• Ruandan kiertomatka – Vehreiden kukkuloiden maa
 • Ruandan kiertomatka – Vehreiden kukkuloiden maa
 • Ruandan kiertomatka – Vehreiden kukkuloiden maa
 • Ruandan kiertomatka – Vehreiden kukkuloiden maa
 • Ruandan kiertomatka – Vehreiden kukkuloiden maa
Opastetut kiertomatkat / Ruanda

UUTUUS: Ruandan kiertomatka – Vehreiden kukkuloiden maa

Ruanda  
Kigali | Kivujärvi | Akageran kansallispuisto

Lähde matkassamme Ruandan sumuisille vuorille!

Täysin uudella Ruandan kiertomatkallamme koet taatusti unohtumattomia luontoelämyksiä, ja sukellat maan mielenkiintoiseen historiaan ja eläväiseen kulttuuriin.

Tutustumme kahvinviljelyyn upeissa maisemissa Kivu-järven rannalla, ja ihastelemme Akageran kansallispuiston monipuolista eläimistöä safariajelulta ja veneretkeltä käsin – hyvällä onnella voimme bongata mm. virtahepoja, elefantteja ja krokotiileja.

Oletko unelmoinut Itä-Afrikan lempeiden jättiläisten, uhanalaisten vuorigorillojen näkemisestä? Voit siinä tapauksessa liittää matkan alkupäähän lisäpäiviä ikimuistoisen gorillapatikan toteuttamiseksi Ruandan puolella.

Lähde kulkemaan klassikkoelokuvasta tunnetun gorillatutkija Dian Fosseyn jalanjäljissä; voit tutustua Ruandan vehreisiin kukkuloihin ja tarkkailla vuorigorilloja niiden luontaisessa elinympäristössä.

Matka, joka ei varmasti unohdu koskaan.

Matkan kesto
8 päivää, perillä 6 yötä
Matkan hinta
4 140 €
1hh-lisä 400 €
Lähdöt
 • 14.11.2024–21.11.2024
VARAA MATKA
 •  
  Krista Fransman
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivä 1 | Lennot Helsinki – Kigali
Päivät 1–2 | Kigali 2 yötä
Päivät 3–4 | Kivujärvi 2 yötä
Päivät 5–6 | Akageran kansallispuisto 2 yötä
Päivät 7–8 | Lennot Kigali – Helsinki

Matkan erityispiirteet

• Matkan minimiryhmäkoko on 8 hlö.
• Upeita maisemia ja ystävällisiä ihmisiä
• Paikallinen kulttuuri ja eläinsafari Akageran kansallispuistossa
• Matkalla liikutaan malaria-alueella.
• Ruanda on tuhansien kukkuloiden maa - tiet ovat mutkittelevia ja mäkisiä. Jos kärsit matkapahoinvoinnista, tämä on hyvä huomioida.
• Matka edellyttää normaalia liikuntakykyä.
• Ugandan ja Ruandan sademetsissä on kosteaa ympäri vuoden, kuivin kausi ajoittuu yleensä kesä-syyskuulle. Matkan ajankohta ei ole korkeinta sesonkia, ja Suomen myöhäissyksyn aikaan sadekuurot ovat tämänkin matkan kohteissa mahdollisia.
• Loppumaksu erääntyy 65 vrk ennen matkaa.
• Peruutusehdot B (kts. Aventuran lisä- ja erityismatkaehdot).

Lennot
Helsinki–Istanbul 12.25–17.20
Istanbul–Kigali 19.30–01.05 [+1pv]
Kigali–Istanbul 02.45–12.40
Istanbul–Helsinki 15.15–18.00
Kaukolennot Turkish Airlines
* Huom. Muutokset lentoaikatauluihin ja -reititykseen mahdollisia. Kysythän myös Suomen sisäisiä liittymälentoja toimistoltamme.
Hintaan sisältyy
- Reittilennot economy-luokassa lentoihin sisältyvine veroineen
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Suomenkielisen matkanjohtajan ja paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa
- Suomenkielinen hätäpäivystyspalvelu (24/7) matkan aikana
- Puuntaimen istutus (Yhteistyössä istutapuita.fi kanssa, istutus tehdään Suomessa keväisin.)
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Matkavakuutus
- Viisumit
- Koronavirustestit ja -todistukset
- Mahdollisesti vaadittavat rokotukset ja/tai lääkkeet (esim. keltakuumerokotus)
- Mahdolliset maastapoistumismaksut
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Muu mainitsematon.
* Jos kysymyksiä herää kohdekohtaisista matkadokumenttivaatimuksista (viisumit, rokotustodistukset yms.), toimistotiimimme vastaa mieluusti.

Päiväohjelma

Päivä 1 | Helsinki – Kigali
Radisson Blu Kigali | Ei aterioita

Lennot Helsingistä Istanbulin kautta Kigaliin.

Päivä 2 | Kigali
Radisson Blu Kigali | Aamiainen, Lounas, Illallinen

Saapuminen Kigaliin puolenyön jälkeen. Maahantulomuodollisuuksien jälkeen jatkamme hotellille, jossa pääsemme suoraan lepäämään. Rauhallinen aamiainen, jonka jälkeen vierailemme vuoden 1994 kansanmurhan muistomerkillä. Museo valottaa meille paitsi maan synkkää historiaa, myös toivon, sovintoon pyrkimisen sekä sinnikkyyden täyttämää nykyhetkeä ja tulevaisuutta. Lounaan jälkeen tutustumme pääkaupunkiin ajaen. Illallisen nautimme hotellilla.

Päivä 3 | Kivujärvi
Lake Kivu Serena Hotel | Aamiainen, Lounas, Illallinen

Aloitamme päivän varhaisella aamiaisella, jonka jälkeen taitamme pitkähkön ajomatkan (arvioitu kesto n. 4 tuntia) Kivujärven rannalle Rubavuun. Perillä syömme lounasta, ja iltapäivällä tutustumme ruandalaiseen kulttuuriin Young Women Destination -yhteisön järjestämän aktiviteetin muodossa. Young Women Destination on käsityöläisten yhteisö, joka koostuu opintonsa odottamattoman raskauden vuoksi keskeyttäneistä naisista. Yhteisön jäsenet järjestävät opastettuja kierroksia sekä myyvät käsitöitä elannon ansaitsemiseksi itselleen ja perheilleen.

Päivä 4 | Kivujärvi
Lake Kivu Serena Hotel | Aamiainen, Lounas, Illallinen

Ruandan ravinteikas maaperä, runsaat sademäärät sekä kukkuloiden mahdollistamat korkeat kasvupaikat luovat otolliset edellytykset kahvinviljelyyn. Aamiaisen jälkeen nousemmekin veneeseen, jolla taitamme matkan Kivujärven rannalla sijaitsevalle kahvitilalle. Perehdymme kahvinvalmistuksen saloihin aina kasvista kupilliseen asti. Lounaan syötyämme palaamme hotellille, jossa vapaata aikaa ennen illallista.

Päivä 5 | Akageran kansallispuisto
Akagera Game Lodge | Aamiainen, Lounas, Illallinen

Aamulla jalkojen vetreytys, sillä tiedossa on pidempi ajomatka! Varhaisen aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Ruandan itärajaa ja Akageran kansallispuistoa, jonne ajaminen kestää arviolta runsaat 4 tuntia.
Puistoa voi pitää upeana esimerkkinä siitä, miten järjestelmällinen ja kova työ palkitaan. 1990-luvun tapahtumien jälkeen puiston villieläinkanta sekä maaperä köyhtyivät salametsästyksen ja karjankasvatuksen seurauksena. 2010-luvulla aloitettiin järjestelmällinen työ puiston ennallistamiseksi lainsäädännöllisten keinojen avulla sekä paikallisyhteisöjen merkitystä painottaen. Vuosien 2015 ja 2018 aikana puistoon palautettiin esimerkiksi leijonia ja pensassarvikuonoja, ja vuonna 2021 puiston eläinkuntaan liittyivät myös isosarvikuonot. Vuosien saatossa eläinten määrä Akagerassa on yli kaksinkertaistunut. Kissapedoista gepardia ei puistossa tavata. Alueella asuu suuri määrä lintuja, sillä Akagerassa on yksi Itä-Afrikan suurimmista kosteikkojen suojelualueista.
Iltapäivällä tutustumme puiston maisemiin ja eläimistöön veneretkeltä käsin.

Päivä 6 | Akageran kansallispuisto
Akagera Game Lodge | Aamiainen, Lounas, Illallinen

Varhainen herätys ja aikainen aamiainen lodgella, jonka jälkeen lähdemme koko päivän safariajolle Akageraan. Puiston eteläosan kasvusto on pääosin pensaikkoista ja tarjoaa eläimille mainioita piilopaikkoja. Puiston pohjoisosalle tyypillisiä maisemia ovat kumpuilevat tasankoalueet. Lounaan nautimme mukaan pakattuna, ja lodgelle palaamme ennen illallisaikaa.

Päivä 7 | Kigali – Helsinki
Päivähuone Radisson Blu Kigali | Aamiainen, Lounas

Aamiaisen jälkeen ajamme puiston uloskäynnille, nauttien samalla aamun safariajosta. Matka jatkuu takaisin Kigaliin, jossa syömme lounaan. Iltapäivä on vapaata aikaa esimerkiksi tuliaisostosten tekoon, illaksi käytössä on myös hotellin päivähuone lepoa ja siistiytymistä varten.

Paluulennot lähtevät aamuyöllä seuraavan vuorokauden puolella, lentokentälle siirrytään ennen puoltayötä.

Päivä 8 | Saapuminen Helsinkiin.
| Ei aterioita

Ateriat:
Aamiainen x 6
Lounas x 6
Illallinen x 5


 

Kohde-esittelyt

 

RuandaPinta-ala
26 340 km²

Asukasluku
12 712 500

Pääkaupunki
Kigali

Kieli
ruanda, ranska, englanti, swahili

Uskonto
katoliset 50%, protestantit ja muut kristityt 44%, muslimit 2%

Päätuotteet
kahvi, tee, hedelmät, pavut

Hallitusmuoto
tasavalta

Ruanda on keskiafrikkalainen sisämaavaltio. Sen rajanaapureita ovat lännessä Kongon demokraattinen tasavalta, pohjoisessa Uganda, etelässä Burundi ja idässä Tansania. Ruanda on Afrikan tiheimmin asuttu valtio, sen pinta-ala on noin 26 000 neliökilometriä ja asukkaita on noin 12 miljoonaa. Ruandan alue julistettiin Berliinin sopimuksessa 1885 Saksan siirtomaa-alueeksi ja siirtomaahallinto nojasi maata ennestään hallinneisiin tutseihin. Esimmäiset eurooppalaiset saapuivat Ruandaan kuitenkin vasta 1894. Alueelle perustettu Saksan siirtomaahallinto nojasi paljolti maata ennestäänkin hallinneisiin tutseihin. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Ruanda luovutettiin Kansainliiton mandaattina Belgialle, jonka hallinnassa maa oli vuoteen 1962. Ruanda itsenäistyi 1. heinäkuuta 1962 ja sen johtoon nousivat nyt hutupoliitikot.

Ruanda sijaitsee lähes Afrikan keskuksessa, vain muutaman asteen päiväntasaajasta etelään. Sen rajana Kongon demokraattiseen tasavaltaan toimii Kivu-järvi ja Ruzizin jokilaakso. Ruanda on pääasiassa ruohotasankoa ja maasto on kumpuilevaa. Lukuisten mäkien ja kumpujen vuoksi maa tunnetaan myös nimellä tuhansien mäkien maa. Pohjoisessa on korkeampaa vuoristoa ja maan luoteisosassa tulivuoria. Kongo-joen ja Niilin vesistöjen raja kulkee pohjoisesta etelään läntisen Ruandan poikki noin 2 700 metrin korkeudessa. Alkuperäisväestö koostuu kolmesta etnisestä ryhmästä: Suurin ryhmä, hutut, ovat maanviljelyä harjoittavia bantuja. Tutsit, jotka olivat vuoteen 1959 asti noudatetun feodaalisen karjanpitoon perustuvan järjestelmän johtava kasti, ovat lähinnä karjankasvattajia. Twa'iden uskotaan olevan alueen vanhin, ennen bantujen kansanvaellusta alueella asunut ryhmä.

Uhanalaisia vuorigorilloja elää vain kolmen valtion alueella: Ruandassa, Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa ja Ugandassa. Matkailijalle pieni Ruanda tarjoaa Volcanoes-kansallispuiston vuorigorillojen ohella upeaa luontoa tulivuorineen ja lukuisine vehreine kukkuloineen. Ruandasta on kehittynyt tällä vuosituhannella ainutlaatuinen ja uniikki Afrikan valtio: koulutus on naapurimaita korkeammalla tasolla, samoin turvallisuustilanne. Ruanda sopii kohteena erityisesti matkailijalle, joka ei kaipaa massaturismia ja joka hakee kohdetta missä on panostettu ekologisuuteen ja kestävään matkailuun.


Kigali

Maan länsiosassa sijaitseva Kigali on paitsi Ruandan pääkaupunki myös maan tärkein taloudellinen keskus. Kaupunki perustettiin vuonna 1907, ja siitä tuli pääkaupunki maan itsenäistymisen jälkeen vuonna 1962. Kigali koostuu kolmesta alueesta, Gasabosta, Kicukirosta ja Nyarugengesta, joissa asuu yhteensä yli miljoona ihmistä.

Akageran kansallispuisto

Itäisen Ruandan sydämessä sijaitseva Akageran kansallispuisto tarjoaa kiehtovan ja monipuolisen kattauksen afrikkalaista luontoa. Nimensä puisto on saanut Kagera-joesta, joka virtaa sen itärajalla. Vuonna 1934 perustettu puisto kattaa 1 122 neliökilometriä ja sisältää monenlaisia elinympäristöjä. Puiston lämpimillä, matalilla tasangoilla on savanneja, metsämaata, suistoja ja lukuisia järviä, mikä tarjoaa erinomaisen ympäristön villieläinten tarkkailuun. Vierailijat voivat kohdata monipuolisen eläimistön, mukaan lukien puhvelit, leijonat, elefantit, antiloopit, seeprat, kirahvit, baboonit ja 490 lintulajia. Veneilyretki Ihema-järvellä on kohokohta monelle vierailijalle, tarjoten näkymiä virtahepoihin ja Niilin krokotiileihin. Akageran kansallispuisto, upeine biodiversiteetteineen ja monipuolisine maisemineen, lupaa unohtumattoman kokemuksen luonnosta kiinnostuneille vierailijoille.

Lisäpäivät - Gorillojen jäljitys Ruandassa

Voit liittää matkaan alkupäivät gorillapatikan toteuttamiseksi Ruandan puolella. Tällöin lennät Kigaliin aikaisemmin ja tapaat matkanjohtajan Kigalissa matkapäivänä 2. Lentojen aikataulu on sama kuin kiertomatkalla, mutta aikaisemmalla lähtöpäivällä.

HINTA
3 440 € / hlö, 2 hengen huoneessa (min. 2 osallistujaa)

Hintaan sisältyy
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Gorillaretken lupamaksu Ruandassa (1500 usd/hlö)
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Paikallisten oppaiden palvelut englannin kielellä

Hintaan ei sisälly
- Suomalaisen matkanjohtajan palvelut
- Kaukolennot (sisältyvät kiertomatkan hintaan)
- Kultamarakattiretken lupamaksu Ruandassa (100 usd/hlö)
- Kantaja gorillapatikan aikana (Hinta noin 10–15 usd/kantaja + mahdollinen tippi.)*
- Tipit
- Henkilökohtaiset kulut
- Viisumit ja maastapoistumismaksut
- Käsittelykulu 35 €/hlö (yksi käsittelykulu per kiertomatka ja alkupäivät)
- Muu mainitsematon.

* Kantajan palkkaaminen ei ole pakollista, mutta suositeltavaa. Palkkaaminen tukee suoraan paikallisyhteisön jäsenten toimeentuloa, ja täten todennäköisesti vahvistaa motivaatiota gorillojen sekä muun luonnon suojeluun. Kantajilta saa puisen kävelykepin patikan ajaksi. Mutaiset, juurakkoiset ja kasvillisuuden peittämät rinteet voivat olla liukkaita, ja tässä kävelykeppi on avuksi.

MATKAOHJELMA

Päivä 1 | Helsinki – Kigali
Radisson Blu Kigali | Ei aterioita

Lennot Kigaliin, jonne saapuminen puolenyön jälkeen toisen matkapäivän puolella, Kigalissa 1 yö.

Päivä 2 | Musanze
Five Volcanoes Boutique Hotel | Aamiainen, Lounas, Illallinen

Kigalin hotellille saapuminen tapahtuu aamuyöllä, joten aamu-unia voi jatkaa hieman pidempään. Aamiaisen jälkeen muutaman tunnin ajo Musanzeen lähelle Volcanoes-kansallispuistoa. Lounas hotellilla ja iltapäivällä vierailu Dian Fosseyn gorillasäätiön Ellen Degeneres -kampuksella.

Päivä 3 | Volcanoes-kansallispuisto: gorillapatikka, Musanze
Five Volcanoes Boutique Hotel | Aamiainen, Lounas, Illallinen

Varhainen herätys ja kuljetus puiston päämajaan kuuntelemaan pohjustusta päivän tulevaa gorillanjäljitysretkeä varten. Gorillojen jäljitys voi kestää useitakin tunteja, mutta gorillojen luona ollaan suojelusyistä enimmillään tunti. Mukaan pakattu lounas nautitaan patikan jälkeen. Vierailu Gorilla Guardians -kylässä ja illaksi paluu hotellille.

Päivä 4 | Kigali
Radisson Blu Kigali | Aamiainen, Lounas

Aamulla mahdollisuus kultamarakattien jäljitykseen. Kultamarakatteja esiintyy tavallisesti tulivuorten alarinteillä, joten jäljitys on todennäköisesti lyhyempi sekä kevyempi kuin gorillapatikka. Kultamarakattiretkeä varten tarvitaan lupa, ja siksi tämä aktiviteetti tulee varata etukäteen. Retki on lisämaksullinen, luvan hinta on 100 usd/hlö. (Hinta perustuu paikallisten viranomaisten päätöksiin, ja muutokset vaelluslupien hinnassa ovat siis mahdollisia ilman etukäteisilmoitusta.)
Ajo Kigaliin, jossa loppupäivä vapaata aikaa.

Päivä 5 | Kigali
Ohjelma jatkuu kuten perusohjelman Päivä 2.


 

Ruandaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset tarvitsevat Ruandaan viisumin. Ruandan single entry -viisumin saa maahan saavuttaessa ja hinta on 50 usd/hlö.
Ruandan, Ugandan ja Kenian alueella on käytössä East Africa Tourist Visa, joka on voimassa 90 päivää (multiple entries kussakin kohteessa). Viisumia varten toimitetaan matkaan lähtijöille kutsukirje paikalliselta yhteistyökumppaniltamme. Kirje tulee esittää maahan saavuttaessa yhdessä voimassaolevan matkustusasiakirjan kanssa. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Viisumi maksaa 100 usd ja maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa. Huom! Muutokset viisumikäytännöissä ja -hinnoissa ovat mahdollisia ilman etukäteisvaroitusta.


Turvallisuus

Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan, tietyillä alueilla liikkuminen saattaa olla turvatonta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat Ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi mahdollisen erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset ja terveys

Tarkista, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi A- ja B-hepatiittirokotusta suositellaan.

Kun Ruandaan saavutaan keltakuumeen esiintymisalueelta (esim. Kenia ja Uganda), tulee todistuksena keltakuumerokotuksesta pystyä esittämään kansainvälinen rokotuskortti keltakuumerokotusmerkinnällä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi maahan saavuttaessa suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.

Mikäli Ruandaan matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Käytännössä rajavirkailijoiden käytännöissä saattaa kuitenkin olla poikkeavuuksia ja esimerkiksi lentoreitityksissä saattaa aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka mahdollisesti vaikuttavat myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisten tilanteiden takia suosittelemme, että matkalla on mukana voimassa oleva rokotustodistus. Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen vuoksi. Ruandassa esiintyy keltakuumetta, joskin maa luokitellaan matalan keltakuumeriskin alueeksi.

Ruandassa esiintyy malariaa koko maan alueella, joten malarianestolääkitystä suositellaan.

Tarkista aina rokotusvaatimukset ja omaa henkilökohtaista terveydentilaasi koskevat rokotus-/lääkityssuositukset terveyskeskuksestasi tai esim. RokotePalvelusta.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on Ugandassa 230 V. Pistorasioihin soveltuvat suomalaismalliset pistokkeet.


Ruoka ja Juoma

Ruandalainen ruuan perusaineksia ovat mm. banaanit, bataatit, pavut ja maniokki. Afrikan suurilla järvillä syödään paljon ubugaria, puuroa joka tehdään maniokista tai maissijauhosta. Ruandan ruoka on melko yksinkertaista, mutta tuhtia ja maukasta. Ruokavalio on hiilihydraattipitoista, sisältäen mm. riisiä, kasviksia, paistettua vihreää banaania sekä papuja. Näitä täydennetään maapähkinä- ja chilikastikkeella, mahdollisesti myös vuohen- ja kalan lihalla. Umutsima on maniokkia sekä maissia, isombea sisältää munakoisoa, pinaattia sekä maniokinlehtiä, kun taas mizuzu on paistettua jauhobanaania. Yleisemmin käytettyjä kalalajeja järvialuilla on tilapia sekä sambaza.

Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Päiväntasaajan alueella sijaitsevassa Ruandassa on lämmin ja trooppinen ilmasto ympäri vuoden. Voimakkaampi sadekausi ulottuu tavallisesti suunnilleen maaliskuusta toukokuulle. Gorilloiden jäljitysretket eivät tällöinkään ole mahdottomia, mutta patikat kuivempana ajankohtana ovat suositeltavampia. Sadekauden aikana hedelmät kypsyvät, ja tämä auttaa luomaan hyvät edellytykset eteläisen Ruandan Nyungwessa tehtäville simpanssien jäljitysretkille, sillä simpanssit laskeutuvat alemmas puihin syömään, jolloin niiden näkeminen paikoillaan ja suuremmissa ryhmissä on todennäköisempää. Kuivimmat sääolosuhteet Ruandassa ajoittuvat suunnilleen toukokuun puolivälistä lokakuun puoliväliin ja joulukuusta helmikuulle. Lyhyet sateet ajoittuvat loppuvuoteen, suunnilleen loka-marraskuun tietämille. Märkä maa saattaa muuttaa viidakossa patikointia haastavammaksi, mutta sademetsäalueita koskien on tärkeää huomioida, että sateita esiintyy ympäri vuoden. Lyhyiden sateiden aika on tavallisesti antoisaa lintubongausaikaa, ja vehreä ympäristö luo kauniin ympäristön valokuvaukselle.


Pankkiasiat

Ruandan rahayksikkö on Ruanda frangi (RWF). Osassa paikkoja myös Yhdysvaltain dollari (USD) soveltuu maksuvälineeksi.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Ravintolahenkilökunnalle voi tippiä sisällyttää noin 10 % loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Hotelleissa on monesti esillä tip box, johon voi hotellin henkilökunnalle jättää tippiä jaettavaksi. Ansiokkaasta palvelusta voi tipin muodossa henkilökuntaa kiittää myös suoraan, henkilökohtaisesti annettavalla tipillä. Oppaalle suositellaan annettavaksi matkan lopussa noin 10 – 15 USD/päivä/henkilö, kun matkalla on 1 – 3 henkeä. Gorillapatikan oppaalle suositellaan tippiä annettavaksi noin 10 – 15 USD/henkilö/patikka.


Yleiset ohjeet

Aikaero
Talvella Ruandassa on sama aika kuin Suomessa. Aikaero kesällä on -1 tunti.

Matkapuhelimet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden ja hinnat operaattoriltasi. Ruandan suuntanumero on +250.

Matkustussesongit
Kuivan kauden ajankohta Suomen kesäkuukausina, Keski- ja Etelä-Euroopan lomakausi sekä joulun ja uudenvuoden ajankohta ovat korkeinta matkustussesonkia. Siirtymäkaudet sateisempien ajankohtien ja kuivempien kausien välillä ovat tavallisesti matkailullisesti hiljaisempia, ja tällöin osassa kohteita hinnat voivat olla korkeasesonkia edullisempia.

 • Valtiot/Ruanda/Ruandan-kiertomatka/Ruanda-LakeKivu
 • Valtiot/Ruanda/Ruandan-kiertomatka/Ruanda-gorillat-kwitaizina
 • Valtiot/Ruanda/Ruandan-kiertomatka/Ruanda_kiertomatka1
 • Valtiot/Ruanda/Ruandan-kiertomatka/Ruanda_kiertomatka3
 • Valtiot/Ruanda/Ruandan-kiertomatka/Ruanda_kiertomatka4
 
 
 

Samankaltaisia opastettuja matkoja

> Ruandan ja Ugandan kiertomatka
> Ugandan kiertomatka
> Tansanian suursafari ja Sansibar

> Tansanian safari ja Sansibar

> Victorian putoukset, safari ja Kapkaupunki

> Kenian suursafari

> Kenian suursafari ja Etelä-Mombasa
> Kenian ja Tansanian suursafari


Haluatko matkaasi lisäpäiviä?

• Sansibar (Tansania)

• Kenian safarikohteet

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.


Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan

Myös omalle ryhmällesi voimme järjestää oppaaksi suomalaisen kohdeasiantuntijan. Tiedustele räätälöidyistä matkavaihtoehdoista tarkemmin toimistoltamme.

> Esimerkkejä räätälöidyistä matkoista