Matkat Libanon


Libanon pähkinänkuoressa

Libanon sijaitsee Välimeren rannalla naapureinaan Syyria ja Israel. Suurin osa maasta on vuoristoja, jotka nousevat jyrkästi rannikolta. Maan korkein kohta sijaitsee Libanoninvuorien huipulla 3 088 metrissä. Libanon on tyypillinen välimerellinen valtio niin ilmastoltaan kuin ruokakulttuuriltaan. Libanon itsenäistyi Ranskasta vuonna 1943, joka näkyy yhä maassa. Arabian jälkeen ranska on maan puhutuin kieli ja se on englantiakin suositumpi toisena kielenä. Taloudelle tärkeitä alueita ovat turismi, maatalous ja pankkitoiminta. Libanonia on kutsuttu taloudellisen mahtinsa takia ”idän Sveitsiksi” ja pääkaupunki Beirutia on kutsuttu ”Lähi-Idän Pariisiksi” sen vetäessä puoleensa todella monia matkailijoita.

Libanonin alue on historiallisen Mesopotamian, Egyptin sekä Euroopan risteyksessä, minkä ansiosta maan väestö on moninainen ja maassa on paljon arkeologista perintöä. Maalla onkin viisi kulttuurikohdetta Unescon maailmanperintölistalla: Anjar, Baalbek, Byblos ja Tyre muinaiset kaupungit sekä Ouadi Qadishan Pyhä laakso setripuumetsineen. Maan lipussakin esiintyvä Libanoninsetripuu on Libanonin symboli. Maassa juhlitaan sekä kristillisiä sekä islamilaisia juhlapäiviä.

Libanonin lippu

Pinta-ala
10 400 km2

Asukasluku
5 469 612 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Beirut

Kieli
Arabia (virallinen), ranska, englanti, armenian kieli

Uskonto
Islam 57,7 % (sunni 28,7 %, shiia 28,4 %), kristinusko 36,2 % (suurimmaksi osaksi maroniittikatolilaisia), druuseja 5,2 %

Päätuotteet
turismi, ruoantuotanto, viini, korut, tekstiilit, mineraalit, kemikaalit, huonekalut, öljyn käsittely, metallin käsittely

Hallitusmuoto
parlamentaarinen tasavalta


Libanon, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset saavat leiman saapuessaan maahan. Maahantuloa varten tarvitaan passi, joka on voimassa 6kk matkan jälkeen ja yksi tyhjä sivu. Myös jatko- tai paluulentojen lentoliput tarvitaan. Passissa ei saa olla Israelin leimoja.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.

Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Libanonin rahayksikkö on Libanonin punta (LBP, ل.ل.‎). 1 € = noin 1 700 LBP. Käytössä on myös Yhdysvaltain dollarit. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Ravintoloissa on tapana antaa 10-15 % tippiä, ellei palvelumaksu kuulu laskun hintaan. Laukunkantajille on tapana antaa noin 4 000LBP/laukku ja siivoajille 4 000LBP/päivä.

Aikaero
Libanonissa on sama aikavyöhyke kuin Suomessa.

Sähkövirta
Libanonissa sähkövirta on 230V (50Hz). Suomalaisiin laitteisiin saattaa tarvita adapterin. Libanonissa on käytössä eurooppalaisen C-pistokkeen lisäksi D-pistoke sekä englantilainen G-pistoke.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Libanonin suuntanumero on +961.

Ruoka ja juoma
Libanonin ruokakulttuuri on välimerellinen turkkilaisilla ja arabialaisilla vaikutteilla. Ruoassa käytetään paljon kasviksia, hedelmiä, kalaa, kikherneitä, täysjyvää ja tärkkelyspitoisia aineksia. Ruoka maustetaan tavallisesti valkosipulilla, persiljalla, oliiviöljyllä ja sitruunamehulla. Monilla aterioilla nautitaan mezze-alkupaloista pitaleivän ja hummuksen kanssa. Pitaleipä korvaa usein haarukan. Pääruokaan kuuluu usein punainen liha tai kana muun ruoan, riisin tai pastan, seassa. Sianlihan on harvinaista islaminuskon valta-aseman vuoksi.

Perinteisiin ruokalajeihin kuuluu mm. baba ghanouj, joka on munakoisosta tehty dippi, falafel sekä shawarma, lihavartaalla täytetty leipä. Baklava on tunnettu jälkiruoka, joka on tehty filo-taikinasta, pähkinöistä ja siirapista tai hunajasta. Libanonissa juodaan paljon arabialaista ja turkkilaista kahvia. Kesäisin virkistäydytään juomalla juuri puristettuja hedelmämehuja. Suosituin alkoholijuoma on aniksesta valmistettu arak, johon lisätään vettä ja jääpaloja.

Turvallisuus
Syyrian tilanne saattaa vaikuttaa myös Libanonissa, joten kannattaa pysyä ajan tasalla uutisissa. Libanonissa tehdään paljon turvatarkastuksia, joten passi tulee olla aina mukana. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valokuvaus
Hyviin tapoihin kuuluu luvan pyytäminen kuvattavalta henkilöltä, ennen kuvan ottamista. On suositeltavaa välttää armeijan ja hallituksen rakennusten kuvaamista.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.