Matkat Martinique (Ranska)


Martinique (Ranska) pähkinänkuoressa

Martinique on Ranskalle kuuluva merentakainen hallintoalue itäisellä Karibianmerellä. Saari on täten myös osa Euroopan unionia ja euroaluetta. 1600- luvulla ranskalaiset rantautuivat saaren itäosaan, jonne he rakensivat linnoituksensa ja pystyttivät asutuksensa. Huomattuaan saaren erinomaisen viljelymaaston ranskalaiset toivat orjia Afrikasta maanviljelytöihin. Vuosisadan puolessa välissä ranskalaiset halusivat suojella paremmin uutta valloitettua maataan ja he rakensivat linnoituksen myös saaren länsipuolelle. Tämän linnoituksen ympärille muodostunut kaupunki nimettiin Fort-de-Franceksi. Nykyään tämä satamakaupunki on saaren värikäs pääkaupunki, josta löydät niin paikallisia toreja, historiallisia nähtävyyksiä kuin vilkasta yöelämääkin. Ranskalaisten ja afrikkalaisten vaikutus näkyy paikallisessa elämässä, arkkitehtuurissa sekä herkullisessa kreolilaisessa keittiössä. Monipuoliselta Martiniquen-saarelta löytyy 350 kilometriä rantaviivaa ja korkein tulivuori Mount Pelee kohoaa lähes 1 400 metriin. Kauniin tuliperäisen saaren luonnon monimuotoisuus lumoaa matkustajan. Saaren vuoristoisesta pohjoisosasta löydät sademetsää ja mustahiekkaisia rantoja, etelästä silmiä hivelevää rantaviivaa kristallinkirkkaine vesineen. Eteläinen osa kuuluu kasvillisuusvyöhykkeeseen, jolle ominaista ovat muun muassa upeat monissa väreissä kukkivat orkideat. Saarella onkin hyvät edellytykset vaelluksille sekä useille vesiaktiviteeteille. Martinique on kuuluisa kirjailijoistaan ja 1980-luvulla kehittyneestä zouk-musiikista.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Flag_of_France.svg/120px-Flag_of_France.svg.png

Pinta-ala
1 128 km²

Asukasluku
375 265 (arvio 6/2020)

Hallintopääkaupunki
Fort-de-France

Kieli
Ranska

Päätuotteet
Turismi, kala- ja hedelmäsäilykkeet, rommi ja banaanit.


Martinique (Ranska), yleistä

Viisumit
Suomalaiset matkustajat eivät tarvitse viisumia.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR ja hepatiitti A ovat kaikille suositeltavia rokotteita. Riskiarvion perusteella harkittavia rokotteita ovat hepatiitti B, influenssa ja lavantauti. Keltakuumerokotustodistus tarvitaan jos saavutaan keltakuumeriskialueilta.

Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Euro

Aikaero Suomeen
-7 tuntia

Sähkövirta
220 V, 50 Hz

Matkapuhelimet
Tarkistathan liittymäsi kuuluvuuden operaattoriltasi.

Turvallisuus
Suhteellisen turvallinen matkakohde, jossa yleistä varovaisuutta kannattaa kuitenkin noudattaa koko matkan ajan. Yleisimmät turisteihin kohdistuvat rikokset liittyvät taskuvarkauksiin. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat  Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa herkkävatsaisille. Hotelleissa ja paremmissa ravintoloissa jopa kraanavesi on suodatettu. Jääpalat yleensä tehdään kuitenkin puhdistetusta vedestä. Hedelmistä suositeltavia ovat sellaiset, jotka voi kuoria.

Ilmasto
Martiniquen ilmasto pysyy koko vuoden keskimäärin 26 asteessa. Alin lämpötila on 20–22 ja korkein 30–32 astetta. Luoteesta puhaltavat pasaatituulevat viilentävät ilmastoa jonkin verran. Ajoittain lämpimät ja kosteat tuulet etelästä tuovat hurrikaaneja. 

Matkustussesongit
Martiniquelle voi matkustaa ympäri vuoden. Suosituin matkustusaika on joulukuusta huhtikuuhun. Kesäkuukausina ilma on lämmin ja kuiva, joten tämä aika soveltuu myös hyvin lomailuun. Syksyllä mahdollisuus trooppisiin myrskyihin on suurempi.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.