Matkat Myanmar (Burma)

Eristyneisyyden ja rajoitetun matkailun johdosta Myanmar on säilyttänyt aitoutensa ja kulttuurinsa naapurimaitaan paremmin. Myanmarissa aika tuntuu pysähtyneen vuosikymmenten taakse. Sitä on hallittu sotilaallisella tiukkuudella ja matkailua on rajoitettu aina viime vuosiin saakka. Parannukset Myanmarin demokratiakehityksessä ja poliittisen ilmapiirin vapautuminen ovat lisänneet nopeasti maassa turismin mahdollisuuksia viime vuosina.

 

Opastetut kiertomatkat, englanninkieliset palvelut


Myanmar (Burma) pähkinänkuoressa

Kaksi kertaa Suomen kokoinen Myanmar sijaitsee Bengalin-lahden rannalla. Myanmarin itäosassa on Shanin vuoristoylänkö, lännessä rannikko ja vuoristo ja keskellä Irrawaddy-joen laakso. Toisen maailmansodan aikaan japanilaiset valloittivat maan katkaisten liittoutuneille tärkeän Burman tien Kiinaan. Burma itsenäistyi vuonna 1948. Sitä on hallittu sotilaallisella tiukkuudella ja matkailua on rajoitettu aina viime vuosiin saakka. Pikkuhiljaa maa on alkanut avautua turismille ja sen tuomalle valuutalle. Maan infrastruktuuri on yhä kehitysasteella alueen muihin maihin verrattuna. Tiibetistä tulleet burmalaiset muodostivat 1700-luvulla useasta pienestä valtiosta yhtenäisen Burman. Pääosa Myanmarin väestöstä on syntynyt tiibetiläisten ja burmalaisten heimojen yhteensulautumisesta. Eristyneisyyden ja rajoitetun matkailun johdosta Myanmar on säilyttänyt aitoutensa ja kulttuurinsa naapurimaitaan paremmin. Myanmarissa aika tuntuu pysähtyneen vuosikymmenten taakse.
Pinta-ala
676 578 km²

Asukasluku
56 590 071 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Naypyidaw

Kieli
Burma

Valuutta
Kyat (K) = 100 pyaa (MMK)

Uskonto
Pääuskonto on theravadabuddhalaisuus (n.90 % väestöstä). Muut uskonnot ovat kristinusko ( n.3 % baptisteja ja n.1 % katolilaisia), islam (n.4 %) ja luonnonuskonnot (n.1 %).

Päätuotteet
Maataloustuotteet, metsäteollisuus, mineraalit

Hallitusmuoto
Tasavalta


Myanmar (Burma), yleistä

Viisumit
Huom! Viisumikäytäntö on muuttunut. Viisumin hinta on 50 usd/henkilö. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk maasta poistumisen jälkeen. Kysy lisää toimistoltamme.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Suositeltavat rokotukset
Pakollisia rokotuksia ei ole. Matkalle suositellaan perusrokotusten (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio) lisäksi hepatiitti A-rokotusta. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Myanmarin valuutta on myanmarin kyat (MMK), 1 € = n. 1000 MMK. USD:t kelpaavat ja ovat haluttua valuuttaa koko maassa. Hinnat ilmoitetaan ulkomaalaisille yleensä dollareissa. Myös eurojen vaihtaminen onnistuu. Luottokortit hyväksytään jo joissain hotelleissa ja maahan on tullut ensimmäisiä pankkiautomaatteja. Huom! Dollareiden tulee olla uusia ja hyväkuntoisia, likaisia tai rikkimenneitä seteleitä ei hyväksytä. Mitä suurempi seteli (esim. 100USD) sen parempi vaihtokurssi.

Aikaero Suomeen
Talvella +4,5 ja kesällä +3,5 tuntia.

Sähkö
Sähkövirta Myanmarissa 230V. Adapteri tarvitaan.

Matkapuhelimet
Suomalaiset liittymät eivät yleisesti kuulu maassa. Suurimmassa osassa hotelleita on langaton internet ja esimerkiksi näin ollen watsapp viestit toimivat hyvin.

Ilmasto
Alueella vallitsee subtrooppinen ilmasto. Maaliskuusta toukokuuhun ilmasto on kuuma ja kuiva. Sadekausi on puolestaan kesäkuusta lokakuun alkuun (Andamanin rannikolla) ja viileä kausi marraskuusta helmikuuhun. Yangonissa lämpötila pysyy ympärivuoden 30 - 35 asteen välillä, rannikolla ja vuorilla on taas huomattavasti viileämpää. Keskilämpötila on päivällä 20 - 30 asteen välillä ja yöllä 10 - 20 asteen välillä. Talvella viileän kauden aikana tarvitset lämpimän takin tai villapaidan Baganin ja Inle -järven iltoja varten.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma

Ruokavalion perusta on riisi, muualla paitsi vuoristoalueilla. Päivän pääateriat ovat aamiainen ja ennen pimeäntuloa syötävä illallinen. Ruokaa syödään yleensä sormin. Tee on yleinen juoma. Alkoholia käytetään vain maallisissa juhlissa. Burmalainen keittiössä käytetään melko paljon öljyä, joka näkyy tarjottavissa ruokalajeissa. Paikalliset curryt eivät ole yhtä lailla raikkaan tulisia kuin thaimaalaiset curryt, vaan lähinnä öljyisiä. Burmalaista perusruokaa on esimerkiksi teenlehtisalaatti ja kalaliemeen valmistettu kananuudelikeitto mohinga, joka tarjoillaan usein aamiaiseksi. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Matkustussesongit
Suosituinta turistikautta on marras-helmikuu. Päivät ovat yleensä tähän aikaan aurinkoisia ja ilma miellyttävän lämmintä. Iltaisin saattaa olla viileämpää.

Uskonto
Maan valtauskonto on buddhalaisuus, joka on läsnä katukuvassa kaikkialla. Pagodoja, temppeleitä, munkkeja ja nunnia näkyy kaikkialla. Monet myanmarilaiset uskovat myös henkiin ja paikallinen uskonto onkin sekoitus buddhalaisuutta sekä henkiuskontoa.

Arvoesineet
Maahan saavuttaessa arvoesineitä ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille. Matkapuhelimet ovat sallittuja, mutta ne eivät toimi Myanmarissa. Kalliit korut ja kellot kannattaa jättää kotiin.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Mitä on elämysmatkailu
Vierailemme ajoittain "off the beaten track" -paikoissa, jotka ovat alueita, joille turismi-infrastruktuuria ei ole vielä rakennettu. Näillä alueilla liikumme, asumme ja syömme kuten paikalliset ihmiset. Tämä on paras ja antoisin tapa tehdä tuttavuutta paikallisten kanssa ja nähdä heidän elämäänsä sekä kulttuuriaan. Aikataulumme ja reittimme saattavat muuttua johtuen jokivesien korkeuksista tai muista luontoon, ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvistä syistä.

Matkanjohtaja
Aventuran elämysmatkoilla on mukana suomalainen matkanjohtaja, joka huolehtii matkan sujumisesta ja matkalle osallistujien hyvinvoinnista matkan alusta loppuun asti. Pyrimme käyttämään paikallisia oppaita värittämään retkiämme eri kohteissamme.

Tippikulttuuri
Tippien jättäminen on vapaaehtoista mutta hyvin suotavaa.Mikäli palvelu on ollut hyvää ravintolassa, voi tarjoilijoille jättää 5-10% laskun loppusummasta. Hotellien laukunkantajille sopiva tippi on 500 Kyattia (0,5€) per laukku. Suositeltavaa on varata paikallisoppaiden tippeihin 3-5€päivä/hlö, ja autonkuljettajille 1-2€ päivä/hlö.

Hyvä tietää
Pyydämme matkalle osallistujia kunnioittamaan maan tapoja ja ihmisiä sekä myös pukeutumaan sen mukaisesti. Varsinkin naisten olisi hyvä välttää liian kireitä ja pintaa paljastavia vaatteita kaupungeissa liikuttaessa. Temppeleissä ja pagodoissa vierailtaessa olkapäiden tulee olla peitettyjä sekä kengät tulee jättää uskonnollisten rakennusten ulkopuolelle.