Opastetut kiertomatkat / Mongolia

|   
|
VARAA MATKA
  •  
    Jari Jäppinen
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Päiväohjelma

Päivät 1-2 | Helsinki – Ulaanbaatar
Hotel Bayangol 3* | L,

Lennämme Istanbulin kautta Ulaanbaatariin, jonne saavumme seuraavana aamuna. Lepäämistä ennen lounasta. Lounaan jälkeen lyhyt kierros Ulaanbaatarissa. Käymme myös kansallismuseossa tutustumassa maan maineikkaaseen historiaan. Illallisen nautimme kaupungilla käyden läpi tulevaa matkaa.

Päivä 3 | Kivimuodostelmat / Baga Gazriin Chuluu
Jurttaleiri | A, L, I
Aikaisin aamulla käymme vielä katsomassa Gandanin buddhalaisluostaria ennen kuin lähdemme etelään, kohti Gobia. Ensimmäinen kohteemme on Baga Gazriin Chuluu eli hienot kivimuodostelmat ja vanhan temppelin rauniot. Illalla alueen tutkimista jalkaisin. Samalla saamme lentomatkan ja ensimmäisen ajopäivän rasitukset pois jaloistamme.

Päivä 4 | Yol Am -laakso
Jurttaleiri | A, L, I

Leirissä syödyn aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Yol Amin laaksoa. Kävelemme ja kuvaamme tätä kaunista kansllispuistoa. Puiston kohokohta on kapea sola, joka kulkee vuorten läpi. Sola on talvisin paksun jääkerroksen alla, mutta kesällä sitä pitkin voi kulkea. Alueella on mahdollista nähdä monia maalle tyypillisiä eläimiä. Nautimme puistossa piknik-lounaan ja palaamme illaksi syömään jurttaleiriimme.

Päivä 5 | Khongorin hiekkadyynit
Jurttaleiri | A, L, I
Aamiaisen jälkeen ajamme Khongorin hiekkadyyneille. Ne ovat osa maailman korkeimpia hiekkadyynejä. Niitä kutsutaan myös laulaviksi dyyneiksi, sillä tuuli saa ne pitämään omalaatuista ääntä. Mahdollisuus kiivetä dyynien huipulle. Ylhäältä avautuu hieno näkymä ympäröivään maisemaan. Vierailemme paikallisten paimentolaisten luona ja teemme lyhyen ratsastuksen näillä valtavilla eläimillä. Illallinen jurttaleirissä.

Päivä 6 | Bayanzag
Jurttaleiri | A, L, I

Aamulla lähdemme ajamaan kohti vanhaa pääkaupunkia Karakorumia. Matkalla pysähdymme tutkimaan Bayanzagin hienoja hiekkakivikallioita. Paikka on sama, mistä suurin osa Gobin dinosauruslöydöistä tehtiin. Kallioita kutsutaan liekehtiviksi jyrkänteiksi niiden kauniin värin takia. Illaksi jatkamme ajoamme kohti Ongin luostariraunioita. Mahdollisuus käydä uimassa viileässä joessa. Illallinen ja yö jurttaleirissä raunioiden läheisyydessä.

Päivä 7 | Ongyn Khiid / Orkhonin vesiputous
Jurttaleiri | A, L, I
Aamiaisen jälkeen ajo Orkhonin vesiputoukselle. Pysähdymme matkalla lounaalle Hujirtin jurttaleirissä. Tutkimme aluetta ja kävelemme vesiputousten ympäristössä. Illallinen ja yöpyminen jurttaleirissä.

Päivä 8 | Orkhon / Karakorum
Jurttaleiri | A, L, I

Aamulla ajamme Tövkhönin luostariin.Se on hienolla paikalla sijaitseva buddhalaisluostari ja yksi Mongolian vanhimpia. Illaksi ajamme maan vanhaan pääkaupunkiin Karakorumiin, jossa majoitumme jurttaleirissä. Pääsemme myös nauttimaan perinteisestä mongolialaisesta grilli-illallisesta. Autenttista ja lihapitoista.

Päivä 9 | Karakorum
Jurttaleiri | A, L, I

Vietämme päivän Karakorumissa ja sen ympäristössä. Vierailemme Erdene-Zuussa, joka oli aikanaan yksi Mongolian suurimmista luostarikomplekseista. Tämä paikka kuten niin kuin monet muutkin luostarit tuhottiin lähes täysin neuvostojoukkojen toimesta. Alueella on kuitenkin monta kappelia ja loistavia esimerkkejä buddhalaisesta ikonografiasta. Vierailemme myös Karakorumin symbolisilla raunioilla sekä paikan historiaa esittelevässä museossa. Illallinen ja majoitus jurttaleirissä.

Päivä 10 | Hustai Nuruu / Ulaanbaatar
Hotel Bayangol 3* | A, L,

Aamiaisen jälkeen ajo Hustai Nuruun luonnonpuistoon. Etsimme alueelta villejä hevosia (Takhi). Illaksi ajamme takaisin Ulaanbaatariin. Syömme yhteisen illallisen ja kertaamme matkan kohokohtia. Ulaanbaatarissa on lukuisia edullisia ja viihtyisiä ravintoloita.

Päivät 11-12 | Ulaanbaatar – Helsinki | A
Aamulla kuljetus lentokentälle ja lennot takaisin Helsinkiin. Mongoliasta kannattaa viedä kotiin esimerkiksi villatuotteita. Paikallinen vodka on myös laadukasta ja edullista.

Ateriat:
A = aamiainen x 9
L = lounas x 9
I = illallinen x 7

 

Kohde-esittelyt

Mongolia

Pinta-ala
1 564 116 km²

Asukasluku
3 133 000 (v. 2011)

Pääkaupunki
Ulaanbaatar (tai Ulan Bator)

Väestö 
95% mongoleja, jotka jakautuvat useisiin heimoihin: halhat 75%, kalmukit 5-7% ja burjaatit 3%. 5% kazakeja ja muita turkkilaisheimoja. 0,1% kiinalaisia ja venäläisiä.

Kieli
Mongolia

Pääelinkeino
Karjanhoito

Hallitusmuoto
Tasavalta

Mongolia sijaitsee Aasiassa Venäjän ja Kiinan välissä. Suureksi osaksi aron peittämä maa on maailman harvaanasutuin valtio. Mongolia on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin sisämaavaltio Kazakstanin jälkeen. Mongoliassa vallitsee mannerilmasto, jolle on ominaista kuumat kesät ja hyvin kylmät talvet. Vanhimmat tiedot mongoleista ovat Kiinasta noin 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Temujin yhdisti alueen muut heimot kuten tataarit, naimaanit ja merkiitit valtansa alle ja hänestä tuli vuonna 1206 Mongolian hallitsija, Tšingis-kaani. Hän ryhtyi rakentamaan imperiumia ja kaanin ratsumiehet etenivät nopeasti Kiinaan. Mongolivaltakunta ulottui laajimmillaan Kaakkois-Aasiasta Eurooppaan saakka.

Neuvosto-Venäjän synty heikensi venäläisten voimaa Mongoliassa. Kommunistit voittivat kiinalaiset joukot maaliskuussa 1921, jonka jälkeen neuvostoliittolaisia joukkoja saapui maahan tukemaan 11. heinäkuuta 1921 luotua itsenäistä Mongoliaa, josta tuli vuonna 1924 Mongolian kansantasavalta. Vuonna 1990 kommunistinen puolue salli muut puolueet. Mongolian vuoden 1992 perustuslaki poisti Mongolian nimestä kansantasavalta-määritteen ja maassa järjestettiin monien puolueiden kesken parlamentti- ja presidentin vaalit. Mongolia oli aikoinaan yksi maailman laajimmista valtakunnista.

Tänä päivänä Mongolia yrittää taas päästä maailmankartalle ja rakentaa omaa identiteettiään. Perinteet ja nykykulttuuri sekoittuvat Ulaanbaatarin kaduilla, jotka ovat tulvillaan tuontitavarana tuotuja luksustuotteita.

Ulaanbaatar

Ulaanbaatar on Mongolian tasavallan pääkaupunki, jossa on arvion mukaan noin 774 000 asukasta. Se sijaitsee keskellä Mongoliaa, Tuul-joen rannalla ja sen takana kohoaa 914 metriä korkea Bogdo Khan Uul –vuori. Kaupunki perustettiin vuonna 1649, mutta sen nimi oli tuolloin Urga ja se sijaitsi noin 400 kilometrin päässä nykysijainnista. 1800-luvun puoliväliin tultaessa kaupungista kehittyi kukoistava kauppapaikka Kiinan ja Venäjän välisen teereitin varrella. Vuonna 1911 Mongolia julistautui itsenäiseksi ja Ulaanbaatarista tuli sen pääkaupunki vuonna 1924.

Khustai Nuruu luonnonpuisto

Eteläisen Khentii-vuorijonon juurella sijaitseva luonnonpuisto käsittää yli 50 000 hehtaarin kokoisen alueen 90 kilometriä lounaaseen pääkaupunki Ulaanbaatarista. Puiston aluetta ei ole koskaan käytetty asumus -tai viljelykäyttöön, mutta paikalliset ovat paimentaneet siellä karjaansa. Tämä maan rajattu käyttö on sallinut yhden maailman uhatuimman ekosysteemin, aron, säilymisen. Khustai Nuruu -luonnonpuisto on erinomainen esimerkki metsäarolle tyypillisestä kumpuilevan maaston jakamista laajoista jokilaaksoista. Puistosta löytyy monia villieläimiä, kuten susia, peuroja sekä erittäin uhanalaisia przewalskinhevosia.

Karakorum

1800-luvun lopulla maailman tiedeyhteiskunta tekee ennennäkemättömän arkeologisen löydöksen Orhon Gol-joen laaksosta Keski-Aasiasta. Siellä missä joki ilmestyy syvistä rotkoista ja virroista laajaan mutkaan tasangolle, laajan kaupungin rauniot ovat löytyneet. Raunioita on aikoinaan on vahtinut valtava kivikilpikonna, ikuisuuden symboli. Tämä oli siis kuuluisa Karakorum, Tsingis Khanin 1200-luvulla perustaman Mongolivaltakunnan pääkaupunki. Se sijaitsi joen oikealla reunalla, 400 kilometriä lounaaseen Ulaanbaatarista, Mongolian nykyisestä pääkaupungista. Alue sopi sekä kasvien viljelyyn että karjan laiduntamiseen ja siellä oli hyvin vanha kaivosalue, Dalakyn-tal – paikka, joka todellakin oli ollut monien Keski-Aasian sivilisaatioiden kehto. Oudot kaiverrukset, joita löydettiin kaupungin patsaista, katsottiin olevan "Sinisten turkkilaisten" aikaansaannosta: monet kirjoitukset 500- ja 700-luvuilta kuvasivat näiden ihmisten kunniaa ja heidän traagista kohtaloaan. Karakorum oli useiden tuhansien asukkaiden siirtokunta. Sen maatalous ja käsityöt olivat erittäin kehittyneitä, kauppa kukoisti ja se kerskaili sivistyneellä ja intellektuellilla yhteiskunnallaan. Sen perustuksia on jäljitetty vuodelle 1220 asti, jolloin Tsingis Khanin päämaja siirrettiin Orhon Golin joenpenkoille, luultavasti lähelle Mount Melekhitiä, "Kilpikonnavuorta". Korkeuksista, joista nykyään näkee Kharkorimin kylään, voi nähdä näyttävän graniittisen kilpikonnan, jolta paikka on luultavasti saanut nimensä.

Ongyn Khiid

Ongyn Khiid on toimiva pieni temppelillinen luostari, joka on rakennettu yhden Mongolian suurimman vuonna 1760 perustetun luostarikompleksin raunioille. Alunperin se koostui kahdesta eri luostarista, Barlim ja Khutagt khiidistä. 1100-1800-luvut olivat buddhalaisuuden kulta-aikaa Mongoliassa. Silloin yli 2000 temppeliä ja 700 luostaria kukoistivat yli 120 000 munkin ja nunnan huomassa. Tämä kahden luostarin kompleksi rakennettiin Dalai Laman ensimmäisen Mongolian visiitin kunniaksi. Alueella oli useiden rakennusten ja temppelien lisäksi neljä buddhalaista yliopistoa. Nämä kaksi luostaria tuhottiin 1939 Mongolian kommunistisen puolueen toimesta. Samalla lähes kaikki maan luostarit tuhottiin ja yli 20 000 munkkia surmattiin. 1990-luvulla luostari päätettiin rakentaa uudelleen ja siellä asuu nyt 13 munkkia.

Bayanzag

Punaisten kallioiden ja revonhäntäkasvien Bayanzag on muodostunut hiekasta ja kivestä eroosion vaikutuksesta tuhansien vuosien kuluessa. Alueelta on löytynyt useita dinosaurusten luita sekä munia. Amerikkalainen paleontologi Roy Chapman Andrews kutsui paikkaan "maailman lopuksi". Tutkijoiden mukaan alue oli merenpohjaa 200 miljoonaa vuotta sitten. The Flaming Cliffs-kalliot ovat itsessään erittäin näyttävät jo kaukaakin katsottuna ja ovat erityisen hehkuvat laskevan auringon kajossa. Siellä onkin mielenkiintoista kuljeskella ja tutkia lähemmin yhtä maailman kuuluisinta paleontologista kohdetta.

Khongorin hiekkadyynit

Tuulen suunta ja vahvuus määrittävät Khongorin hiekkadyynien koot ja muodot. Valkoiset hiekkadyynit kirkkaansinistä taivasta tai täysikuuta vasten muodostavat maalauksellisen näyn, joka on innostanut lukuisia valokuvaajia ikuistamaan tämän kauniin maiseman. Khongorin hiekkadyynit kohoavat 20-25 kilometrin levyisinä ja lähes 100 kilometriä pitkinä 80-300 metriä maan pinnasta. Ensimmäiset maininnat "laulavista dyyneistä" ulottuvat 1500 vuoden taakse sekä kiinalaisessa että länsimaalaisissa kronikoissa. Jo Marco Polo kuvasi erikoisia ääniä matkallaan läpi Gobin autiomaan. Äänet vaihtelevat laulamisesta, vihellyksestä ja narinasta kuohuntaan ja paukkeeseen.

Dalanzadgad

Ömnögovin provinssin pääkaupunki kasvaa nopeasti lähellä sijaitsevan Oyu Tolgoin kaivoksen sekä useiden lähistön turistikohteiden ansiosta.

Yol am-laakso

Yol Am on syvä ja kapea sola Gurvan Saikhan -vuorilla Etelä-Mongoliassa. Laakso on nimetty Vanhan maailman (Eurooppa, Afrikka, Aasia) korppikotkien mukaan, jonka vuoksi sen nimi onkin "Kotkien laakso". Koska laakso on osa Gobin autiomaata, siellä sataa vain harvoin. Sen sijaan laakso on huomattavan paksun jäätikon peitteessä. Talvisin jääpeite on usean metrin paksuinen ja monta kilometriä pitkä. Aiemmin jäätikkö säilyi ympäri vuoden, mutta tänä päivänä se katoaa yleensä syyskuuhun mennessä.

 

Mongolia - huomioitavaa

Viisumit
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia maahantuloa varten.

HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoito-kulut myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa. Tarkistathan vakuutuksesi kattavuuden vakuutusyhtiöstäsi. Aventura myy Goudan matkavakuutuksia.

Rokotukset
Rokotuksia ei Mongoliaan varsinaisesti vaadita, mutta A-hepatiittirokotusta suositellaan. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Mongolian rahayksikkö on tugrug. Sitä ei voi vaihtaa Suomessa. Matkavaluutaksi on suositeltavaa varata USA:n dollareita, mutta myös eurot käyvät. Dollariseteleiden on kuitenkin oltava uusia ja hyväkuntoisia, jotta niitä vaihdetaan.

Aikaero Suomeen 
Mongolia +6h.

Sähkövirta
Sähkövirta on Mongoliassa 230V.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Mongolian ilmasto on tyypillinen mannerilmasto. Kesäisin lämpömittari nousee näyttämään toisinaan yli 30 C. Talvisin lämpötila laskee jyrkästi jopa -30 C paikkeille. Koska Mongolian lähistöllä ei ole vesistöjä leudontamassa ilmastoa, lämpötila laskee nopeasti vuodenaikojen vaihtelun mukaan. Vuoristoisuus näkyy voimakkaina tuulina Mongoliassa. Maassa onkin yleensä noin 10km/h puhaltava tuuli, toisinaan tuuli voimistuu yli 20 km/h vahvuiseksi.

Uskonto
Puolet Mongolian väestöstä on buddhalaisia, 40% on ateisteja. Kristittyjä sekä shamanistejä on molempia noin 6% ja muslimeja noin 4%.

Ruoka ja juoma
Mongolian vesijohtoveden juominen on ehdottomasti kielletty. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä.

Eläimistö ja kasvillisuus
Vähäisen vedensaannin takia Mongoliassa kasvaa enimmäkseen kuivia aavikkokasveja. Kuitenkin maan toisella puolella on ohut havumetsävyöhyke. Tultaessa pohjoisesta etelään päin kasvillisuus muuttuu karumpaan suuntaan, mennen lopulta aavikkokasvillisuuteen. Mongolian eläimistöä ovat mm. tiukasti suojeltu lumileopardi, mongolianvillihevonen (przewalskinhevonen), villikameli, aasialainen villiaasi ja saiga-antilooppi.

Turvallisuus
Mongolia on melko turvallinen maa. Jokaisen on kuitenkin hyvä noudattaa yleistä varovaisuutta ja välttää liikkumista öiseen aikaan pääkaupunki Ulaanbaatarin kaduilla. Katurikollisuutta esiintyy. Ulkomaalaisiin kohdistuvat rikokset ovat pääasiassa taskuvarkauksia ja anastuksia, joita saattaa tapahtua erityisesti julkisen liikenteen kulkuvälineissä, Ulaanbaatarin kansainvälisellä lentokentällä sekä ulkomaalaisten suosimilla alueilla.

 

Huomioitavaa