Matkat Senegal


Senegal pähkinänkuoressa

Senegal sijaitsee läntisessä Afrikassa, naapureinaan Gambia, Guinea-Bissau, Guinea, Mali ja Mauritania. Maan sisässä sijaitseva Gambia ja Gambia-joki jakaa maan kahteen erilaiseen osaan maantieteellisesti ja kulttuurisesti. Vaikka Senegalissa on paljon kuivia alueita, on maatalous maan tärkein elinkeino. Senegalin pääkaupungissa Dakarissa sijaitsee Afrikan mantereen eteläisin kärki. Maa on historiansa aikana kuulunut Ghanan, Malin ja Songhain valtakuntiin, joiden jälkeen eurooppalaiset rantautuivat alueelle. Britit ja ranskalaiset kiistelivät alueesta siirtomaa-aikana, jolloin Senegal oli ranskalaisten hallussa ja Gambian alue brittien hallinnassa. Senegal itsenäistyi Ranskasta vuonna 1960.

Senegalin nähtävyyksistä Unescon maailmanperintökohdelistalta löytyvät Goréen saari, Saint-Louisin saari, Senegambian kivikehät, Djoudjin kansallinen lintujensuojelualue ja Niokolo-Koban kansallispuisto. Ranska on maan virallinen kieli ja wolof on puhutuin kieli, mutta maassa puhutaan yhteensä melkein 40 eri kieltä. Senegalissa on vahva tarinankerronnan perinne, joka periytyy suvuissa griootilta (muusikko ja runoilija) seuraavalle.

Senegalin lippu

Pinta-ala
196 722 km2

Asukasluku
18 384 660 (v. 2023 arvio, sija 67)

Pääkaupunki
Dakar

Kieli
Ranska (viralllinen), wolof, fulani, serer, mandika, soninke, jola

Uskonto
Islam 95,9 %, kristinusko 4,1 % (suurimmaksi osaksi roomalaiskatolilaisia)

Päätuotteet
kaivostoiminta, rakennusmateriaalit, turismi, kalastus, maatalous

Hallitusmuoto
semipresidentiaalinen tasavalta


Senegal, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Senegaliin alle 90 päivän matkoille. Passin tulee olla voimassa 3 kk matkan alkamisesta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.

Senegalissa esiintyy keltakuumetta ja malariaa. Todistus keltakuumerokotuksesta saatetaan vaatia, jos matkailija saapuu maasta, jossa keltakuumetta esiintyy.

Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Senegalissa on käytössä Central African Franc eli CFA-frangi (XOF). CFA-frangeja ei ole saatavilla CFA-alueen ulkopuolella, joten otathan mukaan euroja tai Yhdysvaltain dollareita käteisenä.

Tipit
Ravintoloissa on tapana tipata 10-15 %, ellei palvelumaksu kuulu laskun hintaan. Paikallisoppaille, kuskeille ja hotellin siivoajille on hyvä antaa pieni tippi.

Aikaero
Senegalin aikaero Suomeen on talvella -2 tuntia ja kesällä -3 tuntia.

Sähkövirta
Senegalin sähkövirta on 220 V (50Hz). Suurin osa pistokkeista on eurooppalaisia (C-pistoke), mutta käytössä on myös pistoketyypit D, E ja K.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Senegalin suuntanumero on +221.

Ilmasto
Senegalissa vallitsee trooppinen ilmasto ja kuivimmilla alueilla aavikko- ja aroilmasto. Talvella maahan puhaltaa koillisesta kuiva harmattan-pasaatituuli ja kesäisin lounaasta tuulen mukana monsuunisateet. Dakarissa ja eteläisillä alueilla lämpötilat ovat tasaisesti 15-25 °C luokkaa, kun taas sisämaan aavikkoalueilla lämpötilat nousevat yli 30-50 °C asteeseen.

Matkustussesongit
Paras aika matkustaa Senegaliin on kuivan kauden aikana marraskuusta toukokuuhun. Tällöin lämpötila ei nouse yhtä korkealle kuin kesä-heinäkuussa. Kostean kauden sateet eivät kestä kuin enintään muutaman tunnin päivässä, mutta sateet voivat vaikeuttaa kulkua luonnonpuistoihin tiettyjä teitä pitkin.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta muun muassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla kaupungeissa voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Senegalin ruokakulttuuri on saanut vaikutteita omien etnisten ryhmien, kuten wolofien ja muslimien, lisäksi ranskalaisesta ja portugalilaisesta keittiöistä. Kala on tärkeä osa senegalilaista ruokakulttuuria, johtuen Senegalin sijainnista Atlantin meren rannalla. Muitakin lihoja syödään, paitsi sianlihaa maan muslimienemmistön takia. Muita yleisiä ruokien ainesosia ovat pähkinät, couscous, riisi, bataatti, linssit sekä pavut.

Liha ja kasvikset yhdistetään yleensä padaksi ja kaadetaan riisin tai couscousin päälle tai syödään leivän kanssa. Thieboudienne on perinteinen ruokalaji, joka sisältää kalaa ja riisiä tomaattikastikkeessa. Senegalissa syödään Länsi-Afrikassa suosittua sipulissa ja tomaattikastikkeessa laitettua yassa-kanaa. Jälkiruoat ovat hyvin makeita ja yhdistävät perinteiset ainesosat ranskalaiseen keittiöön.

Suositut tuoremehut valmistetaan paikallisista hedelmistä, kuten kiinanruususta tehty bissap ja apinanleipäpuun hedelmistä tehty bouyi. Hanavesi ei ole juomakelpoista ja kaiken juomaveden tulee olla pullotettua tai muuten puhdistettua.

Valokuvaus
Hyviin tapoihin kuuluu luvan pyytäminen kuvattavalta henkilöltä, ennen kuvan ottamista.

Tapakulttuuri
Senegalissa on tärkeää tervehtiä ihmisiä kaikissa tilanteissa, kuten suuntaa kysyessä tai toriostoksia tehdessä. Tavallinen tervehdys on as salaam alaykum, johon vastataan malaykum salaam. Pitkät kättelyt ovat myös yleisiä uusia ihmisiä tavatessa. Käsin ruokaillessa ei sovi käyttää vasenta kättä, jota pidetään likaisena.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.