Matkakohteena Kirgisia

Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja

 

Kirgisia pähkinänkuoressa

Kirgisian tasavalta sijaitsee Keski-Aasiassa Kazakstanin ja Kiinan naapurissa. Tien Shanin vuoristo kulkee läpi koko maan ja käsittää useita yli 7000 metriä korkeita huippuja. Ilmasto vaihtelee kuivasta mannerilmastosta eteläosien subtrooppiseen ilmastoon. Korkeilla vuorilla on erittäin kylmä ympäri vuoden ja lämpötilat laaksoissakin saattavat pudota jopa -30 asteeseen talvisin.
Maassa on 83 eri tavoin rauhoitettua luonnonsuojelualuetta, joista kolme kuuluu Unescon biosfäärikohteisiin. Maassa on yli 2000 järveä, joista isoin on 182 kilometriä pitkä Issyk Kul.

Pääkaupunki
Biškek

Pinta-ala
199 951 km2


Väkiluku
5 849 296 (7/2018)

Väestötiheys
26 henkilö per neliökilometri

Väestö
Kirgiisejä 64.9 %, uzbekkeja, venäläisiä ja yli kolmeakymmentä muuta heimoa

Aikavyöhyke
UTC+6

Kesäaika
Ei käytössä

Virallinen kieli
kirgiisi 64,7% (virallinen), uzbekki 13,6%, venäjä 12,5% (virallinen), muut 9,2%

Päätuote
Maatalous, palvelut, teollisuus

Valuutta
Kirgisian Som

Hallitusmuoto
Parlamentti

Uskonto
Muslimeja 75 %, ortodokseja 20 %, muita 5 %


Kirgisia, yleistä

Ilmasto
Kirgisian ilmasto on todella vaihtelevaa riippuen maan osasta. Kuiva mannerilmasto, kylmä vuoristoilmasto ja subtrooppinen maan eteläosassa. Korkealla vuoristolaaksoissa saattaa olla talvella jopa 30 astetta pakkasta.

Matkustussesongit
Ilmasto vaihtelee Kirgisiassa paikasta riippuen. Maan lounaisosassa kesäisin lämpötila kohoaa yli 40 asteen, joten sinne paras matkustusaika on loppukevät ja alkusyksy. Talvet tuovat mukanaan kovia pakkasia ja jopa aavikkoalueelle saattaa sataa lunta. Lumivyöryvaara on maalis-huhtikuussa sekä syys-lokakuussa. Suurimmassa osassa maata kesä on lyhyt, mutta todella lämmin. 

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Kirgisiaan jos matka kestää alle 60 päivää. Alle kuukauden mittaisilla matkoilla ei tarvitse rekisteröityä viranomaisille. Passin tai passin kopion on aina hyvä olla mukana.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että seuraavat perusrokotukset ovat voimassa: jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä/hinkuyskä. Lisäksi suosittelemme A-hepatiittirokotusta. Lisätietoja rokotuksista saat terveyskeskuksestasi tai osoitteesta www.rokote.fi

Valuutta
Kirgisian Som (KGS)

Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Sähkövirta
220 V, 50Hz

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleinen varovaisuus maalaisjärjen puitteissa on kuitenkin koko matkan aikana suotavaa. Kaikkien maiden ajankohtaiset turvallisuusvaroitukset löytyvät ulkoministeriön internet-sivuilta

Ruoka ja juoma
Matkailijalle suositellaan käyttää vain pullotettua vettä, mutta jos on vain raana vettä, niin kannattaa ensiksi keittää se. Hygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota. Ruoan valmistuksessa vihannekset ja hedelmät kannattaa kuoria.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.