Matkat Albania

 

Opastetut aktiivimatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot


Albania pähkinänkuoressa

Albania sijaitsee Balkanilla ja sen naapurimaita ovat Montenegro, Pohjois-Makedonia, Kreikka sekä Kosovo. Maan läntistä rajaa sivuaa Välimeri. Albanian luonto on hyvin monimuotoinen ja tarjoaa matkailijalle niin Välimeren tuurkoseja sävyjä kuin upeita vuoristomaisemia. Maan erikoisimpiin nähtävyyksiin kuuluvat kommunismin aikaiset karut betonirakennukset sekä yli puoli miljoonaa bunkkeria, jotka maan kommunistinen johtaja Enver Hoxa rakennutti pelätessään vainoharhaisesti hyökkäystä maahan. Tämä Euroopan nouseva matkailumaa tarjoaa oivat puitteet rantalomalle, aktiivisemmalle seikkailulle sekä vilkaisun maan synkkään historiaan. Albania eristäytyi toisen maailmansodan jälkeen ja oli viimeinen maa Euroopassa, joka luopui kommunismista 90-luvun alussa.Pinta-ala
28 748 km²

Asukasluku
3 074 579 (arvio 2020)

Pääkaupunki
Tirana

Kieli
Albania

Valuutta
Albanian Lek

Päätuotteet
Palvelut, maatalous, teollisuus

Hallitusmuoto
TasavaltaAlbania, yleistä

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Albaniaan.

Ilmasto
Albania on vuoristoinen ja tästä johtuen on maassa monia eri ilmastonaloja. Rannikolla vallitsee välimerellinen ilmasto kun taas vuoristossa viileämpi mannerilmasto. Talvet pysyttelevat leutoina, mutta vuoristossa on selkeästi viileämpää. Kesälämpötilat alankoalueilla nousevat keskimäärin reiluun 20 asteeseen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Albaniaan vaaditaan ainoastaan perusrokotukset, mutta tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Albanian valuutta on Lek. Vararahaksi voi ottaa euroja, jotka hyväksytään monessa paikassa maksuvälineenä. Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Aikaero Suomeen
-1 tunnin aikaero Suomeen.

Sähkövirta
Albaniassa sähkö on yleisesti 220 V, adapteria ei tarvita.

Matkapuhelimet
Yleisesti matkapuhelimet toimivat hyvin, tarkistathan liittymäsi kuuluvuuden operaattoriltasi. Maan suuntanumero on +355

Turvallisuus
Maan turvallisuustilanne on pääsääntöisesti hyvä. Mahdollisia mielenosoituksia tai kokoontumisia tulee kuitenkin välttää. Turismi on maassa melko uutta ja rantakohteet sekä sisämaan vierailuimmat kaupungit ovat rauhallisia. Pääsääntöisesti matkailijoihin suhtaudutaan positiivisesti. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Paikallinen keittiö on saanut vaikutteita niin Italiasta, Kreikasta kuin Turkistakin. Moni ravintoloitsija on myös matkustanut ottamaan vaikutteita kuuluisista naapurikeittiöistä. Annoksien pääraaka-aineena on usein kalaa, lammasta tai muuta lihaa. Palan painikkeeksi voi nauttia perinteisestä rakia, joka valmistetaan rypäleistä ja maustetaan aniksella.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.