Opastetut kiertomatkat / Kirgisia

Keski-Aasian kiertomatka

Uzbekistan | Kirgisia | Kazakstan | Tadžikistan  
Tashkent | Fergana | Osh | Bishkek | Almaty | Dushambe

Matkalla pääset tutustumaan neljään Keski-Aasian valtioon. Tutuksi tulevat Uzbekistan, Kirgisia, Kazakstan ja Tadžikistan. Kaikki ovat entisiä neuvostotasavaltoja, mutta niiden historia, tavat ja perinteet eroavat paljonkin toisistaan.

Alueita ovat asuttaneet uzbekit, kirgiisit, kazakit, tadžikit, venäläiset sekä myös mm. persialaiset, tataarit, uiguurit, mongolit ja turkkilaiset. Näin alueen kulttuuri ja perinteetkin ovat moninaiset. Keski-Aasian pääuskonto on islam. Islamin uskonnosta huolimatta voi kuumina päivinä pukeutua kevyesti. Keski-Aasian kiertomatka on erittäin kompakti ja mielenkiintoinen kierros – tervetuloa mukaan!

Seuraavan matkan matkanjohtajana toimii Kaisa Vainio.

Matkaa voit myös pidentää yhdistämällä siihen Uzbekistanin kiertomatkan.
> Tutustu Suuren Keski-Aasian kiertomatkan ohjelmaan tästä.

Matkan kesto
11 päivää, perillä 9 yötä
Matkan hinta
3 090 €
1hh-lisä 300 €
Lähdöt
 • 28.3.2025–7.4.2025
VARAA MATKA
 •  
  Kari Heimonen
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma
Päivät 1–2 | Lennot Taškentiin (Uzbekistan), jossa 1 yö
Päivä 3 | Fergana (Uzbekistan) 1 yö
Päivä 4 | Oš (Kirgisia) 1 yö
Päivät 5–6 | Biškek (Kirgisia) 2 yötä
Päivät 7–8 | Almaty (Kazakstan) 2 yötä
Päivät 9–10 | Dušanbe (Tadžikistan) 2 yötä
Päivä 11 | Dušanbe – Helsinki
Matkan erityispiirteet

• Yhdellä matkalla neljä Keski-Aasian valtiota
• Ei pitkiä ajopäiviä. Kaksi siirtymistä lentäen
• Islamin uskonnosta huolimatta, voi kuumina päivinä pukeutua kevyesti
• Matkalla tehdään kävelyretkiä, joille tarvitaan mukaan hyvät retkikengät sekä ulkoiluvarusteet
• Matkan aikana liikutaan korkeissakin maastoissa, mutta maksimissaan 2500 metrissä
• Sää vaihtelee Uzbekistanin helteistä Kirgisian vuoriston nollakeleihin. Vuoristo-osuuksilla saattaa olla lunta maassa
• Matkalle on varattava mukaan sekä euroja että dollareita. Jotkut hotellit hyväksyvät ainoastaan dollareita.
• Peruutusehdot B (kts. Aventuran lisä- ja erityismatkaehdot).

Lennot
Helsinki – Istanbul 12.25–17.20
Istanbul – Taškent 19.25–02.00
Dušanbe – Istanbul 03.00–06.25
Istanbul – Helsinki 08.20–12.05
Lennot Turkish Airlines
* Huom. Muutokset lentoaikatauluihin ja -reititykseen mahdollisia. Kysythän myös Suomen sisäisiä liittymälentoja toimistoltamme.
Hintaan sisältyy
- Reittilennot economy-luokassa lentoihin sisältyvine veroineen
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Suomenkielisen matkanjohtajan ja paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa
- Suomenkielinen hätäpäivystyspalvelu (24/7) matkan aikana
- Puuntaimen istutus (yhteistyössä istutapuita.fi kanssa).
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Matkavakuutus
- Viisumit
- Koronavirustestit ja -todistukset
- Mahdollisesti vaadittavat rokotukset ja/tai lääkkeet (esim. keltakuumerokotus)
- Mahdolliset maastapoistumismaksut
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Muu mainitsematon.
* Jos kysymyksiä herää kohdekohtaisista matkadokumenttivaatimuksista (viisumit, rokotustodistukset yms.), toimistotiimimme vastaa mieluusti.

Päiväohjelma

Päivät 12 | Lennot Helsinki – Taškent (Uzbekistan)

Päivä 2 | Taškent (Uzbekistan)
Hotel Uzbekistan 3* (paikallinen luokitus 4*) | A
Saapuminen aamulla yölennon jälkeen Uzbekistanin pääkaupunkiin Taškentiin. Menemme suoraan aamiaiselle, jonka jälkeen teemme kaupunkikierroksen, jossa tutustutaan kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksin.

Päivä 3 | Fergana (Uzbekistan)
Hotel Asia Hotel 3* (paikallinen luokitus 4*)
| A
Aamiaisen jälkeen lähdemme ajaen kohti Ferganalaaksoa, joka on kuuluisa hedelmä- ja puuvilla viljelmistään. Tutustumme puuvillatehtaaseen ja Kokandin kaupunkiin ja siellä sijaitsevaan Khudayarin palatsiin ennen majoittumista Ferganaan.

Päivä 4 | Oš (Kirgisia)
Hotel Sunrise Osh 3* (paikallinen luokitus 4*) | A

Jatkamme matkaamme kohti Kirgisian rajaa, jossa tutustumme silkin tuotantoon Margilanin kaupungissa. Ylitämme rajan Kirgisiaan ja saavumme Ošiin, joka on Kirgisian toiseksi suurin kaupunki. Tutustumme Ošin nähtävyyksiin kävelykierroksella.

Päivät 56 | Biškek (Kirgisia)
Hotel Plaza 4* (paikallinen luokitus 4*)
| A
Aamiaisen jälkeen lennämme Biškekiin, jossa tutustumme Kirgisian pääkaupungin värikkäisiin basaareihin sekä lukuisiin muihin nähtävyyksiin. Majoitumme Biškekin keskustaan kahdeksi yöksi.

Päivät 78 | Almaty (Kazakstan) 2 yötä
Hotel Kazzhol Almaty 3+* (paikallinen luokitus 4*)
| A
Seuraava kohteemme on Almaty, joka on Kazakstanin suurin kaupunki ja entinen pääkaupunki. Siellä perinteet kohtaavat modernin elämän enemmän kuin missään muussa Keski-Aasian kaupungissa. Pääsemme ihastelemaan yhtä maailman korkeimmista tv-torneista, katedraaleja sekä historiallisia moskeijoita. Majoitumme Almatyn keskustaan kahdeksi yöksi.

Päivät 910 | Dušanbe (Tadžikistan)
Lotus Hotel 3+* (paikallinen luokitus 4*)
| A
Almatysta jatkamme matkaa lentäen Tadžikistanin Dušanbeen. Kaupungin nimi tulee tadžikin kielen maanantaita tarkoittavasta sanasta, koska kaupungissa oli aikoinaan suositut maanantaimarkkinat. Kahden päivän aikana tutustumme tähän mielenkiintoiseen pääkaupunkiin sekä maan tapoihin, jolla on vahvat historialliset yhteydet persialaiseen kulttuuriin.

Päivä 11 | Lennot Dušanbe – Helsinki | A
Lennot Istanbulin kautta Helsinkiin.

Ateriat:
A = aamiainen x 10

 

Kohde-esittelyt

 

Uzbekistan

Uzbekistanin lippu

Pääkaupunki
Taškent

Pinta-ala
447 400 km2

Väkiluku
30 565 411 (arvio 7/2020)

Aikavyöhyke
UTC+5

Virallinen kieli
Uzbekki

Päätuote
Puuvilla, kulta ja maakaasu

Valuutta
Som

Hallitusmuoto
Presidentti

Uskonto
Muslimit 88 %, ortodoksikristityt 9 %, muut 3 %

Uzbekistan on Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen väkirikkain maa, ja tärkeä puuvillan sekä kaasun tuottaja. Sen rajanaapurit ovat Afganistan, Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan ja Turkimenistan. Maa sijaitsee silkkitien varrella, ja sitä ovat hallinneet mongolit, persialaiset sekä venäläiset, Aleksanteri Suuri ja Timur Lenk. Suurin osa väestöstä on keskittynyt maan etelä- ja itäosiin.

Noin 80 prosenttia maan pinta-alasta on enimmäkseen aavikkoa. Itäosassa on vuoria, joiden korkeimmat huiput kohoavat noin 4500 metriin. Maan itäosassa sijaitsee myös Ferganan laakso, joka on Uzbekistanin hedelmällisintä aluetta. Vuodessa Ferganan laaksossa sataa vain noin 100-300mm. Maahan virtaa kaksi suurta jokea, Amudarja Tadžikistanista ja Syrdarja Kazakstanista.

Tashkent

Uzbekistanin pääkaupunki on uzbekkien kulttuurin keskus, maan suurin ja eläväisin kaupunki sekä Keski-Aasian suurin liikenne- ja teollisuuskeskus. Reilun 2 miljoonan asukkaan kaupunki sijaitsee lähellä Kazakstanin rajaa maan itäosassa. Taškent on yksi alueen vanhimmasta kaupungeista ja on toiminut yhtenä tärkeimmistä pysähdyspaikoista Silkkitiellä.

Kaupungissa riittää monenlaista tutkittavaa kun katukuvaan sekoittuvat pääkaupungin uudet rakennukset, neuvostoajan kaupunkimaisemat sekä perinteisesti pukeutuneet maanviljelijät matkalla vilkkaisiin basaareihin. Taškentista löytyvät myös maan parhaat ravintolat ja museot.


HOTELLIT

Hotel Uzbekistan (3)

Hotelli Uzbekistan jo monien vuosien aja ottanut vastaan vieraita eri puolilta maailmaa. Hotellin arkkitehtuuri kuvastaa hyvin paikallisia traditioita, mutta myös Eurooppalaista tyyliä. Huoneet on sisustettu klassisesti tummasta puusta valmistetuilla huonekaluilla jotka luo viihtyisän tunnelman. Ravintolasta voit tilata eurooppalaisia ruokia, mutta myös paikallisia. Vena baarissa on laaja valikoima niin lämpimiä kuin kylmiä juomia. Uzbekistan sijaitsee Taškent kaupungin keskustassa, lyhyen kävelymatkan päässä metrolta ja 10 kilometrin päässä lentokentältä. 

Fergana

Ferganan kaupunki sijaitsee Ferganan laaksossa, joka on ollut jo vuosikymmeniä Keski-Aasian silkin tuotannon keskus. Kaupunkilaisten tulonlähteisiin kuuluukin muun muassa silkki, puuvilla, riisi sekä hedelmät. Ferganan laakso on maan teollisin ja tiheimmin asutettu alue ja siksi vaikuttanut suuresti Uzbekistanin politiikkaan, talouteen ja uskontoon.


HOTELLIT

Hotel Asia Hotel (3)

Hotelli on sijainniltaan hyvässä paikassa siinä mielessä, että heti sen vastapäätä on historiallinen katu jolla on paljon paikan nähtävyyksiä.

Unohtumaton loma, mukavuus, hienot huoneet ja korkeatasoinen palvelu on taattu Asian hotellissa. Hotellin asiakaspalvelu kunta on aina ilomielin ottamassa teitä vastaan. Paikka tarjoaa 99 erilaista huonetta jotka kaikki ovat viihtyisiä ja moderneja.

Hotellin ravintolassa on mahdollisuus päästä maistamaan paikallista ruokaa ja mielen mukaan tarjoillaan myös eurooppalaisia ruokia. Halutessaan voi käydä saunassa rentoutumassa pitkän päivän päätteeksi. Sen jälkeen on mukava käydä uimassa joko sisä- tai ulko-altaassa. 

Kirgisia

Pääkaupunki
Biškek

Pinta-ala
199 951 km2

Väkiluku
5 964 897 (arvio 7/2020)

Uskonto
Muslimeja 75 %, ortodokseja 20 %, muita 5 %

Aikavyöhyke
UTC+6

Kesäaika
Ei käytössä

Virallinen kieli
Kirgiisi 64,7% (virallinen), uzbekki 13,6%, venäjä 12,5% (virallinen), muut 9,2%

Päätuote
Maatalous, palvelut, teollisuus

Valuutta

Som (KGS)

Hallitusmuoto
Tasavalta

Kirgisian tasavalta sijaitsee Keski-Aasiassa Kazakstanin ja Kiinan naapurissa. Tien Shanin vuoristo kulkee läpi koko maan ja käsittää useita yli 7000 metriä korkeita huippuja. Ilmasto vaihtelee kuivasta mannerilmastosta eteläosien subtrooppiseen ilmastoon. Korkeilla vuorilla on erittäin kylmä ympäri vuoden ja lämpötilat laaksoissakin saattavat pudota jopa -30 asteeseen talvisin. Maassa on 83 eri tavoin rauhoitettua luonnonsuojelualuetta, joista kolme kuuluu Unescon biosfäärikohteisiin. Maassa on yli 2000 järveä, joista isoin on 182 kilometriä pitkä Issyk Kul.

Osh

Kaupunki sijaitsee Kirgisian eteläosassa, Ferganan laaksossa. Oš on maan toiseksi suurin kaupunki ja Ošin alueen hallinnollinen keskus, vaikkei olekaan osa kyseistä aluetta. Kaupungin asukkaat jakautuvat moneen etniseen ryhmään ja tärkeimmät niistä ovat kirgiisit, tadžikit sekä uzbekit. Kaupungin neuvostovallan ajasta kertoo esimerkiksi Leninin patsas Ošin aukiolla.


HOTELLIT

Hotel Sunrise Osh (3)

Sunrise Osh sijaitsee Ošin keskustassa, alle 2 minuutin kävelymatkan päässä Oš keskus moskeijasta. Ilmainen Wi-Fi ja pysäköinti on saatavilla. Klassisen tyylisiin ilmastoituihin huoneisiin kuuluu jääkaappi, minibaari ja TV satelliittikanavilla. Kylpyhuoneessa on hiustenkuivaaja ja hygieniatarvikkeita. Vieraat voivat tilata aterian hotellin ravintolasta tai nauttia suosikki drinkkinsä baarissa. Hotellin läheisyydessä on lukuisia kahviloita ja ravintoloita 5 minuutin kävelymatkan sisällä. Ošin juna-asema on alle 7 minuutin kävelymatkan päässä ja Ošin kansainvälinen lentokenttä on 15 minuutin ajomatkan päässä.

Bishkek

Kirgisian pääkaupunki ja samalla suurin kaupunki, Biškek, sijaitsee maan pohjoisosassa. Kaupunki sijaitsee 800 metrin korkeudessa ja kaupungin horisontissa voi ihastella lumihuippuisia vuoria. Biškek tunnettiin 1900-luvulla nimellä Frunze, kunnes itsenäistymisen yhteydessä sen nimi muutettiin nykyiseksi. Maan pääkaupunki on perustettu vuonna 1878 ja se on toiminut monen muun Keski-Aasian kaupungin tapaan Silkkitien varren tärkeänä taukopaikkana.

Kaupunkia halkovat suuret bulevardit ja katukuvassa näkyvät niin neuvostoajan asuintalot kuin marmoripäällysteiset rakennukset. Nähtävää tarjoavat paikalliset basaarit sekä historiallinen museo tai pysähtyä voi nauttimaan paikallista ruokaa. Kaupunkiin pääsee lentäen, mutta myös junalla. Junamatka Moskovasta Biškekiin kestää noin kolme päivää.


HOTELLIT

Hotel Plaza (4)

Hotelli Plaza on yhdeksän kerroksinen moderni rakennus. Paikalla on upeat kokous tilat joissa voi järjestää liiketapaamisia tai muita illanviettoja. Vieraita varten hotellilla on Spa puoli ja uima-allas. Aktiivisille vieraille on tarjolla kuntosali ja sauna. Huoneista aukeaa suora näköala kaupungille. Hotellin henkilökunta ottaa teidän lämpimästi vastaan ja tekee kaikkensa, että teidän ajasta vietetystä Plazassa tulee unohtumaton. Huoneessa voi rentouta pitkän päivän päätteeksi kaupungin melusta ja halutessaan tilata ruokaa. Hotelli sijaitsee keskustassa ja lentokentälle on noin 23 kilometriä.

Kazakstan

Kazakstanin lippu

Pääkaupunki
Nur-Sultan

Pinta-ala
2 724 900 (maailman 9. suurin)
Väkiluku
19 091 949 (arvio 7/2020)

Uskonto
Islaminuskoisia (sunnimuslimeja) 47 %, ortodokseja 44 %, protestantteja 2 % ja muita 7 %

Aikavyöhyke
UTC+5 / UTC+6

Kesäaika
Ei käytössä

Virallinen kieli
Kazakki

Valuutta
Kazakstanin tenge (KZT)

Päätuote
Öljy, kaasu, rautamalmi, kromi

Hallitusmuoto
Presidentti


Kazakstan on Keski-Aasiassa ja läntisimmiltä osiltaan Itä-Euroopassa sijaitseva valtio. Kazakstan on maailman suurin sisämaavaltio, se vastaa kooltaan koko Länsi-Eurooppaa. Suurin osa maasta on hiekan ja ruohon peittämää, ja maan itäosassa sijaitsee Altain vuoristoalue. Kazakstanin pääkaupunki on Nur-Sultan.

Kazakstan ulottuu jopa Länsi-Siperian tasangoilta Keski-Aasian aavikolle ja Volgajoelta Altai-vuorille. Suurin osa maasta on alavaa tasankoa. Aavikkoa pinta-alasta on lähes puolet, ja puoliaavikkoa puolestaan lähes kolmasosa. Altain ja Tian Shanin vuoristoalueet käsittävät hieman yli 10 prosenttia maan pinta-alasta. Suuret ja mahtavat Ural vuoret ulottuvat Venäjältä jonkin matkaa Kazakstanin puolelle.

Kazakstan on Keski-Aasian varakkain maa, joka matkailukohteena on kuitenkin vielä lapsenkengissä. Kazakstan on oikea vastakohtien maa joka viehättää monia matkailijoita. Maan kulttuuri, ihmiset, ruoka ja arkkitehtuuri ovat ainutlaatuinen sekoitus länsimaalaisia, islamin sekä neuvostoaikojen vaikutteita.

Almaty

Almaty on Kazakstanin suurin kaupunki ja on jatkanut kasvamistaan vaikka ei enää olekaan maan pääkaupunki. Venäläisten 1800-luvun puolessa välissä perustamasta kaupungista käytettiin Neuvostotasavallan aikana nimeä Alma-ata ja tähän nimeen saattaa törmätä vielä tänäkin päivänä.

Almatyssa voi nauttia modernin suurkaupungin sykkeestä. Vehreässä kaupungissa sijaitsevat Keski-Aasian yhdet parhaimmista ravintoloista, kahviloista ja baareista. Kaupungin vieressä kohoavat vuoret tarjoavat upeat puitteet vuorivaellukselle ja laskettelulle.


HOTELLIT

Hotel Kazzhol Almaty (3+)

Kazzhol on nykyaikainen hotelli, hyvällä sijainnilla, tilavilla huoneilla ja laajalla valikoimalla palveluita. Kazzhol on hyvä valinta vieraille jotka pysähtyvät lyhyeksi ajaksi kuin pidemmälle ajalle perheen kanssa. Hotellilla on 175 huonetta joista jokaisessa on ilmastointi ja Wi-Fi. Hotelli sijaitsee keskustassa lähellä ostoskeskuksia ja lentokentälle on vain 20 minuutin matka. Kazzhol tarjoaa erikoispaketteja häämatkailijoille joihin kuuluu muun muassa aamiainen huoneeseen, kahden hengen luksus huone ja on mahdollisuus tehdä check-out myöhemmin. Ravintoloista löytyy niin paikallisia ruokia kuin Eurooppalaisiakin. Baarissa on laaja juomavalikoima joista voi valita alkoholittomiakin juomia.

Tadžikistan

Tadžikistanin lippu

Pääkaupunki
Dušanbe

Pinta-ala
142 600 km2

Väkiluku
8 873 669 (arvio 7/2020)

Uskonto
Sunnimuslimit 85 %, šiiamuslimit 5 %, muut 10 %

Aikavyöhyke
UTC+5

Virallinen kieli
Tadzikin ja venäjän kieli

Valuutta
Somoni (TJS)

Päätuote
Vesivoima, puuvilla, alumiini

Hallitusmuoto
Tasavalta

Tadžikistanin naapurivaltioita ovat etelässä Afganistan, pohjoisessa Kirgisia, lännessä Uzbekistan ja idässä Kiina. Keski-Aasian valtioista Tadžikistan on pienin. Pamir ja Altai ovat yhdet maailman korkeimmista ja tunnetuimmista vuorista jotka kulkevat maan halki. Tadžikistanin vuoristosta virtaa monia jokia, joiden vettä käytetään sekä puuvillapeltojen kasteluun että vesivoiman tuottamiseen.

Dushambe

Tadžikistanin pääkaupunki sijaitsee maan lounaisosassa, Varzob-joen varrella. Neuvostoaikana rakennettu kaupunki on vehreä ja rauhallinen paikka, jossa voi nauttia monista puistoista, leveistä kaduista, joita reunustavat puut sekä lumihuippuisista vuorimaisemista.

HOTELLIT

Lotus Hotel (3+)

Niille kaikille jotka arvostaa nautintoa, luksusta ja ammattimaisuutta on Lotus täydellinen valinta. Hotelli Lotus sijaitsee kätevästi lähellä yhtä pääkaduista, lähellä Dušambeen sydäntä. Kansainväliseltä lentokentältä on 10 minuutin ajomatka ja 20 minuutin kävelymatka keskustastaan. Keskustassa sijaitsee paljon modernia arkkitehtuuria ja Tadžikistanin pääkaupungin suosittuja nähtävyyksiä. Hotelli tarjoaa 32 viihtyisää huonetta. Tarjolla on seuraavia kategorioita: perus, puoliluksus, luksus ja sviitti (perhe) -huoneita. Kaikki majoitukset vastaavat tai ylittävä nykyaikaiset vaatimukset. Rakennuksen arkkitehtuuri, mikä on tehty hyvällä maulla, lumoaa sinut suoraan luksuksen ja mukavuuden olotilaan. Hotelli Lotuksen jokaisessa huoneessa on puhelin, ilmainen laajakaista nettiyhteys, kosketusnäyttötietokone, LED TV, turvakaappi, kahvinkeitin ja hygieniatarvikkeita. Hotellissamme voit joko levätä koko päivän jälkeen tai osallistua bisnestapaamisiin – kaikki tarvittavat mukavuudet ovat tarjolla sinulle.

Huomioitavaa

Uzbekistan - huomioitavaa

Viisumi
Matkustaessa Uzbekistaniin Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että perusrokotukset ovat voimassa. Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi

Ilmasto
Uzbekistanin ilmasto on lämmin ja kuiva suurimmassa osassa maata. Sateet ovat vähäisiä ympäri vuoden. Vuoristoalueilla on verrattain kylmempää kuin muualla maassa. Talvella pakkaset ovat keskimärin -23 asteen tuntumissa ja kesällä ilma saattaa lämmetä 40 asteeseen.

Matkustussesongit
Paras aika matkustaa on keväällä tai syksyllä.

Valuutta
Uzbekistanin som (UZS). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi https://www.forex.fi/.

Aikaero
Uzbekistanin aikaero Suomeen on talvella +3 tuntia ja kesällä +2 tuntia.

Sähkövirta
220 V, 50Hz. Suomalaisiin laitteisiin ei tarvita adapteria.

Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Uzbekistanin suuntanumero on +998.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Uzbekistanin ruokakulttuurissa näkyy vahvasti maan viljankasvatus. Ruoissa esiintyy paljon nuudeleita sekä lammasta. Maan kansallisruoka on pilahvi, joka koostuu liemessä kypsytetystä riisistä, johon lisätään vihanneksia, lihaa, kalaa tai pähkinöitä sekä erilaisia mausteita. Ruoka tarjoillaan usein yhteisestä astiasta. Uzbekistanissa juodaan paljon vihreää teetä ja alkoholeista nautitaan paikallisia viinejä.

Suositellaan kiinnittää huomiota ruokien ja juomien hygieniaan välttääkseen vatsatauteja ja ruokamyrkytyksiä. Veden käyttöä suositellaan käyttävän vain pullotettuna. Jos on tarjolla vesijohto vettä, niin kannattaa ensiksi keittää se.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Kirgisia - huomioitavaa

Ilmasto
Kirgisian ilmasto on todella vaihtelevaa riippuen maan osasta. Kuiva mannerilmasto, kylmä vuoristoilmasto ja subtrooppinen maan eteläosassa. Korkealla vuoristolaaksoissa saattaa olla talvella jopa 30 astetta pakkasta.

Matkustussesongit
Ilmasto vaihtelee Kirgisiassa paikasta riippuen. Maan lounaisosassa kesäisin lämpötila kohoaa yli 40 asteen, joten sinne paras matkustusaika on loppukevät ja alkusyksy. Talvet tuovat mukanaan kovia pakkasia ja jopa aavikkoalueelle saattaa sataa lunta. Lumivyöryvaara on maalis-huhtikuussa sekä syys-lokakuussa. Suurimmassa osassa maata kesä on lyhyt, mutta todella lämmin.

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Kirgisiaan jos matka kestää alle 60 päivää. Alle kuukauden mittaisilla matkoilla ei tarvitse rekisteröityä viranomaisille. Passin tai passin kopion on aina hyvä olla mukana.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että seuraavat perusrokotukset ovat voimassa: jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä/hinkuyskä. Lisäksi suosittelemme A-hepatiittirokotusta. Lisätietoja rokotuksista saat terveyskeskuksestasi tai osoitteesta www.rokote.fi

Valuutta
Kirgisian Som (KGS)

Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Sähkövirta
220 V, 50Hz

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Lagman on Kirgisian pohjoisosissa käytetty perinneruoka. Lagman on käsintehtyjä nuudeleita liha- kasvisliemessä. Toinen perinneruoka on manti, eli liha- tai sipulitäytteiset taikinanyytit. Etelä Kirgisiassa pilahvi eli plov on risotontapainen ruokalaji. Yleisimmin käytetty liha on lammas, myös kanaa, nautaa, kalkkunaa ja vuohta käytetään sekä sianlihaa, paitsi muslimien keskuudessa. Tyypillistä paikallisille on syödä päivässä yksi isompi ateria sekä useampi välipala. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää. Hygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota. Ruoan valmistuksessa vihannekset ja hedelmät kannattaa kuoria.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Kazakstan - huomioitavaa

Ilmasto
Suurin osa maata on kuivaa aroa joka on hiekan ja ruohon peittämää. Altain vuoristoalue on kylmä ja autio. Lieviä maanjäristyksiä on tapahtunut erityisesti maan kaakkoisosissa. Missään osassa maata ei ole rantaviivaa ja sen ilmasto on mannermainen lämpimien kesien ja kylmien talvien kesken. Vuodessa sataa keskimäärin 317,4 millimetriä.

Matkustussesongit
Talvisin lämpötila laskee usein -30 asteen tuntumaan.
Kesällä lämpötila nousee n. +20 asteeseen. Silloin on helpompi järjestää vaelluksia ja erilaisia aktiviteetteja.

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Kazakstaniin alle 15 päivän matkalle. Kun menee rajalle, niin on hyvä olla mukana kutsu Kazakstaniin (liikematkalla) tai hotellivaraus (turistimatkalla).

Jos matka kestää yli 15 päivää, niin viisumi vaaditaan.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että perusrokotukset ovat voimassa. Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi

Valuutta
Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Sähkövirta
220 V, 50Hz

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Kazakstanilaiseen ateriaan kuuluu aina leipää ja lihaa. Monesti käytettyjä raaka- aineita ovat myös riisi, pasta sekä peruna. Uzbekistanin kanssa yhteinen perinneruoka on Pilahvi, joka on ns. lammas- porkkanarisottoa. Muita suosittuja ruokia ovat borskeitot sekä pelmenit. Erityisesti kesäkuukausina tulee kiinnittää huomiota ruokien ja juomien hygieniaan välttääkseen vatsatauteja ja ruokamyrkytyksiä. Vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Tadžikistan - huomioitavaa

Viisumi
Matkustaessa Tadzikistaniin Suomen kansalainen tarvitsee viisumin. Tarkistathan ohjeistuksen viisumin hakemiseen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että perusrokotukset ovat voimassa. Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi

Ilmasto
Tadzikistanin ilmasto on suurimmassa osassa maata mantereinen, mutta alavilla seuduilla myös subtrooppinen. Lämpötila maassa riippuu aika paljon maaston korkeudesta. Tadzikistanissa on myös paljon aavikkoa ja puoliaavikkoa.

Matkustussesongit
Paras aika matkustaa on syyskuusta lokakuuhun tai huhtikuusta kesäkuuhun. Silloin lämpötila on 20-26 asteen tuntumissa.

Valuutta
Tadzikistanin somoni (TJS)

Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Sähkövirta
220 V, 50Hz. Suomalaisiin laitteisiin ei tarvita adapteria.

Aikaero
Tadžikistanin aikaero Suomeen on talvella +3 tuntia ja kesällä +2 tuntia.

Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Tadžikistanin suuntanumero on +992.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta muun muassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla kaupungeissa voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Tadžikistanin ruokakultuurilla on paljon yhtäläisyyksiä venäläisen, afganilaisen sekä uzbekilaisen ruokakulttuurin kanssa. Maan kansallisruoka on pilahvi, joka koostuu liemessä kypsytetystä riisistä, johon lisätään vihanneksia, lihaa, kalaa tai pähkinöitä sekä erilaisia mausteita. Ruoka tarjoillaan usein yhteisestä astiasta.

Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää, sekä myös jääpaloja juomissa.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

 • Uzbekistan/2016-08-Keski-Aasia-iPhone-098
 • Uzbekistan/2016-08-Keski-Aasia-iPhone-188
 • Uzbekistan/2016-08-Keski-Aasia-iPhone-269
 • Uzbekistan/2016-08-Keski-Aasia-iPhone-491
 • Uzbekistan/IMG_0120
 • Uzbekistan/IMG_0219
 • Uzbekistan/IMG_0268
 • Uzbekistan/IMG_0270
 • Uzbekistan/Uzbekistan
 
 
 

Samankaltaisia matkoja

> Turkmenistan ja Uzbekistan
> Suuri Kaukasuksen kiertomatka
> Suuri Keski-Aasian kiertomatka

> Peking, Tiibet ja Nepal

> Abu Dhabi ja Oman


Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan

Myös omalle ryhmällesi voimme järjestää oppaaksi suomalaisen kohdeasiantuntijan. Tiedustele räätälöidyistä matkavaihtoehdoista tarkemmin toimistoltamme.

> Esimerkkejä räätälöidyistä matkoista