• Komorit
  • Komorit

Matkat Komorit

Madagaskarin ja Mosambikin väliin jäävä Komorien saarivaltio on välttynyt vielä matkailijoiden ryntäyksiltä.

Malesialais-polynesialaiset purjehtijat asettuivat Komoreille 600-luvulta alkaen. Persialaiset ja arabit saapuivat saarille 1000-luvulta alkaen ja saaret toimivat orja- ja maustekaupan keskuksena. Islam saapui saarille arabikauppiaiden mukana. Portugalilaiset löysivät saaret vuonna 1527, mutta vasta vuonna 1841 Ranska alkoi ottaa saaria hallintoonsa.

Vuonna 1886 Komoreista tuli Ranskan protektoraatti ja vuonna 1912 siirtomaa. Ranskalaiset ja varakkaat arabit perustivat saarille plantaaseja vientiä varten. Toisen maailmansodan aikana1942britit valtasivat Komorit Ranskan hallinnoltaja luovuttivat sen Charles de Gaullen hallinnolle. Sodan jälkeen Komoreista tuli Ranskan merentakainen territorio. Vuonna 1961 saaret saivat itsehallinnon. Komorien parlamentti julisti maan itsenäiseksi Ranskasta heinäkuussa 1975.

Komorien saaret ovat tuliperäisiä. Korkein huippu nousee 2 360 metriin. Rantaviivaa on 360 kilometriä. Le Karthalan tulivuori Ison-Komorin saarella on aktiivinen. Saaret ovat lännestä itään Iso-Komori eli N’gazidja, Moheli eli Mwali, Anjouan eli Ndzuwani ja neljäntenä Mayotte, joka kuuluu edelleen Ranskalle.

 

Opastetut kiertomatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot


Komorit pähkinänkuoressa

Pinta-ala
2 235 km²

Asukasluku

846 281 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Moroni

Kieli
Arabia, ranska, komori

Uskonto
98 % komorilaisista on sunnimuslimeja ja 2% katolisia kristittyjä

Hallitusmuoto
Tasavalta


Komorit, kuvia kohteesta

  • Madagaskar_ja_Komorit/Komorit-2761
  • Madagaskar_ja_Komorit/Komorit-asutusta-2439
  • Madagaskar_ja_Komorit/Komorit-auringonlasku-2387
 

Komorit, yleistä

Viisumit
Komoreille matkustattessa tarvitaan viisumi. Sen voi hankkia maahan saavuttaessa ja maksaa noin 30 euroa. Passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen. Matkailijalla tulee olla myös meno- ja paluulippu pois kohteesta.

Huom! Viisumikäytännöt saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta paikallisten viranomaisten toimesta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.

Rokotukset
Ennen matkan alkua matkailijan tulee varmistaa, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset ovat voimassa matkan ajan. Perusrokotuksiin kuuluvat tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR), jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote sekä riskiryhmillä vuosittainen influenssarokote.

Kaikille suositeltavat rokotesuojat ovat Hepatiitti A (HAV), jäykkäkouristus, kurkkumätä, sikotauti, tuhkarokko sekä vihurirokko. Riskiarvion perusteella hankittavat rokotteet ovat hepatiitti B, influenssa sekä lavantauti. Maassa on olemassa malariariski. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Komorien rahayksikkönä on Komorien frangi (KMF).

1€ = 490 KMF. MasterCard toimii pankkikorteista parhaiten, mutta useimmissa paikoissa käytetään vain käteistä.

Aikavyöhyke
Kesällä sama aika kuin Suomessa, talvella ero on +1 tunti.

Sähkövirta
Sähkövirta on 220 V/ 50 Hz. Suomalaisiin laitteisiin ei tarvita adapteria.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operattoriltasi. Komorien suuntanumero on +269.

Ilmasto
Komorien ilmasto on merellisen trooppinen ilmasto. Siellä on kaksi vuodenaikaa. Marraskuusta huhtikuuhun on kuumaa ja kosteaa, muu aika vuodesta on viileämpää ja kuivempaa. Rannikon kuukausikeskilämpötilat ovat 23–28 °C, ja keskimääräinen vuotuinen sademäärä 2 000 millimetrin vaiheilla. Suuresta sademäärästä huolimatta makeasta vedestä on pulaa alueilla, joissa maaperä ei pidätä vettä lainkaan ja sadevesi valuu nopeasti mereen. Alue on myös trooppisten hirmumyrskyjen reitillä.

Uskonto
98 % komorilaisista on sunnimuslimeja ja 2% katolisia kristittyjä

Ruoka ja juoma
Komorilaista perusruokaa on riisi, jonka kanssa syödään maniokkia, banaaneita, tuoretta ja kuivattua kalaa sekä kookosmaitoa. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Turvallisuus
Pysyttelemme opastetuilla kiertomatkoilla turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta.

Lisätietoja maassa matkustamisesta saat esim. Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.