Matkakohteena Oman

Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja

Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat

 

Oman pähkinänkuoressa

Arabian niemimaan kaakkoiskärjessä sijaitseva Oman rajautuu lounaassa Jemeniin, lännessä Saudi-Arabiaan ja luoteessa Arabiemiraattien liittoon. Maan itäpuolella sijaitsevat Arabianmeri sekä Omaninlahti. Persialaiset hallitsijasuvut vaikuttivat Omanissa 500-luvulla, ja islam levisi alueelle vuosisata myöhemmin. Monia satamakaupunkeja hallitsivat portugalilaiset 1500-luvulla, ja maa itsenäistyi vuonna 1650. Merkittävien meriyhteyksiensä vuoksi Omanin vaikutuspiiri on ulottunut aina Aasiaan ja itäiseen Afrikkaan asti. Oman kiehtoo matkailijoita erityisesti rikkaan historiansa ja vaikuttavan luonnonkauneutensa vuoksi. Oman tiedetään myös turvallisena kohteena, jossa infrastruktuuri toimii sujuvasti.

Pinta-ala
309 500 km²

Asukasluku
3 494 116 (7/2018)

Pääkaupunki
Muscat

Väestö
Arviolta 1,34 miljoonaa Omanin asukkaista on ulkomaalaisia. Omanin etnisiä ryhmiä ovat arabit, balutšit, eteläaasialaiset (intialaiset, pakistanilaiset, srilankalaiset, bangladeshilaiset) ja afrikkalaiset.

Kieli
Virallinen kieli on arabia ja englantia puhutaan yleisesti. Muita Omanissa tavattavia kieliä ovat esimerkiksi hindi, urdu, suahili ja ranska.

Uskonto
Islam on Omanin valtionuskonto, ja valtaosa Omanin väestöstä on ibadi-muslimeja. Omanissa on ibadi-muslimien lisäksi muun muassa hinduja, kristittyjä ja shiia- ja sunni-muslimeja. Omanilaiset ovat yleisesti suvaitsevaisia muita uskontoja kohtaan.

Hallitusmuoto
Oman on monarkia, jonka valtionpäämies on sulttaani.


Oman, yleistä

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Viisumit
Omanin viisumin saa maahan saavuttaessa. Viisumi on hinnaltaan noin 50 eur/hlö ja maksetaan luottokortilla. Viisumihinnat ja -käytännöt voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta. 

Maastapoistumismaksu
Omanissa ei ole maastapoistumismaksuja.

Valuutta
Omanin rial (OMR), jakautuu 1000 baisaan
Paikallinen hintataso on selkeästi Suomea edullisempi.

Rokotukset
Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Turvallisuus
Oman on turvallinen maa. Yleinen varovaisuus ja maalaisjärjen käyttö on kuitenkin koko matkan aikana suotavaa.

Aikaero
+2 tunti Suomen ajasta.

Sähkövirta
Sähkövirta: 240 V, 50 Hz

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus omalta operaattoriltasi.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijoille ja ravintolahenkilökunnalle voi jättää 5-10 % tippiä loppulaskusta, ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Laukunkantajille hotelleissa suositellaan annettavaksi noin 1 USD / laukku. Myös oppaille on kohteliasta antaa tippiä, esimerkiksi 5 – 10 USD/päivä.

Ilmasto
Rannikon läheisyydessä kesät ovat yleensä kuumia ja kosteita. Talvisin sää on tavallisesti leuto. Aavikolla on kesäisin kuumaa ja kuivaa ja talvisin viileää. Muscatin lämpötila on kuumimmillaan heinäkuun aikana noin 30–40 asteessa, tammikuun aikana lämpötila laskee noin 20–25 asteeseen.

Matkustussesongit
Paras aika matkustaa Omaniin on marras-maaliskuun aikana kun ilma on viileämpi, mutta kesäkuukausinakin matkustaminen on mahdollista ottaen huomioon että sisätiloissa on lähes aina ilmastointi.

Ruoka ja juoma
Vesijohtoveden juomista ei suositella. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Hygienian taso Omanissa on yleisesti hyvä. Matkailijoille maassa myydään alkoholia ainoastaan hotelleissa.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Mitä on elämysmatkailu
Vierailemme ajoittain "off the beaten track" -paikoissa, jotka ovat alueita, joille turismi-infrastruktuuria ei ole vielä rakennettu. Näillä alueilla liikumme, asumme ja syömme kuten paikalliset ihmiset. Tämä on paras ja antoisin tapa tehdä tuttavuutta paikallisten kanssa ja nähdä heidän elämää ja kulttuuria. Aikataulumme ja reittimme saattavat muuttua johtuen jokivesien korkeuksista tai muista luontoon, ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvistä syistä.