Opastetut kiertomatkat / Uzbekistan

Turkmenistanin ja Uzbekistanin kiertomatka

Turkmenistan | Uzbekistan  
Ashgabat | Mary | Buhara | Samarkand | Tashkent

Tällä historiantäyteisellä uutuusmatkalla tutustumme kahteen merkittävään muinaisen silkkitien valtioon, Turkmenistaniin ja Uzbekistaniin. Aloitamme matkan lentämällä Turkmenistanin pääkaupunkiin Ašgabatiin, jossa kohtaamme maan modernin nykypäivän. Silkkitien tärkeiden kauppakeskuksien historialliseen tunnelmaan pääsemme Mervin kaupungissa, joka on paitsi yksi vanhimmista ja tärkeimmistä islamilaisista kaupungeista myös Unescon maailmanperintökohde.

Turkmenistanista ylitämme rajan maateitse Uzbekistaniin, joka on hurmaava yhdistelmä tuhansia vuosia vanhaa persialaista kulttuuria sekä neuvostohistoriaa. Kauniiden palatsien ja moskeijoiden värikkäät mosaiikkiseinät kohtaavat harmaan neuvostoarkkitehtuurin. Matkan Uzbekistanin osuudella vierailemme silkkitien tärkeissä persialaisissa kaupan keskuksissa, Buharassa sekä Samarkandissa.

Seuraavan matkan matkanjohtajana toimii Kaisa Vainio.

Tähän matkaan voit yhdistää Keski-Aasian kiertomatkan.

> Tutustu Suuren Keski-Aasian kiertomatkan ohjelmaan tästä.

Matkan kesto
10 päivää, perillä 8 yötä
Matkan hinta
3 090 €
1hh-lisä 280 €
Lähdöt
 • 21.3.2025–30.3.2025
VARAA MATKA
 •  
  Kari Heimonen
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma
Päivät 1–3 | Lennot Ašgabatiin, jossa 2 yötä
Päivä 4 | Mary 1 yö
Päivät 5–6 | Buhara 2 yötä
Päivät 7–8 | Samarkand 2 yötä
Päivä 9 | Taškent 1 yö
Päivä 10 | Taškent – Helsinki
Matkan erityispiirteet

• Tutustumme silkkitien tärkeisiin persialaisiin kaupankeskuksiin Merviin, Buharaan sekä Samarkandiin
• Islamin uskonnosta huolimatta voi kuumina päivinä pukeutua kevyesti
• Matkaan voit yhdistää Keski-Aasian kiertomatkan
• Peruutusehdot B (kts. Aventuran lisä- ja erityismatkaehdot).

Lennot
Helsinki – Istanbul 12.35–17.10
Istanbul – Aşgabat 21.35–03.20
Taškent – Istanbul 02.40–05.45
Istanbul – Helsinki 08.30–11.55
Lennot Turkish Airlines
* Huom. Muutokset lentoaikatauluihin ja -reititykseen mahdollisia. Kysythän myös Suomen sisäisiä liittymälentoja toimistoltamme.
Hintaan sisältyy
- Reittilennot economy-luokassa lentoihin sisältyvine veroineen
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Suomenkielisen matkanjohtajan ja paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa
- Suomenkielinen hätäpäivystyspalvelu (24/7) matkan aikana
- Puuntaimen istutus (yhteistyössä istutapuita.fi kanssa).
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Matkavakuutus
- Viisumit
- Koronavirustestit ja -todistukset
- Mahdollisesti vaadittavat rokotukset ja/tai lääkkeet (esim. keltakuumerokotus)
- Mahdolliset maastapoistumismaksut
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Muu mainitsematon.
* Jos kysymyksiä herää kohdekohtaisista matkadokumenttivaatimuksista (viisumit, rokotustodistukset yms.), toimistotiimimme vastaa mieluusti.

Päiväohjelma

Päivä 1 | Lennot Helsinki – Ašgabat

Päivät 12 | Ašgabat (Turkmenistan)
Grand Turkmen 3* (paikallinen luokitus 4*) | A
Lennämme Istanbulin kautta Ašgabatiin, jonne saapuminen aamuyöstä. Siirtyminen hotellille, jossa lepoa ja aamiainen. Iltapäivällä aloitamme tutustumisen maan rikkaaseen historiaan vierailemalla Nisan raunioilla, muinaisten parthialaisten kaupungissa. Illaksi paluu Ašgabatiin.

Päivä 3 | Ašgabat (Turkmenistan)
Grand Turkmen 3* (paikallinen luokitus 4*) | A
Aloitamme aamun rauhassa ja puoliltapäivin teemme kaupunkikierroksen, jossa tutustumme Ašgabatin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Iltapäivällä paluu hotellille, minkä jälkeen aikaa omatoimiselle ohjelmalle.

Päivä 4 | Mary (Turkmenistanin)
Hotel Mary 3* (paikallinen luokitus 4*) | A
Aamiaisen jälkeen aloitamme ajon kohti Marya, Turkmenistanin kolmanneksi suurinta kaupunkia. Marylla on merkittävä rooli maan puuvillateollisuudessa ja lisäksi kaupunki toimii Turkmenistanin maakaasukaupan keskuksena. Ajomatkaa Ašgabatista Maryyn kertyy minimissään noin 4 tuntia. Loppupäivästä tutustumme muinaisen Mervin kaupungin raunioihin. Kaupungin alkuperään liittyviä tietoja on hämärän peitossa, mutta aikoinaan Merv lukeutui yhdeksi merkittävimmistä islamin keskuksista. Illalla paluu Maryyn.

Päivä 5 | Buhara (Uzbekistan)
Hotel Asia Bukhara 3-* (paikallinen luokitus 4*) | A
Turkmenistanin Marysta jatkamme matkaa kohti Uzbekistania, Farapin raja-asemalle ajoa kertyy noin 4 tunnin edestä. Rajamuodollisuuksien jälkeen reitti kulkee kohti Buharaa, yhtä Uzbekistanin vanhimmista kaupungeista. Kaupungin nimi juontaa juurensa sanskritin sanasta ”vihara”, tarkoittaen luostaria. Päivän aikana ajomatkaa kertyy lähemmäs 400 kilometriä, arvioitu saapuminen hotellillemme ajoittuu alkuiltaan.

Päivä 6 | Buhara (Uzbekistan)
Hotel Asia Bukhara 3-* (paikallinen luokitus 4*) | A
Buharan kaupungilla on historiansa aikana ollut useita hallitsijoita, ja aikoinaan kaupunki oli tärkeä silkkitien keskus. Kaupungissa valmistetaan edelleen mattoja ja tekstiilejä. Buharan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, jonka merkittävistä rakennuksista osa on peräisin 800-luvulta. Teemme kierroksen kaupungin tärkeimmissä tutustumiskohteissa ja illalla sään salliessa nautimme paikallista kulttuuria esittelevästä näytöksestä.

Päivä 7 | Samarkand (Uzbekistan)
Hotel Emirkhan 3* (paikallinen luokitus 4*) | A, I
Vietämme vielä aamupäivän tutustuen Buharaan, siirtyen juna-asemalle iltapäivällä. 300 kilometrin matkan Buharasta Samarkandiin taitamme Afrosiyab-pikajunalla. Matka-aikaa kahden kaupungin välillä kertyy noin puolitoista tuntia. Kirjaudumme hotellillemme ja nautimme päivällistä paikallisessa ravintolassa.

Päivä 8 | Samarkand (Uzbekistan)
Hotel Emirkhan 3* (paikallinen luokitus 4*) | A, I
Samarkand on yksi Keski-Aasian vanhimmista kaupungeista ja toimi aikanaan silkkitien risteyskohtana, josta kauppareitit kulkivat niin Kiinaan, Persiaan kuin Intiaankin. Tutustumme Samarkandin vanhaankaupunkiin ja sen värikkääseen historiaan sekä vierailemme useissa merkittävissä perintökohteissa kuten Registan-aukiolla ja Bibi-Khanum -moskeijassa. Tutustumme myös kaupungissa sijaitsevaan mielenkiintoiseen Siab-basaariin ja paikalliseen viinintuotantoon. Illallisen jälkeen siirrymme hotellille.

Päivä 9 | Taškent (Uzbekistan)
Shodlik Palace 3* (paikallinen luokitus 4*) | A, I

Heräämme varhain ehtiäksemme ennen seitsemää lähtevän pikajunan kyytiin. Noin 280 kilometrin matka Taškentiin taittuu reilussa kahdessa tunnissa. Vietämme matkan viimeisen päivän tutustuen Uzbekistanin pääkaupunkiin, jota koristavat leveät kadut sekä monet puistot. Illalla nautimme yhteisen aterian ja kertaamme matkan kohokohtia.

Päivä 10 | Lennot Taškent – Helsinki
Aikaisin aamulla kuljetus lentokentälle ja lento Istanbulin kautta Helsinkiin.

Ateriat:
A = aamiainen x 9
I = illallinen x 3

 

Kohde-esittelyt

 

Turkmenistan

Turkmenistanin lippu

Pinta-ala
488 100 km2

Asukasluku
5 528 627

Pääkaupunki
Ašgabat

Virallinen kieli
turkmeeni

Päätuote
puuvilla, öljy ja maakaasu

Hallitusmuoto
tasavalta

Uskonto
islam 89%, kristinusko (ortodoksi) 9%

Keski-Aasiassa sijaitseva Turkmenistan on tärkeä muinaisen silkkitien keskus. Turkmenistanin pitkässä historiassa näkyvät niin persialaiset, arabialaiset kuin neuvostoaikaisetkin vaikutteet. Turkmenistanin väestö koostuu useista etnisistä ryhmistä ja maassa puhutaan useita kieliä, joskin virallisena kielenä on turkmeeni. Maa rajautuu Afganistaniin, Iraniin, Kazakstaniin ja Uzbekistaniin.

Turkmenistanin tärkeimpiä tutustumiskohteita ovat esimerkiksi pääkaupunki Ašgabat, rauniokaupunki Merv sekä muinaisen parthialaisen kuningaskunnan sydän Nisa. Myös maan entinen johtaja ja ”turkmeenien isä” Saparmurat Nijazov on jättänyt jälkensä maan historiaan. Aikanaan hänet tunnettiin muun muassa erikoisista laeistaan sekä henkilökulttia kuvastaneista arkkitehtuurista ja taiteesta. Nykyisin Turkmenistan tiedetään erityisesti käsitöistään kuten matoista sekä luonnonrikkauksistaan.

Ashgabat

Turkmenistanin pääkaupunki Ashgabat sijaitsee lähellä maan lounaisrajaa. Suhteellisen nuori kaupunki perustettiin vuonna 1881 Venäjänsotilaslinnakkeeksi kasvaen nopeasti muinaisen Konjikala kaupungin raunioille tullen yhdeksi merkittävistä kohteista Silkkitien varrella.

Kaupungin siistejä bulevardeja reunustavat valtavat valkoiset marmorirakennukset ja kultakupolit koristavat presidentin palatsin ja parlamenttitalon kattoja. Valtavia patsaita, muistomerkkejä ja monumentteja kaupungista löytyy useita. Massiiviset moskeijat ja mielenkiintoiset museot kuuluvat myös kaupungin omintakeisiin kulttuuri nähtävyyksiin. Keski-aasialainen, islamilainen ja Neuvostoliiton aikainen kulttuuriperintö näkyvät kaupungin katukuvassa vaikutteina.


HOTELLIT

Grand Turkmen (4)

Vuonna 1995 rakennettu ja 2015 remontoitu Grand Turkmen sijaitsee Ashgabatin keskustassa, lähellä lentokenttää sekä monia kaupungin tarjoamia nähtävyyksiä. Grand Turkmen on paikallisluokitukseltaan neljän tähden hotelli, joka majoittaa 120 huoneessa ja sviitissä. Vieraat voivat hyödyntää hotellin lukuisia palveluita; nauttia drinkeistä baarissa, tanssia yökerhossa, koettaa onneaan kasinolla tai rentoutua uima-altaalla ja saunassa.

Uzbekistan

Uzbekistanin lippu

Pääkaupunki
Taškent

Pinta-ala
447 400 km2

Väkiluku
30 565 411

Virallinen kieli
uzbekki

Päätuote
puuvilla, kulta ja maakaasu

Hallitusmuoto
tasavalta

Uskonto
islam 88%, ortodoksit 9%

Uzbekistan on Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen väkirikkain maa, ja tärkeä puuvillan sekä kaasun tuottaja. Sen rajanaapurit ovat Afganistan, Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan ja Turkimenistan. Maa sijaitsee silkkitien varrella, ja sitä ovat hallinneet mongolit, persialaiset sekä venäläiset, Aleksanteri Suuri ja Timur Lenk. Suurin osa väestöstä on keskittynyt maan etelä- ja itäosiin.

Noin 80 prosenttia maan pinta-alasta on enimmäkseen aavikkoa. Itäosassa on vuoria, joiden korkeimmat huiput kohoavat noin 4500 metriin. Maan itäosassa sijaitsee myös Ferganan laakso, joka on Uzbekistanin hedelmällisintä aluetta. Vuodessa Ferganan laaksossa sataa vain noin 100-300mm. Maahan virtaa kaksi suurta jokea, Amudarja Tadžikistanista ja Syrdarja Kazakstanista.

Buhara

Buhara sijaitsee saman nimisellä alueella, Uzbekistanin eteläosassa, Zeravšan-joen varrella. Ensimmäisellä vuosisadalla perustetusta kaupungista tuli nopeasti kaupan ja kulttuurin tärkeä keskus. Buhara on ollut myös tärkeä islamilaisuuden keskus.

Nykyään kaupungissa valmistetaan mattoja ja tekstiilejä sekä käsitellään astrahanin ja karakullampaiden nahkoja. Kaupungista löytyy monia mielenkiintoisia sekä merkittäviä rakennuksia kuten moskeijoita, Ismail Samanin mausoleumi sekä museona toimiva Arkin linnoitus. Buharan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.


HOTELLIT

Hotel Asia Bukhara (3-)

Asia Buhara on suunniteltu ja toteutettu Itämaisella tyylillä Eurooppalaistasoisella asiakaspalvelulla. Hotelli sijaitsee vanhankaupungin keskustassa lähellä nähtävyyksiä ja lentokenttää. Verrattuna muihin hotelleihin hyvän sijainnin lisäksi Asia Bukhara tarjoaa 95 huonetta jotka on sisutettu ja varustettu nykyaikaisella tekniikalla, ympäri vuorokauden varioidulla parkkipaikalla ja ulkouima - altaalla. Hotellilta löydät uusia palveluita joita järjestetään. Palveluihin kuuluu ekskursio kaljatehtaalle, kalastus, ekskursiot historiallisille raunioille ja metsästys. 

Samarkand

Samarkand, Keski-Aasian vanhin kaupunki, sijaitsee Zeravšan-joen varrella. Kaupungin teollisuus muodostuu muuan muassa viinin, teen ja tekstiilien tuotannosta. Kaupunki jakautuu uuteen sekä vanhaan kaupunkiin. Vanhan kaupungin nähtävyyksiin kuuluu 1400-luvulta peräisin oleva Timur Lenkin mausoleumi sekä moskeijoita samalta ajalta. Rikkaan historian lisäksi Samarkand on moderni kaupunki ja kaupungissa sijaitsee suuri venäläinen kaupunginosa.


HOTELLIT

Hotel Asia Samarkand (3)

Samarkandin hotellin tyyli, rakenne ja sisätilat ovat korkeatasoisia. Hotellilla on 84 standardi huonetta ja 1 luksus huone. Kaikki tilat on varustettu nykyaikaisella tekniikalla. Vieraille on tarjolla kuntosali ja lisämaksusta rentouttavia hoitoja kuten hierontaa. Kaikille hotellin vieraille on taattu korkeatasoinen palvelu ja itämainen vieraanvaraisuus joka saa olon tuntemaan mukavaksi. Asia Samarkand houkuttelee puoleensa turistien lisäksi bisnes matkailijoita. Paikalla on hyvät mahdollisuudet kokousten pitämiseen ja liiketapaamisiin. Hotelli sijaitsee kaupungin keskustassa ja siitä on lyhyt kävelymatka nähtävyyksille. Lentokentältä hotellille on 15 minuutin ajomatka.

Tashkent

Uzbekistanin pääkaupunki on uzbekkien kulttuurin keskus, maan suurin ja eläväisin kaupunki sekä Keski-Aasian suurin liikenne- ja teollisuuskeskus. Reilun 2 miljoonan asukkaan kaupunki sijaitsee lähellä Kazakstanin rajaa maan itäosassa. Taškent on yksi alueen vanhimmasta kaupungeista ja on toiminut yhtenä tärkeimmistä pysähdyspaikoista Silkkitiellä.

Kaupungissa riittää monenlaista tutkittavaa kun katukuvaan sekoittuvat pääkaupungin uudet rakennukset, neuvostoajan kaupunkimaisemat sekä perinteisesti pukeutuneet maanviljelijät matkalla vilkkaisiin basaareihin. Taškentista löytyvät myös maan parhaat ravintolat ja museot.


HOTELLIT

Hotel Uzbekistan (3)

Hotelli Uzbekistan jo monien vuosien aja ottanut vastaan vieraita eri puolilta maailmaa. Hotellin arkkitehtuuri kuvastaa hyvin paikallisia traditioita, mutta myös Eurooppalaista tyyliä. Huoneet on sisustettu klassisesti tummasta puusta valmistetuilla huonekaluilla jotka luo viihtyisän tunnelman. Ravintolasta voit tilata eurooppalaisia ruokia, mutta myös paikallisia. Vena baarissa on laaja valikoima niin lämpimiä kuin kylmiä juomia. Uzbekistan sijaitsee Taškent kaupungin keskustassa, lyhyen kävelymatkan päässä metrolta ja 10 kilometrin päässä lentokentältä. 

Turkmenistaniin matkustavan hyvä tietää

Uzbekistaniin matkustavan hyvä tietää

 • Uzbekistan/2016-08-Keski-Aasia-iPhone-098
 • Uzbekistan/2016-08-Keski-Aasia-iPhone-188
 • Uzbekistan/2016-08-Keski-Aasia-iPhone-269
 • Uzbekistan/2016-08-Keski-Aasia-iPhone-491
 • Uzbekistan/IMG_0120
 • Uzbekistan/IMG_0219
 • Uzbekistan/IMG_0268
 • Uzbekistan/IMG_0270
 • Uzbekistan/Uzbekistan
 
 
 

Samankaltaisia matkoja

> Suuri Kaukasuksen kiertomatka
> Keski-Aasian kiertomatka
> Suuri Keski-Aasian kiertomatka

> Peking, Tiibet ja Nepal

> Abu Dhabi ja Oman


Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan

Myös omalle ryhmällesi voimme järjestää oppaaksi suomalaisen kohdeasiantuntijan. Tiedustele räätälöidyistä matkavaihtoehdoista tarkemmin toimistoltamme.

> Esimerkkejä räätälöidyistä matkoista