Matkat Mauritania


Mauritania pähkinänkuoressa

Mauritania, tai Mauritanian islamilainen tasavalta, on valtio Länsi-Afrikassa. Mauritanian rajanaapureita ovat Algeria, Mali, Senegal sekä kiistanalainen Länsi-Saharan alue. Maa sijaitsee Atlantin rannalla, mutta suurin osa maasta on Saharan aavikkoa. Kasvillisuus on vähäistä, josta suurin osa sijaitsee eteläisellä Sahelin alueella. Eläimistöä on vähän, mutta eteläisillä alueilla elää kuitenkin antilooppeja, gaselleja, strutseja sekä pahkasikoja.

Mauritanian aluetta on 300-luvulta asti asuttanut berberiheimot, joilla on ollut sotainen historia alueelle myöhemmin tulleiden arabien kanssa. Arabiheimot voittivat sodan vuonna 1647 ja siitä lähtien heidän jälkeläisensä ovat olleet Mauritanian ylintä yhteiskuntaluokkaa. Mauritania oli Ranskan siirtomaana vuosina 1904-1960. Melkein puolet väestöstä on riippuvaisia maataloudesta, vaikka kuivuus onkin ajanut ihmisiä kaupunkeihin. Suurin osa väestöstä puhuu arabiaa tai arabian paikallisia murteita. Ranskan kieli on yhä siirtomaa-ajan jäljiltä käytössä mediassa ja kouluttautuneiden asukkaiden keskuudessa.

Mauritanian lippu

Pinta-ala
1 030 700 km2

Asukasluku
4 005 475 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Nouakchott

Väestö
Mustat maurit 40 %, valkoiset maurit 30 %, Saharan eteläpuolelta tulevat mauritanialaiset 30 %

Kieli
Arabia (virallinen), pularin kieli, soninken kieli, wofolofin kieli, ranska

Uskonto
Islam 100 %

Päätuotteet
kalan prosessointi, öljytuotanto, kaivosteollisuus (rauta, kulta, kupari)

Hallitusmuoto
islamilainen tasavalta


Mauritania, yleistä

Viisumit
Suomen kansalainen tarvitsee viisumin matkustaessaan Mauritaniaan. Viisumi hankitaan saavuttaessa Nouakchottin lentokentälle, vaihtoehtoisesti myös Senegalin ja Marokon raja-asemilla, ja maksaa noin 55 euroa. Tämä viisumi on voimassa 30 päivää. Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.
Mauritaniassa esiintyy keltakuumetta ja malariaa. Todistus keltakuumerokotuksesta saatetaan vaatia, jos matkailija saapuu maasta, jossa keltakuumetta esiintyy.

Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Mauritanian rahayksikkö on Mauritanian ouguiya (MRU, ennen MRO, lyhennetään yleensä UM). Valuutta on yksi kahdesta maailmalla vielä kierrossa olevista valuutoista, jotka eivät jakaudu kymmenesosiin. Yksi ouguiya jakautuu viiteen khoums:iin. Valuutta uudistettiin vuoden 2018 vaihteessa, jolloin rahasummien lopusta poistettiin viimeinen nolla. Vanhat setelit ja kolikot eivät enää käy maksuvälineenä. Valuuttaa ei saa vaihdettua maan ulkopuolella, joten varalla kannattaa olla euroja tai Yhdysvaltain dollareita käteisenä.

Tipit
Ravintoloissa on tapana antaa 10-15 % tippiä. Paikallisoppaille on tapana antaa noin 10 %. Hotellin henkilökunnalle on hyvä jättää noin 100-200 UM.

Aikaero
Mauritanian aikaero Suomeen on talvella -2 tuntia ja kesällä -3 tuntia.

Sähkövirta
Mauritanian sähkövirta on 220 V (50Hz). Suomalaisiin laitteisiin ei tarvita adapteria.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Mauritanian suuntanumero on +222.

Ilmasto
Mauritanian sää muuttuu huomattavasti päivänajan sekä vuodenajan mukaan. Yöllä lämpötila voi käydä 15 °C asteessa, mutta päivällä voi olla jopa 40 astetta. Kanarianvirta viilentää rannikkoseutua, jonka lämpötila on kautta vuoden 25-35 °C astetta. Talvella puhaltavan harmattan-pasaatituuli puhaltaa kuivaa ja viileää ilmaa marraskuusta maaliskuuhun. Kesällä monsuunisateet tuovat kosteutta maan eteläosaan.

Ruoka ja juoma
Mauritaniassa ruokailut ovat tärkeä sosiaalinen tapahtuma. Ruoka tarjoillaan usein yhteisestä astiasta, josta se syödään käsin. Päivän pääateria on arabeilla illallinen ja mustilla afrikkalaisilla lounas. Mauritanialaisen keittiön perusaineksia ovat liha, hirssi, riisi, kala, peruna sekä bataatti. Thieboudienne on perinteinen ruokalaji, joka sisältää kalaa ja riisiä tomaattikastikkeessa. Mauritaniassa syödään Länsi-Afrikassa suosittua sipulissa ja tomaattikastikkeessa laitettua yassa-kanaa. Marokon keittiöstä on levinnyt couscous sekä harira-keitto, jossa on tomaattia, kikherneitä, linssejä, sipulia, riisiä ja kananmunia.

Melkein kaikkien ruokien jälkeen on tarjolla makeaa teetä, johon on sekoitettu minttua. Tee kaadetaan usein korkealta, muodostaen pintavaahtoa. Tavallisiin mauritanialaisiin juomiin kuuluvat myös kamelinmaito ja apinanleipäpuun hedelmistä tehty jus de Bouye. Alkoholi on kielletty maassa, mutta sitä saattaa löytää hotellien baareista. Hanavesi ei ole juomakelpoista ja kaiken juomaveden tulee olla pullotettua tai muuten puhdistettua.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Maassa esiintyy välillä mielenosoituksia ja muita levottomuuksia. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Pukeutuminen
Moskeijoissa vieraillessa riisutaan kengät ja naisten tulee peittää pää ja olkapäät. Naisten on hyvä pukeutua vaatimattomasti, välttäen shortseja ja lyhyitä t-paitoja.

Valokuvaus
Hyviin tapoihin kuuluu luvan pyytäminen kuvattavalta henkilöltä, ennen kuvan ottamista. On suositeltavaa välttää armeijan ja hallituksen rakennusten kuvaamista.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin. 

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.