Matkat Venezuela


Venezuela pähkinänkuoressa

Venezuela sijaitsee Karibian meren rannalla. Rajanaapurit ovat Brasilia, Guyana ja Kolumbia. Venezuela kuului Suur-Kolumbiaan yhdessä nykyisten Kolumbian, Panaman ja Ecuadorin kanssa vuoteen 1830 asti, kunnes Venezuela erosi liitosta ja muuttui itsenäiseksi valtioksi.

Venezuelan väestö koostuu alkuperäiskansoista, espanjalaisten siirtolaisten ja afrikkalaisten orjien jälkeläisistä, sekä 1900-luvulla maahan muuttaneista eurooppalaisista (Saksa,- Italia,-ja portugalilaiset).

Venezuelan entinen presidentti Hugo Chávez toteutti maassa laajoja sosiaalisia uudistuksia, joiden myötä esimerkiksi lapsikuolleisuus, äärimmäinen köyhyys ja lukutaidottomuus ovat olleet laskussa. Toisaalta myös rikollisuus on ollut kasvussa vuodesta 1999 ja maata on syytetty heikosta taloudenpidosta, kuten myös polarisaation lisääntymisestä.


http://www.flagpictures.org/downloads/print/venezuela1-thumb.gif

Pinta-ala
916 445 km²

Pääkaupunki
Caracas

Väkiluku
28 644 603 (arvio 7/2020)

Virallinen kieli
Espanja

Valtiomuoto
Liittotasavalta

Valuutta
Bolivar

Pääuskonto
Roomalaiskatolisuus


Venezuela, yleistä

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Venezuelaan.

Viisumihinnat ja -käytännöt voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Rokotukset
Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Tarkistathan myös hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Ilmasto
Maassa vallitsee trooppinen ilmasto. Yleensä on kuumaa ja kosteaa, mutta korkeammalla saattaa olla viileämpää. Keskilämpötila vaihtelee 28–32 asteen välillä joulukuusta toukokuuhun. Sadekausi on kesäkuusta lokakuuhun.

Matkustussesongit
Venezuelaan voi matkustaa ympäri vuoden, riippuen siitä mitä haluaa nähdä tai tehdä. Kuiva kausi kestää marraskuusta huhtikuuhun ja se on yksi miellyttävimmistä matkustusajankohdista jos haluaa harrastaa ulkoilma-aktiviteetteja. Vesiputoukset voi nähdä upeimmillaan sadekauden aikaan toukokuusta marraskuuhun.

Aikaero
Aikaero Suomeen talvella -6h ja kesällä -7h

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus kohteissa operaattoriltasi. Venezuelan suuntanumero on +58.

Sähkövirta
Venezuelan sähkövirta on 220V (60hz). Suomalaiset laitteet tarvitsevat adapterin.

Valuutta
Venezuelan rahayksikkönä on bolívar soberano (VES), joka korvasi ennen vuotta 2018 käytössä olleen bolívar fuerten (VEF). Emme kannata luottokorttien käyttöä Venezuelassa.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 10-15 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan.

Valokuvaus

Venezuela on hyvin valokuvauksellinen maa. Luvan kysyminen ennen valokuvan ottamista väestöltä on suositeltavaa, sillä useat ihmiset uskovat yhä kasvojen valokuvaamisen tuottavan huonoa onnea.

Ruoka ja juoma
Venezuelan ruokakulttuurissa näkyvät eurooppalaiset, länsi-afrikkalaiset ja Amerikan alkuperäiskansojen vaikutteet. Perinteisesti Venezuelalainen aamiainen on tukeva, lounas runsas ja illallinen melko kevyt. Tyypillinen ruokalaji on mm. grepa, jotka ovat eräänlaisia maissijauhosämpylöitä, joita syödään täytettyinä välipaloiksi ja aterioilla ruoan lisukkeina. Käytettyjä raaka- aineita ovat esimerkiksi avokadot, ruokabanaanit sekä maniokki. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta muun muassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla kaupungeissa voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.