Matkat Sierra Leone

Sierra Leone on eksoottinen kohde seikkailunnälkäisille. Se on Afrikan salainen rantakohde useine aurinkoisine hiekkarantoineen Atlantin sinisellä rannikolla. Sen tiheät ja vehreät sademetsät pursuavat elämää ja useat kansallispuistot kutsuvat matkailijan liittymään seuraansa tarkkailemaan luontoa. Värikäs pääkaupunki Freetown tuntuu nousevan merestä ja kipuaa vihreitä mäkiä ylöspäin. Eläväinen kaupunki on täynnä historiaa ja tarjoaa vierailijalleen runsaasti nähtävää.


Sierra Leone pähkinänkuoressa

Sierra Leone on pieni valtio Länsi-Afrikassa Atlantin valtameren äärellä. Sen naapurivaltioita ovat Guinea ja Liberia. Sierra Leone itsenäistyi Iso-Britannian siirtomaavallasta vuonna 1961. Maa on etnisesti kirjava 15-20:llä etnisellä ryhmällään ja sen asukkaat puhuvat useita eri kieliä. Sierra Leonen kansalaisista suurin osa harjoittaa islaminuskoa ja sillä onkin tärkeä rooli paikallisessa kulttuurissa ja historiassa.


Pinta-ala
71 740 km²

Asukasluku
8 908 040 (arvio v. 2023, sija 100)

Pääkaupunki
Freetown

Kieli
Englanti, mende, temne, krio

Uskonto
Islam 78.5%, kristinusko 20.4% ja muut 1.1%

Päätuotteet
Timantit, bauksiitti, kaakao ja titaanimalmit.

Hallitusmuoto
Presidenttijohtoinen tasavalta


Sierra Leone, yleistä

Viisumi
Suomen kansalaiset tarvitsevat Sierra Leoneen matkustaessaan viisumin. Viisumin hankintaan kannattaa varata aikaa. Mahdolliset viisumista aiheutuvat kulut eivät kuulu matkan hintaan. Teemme yhteistyötä VisumServicen kanssa. Mikäli viisumin hankintaan liittyvistä asioista herää kysymyksiä, otathan yhteyttä Aventuran toimistoon.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.

Rokotukset
Ennen matkan alkua matkailijan tulisi varmistaa, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset ovat voimassa matkan ajan. Perusrokotuksiin kuuluvat tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote ja riskiryhmillä vuosittainen influenssarokote. Suositeltuja rokotesuojia ovat hepatiitti A ja malaria. Maassa esiintyy keltakuumetta ja siellä vaaditaan rokotuksesta todistus. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi.

Valuutta
Sierra Leonen virallinen valuutta on Leones (SLL), 1€ = 25,254 SLL.

Aikaero Suomeen
-3h, kesäaikaan -4h.

Sähkövirta
230 V, 50 Hz.

Matkapuhelimet
Sierra Leonen kansainvälinen suuntanumero on +232. Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Sierra Leonessa on trooppisen kuuma ja kostea ilmasto. Sademäärät ovat Afrikan runsaimpia. Sadekausi ajoittuu kesäkuusta lokakuuhun. Vuoden keskilämpötila on 26 °C.

Matkustussesongit
Paras aika matkustaa Sierra Leoniin on kuivan kauden aikaan, lokakuusta toukokuuhun.

Turvallisuus
Sierra Leone on yleensä turvallinen maa matkustaa, mutta pikkurikollisuus, erityisesti taskuvarkaudet ovat melko yleisiä. Omista tavaroista kannattaa huolehtia tarkoin. Iltaisin ei kannata liikkua yksin ja on hyvä välttää syrjäisiä seutuja.

Tipit
Ravintoloissa tippiä ei yleensä odoteta, mutta arvostetaan. Juomarahan antaminen hotelleissa on jossain määrin odotettua, mutta voit toimia harkintasi mukaan.

Ruoka ja juoma
Ruokavalio Sierra Leonessa, kuten useimmissa afrikkalaisissa maissa, on erittäin terveellinen. Useimmille sierraleonelaisille riisi on päivittäistä perusruokaa, jota syödään usein esimerkiksi pataruokien kanssa. Ruoassa on usein paljon kasviksia. Ruokaa valmistetaan useimmiten lähes avoimella nuotiolla, jonka päällä pata pysyy kolmen kiven varassa.

Taksit
Tiet ovat usein huonokuntoisia, joten bussilla liikkuminen on hidasta. Taksilla pääset määränpäähäsi huomattavasti nopeammin, mutta on hyvä huomioida, että kuljettaja ei yritä veloittaa ylimääräistä.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja, joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme. Ympäristöystävällinen matkailu Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muille.