• RÄÄTÄLÖITY LUKSUSMATKA
  Indokiinan helmet Kambodža ja Laos
 • RÄÄTÄLÖITY LUKSUSMATKA
  Indokiinan helmet Kambodža ja Laos
 • RÄÄTÄLÖITY LUKSUSMATKA
  Indokiinan helmet Kambodža ja Laos
 • RÄÄTÄLÖITY LUKSUSMATKA
  Indokiinan helmet Kambodža ja Laos
Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Laos

Luksusmatka – Indokiinan helmet Kambodža ja Laos

Kambodža | Laos | Thaimaa  
Phnom Penh | Siem Reap | Angkorin temppelialue | Luang Prabang | Bangkok

Tämä Indokiinan luksusmatka on täynnä menneen ajan kuninkaallista loistoa, kullan kimallusta ja tutkimusmatkailijoiden löytöjä vuosisatojen takaa. Tarjolla on kaunista luontoa, ikiaikaisia perinteitä, mystistä eksotiikkaa ja ylellisiä majoituksia. Sinulle jää aikaa nauttia ruokaelämyksistä, ihastella Kambodžan ja Laosin suurimpia ja valloittavimpia kulttuurinähtävyyksiä sekä tuntea historian havina toinen toistaan upeammissa kohteissa. Kahden maan kohokohdat tarjoavat Indokiinan alkuperäisintä kulttuuria kosketusetäisyydellä.

Matkan kesto
10 päivää, perillä 8 yötä
Matkan hinta
2hh:ssa alkaen 4150 €/hlö
1hh-lisä 1550 €
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Sami Blomberg
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivät 1–2 | Lennot Phnom Penhiin (Kambodza), 1 yö
Päivät 3–4 | Phnom Penh, 2 yötä
Päivät 5–6 | Siem Reap, 2 yötä
Päivät 7–9 | Luang Prabang (Laos), 3 yötä
Päivät 9–10 | Bangkok (Thaimaa), 1 yö
Päivä 10 | Lennot Bangkok – Helsinki

Matkan erityispiirteet

• Angkorin temppelit ovat unohtumaton kokemus
• Raunioilla korkeita askelmia
• Kambodžan erittäin kiinnostava lähihistoria
• Laosin kiehtova buddhalainen kulttuuri.

Lennot
Helsinki – Bangkok 17.35-07.15
Bangkok – Phnom Penh 11.20-12.30
Phnom Penh – Siem Reap
Siem Reap – Luang Prabang
Luang Prabang – Bangkok
Bangkok – Helsinki 08.55-15.05
Kaukolennot Finnair, paikalliset lennot Bangkok Airways, Cambodia Angkor Air ja Vietnam Airlines
Hintaan sisältyy
- Reittilennot turistiluokassa (mahdollisuus myös economy comfort tai business-luokan lippuihin lisämaksusta)
- Aasian sisäiset lennot
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Yksityiskuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Englanninkielisen oppaan palvelut.
Hintaan ei sisälly
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Viisumit
- Mahdolliset maastapoistumismaksut
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivä 1 | Helsinki - Bangkok
Yölento Helsingistä Bangkokiin, jonne saapuminen seuraavana aamuna.

Päivä 2 | Bangkok - Phnom Penh
Raffles le Royal 5*
Jatkolento Bangkokista Phnom Penhiin. Phnom Penhissä siirtyminen hotellille, loppupäivää vapaata ohjelmaa.

Päivä 3 | Phnom Penh
Raffles le Royal 5* | A
Aamiaisen jälkeen tutustuminen Toul Slengin vankilamuseoon sekä Choeung Ekin kuolemankenttiin, jotka muistuttavat meitä Kambodzan verisestä menneisyydestä (Pol Potin aikakausi (1975-79) vaati 1,7 miljoonaa kuolonuhria). Iltapäivällä jatkamme kohti Royal Palacea, joka rakennettiin vuonna 1866 vanhankaupungin paikalle. Palatsin läheisyydestä löytyy myös Silver Pagoda, jonka lattiaa kaunistaa 5000 hopeatiiltä ja jonka sisältä löytyy 90-kiloinen kultabuddha. Päivä päättyy Wat Phnomin temppeliin josta katselet Phnom Penhiä laskevan auringon valossa.

Päivä 4 | Siem Reap
Raffles Grand Hotel 5* | A
Aamiaisen jälkeen siirtyminen lentoasemalle ja lento Phnom Penhistä Siem Reapeen. Kuljetus hotellille ja loppupäivä vapaata ohjelmaa.

Päivä 5 | Angkorin temppelialue
Raffles Grand Hotel 5* | A
Tänään pääset tutustumaan suurenmoiseen Angkorin temppelialueeseen muinaisine raunioineen. Alueen päärakennus rakennettiin 1100-luvulla ja sen pinta-ala on 210 hehtaaria, käsittäen lukuisia gallerioita, palviljonkeja, sisäpihoja ja temppeleitä heijastavia lampia. Käymme myös viidakkokasvillisuuden peittämässä Ta Prohmin temppelissä.

Päivä 6 | Luang Prabang
Sofitel Luang Prabang 5* | A
Aamupäivä vapaata aikaa, jonka jälkeen siirtyminen lentoasemalle ja lento Siem Reapista Luang Prabangiin. Kuljetus hotellille, loppupäivä vapaata aikaa.

Päivä 7 | Luang Prabang
Sofitel Luang Prabang 5* | A, L
Päivä alkaa tutustumisella Royal Palacen museoon, jonka jälkeen nousemme risteilijän kyytiin ja nautimme Mekong-joesta ja sen kuvankauniista maaseutumaisemista. Risteily päättyy mystisiin Pak Ou:n luoliin, jotka sisältävät tuhansia erikokoisia pyhiinvaeltajien jättämiä kullattuja Buddha-patsaita. Pysähdymme myös Ban Xanghain kylässä, missä valmistetaan paikallista riisiviiniä. Palattuamme takaisin Luang Prabangiin, tutustumme perinteiseen laosilaistyyliin rakennettuun Wat Xiengthongiin. Jatkamme Traditional Art and Ethnology Centerin kautta Wat Prabathiin katsomaan auringonlaskua. Päivä päättyy Night Marketiin ja sen ihastuttaviin paikallisten käsintehtyihin tekstiileihin.

Päivä 8 | Luang Prabang
Sofitel Luang Prabang 5* | A
Varhain aamulla pääsemme näkemään ainutlaatuista munkkien rituaalia: ruokalahjoitusten kerääminen asukkailta. Tutustumme myös Royal Palacen viereiseen aamutoriin, josta paikalliset käyvät päivittäin ostamassa tuoretta ruokaa. Aamiaisen jälkeen nousemme 329 porrasta ylös Phousi Hillin huipulle, josta aukeaa upea panoraamanäkymä kaupungille ja Mekong-joelle. Jatkamme Luang Prabangin vanhimpaan temppeliin, Wat Visouniin, joka rakennettiin vuonna 1513. Sitten siirrymme suoraan Kuang Sin vesiputoukselle jossa voit uida luonnon altaissa tai vaeltaa viidakkoreittejä pitkin. Täällä on myös mahdollisuus nähdä Aasian karhuja Bear Rescue Centerissä. Ennen paluuta Luang Prabangiin pysähdymme Butterfly Parkissa jossa kuulemme tarkemmin perhosista ja paikallisesta luonnosta. Koska Laos on tunnettu käsitöistään, tutustumme vielä Ock Pop Tock Living Craft Centeriin.

Päivä 9 | Luang Prabang - Bangkok | A
Vapaata aikaa ennen siirtymistä lentoasemalle. Lento Bangkokiin ja siirtyminen hotelliin. Loppupäivä vapaata ohjelmaa.

Päivä 10 | Bangkok - Helsinki
Aamiaisen jälkeen siirtyminen lentoasemalle, josta lento takaisin Suomeen.

Ateriat:
A = aamiainen
L = lounas

 

Kohde-esittelyt

 

Kambodža
Pinta-ala
180 035 km²

Asukasluku
16 926 984

Pääkaupunki
Phnom Penh

Väestö
95% khmerejä

Uskonto
buddhalaisuus 96%, islam 2%, muut 2%

Kieli
khmer, kiina, englanti ja ranska

Valuutta
Riel (KHR)

Hallitusmuoto
perustuslaillinen monarkia

Kambodžan kuningaskunta on nähnyt myrskyisiä aikoja vielä 1900-luvun loppupuolella. Rauha on palannut maahan Pol Potin vallan päätyttyä. Kambodža on yksi Kaakkois-Aasian mielenkiintoisimmista matkailukohteista. Sen uniikki khmer-kulttuuri on säilynyt vallitsevana kulttuurina huolimatta pitkistä rajoista naapurimaiden Vietnamin, Thaimaan ja Laosin kanssa. Khmer-valtakunta kukoisti angkorilaisen aikakauden aikana 800-1300 -luvuilla, jolloin sen imperiumi ulottui nykyisten Thaimaan, Laosin ja Vietnamin alueille. Tänä aikakautena rakennettiin myös maailman suurimmaksi ja näyttävimmäksi temppelialueeksi siteerattu Angkor. Kambodžan suosituimpia vierailukohteita ovat Siem Reap ja Angkor, Ton Le Sap -järvi, pääkaupunki Phnom Penh sekä etelärannikon rantakohde Sihanoukville.

Phnom Penh

Kambodzan pääkaupunkia Phnom Penhia on joskus siteerattu yhdeksi Kaukoidän kauneimmista kaupungeista, ja se on säilyttänyt vanhan karismansa. Phnom Penhin katuja koristavat edelleen Ranskan siirtomaavallan aikaiset rakennukset sekä temppeleiden korkeat katot. Kolmen joen varrelle levittäytyvä kaupunki on yllättävän rauhallisen tuntuinen, sillä vaikka se on aasialainen miljoonakaupunki, ovat matkailijat löytäneet sen vasta hiljattain.

HOTELLIT

Raffles Le Royal (5*)

Tämä viiden tähden luksustason hotelli sijaitsee Phnom Penhin keskusta-alueella ja 20 minuutin ajomatkan päässä kansainväliseltä lentokentältä. Hotellissa on 170 tasokasta, tilavaa ja maulla sisustettua hotellihuonetta. Huoneissa on ilmastointi, tallelokero, puhelin, minibaari, jääkaappi, kaapeli-tv ja huonepalvelu. Hotellissa on tasokas ravintola, kahvila ja coctail-baari, sekä on uima-allas, kylpylä, saunaosasto, kuntokeskus ja erilaisia putiikkeja sekä pesulapalvelu.

Siem Reap

Viime vuosien suosion mukana, ja uuden kansainvälisen lentokentän myötä Siem Reapiin on noussut useita kansainvälisen tason hotelleja. Suosiota tuo myös kaupungin päänähtävyys, 800–1300 -luvuilla rakennetun Angkorin kaupungin temppelit. Angkor autioitui 1400-luvulla siamilaisten hyökätessä sen kuningaskuntaan ja seuraavat neljä vuosisataa se verhoutui viidakon siimekseen. Vuonna 1860 ranskalainen naturalisti Henri Mouhot "löysi" tämän muinaisen khmer-imperiumin rauniot ja innoitti eurooppalaisia tiedemiehiä kokoamaan retkikuntia löytöretkille Angkoriin. Angkorin arvellaan olleen aikakautensa suurin metropoli, jossa eli arkeologien mukaan yli miljoona asukasta. Angkorin temppeleissä ja alueella on kautta aikojen asustanut munkkeja, jotka ovat huolehtineet temppeleiden kunnossapidosta.

HOTELLIT

Raffles Grand Hotel d'Angkor (5)

Historiallinen Grand Hotel d'Angkor avasi ovensa 1932 palvelemaan ensimmäisiä Angkorin temppeleitä katsomaan tulleita matkustajia. Vuoden 1997 täysremontin jälkeen hotelli on tarjonnut korkeatasoista ja ainutlaatuista majoitusta Siem Reapissa. Grand Hotelin ympäriltä löytyy 15 hehtaaria ranskalaistyylistä puutarhaa ja hotelli on rakennettu maan suurimman uima-altaan ympärille. Hotellin 119 huonetta on sisustettu siirtomaalaistyylisesti ja jokaisesta aukeaa näkymät joko uima-altaalle tai puutarhalle päin. Siem Reapin keskustaan kävelet muutamassa minuutissa.


Angkorin temppelialue

Siem Reapin kaupungin päänähtävyys on 800 – 1300 -luvuilla rakennetun Angkorin temppelialue. Angkor autioitui 1400-luvulla siamilaisten hyökätessä sen kuningaskuntaan ja seuraavat neljä vuosisataa se verhoutui viidakon siimekseen. Vuonna 1860 ranskalainen naturalisti Henri Mouhot "löysi" tämän muinaisen khmer-imperiumin rauniot ja innoitti eurooppalaisia tiedemiehiä kokoamaan retkikuntia löytöretkille Angkoriin. Angkorin arvellaan olleen aikakautensa suurin metropoli, jossa eli arkeologien mukaan yli miljoona asukasta. Angkorin temppeleissä ja alueella on kautta aikojen asustanut munkkeja, jotka ovat huolehtineet temppeleiden kunnossapidosta. Tunnetuin alueen temppeleistä on Angor Wat -temppeli.

Laos
Pinta-ala
236 000 km²

Asukasluku
7 447 396

Pääkaupunki
Viantiane

Uskonto
buddhalaisia 58%, heimouskontojen kannattajia 34%

Kieli
lao

Valuutta
Kip (LAK 2)

Hallitusmuoto
demokraattinen kansantasavalta

Laos on syvien laaksojen halkoma vuoristoinen sisämaavaltio Thaimaan ja Vietnamin välissä. Mekong sivujokineen ja metsäiset vuorenrinteet hallitsevat harvaanasutun Laosin maisemaa. 1300-luvulla perustettu Lan Chang, miljoonien norsujen maa, hajosi 1700-luvulla kolmeksi ruhtinaskunnaksi, joista Siam sai ylivallan sata vuotta myöhemmin. Japanin ja Ranskan miehitysten jälkeen Laosista tuli Ranskan unioniin kuuluva, rajoitetusti itsenäinen kuningaskunta vuonna 1949 ja itsenäistyi kokonaan vuonna 1953. Laosin avattua porttinsa matkailulle se on noussut nopeasti monen matkaajan uudeksi suosikkikohteeksi Kaakkois-Aasiassa.

Luang Prabang

Luang Prabang oli Lang Xangin, eli nykyisen Laosin, kuningaskunnan pääkaupunki aina vuoteen 1545 asti. Pääkaupunki muutti Vientianeen varsinaisesti vasta vuonna 1975, Pathet Laon tullessa valtaan. Tänäkin päivänä kaupungissa on rauhallinen sekä rento tunnelma, jota Ranskan siirtomaavallan aikaiset rakennukset, kartanot sekä upeat temppelit ja Mekong-joen läheisyys korostavat.

HOTELLIT

Sofitel Luang Prabang (5)

Sofitel Luang Prabangissa nautit luksustason majoituksesta satavuotta vanhassa kartanossa, joka alunperin rakennettiin paikalliselle kuvernöörille. Täällä kohtaavat sekä laosilaisperinteet, että ranskalaistyylinen eleganssi ja ainutlaatuinen arkkitehtuuri. Kaikki hotellin 25 sviittiä on sisustettu siirtomaalaistyylisesti. Ravintolassa pääset maistamaan korkealaatuista laosilaisruokaa ja aterian jälkeen voit rentoutua kävellen hotellin upeassa puutarhassa tai spa-hoidosta nauttien.


Thaimaa
Pinta-ala
514 000 km²

Asukasluku
68 977 400

Pääkaupunki
Bangkok

Uskonto
theravada-buddhalaisuus 94%, islam 5%

Kieli
thai

Hallitusmuoto
perustuslaillinen monarkia

Thaimaa on kaunis lomakohde jossa vallitsee trooppinen ilmasto. Maasta löytyy kauniita valkoisia hiekkorantoja, ystävällisiä ihmisiä ja herkullista ruokaa. Thaimaa on lomakohteena erittäin monipuolinen; matkailija voi virkistäytyä thaimaan saarilla ja rannoilla, tutustua suurkaupunkien vilkkaaseen elämään tai lähteä patikoimaan luontoon. Thaimaa on ennen ollut erityisesti reppureissaajien suosiossa, mutta on nyt kasvattanut suosiotaan mm. lapsiperheiden keskuudessa.


Bangkok

Thaimaan pääkaupunki Bangkok on useammasta pikkukaupungista yhteen kasvanut metropoli, jonka koon vuoksi matka kaupungin laidalta toiselle voi helposti viedä puoli päivää. Tärkeimmät nähtävyydet, kuten kuninkaallisin jalokivin koristeltu Royal Palace, Emerald Buddha, thai-perinteitä vaaliva Wat Pho -luostari sekä muinoin seikkailuretkilleen kadonneen silkkikeisari Jim Thompsonin talo sijaitsevat taksimatkan päässä Länsi-Bangkokin hotelleista. Yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä on valtavan kokoinen viikonlopputori, jossa myydään tavaraa laidasta laitaan. Matkailijoiden suosimia alueita ovat myös Silom ja Surawong -kadut, niiden välillä risteilevät sivukadut sekä Patpongin iltatori, baarit sekä yökerhot.

HOTELLIT

The Siam Hotel (5)

Jos kaipaat rauhallista ja seesteistä pakopaikkaa Bangkokin vilinästä, mutta haluat silti majoittua keskellä kaupunkia, The Siam Hotel on loistava vaihtoehto. Taiteella ja antiikilla höystetty koristeellinen luksushotelli sopii vaativimmillekin vieraille. He tarjoavat upeita villoja ja sviittejä eri mieltymyksiin. Osasta huoneista löytyy oma uima-allas ja/tai poreamme. Kaikki huoneet on sisustettu erittäin tyylikkäiksi ja tunnet olosi kuin kuninkaalliseksi. Hotellilta löytyy ravintola, bistro & bar, kahvila ja allasalueen cocktailbaari. Täällä pidät myös hyvinvoinnistasi huolta kauneushoitola ja hierontapalveluiden avulla. Lisäksi hotellilla on kuntosali ja mahdollisuus esimerkiksi thainyrkkeilyyn tai joogaan.

Kambodzaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalainen tarvitsee viisumin Kambodzhaan. Kambodžan turistiviisumi myönnetään maahan saavuttaessa ja on voimassa 30 päivää. Viisumi maksetaan paikan päällä, varaathan käteistä 30 USD. Yksi passikuva on oltava mukana ja passissa tulee olla vähintään 1 tyhjä sivu.

On myös mahdollista hakea etukäteen e-viisumi osoitteessa: https:/­/­www.evisa.gov.kh/­ . E-viisumilla voi matkustaa maahan, kun maahantulo tapahtuu Phnom Penhin tai Siem Reapin kansainvälisen lentokentän kautta tai seuraavien raja-asemien kautta: Thaimaa; Cham Yeam (Koh Kong), Aranyaprathet (Poipet), Vietnam; Moc Bai (Bavet).

Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk maahan saapumisesta. Viisumikäytännöt ja -hinta voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Maastapoistumismaksut ja lentokenttäverot
Ei maastapoistumismaksua. Viranomaismaksut saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta.


Turvallisuus

Pysyttelemme opastetuilla kiertomatkoilla turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Maahan pääsyyn ei edellytetä pakollisia rokotuksia Suomesta saavuttaessa. Tarkistathan kansallisen rokotusohjelman mukaisten rokotusten sekä hepatiittirokotusten voimassaolon. Osa maata kuuluu malariariskialueeseen. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on 220 V, mutta myös 110 V sähkövirtaa saattaa esiintyä. Sähkökatkokset ovat suhteellisen yleisiä.


Ruoka ja Juoma

Kambodzassa käytetään paljon tuoreita kasviksi, nuudeleita sekä riisiä. Aamiaisena tarjoillaan usein kokonainen lämmin ateria, joka on nuudelikeitto, joka sisältää maukkaan liemen, nuudelia tai riisiä, kasviksia sekä valinnan mukaan lihaa. Kala- allergisen on hyvä huomioida, että lähes kaikissa annoksissa käytetään kalakastiketta. Aasialaisen keittiön tapaan on saatavana myös erilaisia curryja. Ruokailuvälineinä käytetään puikkoja ja lusikkaa, joskus myös lusikkaa ja haarukkaa. Makeat ruoat tehdään myös riisistä, joka on usein värjättyä ja kuorrutettu palmusokeriliemellä. Jälkiruoan syöminen ei ole kuitenkaan paikallisten keskuudessa kovin tyypillistä.

Hanavesi ei ole juomakelpoista edes suurissa kaupungeissa. Se on mahdollisesti viruksien, bakteerien ja parasiittien saastuttamaa. Veden kanssa tulee olla erityisen varovainen ja juoda ainoastaan pullotettua vettä ja syödä vain kuorittuja hedelmiä ja vihanneksia. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia ja huonosti kypsennettyjä äyriäisiä tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Alueella vallitsee subtrooppinen ilmasto, jonka päävuodenajat ovat kuuma ja kuiva (maalis-toukokuu), sadekausi (kesä-lokakuu) ja viileäkausi (marras-helmikuu). Eteläosissa lämpötila pysyy ympärivuoden 25-35 asteen välillä, pohjoisen vuorilla on taas huomattavasti viileämpää, keskilämpötila on päivällä 20-30 asteen välillä ja yöllä 10-20 asteen välillä.


Pankkiasiat

Kambodžan valuutta on riel (KHR),

Amerikan dollarit käyvät Kambodžassa yleisesti maksamiseen, vaihtorahana saatat saada takaisin rielejä. Eurot hyväksytään vaihtopisteissä ja pankeissa. Kambodžassa voit nostaa rahaa Visa ja Mastercard -korteilla vain pankin aukioloaikoina. Myös luottokorteilla maksaminen on välillä hankalaa, joten varaa riittävästi käteistä. Voit tarkistaa päivän vaihtokurssit esim. www.forex.fi.


Yleiset ohjeet

Aikavyöhyke
GMT +7, ero Suomen aikaan talvella +5 tuntia ja kesällä +4.

Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi. Maan suuntanumero on +855.

Matkustussesongit
Kambodžassa on suurimman osan ajasta kuumaa ja kosteaa. Suosituin matkustusaika on talvikaudella lokakuusta helmikuuhun. Silloin kuumuus on helpottanut ja sateen määrä on vähäinen. Huhti-toukokuussa lämpötila saattaa nousta jopa 40 asteeseen.

Tapakulttuuri
Kengänpohja ei saa osoittaa toista ihmistä eikä missään tapauksessa esimerkiksi uskonnollista patsasta. Jalkaa ei myöskään laiteta toisen päälle. Kengänpohjat pidetään siis lattiaa vasten. Sormella ei tule koskaan osoittaa mitään, ei edes suuntaa. Pysy tyynenä ja puhu rauhallisesti silloinkin kun asiat eivät suju. Maltin menettäminen on kasvojen menettämistä ja merkitsee arvonannonlaskua. Pienen lapsen pään koskettaminen ei ole suotavaa. Jumalien patsaat ovat pyhiä, niihin tulee suhtautua sen mukaisesti. Myös rukoilevaa ihmistä tulee kunnioittaa eikä hääriä kuvaamassa ympärillä. Kunnioita paikallisia tapoja ja kulttuuria.

Laosiin matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalainen tarvitsee viisumin Laosiin. E-viisumia voi hakea etukäteen osoitteessa https:/­/­laoevisa.gov.la/­index. Viisumin saa myös rajalta maahan saavuttaessa ja sen hinta on 35USD/hlö. Viisumia varten tarvitaan myös yksi passikuva. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk maasta poistumisen jälkeen.

Maastapoistumismaksut ja lentokenttäverot
Laosin maastapoistumismaksu on noin 10 USD. Nämä summat saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta, riippuen paikallisista viranomaisista.


Turvallisuus

Pysyttelemme opastetuilla kiertomatkoilla turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Maahan pääsyyn ei edellytetä pakollisia rokotuksia Suomesta saavuttaessa. Tarkistathan kansallisen rokotusohjelman mukaisten rokotusten sekä hepatiittirokotusten voimassaolon. Osa maata kuuluu malariariskialueeseen. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on 220 V, mutta myös 110 V sähkövirtaa saattaa esiintyä. Sähkökatkokset ovat suhteellisen yleisiä. Adapteri tarvitaan.


Ruoka ja Juoma

Laosilainen ruoka eroaa melko paljon muista Kaakkois- Aasian keittiöistä. Sticky rice on paikallinen perusruoka, johon lisätään mm. kalakastiketta ja galangal- juurta. Laosin kansallisruoka on Laap, joka on mausteinen sekoitus marinoitua kalaa tai lihaa sekä lisukkeena kasviksia ja yrttejä. Beerlao on paikallinen olut ja samalla myös kansallinen ylpeys. Kahvi on myös merkittävä vientituote ja suosittu juoma Laosissa.

Hanavesi ei ole juomakelpoista edes suurissa kaupungeissa. Se on mahdollisesti viruksien, bakteerien ja parasiittien saastuttamaa. Veden kanssa tulee olla erityisen varovainen ja juoda ainoastaan pullotettua vettä ja syödä vain kuorittuja hedelmiä ja vihanneksia. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia ja huonosti kypsennettyjä äyriäisiä tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Alueella vallitsee subtrooppinen ilmasto, jonka päävuodenajat ovat kuuma ja kuiva (maalis-toukokuu), sadekausi (kesä-lokakuu) ja viileäkausi (marras-helmikuu). Eteläosissa lämpötila pysyy ympärivuoden 25-35 asteen välillä, pohjoisen vuorilla on taas huomattavasti viileämpää, keskilämpötila on päivällä 20-30 asteen välillä ja yöllä 10-20 asteen välillä.


Pankkiasiat

Laosin valuutta on kip (LAK).

Amerikan dollarit käyvät Laosissa rinnakkaisvaluuttana. Varaa siis mukaasi US-dollareita, sillä ne ovat helpoin valuutta vaihtaa. Myös eurot hyväksytään vaihtopisteissä ja pankeissa. Laosissa ei vielä ole juurikaan pankkiautomaatteja eikä monissa pankeissa pysty nostamaan rahaa luottokorteilla. Myös luottokorteilla maksaminen on välillä hankalaa, joten varaa riittävästi käteistä. Voit tarkistaa päivän vaihtokurssit esim. www.forex.fi.


Yleiset ohjeet

Aikavyöhyke

GMT +7 tuntia. Aikaero Suomeen talviaikana +5 tuntia, kesäaikana +4.

Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi. Laosin suuntanumero: +856.

Matkustussesongit
Laosissa on trooppinen ilmasto. Sadekuurot ovat yleisiä koko maassa ja sadekausi on toukokuusta lokakuuhun. Sadekauden aikana Laosin luonto kukoistaa ja se on yksi kauneimmista ajoista. Marraskuusta helmikuuhun keskilämpötila on 25-30 astetta.

Tapakulttuuri
Kengänpohja ei saa osoittaa toista ihmistä eikä missään tapauksessa esimerkiksi uskonnollista patsasta. Jalkaa ei myöskään laiteta toisen päälle. Kengänpohjat pidetään siis lattiaa vasten. Sormella ei tule koskaan osoittaa mitään, ei edes suuntaa. Pysy tyynenä ja puhu rauhallisesti silloinkin kun asiat eivät suju. Maltin menettäminen on kasvojen menettämistä ja merkitsee arvonannonlaskua. Pienen lapsen pään koskettaminen ei ole suotavaa. Jumalien patsaat ovat pyhiä, niihin tulee suhtautua sen mukaisesti. Myös rukoilevaa ihmistä tulee kunnioittaa eikä hääriä kuvaamassa ympärillä. Kunnioita paikallisia tapoja ja kulttuuria.

Thaimaahan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle kuukauden matkoilleen.


Turvallisuus

Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta muun muassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla kaupungeissa voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Suositeltavat rokotukset
Matkalle suositellaan perusrokotusten (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio) lisäksi hepatiitti A ja B-rokotusta. Riskiarvion perusteella on myös syytä harkita Lavantauti ja Japanin aivotulehdus ja lavantauti- rokotteita.Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi


Sähkö ja pistorasia-standardit

Thaimaassa on käytössä Eurooppalaiset C-pistokkeet sekä Yhdysvaltalaiset A- ja B-pistokkeet. Jännite on 220v, 50Hz


Ruoka ja Juoma

Monipuolisen thaikeittiön perusta on thairiisi, jota höystetään tulisilla curreilla (kaeng), chileillä, kasviksilla ja kalalla tai äyriäisillä. Maan pohjoisosassa ruoka on saanut vaikutteita laosilaista ruoasta, ja siellä syödään enemmän lihaa ja sekä tahmeampaa riisiä kuin muualla. Thaimaalainen ruoka on hyvin värikästä ja maukasta sekä usein myös hyvin edullista. Erityisesti ns. katuruoka on edullista ja kokeilemisen arvoista. On kuitenkin hyvä suosia katuruokakeittiöitä, joissa on paljon myös muita asiakkaita, niin ruoan tuoreus on varmempi.

Thaimaalaisessa ruoassa voidaan tunnistaa samanaikaisesti suolaisuutta, makeutta, happamuutta sekä tulisuutta, mikä ei ole tyypillistä esimerkiksi suomalaiselle keittiölle. Tunnettuja thaimaalaisia ruokalajeja ovat esimerkiksi Pad Thai, joka on paistettua nuudelia tarjoiltuna katkarapujen tai tofun kanssa. Yleisesti käytettyjä mausteita ovat lime, chili sekä kalakastike. Tom Yum on mausteinen katkarapukeitto, tulisessa keitossa makua antavat chili, lime sekä sitruunaruoho, johon on lisätty katkarapuja ja sieniä. Guay Teow on nuudelikeitto, joka syödään syömäpuikoilla, ruokalaji on lähtöisin Kiinasta, joka on saanut oman thaimaalaisen säväyksensä. Riisi- tai kananmunanuudelien joukkoon lisätään liemi, joka antaa keitolle maun. Liemessä käytetään yleensä chiliä, sokeria, limetinmehua sekä kalakastiketta. Proteiinipitoisuutta keitto saa naudan, sian tai kanan lihasta. Som Tam on raikas papaijasalaatti, johon tulee raakaa papaijaa sekä alueen mukaan mm. katkarapuja, valkosipulia, papuja, tomaattia, pähkinöitä sekä yleiset mausteet chili, limen mehu sekä kalakastike. Jälkiruoista suosittu tuoreiden hedelmien lisäksi on Khao Niao Mamuang, joka on mangon kanssa tarjottava tahmea riisi, jossa on kookoskermaa.

Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Trooppinen monsuuni-ilmasto, lämmintä ympäri vuoden. Sateinen monsuunikausi kestää kesäkuusta lokakuuhun, jolloin ilma on kuuman kosteaa. Marraskuusta helmikuuhun on viileämpi kuivakausi.


Pankkiasiat

Baht (THB). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Angkor-Wat-Siem-Reap-Cambodia
 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Krong-Siem-Reap-Cambodia
 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Luang-Prabang-Laos-2
 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Luang-Prabang-Laos
 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Phnom-Penh-Cambodia
 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Raffles-Grand-Siem-Reap-2
 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Raffles-Grand-Siem-Reap-4
 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Raffles-Grand-Siem-Reap-5
 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Raffles-Grand-Villa-Suite-Siem-Reap
 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Raffles-Royal-Crystal-Room-Restaurant-Phnom-Penh
 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Siem-Reap-Cambodia
 • Valtiot/Laos/2020/Indokiinan_helmet/Sofitel-luang-prabang-garden-romantic-dinner1