Matkat Kroatia


Kroatia pähkinänkuoressa

Kroatian tasavalta on valtio Etelä- Euroopassa, Adrianmeren rannalla. Maan ovat valloittaneet vuorotellen niin roomalaiset, venetsialaiset, turkkilaiset kuin Habsburgitkin. Toisen maailmansodan jälkeen maa oli yksi Jugoslavian tasavalloista ja itsenäistyi vuonna 1991. Suotuisan ilmaston, historiallisten nähtävyyksien ja monimuotoisen saariston ansiosta matkailusta on tullut tärkeä elinkeino. Kroatia liittyi Euroopan unioniin 1. heinäkuuta 2013.

Pinta-ala
56 594 km²

Asukasluku
4 227 746 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Zagreb

Uskonto
Roomalaiskatolilaisia 86,3 %, Ortodokseja 4,4 % Muslimeja 1,5 % Uskontokuntiin kuulumattomia 6,7 %

Kieli
Kroatia (virallinen) 96,1 %, serbia 1 %, muut 2,9 %

Valuutta

Kroatian kuna (HRK)

Päätuotteet

Turismi

Hallitusmuoto
Tasavalta

Ilmasto

Kroatian ilmasto vaihtelee alueittain, mutta pääosin ilmasto on lauhkeaa. Pohjoisessa ja idässä vallitsee mantereinen ilmasto, jonka takia talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä. Rannikolla vallitsee välimerenilmasto.


Kroatia, yleistä

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Kroatiaan.

Turvallisuus

Kroatia on turvallinen maa matkustaa, mutta mm. taskuvarkauksia voi esiintyä suurissa kaupungeissa. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma

Kroatialainen ruoka on yhdistelmä balkanilaista ja italialaista keittiötä. Dalmatian rannikon erityisiä herkkuja ovat tuoreet merenelävät, grillatut kalat sekä äyriäissalaatit. Paikallisia erikoisuuksia ovat myös Crni rizot, joka on mustekalan musteella värjättyä risottoa. Cevapcicit ovat leivän sisään käärittyjä grillattuja jauhelihapyöryköitä. Oliiviöljy ja valkosipuli ovat myös paljon käytettyjä.

Olut on Kroatiassa hyvin suosittu juoma, joka kuuluu sekä arkeen, että juhlaan. Paikallisia olutmerkkejä ovat Pan, Ožujsko sekä Karlovačko. Myös pienpanimokulttuuri on yleistymässä. Kahvilla on myös tärkeä osa paikallista tapakulttuuria. Viinintuotannon perinteet yltävät yli 2000 vuoden taakse, vaikka kroatialaiset viinit eivät välttämättä ole vielä kovin tunnettuja maailmanlaajuisesti. Viinejä valmistetaan Dalmatian alueella, Istrian niemimaalla sekä Korčulan saarella. Viineihin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi Graševina-valkoviinistä sekä punaviineistä paikallinen klassikko on Plavac Malia. Bambus on punaviinin sekä Cola-juoma sekoitus, jota nautitaan erityisesti kesäaikana. Rakija tai rakia on paikallinen hedelmä brandy, monet paikalliset valmistavat itse omat liköörinsä ja usein tarjoavat näitä myös vierailleen. Hedelmä brandy voi olla valmistettu esimerkiksi kirsikoista, päärynöistä tai luumuista.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.