Matkat Guinea-Bissau


Guinea-Bissau pähkinänkuoressa

Guinea-Bissaun tasavalta eli Guinea-Bissau sijaitsee Atlantin valtameren rannalla Länsi-Afrikassa. Guinea-Bissau oli ennen Portugalin siirtomaa, jonka nimi oli Portugalin Guinea. Maan rajanaapureita ovat etelässä ja idässä Guinea sekä pohjoisessa Senegal. Guinea-Bissau on yksi maailman vähiten kehittyneimmistä maista, kehittymistä ovat haitanneet mm. monet vallankaappaukset. Portugalin Guinea oli ensimmäisiä Saharan eteläpuolisen Afrikan alueita, joihin portugalilaiset saapuivat 1400-luvulla. Portugali julisti maan omakseen vuonna 1446. Siirtomaasta tuli 1600- ja 1700-luvuilla orjakaupan keskus, mistä orjia kuljetettiin Amerikkaan. Guinea-Bissau on varsin pieni valtio ja suurin osa maan pinta-alasta on mangrovesuota sekä jokien suistoalueita. Sisämaassa maasto on savannin peittämää ylänköä. Ylänköalueen korkein kohta nousee 300 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Guinea-Bissaun lippu

Pinta-ala
36 125 km²

Asukasluku
2 078 820 (v. 2023 arvio, sija 151)

Pääkaupunki
Bissau

Kieli

Portugali

Valuutta
CFA-frangi (XOF)

Uskonto
Pääosa väestöstä tunnustaa animismia eli ns. sielu- uskoa, muslimeita on noin 45 %

Hallitusmuoto
Tasavalta


Guinea-Bissau, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin. Elektroninen viisumi myönnetään saapuessa, joka on voimassa 90 päivää. Passin on oltava voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Vakuutus
Kattava matkavakuutus on tarpeen. Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Vakuutuksessa tulisi olla myös peruutusturva. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Valuutta
Guinea-Bissau virallinen valuutta on CFA-frangi (XOF), 1 € = 657.5276 XOF

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä, sikotauti, tuhkarokko sekä vihurirokko). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Riskiarvion perusteella voi harkita rokotesuojaa lavantautiin, koleraan, kausi-influenssaan ja meningokokkitauteihin. Alueella esiintyy keltakuumetta ja malarian riski on olemassa. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Ilmasto
Guinea-Bissaun ilmasto on trooppinen, joten ilma on lämmin ja kostea ympäri vuoden, keskimäärin noin 27 astetta. Sadekausi kestää yleensä kesäkuusta lokakuuhun ja kuivempi kausi marraskuusta toukokuulle. Kuivana kautena Saharasta puhaltavat harmattan- tuulet.

Tipit
Tipin jättäminen ei ole pakollista, mutta suotavaa. Hyvästä palvelusta annetaan normaalisti 10 %:n tippi loppulaskusta.

Aikaero
Aikaero Suomeen: -3 tuntia

Sähkövirta
Sähkövirta on 220 V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Guinea-Bissaun suuntanumero on +245.

Ruoka ja juoma
Tyypillistä paikallisesti tarjottavaa ruokaa on kala ja riisi. Joiden lisäksi syödään erilaisia kastikkeita sekä kasviksia. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.