Matkat Liberia

Kun haluat paeta uuvuttavaa arkea, suuntaa kohti eksoottista ja huoletonta Liberiaa. Trooppisten lintujen laulu, kultaiset hiekkarannat ja merituulessa huojuvat kookospalmut kutsuvat rentoutumaan auringon alle. Eläväinen pääkaupunki Monrovia on täynnä historiaa ja mielenkiintoisia vierailukohteita. Aktiivisempi matkailija voi tarttua esimerkiksi kalastusvälineisiin, surffilautaan tai vaelluskenkiin ja aloittaa seikkailun Liberian monimuotoisessa luonnossa. Kiipeä Nimba-vuorelle, polskahda Kpatawee-vesiputouksen vesiin tai tutustu Monkey Islandin karvaisiin asukkaisiin – Liberia tarjoaa kaikille jotain!


Liberia pähkinänkuoressa

Liberian tasavalta eli Liberia sijaitsee Afrikan länsirannikolla. Sen rajanaapureita ovat Sierra Leone lännessä, Guinea pohjoisessa ja Norsunluurannikko idässä. Liberian pääkaupunki on Monrovia. Valtio on perustettu vapautettuja amerikkalaisia ja karibialaisia orjia varten, mutta nykyään vain pieni osa väestöstä on heidän jälkeläisiään. Liberian neljä miljoonaa asukasta puhuu yhteensä peräti 31 eri kieltä. Noin puolet maasta on trooppisen sademetsän peitossa. Alueen biodiversiteetti on erityisen suuri, eli alueella elää poikkeuksellisen monimuotoinen eliölajisto ja jonka monimuotoisuus on uhattuna ihmistoiminnan vuoksi.


Pinta-ala
111 369 km²

Asukasluku
5 506 280 (v. 2023 arvio, sija 120)

Pääkaupunki
Monrovia

Kieli
Virallinen kieli on englanti, mutta puhutuimmat kielet ovat kpelle (487 000 puhujaa 1991), bassa (406 000 puhujaa 2006), klao (213 000 puhujaa 2006) ja mann (188 000 puhujaa 2006)

Uskonto
Kristinusko (84.2%), islam (14.8%), alkuperäisuskonnot (0.9%), ei uskontoa (2.8%) (arvio 2013)

Päätuotteet
Rauta, puutavara, kaakao, kahvi ja kumi

Hallitusmuoto
Presidentiaalinen tasavalta


Liberia, yleistä

Viisumi
Suomen kansalaisilta vaaditaan viisumi Liberiaan matkustettaessa. Viisumin hankintaan kannattaa varata aikaa. Mahdolliset viisumista aiheutuvat kulut eivät kuulu matkan hintaan. Teemme yhteistyötä VisumServicen kanssa. Mikäli viisumin hankintaan liittyvistä asioista herää kysymyksiä, otathan yhteyttä Aventuran toimistoon.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.

Rokotukset
Ennen matkan alkua matkailijan tulisi varmistaa, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset ovat voimassa matkan ajan. Perusrokotuksiin kuuluvat tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote ja riskiryhmillä vuosittainen influenssarokote. Suositeltuja rokotesuojia ovat hepatiitti A, keltakuume ja malaria. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi.

Valuutta
Liberian dollari (LRD), 1.00 Euro = 182,28 LRD.

Aikaero Suomeen
-3h, kesäaikana -4h.

Sähkövirta
120 V ja 240 V, 60 Hz ja 50 Hz. Suomalaisiin laitteisiin tarvitset adapterin.

Matkapuhelimet
Liberian kansainvälinen suuntanumero on +231. Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Liberiassa on kuuma ja kostea trooppinen ilmasto. Keväästä syksyyn on sadekausi ja talvisin on kuivaa.

Matkustussesongit
Paras aika matkustaa Liberiaan on kuivakauden aikaan marraskuusta huhtikuuhun.

Turvallisuus
Pysyttelemme opastetuilla kiertomatkoilla turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Pidäthän omaisuudestasi tarkkaa huolta. Arvoesineitä ja suuria summia rahaa ei kannata kantaa mukana. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta.

Tipit
Yleisesti ottaen Liberiassa ei odoteta tippiä, mutta sitä arvostetaan. Ravintoloissa saatetaan lisätä laskuun palvelumaksu, mutta jos näin ei tehdä, on 10% tippi tyypillinen.

Ruoka ja juoma
Liberialaisen ruoan perusta muodostuu usein riisistä. Siihen yhdistellään tulisia kastikkeita, lihaa, kalaa sekä hedelmiä ja vihanneksia. Afrikkalainen fufu on myös yleinen ruoka liberialaisen lautasella.

Taksit
Liberiassa on runsaasti takseja ja se on paikallisten yleinen liikkumisväline.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja, joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muille.