• OPASTETTU KIERTOMATKA
  Botswanan safarimatka
 • OPASTETTU KIERTOMATKA
  Botswanan safarimatka
 • OPASTETTU KIERTOMATKA
  Botswanan safarimatka
 • OPASTETTU KIERTOMATKA
  Botswanan safarimatka
 • OPASTETTU KIERTOMATKA
  Botswanan safarimatka
Opastetut kiertomatkat / Botswana

Botswanan safarimatka

Botswana  
Choben kansallispuisto | Okavango Delta | Moremin suojelualue

Tule kokemaan Afrikan lumoava luonto – tervetuloa unohtumattomalle safarimatkalle Botswanaan!

Botswanan kuuluisimpia safarikohteita ovat Okavango-joen suisto ja Moremin riistansuojelualue. Choben kansallispuiston norsupopulaatio on Afrikan suurin. Harvaan asutussa maassa kansallispuistoja sekä luonnonsuojelualueita hoidetaan hyvin ja kävijämääriä rajoitetaan. Kohteissa myös noudatetaan kestävän ja luontoa säästävän matkailun periaatteita, millä turvataan eläin- ja kasvikunnan monimuotoisuutta sekä jokaisen matkan elämyksellisyyttä. Majoitumme keskelle näitä luonnonsuojelualueita, ja teemme mokoro-kanootti-, vene-, kävely- ja jeeppisafareita. Matkalla on täysihoito, ja illalliset nautimme usein tähtitaivaan alla.

Joulukuun aikaan luonto alkaa herätä eloon ensimmäisten sateiden myötä. Vehreyden myötä, ravinnonsaannin helpottuessa monet antilooppilajit synnyttävät pienokaisensa. Päivä- ja yölämpötilat ovat enimmäkseen yli 25 lämpöastetta.

Matkan kesto
12 päivää, perillä 9 yötä
Matkan hinta
6 690 €
1hh-lisä 790 €
Lähdöt
 • 5.12.2024–16.12.2024
VARAA MATKA
 •  
  Krista Fransman
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivät 1–2 | Lennot Johannesburgiin, jossa 1 yö
Päivät 3–6 | Choben kansallispuisto 3 yötä
Päivät 6–8 | Okavango Delta 2 yötä
Päivät 8–10 | Moremin riistansuojelualue 3 yötä
Päivät 11–12 | Maun – Helsinki

Matkan erityispiirteet

• Matka toteutetaan 6–10 hengen pienryhmässä.
• Botswana on luonto- ja eläinystävän paratiisi.
• Botswanan safarileirit ovat sitoutuneet vahvasti luonnonsuojeluun ja paikallisyhteisöjen tukemiseen. Lisätietoja Desert&Delta-leirien CARES-periaatteista pääset lukemaan täältä.
• Matkalla liikutaan malaria-alueella.
• Kohteiden välillä liikutaan pienkonelennoilla. Matkatavaran yhteenlaskettu painoraja on 20kg/matkustaja (käsimatkatavara + ruumaan kirjattava matkatavara). Matkalaukun tulee olla pehmeä ja joustava, esimerkiksi duffel-kassin tyyppinen laukku.
• Sama aikavyöhyke Suomen kanssa mahdollistaa nopeamman palautumisen ilman aikaerorasitusta.
• Peruutusehdot B (kts. Aventuran lisä- ja erityismatkaehdot)

Lennot
Helsinki – Doha 16.05–23.50
Doha – Johannesburg 02.15–09.40
Johannesburg – Maun 12.05–13.45
Maun – Johannesburg 14.30–16.10
Johannesburg – Doha 21.35–07.05
Doha – Helsinki 08.05–14.20
Kaukolennot Qatar Airways
... Pidätämme oikeuden lentoaikataulun ja lentoreitityksen muutoksiin.
Kysythän myös Suomen sisäisiä liittymälentoja toimistoltamme.
Hintaan sisältyy
- Reittilennot economy-luokassa lentoihin sisältyvine veroineen
- Sisäiset lennot Botswanassa
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat (juomat eivät sisälly majoituksen hintaan)
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Suomenkielisen matkanjohtajan ja paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa
- Suomenkielinen hätäpäivystyspalvelu (24/7) matkan aikana
- Puuntaimen istutus (yhteistyössä istutapuita.fi kanssa).
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Matkavakuutus
- Viisumit
- Koronavirustestit ja -todistukset
- Mahdollisesti vaadittavat rokotukset ja/tai lääkkeet (esim. keltakuumerokotus, malarialääkitys)
- Mahdolliset maastapoistumismaksut
- Tipit paikallisille oppaille ja leirien henkilökunnalle (n. 150USD)
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivät 1–2 | Helsinki – Johannesburg
City Lodge Hotel OR Tambo
Lennot Helsingistä Etelä-Afrikan Johannesburgiin, jossa majoittuminen yhdeksi yöksi.

Päivä 3 | Maun – Savuti, Choben kansallispuisto
Savute Safari Lodge | Aamiainen, Illallinen
Lento Mauniin, mistä jatkamme pienkoneella ensimmäiseen majoituspaikkaamme Choben kansallispuistoon, Savutin alueelle. Teemme iltapäivän safariajon ja palaamme lodgelle illalliselle.

Päivät 4–5 | Savuti, Choben kansallispuisto
Savute Safari Lodge | Aamiainen, Lounas, Illallinen
Savutin alue on erittäin eläinrikas ja rehevä savannialue, jonne vaeltaa vuosittain suuri määrä seeproja sekä petoeläimiä. Alueella niin paikallisia, matkailijoita kuin tutkijoitakin hämmästyttää Savutin kanava, joka tulvii ja kuivuu epäsäännöllisin väliajoin, sademääristä tai -ajoista riippumatta. Aamun ja iltapäivän safariajoilla pääsemme rikkaan eläimistön sekä ainutlaatuisen ympäristön lisäksi tutustumaan san-kansan kalliomaalauksiin.

Päivä 6 | Okavango Delta
Camp Okavango | Aamiainen, Lounas, Illallinen
Lennämme pienkoneella Okavangon suoalueelle ja majoitumme Camp Okavangoon, joka sijaitsee suiston Nxaragha-saarella. Ohjelmaamme kuuluvat aamun ja iltapäivän aktiviteetit, ja Okavangon alueella teemme kävelysafareja ja mokoro-kanoottiretkiä tämän sekä seuraavan päivän aikana.

Päivä 7 | Okavango Delta
Camp Okavango | Aamiainen, Lounas, Illallinen
Teemme aamun ja iltapäivän safarit. Okavango Deltan suoalue on ollut Unescon maailmanperintökohteiden listalla vuodesta 2014. Tutustumme rikkaaseen lintulajistoon sekä kiehtovaan kasvimaailmaan samalla kun mokoro-kanootit lipuvat kristallinkirkkaissa kanavissa. Kävelysafari oman safarioppaamme seurassa antaa mahdollisuuden tutustua tähän uskomattomaan paikkaan luonnonläheisesti ja rauhassa.
Jalkaisin tehtävä safari kestää muutaman tunnin ja edellyttää normaalia liikuntakykyä. Auringossa liikkumista varten on tärkeää huomioida hyvät jalkineet, miellyttävältä tuntuva asu, aurinkovoide sekä päähine ja aurinkolasit.

Päivä 8 | Moremi Game Reserve
Camp Xakanaxa| Aamiainen, Lounas, Illallinen
Aamulla teemme lyhyen safariaktiviteetin ennen pienkonelentoa Moremin riistansuojelualueelle, Khwai-joen varrelle. Iltapäivällä teemme safariajon autolla tai nautimme luonnonläheisyydestä veneretkellä.

Päivät 9–10 | Moremi Game Reserve
Camp Xakanaxa| Aamiainen, Lounas, Illallinen
Teemme aamun ja iltapäivän safariajot Moremin riistansuojelualueella. Alueen jokivarsimetsät, aukeat savannit, mutkittelevat kanavat sekä kausittaiset tulvatasangot muodostavat monipuolisen elinympäristön esimerkiksi norsuille, puhveleille, leijonille, leopardeille, virtahevoille, kirahveille sekä hyeenoille ja antiloopeille. Lisäksi Moremissa on runsas linnusto. Khwai-joen vesialue mahdollistaa veneestä käsin tehtävät safariaktiviteetit ympäri vuoden riippumatta sateiden määrästä, ja näin ollen pystymme nauttimaan niin autolla tehtävästä safarista kuin veneretkistäkin.

Päivä 11 | Maun – Helsinki
| Aamiainen
Aamulla ehdimme vielä safarille ennen aamiaista, minkä jälkeen palaamme pienkoneella takaisin Mauniin. Matka jatkuu reittilennoilla kautta kohti Helsinkiä, jonne saapuminen seuraavana päivänä.

Päivä 12 | Saapuminen Helsinkiin.

 

Kohde-esittelyt

 

Botswana
Pinta-ala
600 370 km²

Asukasluku
2 317 233

Pääkaupunki
Gaborone

Kieli
englanti, tswana

Uskonto
kristittyjä 79,1%, bandimoja 4,1%, muita 1,7%, uskonnottomia 15,2%

Hallitusmuoto
tasavalta

Botswana on sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Sen naapurit ovat Namibia lännessä, Sambia pohjoisessa, Zimbabwe idässä ja Etelä-Afrikka etelässä. Botswana on kooltaan 1100 km pohjoisesta etelään ja 960 km edästä länteen. Kalaharin autiomaa peittää lähes 85% prosenttia Botswanan pinta-alasta, ja sen pohjoispuolella on Okavango-joen suistoalue ja itäpuolella Makarikarin suolaliejukko, joka on maailman laajimpia. Idässä taas on omurambojen peittämää ylänköä. Tärkeimmät joet ovat Okavango ja Limpopo.

Botswana kuuluu maailman harvimmin asuttuihin maihin. Suurinta osaa maata peittää Kalaharin ns. hiekkasavanni-aavikko. Tämän "aavikon" reuna-alueella on karjanhoidolla suhteellisen hyvät edellytykset. Karjanhoito ja timanttikaivostoiminta onkin antanut vankan pohjan maan taloudelliselle kehitykselle. Luontoturismi ja metsästys ovat kolmas tärkeä tekijä. Vakaan talouden tukena Botswanassa vallitsee toimiva poliittinen demokratia ja sisäinen turvallisuus on hyvä. 17% pinta-alasta on rauhoitettu riistan- tai luonnonsuojelualueeksi. Pohjoiset kansallispuistot ylläpitävät mm. Afrikan suurinta norsukantaa. Kalaharin keskeinen osa Central Kalahari Game Reserve (52.000 km2) on Afrikan laajin suojelualue. Liikkuminen tässä ruohon, pensaiden, hiekkadyynien ja kiteytyneen suolan maailmassa on hankalaa ja vaativaa.

Choben kansallispuisto

Chobe on yksi eteläisen Afrikan hienoimmista kansallispuistoista. Puisto on kuuluisa lukuisista norsuista, mutta siellä on mahdollisuus nähdä myös paljon muita villieläimiä. Moremin ja Choben kansallispuistot Botswanassa ylläpitävät tänä päivänä Afrikan suurinta norsukantaa, johon lukeutuu yli 60 000 yksilöä. Chobessa on mm. lukemattomia puhveleita ja antilooppeja. Myös petoja on mahdollista nähdä, mm. leijonat ja hyeenat asuttavat kansallispuistoa. Chobessa pääset lisäksi jokiveneretkelle Chobejoelle, jonka yli norsut uivat päivittäin saarelle ruoan perässä.

HOTELLIT

Ghoha Hills Savuti Lodge

Ghoha Hills Savuti Lodge sijaitsee ihanteellisella paikalla Choben kansallispuistossa Ghoha-kukkuloiden reunoilla, joista on upeat näkymät Savutin tasangoille. Yleiset tilat ja 11 ylellistä telttaa on suunniteltu ja rakennettu sulautumaan luonnolliseen ympäristöönsä. Mukavuuteen panostetuissa teltoissa on omat kylpyhuoneet, korkealaatuiset vuoteet ja liinavaatteet ja yksityiset näköalatasanteet. Olkikattoisella pääalueella on avoin ruokailutila, baari ja useita pieniä oleskelutiloja sekä virkistävä uima-allas, kuntosali ja kylpylä.

Okavango Delta

Okavangon suisto sijaitsee Botswanan lounaisosassa. Maailman suurin sisämaassa sijaitseva suisto  kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.Vesi kulkeutuu Angola-vuoristosta pyrkien itään, mutta kuivuen Kalaharin aavikon kuivuudessa. Okavangon joki leviää Kalaharin kuivalle aavikolle muodostaen kukoistavan alueen, jolla on mahdollisuus nähdä mutkittelevia vesiväyliä ja kristallinkirkkaita laguuneita. Suiston 15,000 km2 alueella on myös hedelmällisiä tulvatasankoja ja kaislasaaria runsaan eläimistön elinympäristönä. Matkailijoilla on mahdollisuus useisiin aktiviteetteihin, kuten safariajoon, kalastukseen, lintubongaukseen ja perinteisillä mokoro-kanooteilla tehtäviin retkiin. Alueella elää esimerkiksi leijonia, leopardeja, kirahveja, virtahepoja, norsuja, krokotiileja sekä lukemattomia lintulajeja.

HOTELLIT

Camp Okavango

Camp Okavango sijaitsee Nxaragha saarella, Okavangon suoalueella. Jokaiseen huoneeseen kuuluu oma kylpyhuone sekä wc. Huoneisiin sisältyy myös tallelokero, hiustenkuivain sekä teen- ja kahvinkeittomahdollisuus. Jokaisessa huoneessa on myös yksityinen parveke kauniilla näköalalla suoraan Okavangon suistoon. Päärakennuksesta löytyvät uima-allas, nuotioalue, baari, kirjasto, lounge sekä pieni tuliaismyymälä. 

Moremin suojelualue

Moremin riistansuojelualue sijaitsee Okavangon suistossa. Suojelualue kattaa noin 40 % Okavangon suistosta, eli 4871 km2 alueen koskematonta erämaata ja maastoa vaihtelee savanneista mutkitteleviin vesiväyliin sekä tiheisiin metsiin. Monimuotoisessa ekosysteemissä asuu laaja kirjo villieläimiä, kuten suuria laumoja puhveleita, leijonia ja seeproja. Harvinaisempia eläimiä ovat sitatunga- ja likiantiloopit, geopardit ja laajojen ruohotasankojen villikoirat. Alueella elää lähes 500 eri lintulajia.

HOTELLIT

Camp Moremi

Camp Moremi sijaitsee maailmankuululla Moremin riistansuojelualueella luonnollisen tiikki- ja eebenpuumetsän ympäröimänä. Camp Moremissa on 12 tilavaa ja modernia, kauniisti sisutettua olkikattoista safaritelttaa. Ympäristöönsä sopivissa rauhallisen harmonisissa teltoissa on omat kylpyhuoneet, leveät sängyt ja yksityiset terassit, joilta on näkymät Moremin riistansuojelualueelle. Teltoissa on itäafrikkalainen tunnelma ja klassinen kosketus. Yhteisiin tiloihin kuuluu muun muassa oleskelutila, baari, ruokailutilat, kirjasto sekä uima-allas.

Botswanaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Botswanaan alle 90 päivän matkoilla. Alaikäisten lasten tulee esittää passin lisäksi englanninkielinen alkuperäinen syntymätodistus (ote väestötietojärjestelmästä, jonka saa maistraatista). Alaikäisen lapsen, joka matkustaa ilman toista tai molempia huoltajia, tulee esittää poissaolevan huoltajan suostumus Botswanaan tullessa sekä maasta lähtiessä. Mikäli alaikäisellä on vain yksi laillinen huoltaja tulee esittää oikeuden päätös yksinhuoltajuudesta tai toisen huoltajan kuolintodistus. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen. Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvien matkustusdokumenttien vuoksi.


Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Suosittelemme myös malarialääkitystä Choben alueelle. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Jos saavut Botswanaan keltakuumeen esiintymisalueelta, tulee keltakuumerokotuksesta esittää kansainvälinen rokotuskortti. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.

Kun Botswanaan matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Lentoreitityksissä saattaa kuitenkin aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisista tilanteista johtuen suosittelemme, että matkalla on aina mukana voimassaoleva rokotustodistus.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on 220 V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.


Ruoka ja Juoma

Afrikkalainen ruoka on melko yksinkertaista, mutta maukasta ja mausteista. Paljon käytetään erilaisia vihanneksia, hedelmiä sekä viljoja. Käytettyjä ovat esimerkiksi tomaatit, paprikat, sipulit, okra, bataatti, jamssi, kassava, maissi, banaani, mango, papaija ja sitrushedelmät. Mausteina suosittuja ovat basilika, korianteri, juustokumina, neilikka, kaneli, inkivääri ja chili. Botswanan vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.


Ilmasto ja Sää

Botswanan ilmasto on hyvin aurinkoinen ympärivuoden, eli sateita saadaan hyvin vähän. Alueet kuuluvat kuivaan vyöhykkeeseen. Botswanan ilmasto on puolikuiva ja siinä voi erotella kaksi pääkautta: kuuma kesä kestää lokakuusta maaliskuuhun, ja sateet ajottuvat kesäpuolelle vuotta, yleensä marraskuun ja maaliskuun välille.


Pankkiasiat

Botswanan pula (BWP). Pulia ei saa Suomesta. Etelä-Afrikan randi käy suoraan maksuun paikallisen valuutan rinnalla. Randeja saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Hyvästä palvelusta on tavallista antaa 10 % tippiä, ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Oppaille on hyvä antaa 10USD/päivä. Majoituksen työntekijöille on hyvä jättää noin 10USD/päivä henkilökunnan yhteiseen tippilaatikkoon. Kuskeille ja laukunkantajille on hyvä antaa 2-3USD/kyyti tai kanto.


Yleiset ohjeet

Botswanan tullimääräykset
Ota vain kuvia! Botswanan hallitus suojelee luontoaan ja siksi on lainvastaista tuoda maahan vierasperäisiä kasveja/eläimiä tai viedä maasta muistoja, jotka on kerätty luonnosta, esim. kivet, höyhenet, kasvit, luut ja siemenet. Botswanan tulli tekee pistokokeita rajoillaan.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operattoriltasi. Botswanan suuntanumero on +267.

Aikaero
Alueet, joilla liikumme, ovat samalla aikavyöhykkeellä kuin Suomi. Kesäaika ei ole käytössä, joten kesällä aikaero -1 tunti.

 • Valtiot/Botswana/Botswanan_safari/Camp-Okavango-Botswana-01
 • Valtiot/Botswana/Botswanan_safari/Camp-Okavango-Botswana-02
 • Valtiot/Botswana/Botswanan_safari/Camp-Okavango-Botswana-03
 • Valtiot/Botswana/Botswanan_safari/Camp-Xakanaxa-Botswana-01
 • Valtiot/Botswana/Botswanan_safari/Camp-Xakanaxa-Botswana-02
 • Valtiot/Botswana/Botswanan_safari/Leroo-La-Tau-Botswana-01
 • Valtiot/Botswana/Botswanan_safari/Leroo-La-Tau-Botswana-02
 • Valtiot/Botswana/Botswanan_safari/Leroo-La-Tau-Botswana-03
 • Valtiot/Botswana/Botswanan_safari/Savute-Botswana-01
 • Valtiot/Botswana/Botswanan_safari/Savute-Botswana-02
 • Valtiot/Botswana/Botswanan_safari/Savute-Botswana-03
 
 
 

Samankaltaisia matkoja

> Victorian putoukset, safari ja Kapkaupunki -kiertomatka


Haluatko lisäpäiviä?

Victorian putoukset
Etelä-Afrikka
Namibia


Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan

Myös omalle ryhmällesi voimme järjestää oppaaksi suomalaisen kohdeasiantuntijan. Tiedustele räätälöidyistä matkavaihtoehdoista tarkemmin toimistoltamme.

> Esimerkkejä räätälöidyistä matkoista