialueella elää noin 16–20 miljoonaa ihmistä. Lagosin jälkeen Kairo on lähi- idän suurin ja Afrikan toiseksi suurin kaupunki. Kairo on tunnettu arabimaiden kulttuurillisena, taloudellisena ja poliittisena keskuksena. Tunnetuimpia vierailukohteita ovat egyptiläinen museo, islamilainen ja koptilainen kaupunginosa, Citadelin linnake sekä Khan El- Khalilin basaarialue. Egyptiläisessä museossa on kokoelma Tutankhamonin hauta- aarteita sekä yhdentoista egyptiläisen kuningattaren ja kuninkaan muumiot.


Egyptin lippu

Pinta-ala
1 001 450 km²

Asukasluku
104 124 440 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Kairo

Kieli
Arabian kieli

Valuutta

Egyptin punta (EGP)

Uskonto
Islaminuskoisia n. 85 %, Kristittyjä 15%

Hallitusmuoto
TasavaltaEgypti, yleistä

Viisumit

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Egyptiin. Elektronisen viisumi (E-Visa) voi hakea etukäteen verkkopalvelusta. E-Visa -hakemus tulee täyttää vähintään 7 päivää ennen maahan saapumista. Passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Huom! Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Vakuutus
Kattava matkavakuutus on tarpeen. Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Vakuutuksessa tulisi olla myös peruutusturva. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa. 

Valuutta
Egyptin virallinen valuutta on Egyptin punta (EGP). 1 EUR = 19,624000 EGP.

Rokotukset 
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä, sikotauti, tuhkarokko sekä vihurirokko). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Riskiarvion perusteella voi harkita rokotesuojaa lavantauti ja kausi-influenssa. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Ilmasto 
Egyptin ilmasto kuuluu maailman kuumimpiin ja aurinkoisimpiin ilmastoihin. Aavikko peittää maan lähes kokonaan lukuun ottamatta 80 kilometriä leveää aluetta Välimeren rannikolla, jossa myös sataa talvella. Sademäärä on kuitenkin melko pieni, eikä riitä maanviljelykseen. Pohjoisrannikolla kuukausien keskilämpötilat vaihtelevat noin 14-30 °C välillä. Aavikolla saattaa kesäaikana olla 7 °C yöllä ja päivällä jopa 40 °C. Talvella asteet ovat yöllä 0 °C ja päivällä 18 °C. Välimerellä on viilentävä vaikutus rannikkoalueella. Kairossakin saattaa joskus talvella olla pari astetta yöpakkasta ja joinakin vuosina Siinain vuorilla saattaa esiintyä lunta.

Tipit
Tipin jättäminen ei ole pakollista, mutta suotavaa. Hyvästä palvelusta annetaan normaalisti 10 %:n tippi loppulaskusta.

Aikaero 
Egyptin aikaero Suomeen on -1 tuntia.

Sähkövirta
Sähkövirta on 220 V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Egyptin suuntanumero on +20.

Ruoka ja juoma
Egyptiläisellä ruoalla on yhtäläisyyksiä lähialueiden välimerellisiin keittiöihin, kuten Kreikkaan, Jordaniaan ja Libanoniin. Egyptiläinen ruoka ei ole kuitenkaan kovin mausteista.  Egyptiläiset kristityt noudattavat vuosittaisia paastoaikoja, jotka käytännössä käsittävät yli kaksi kolmasosaa vuodesta. Vegetaarinen ruokavalio on yleistä. Islamilaisen uskonnon vuoksi alkoholia ei ole yleisesti saatavilla, poikkeuksena hotellit sekä tietyt ravintolat- ja baarit. Egyptiläiset kahvilat (ahwa), ovat kaupungissa suosittuja ajanviettopaikkoja, näissä nautitaan kahvin lisäksi muun muassa sitruunamehua sekä poltetaan vesipiippua. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.

Turvallisuus
Yleinen varovaisuus koko matkan aikana on suotavaa. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.