Opastetut aktiivimatkat / Vaativuustaso 3

Aventura x Raatamo -Vuorikiipeilijän fyysinen harjoittelu ja kiipeilymatka Mera Peakille 2025

Nepal  
Kathmandu | Mera Peak

Aventura ja Raatamo järjestävät kuuden kuukauden mittaisen valmennusjakson, joka huipentuu unohtumattomaan kiipeilymatkaan ja nousuun Mera Peakin 6476 metriin kohoavalle huipulle keväällä 2025.

Pitkä vaellus vaativassa maastossa vaatii kestävyyttä ja sitkeyttä. Vuoristossa korkea ilmanala lisää haastetta. Ensimmäinen korkealle huipulle nousu jännittää. Meiltä kysytään usein, miten parhaiten valmistautua tällaisiin haasteisiin. Hyödynnä mahdollisuus ja tule mukaan oppimaan ja kehittymään!

Nepalin korkein vaellushuippu Mera Peak sopii ensimmäiseksi huiputukseksi vuorikiipeilystä kiinnostuneelle. Rauhallinen nousutahti takaa hyvän akklimatisoitumisen ja antaa hyvät edellytykset huipun saavuttamiseksi.Ryhmävalmennuksen aikana opit, millainen fyysinen harjoittelu valmistaa vuorikiipeilyyn ja miten sinun kannattaa oma taustasi huomioiden harjoitella. Ryhmän tuki motivoi ja kokeneet ammattilaiset ovat apunasi. Valmennuksen aikana tutustut myös tarvittaviin varusteisiin ja köysitekniikoihin.

Nousu Mera Peakille hurmaa kokeneenkin vaeltajan. Vaelluksen alkupäivinä kuljemme vehreässä ja hiljaisessa Hinku-laaksossa, josta nousemme pikkuhiljaa karun kauniisiin ylävuoristomaisemiin. Mera Peakin lumiselta huipulta avautuvat upeat maisemat Kanchenjungalle, Makalulle ja Everestin massiiville.

Osallistuminen tälle vuorivalmennusjaksolle ja Mera Peakin kiipeilymatkalle ei edellytä sinulta urheilutaustaa, kovaa kuntoa tai kiipeilykokemusta, riittää että olet terve ja perusliikunnallinen. Sinulta kysytään vain intohimoa vuoriin, kiinnostusta lajiin ja sitoutumista harjoitteluun!


Matkan kesto
22 päivää, perillä 20 yötä, vaellus 17 pv
Matkan hinta
5 090 €
Lähdöt
  • 28.3.2025–18.4.2025
VARAA MATKA
  •  
    Kari Heimonen
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma
Päivät 1–2 | Lennot Helsinki – Katmandu

Päivä 3 | Kathmandu
Päivä 4 | Lukla - Paiyu
Päivä 5 | Panggom 2 800 m
Päivä 6 | Dzomshawa 3 174 m
Päivä 7 | Dzomshawa 3 174 m
Päivä 8 | Chetra Khola 3 220 m
Päivä 9 | Kote 3 590 m
Päivä 10 | Kote 3 590 m
Päivä 11 | Thagnak 4 350 m
Päivä 12 | Thagnak 4 350 m
Päivä 13 | Khare 4 850 m
Päivä 14 | Khare 4 850 m
Päivä 15 | Mera La 5 400 m
Päivä 16 | Mera High Camp 5 800 m
Päivä 17 | Mera Peak 6 476 m, Khare
Päivä 18 | Kote 3 590 m
Päivä 19 | Thuli Kharkha 4 300 m
Päivä 20 | Lukla 2 800 m
Päivä 21 | Kathmandu
Päivä 22 | Kathmandu – Helsinki

Matkan erityispiirteet
• Nousu Mera Peakin huipulle 6 476 metriin

• Nousu ei ole teknisesti vaikea
• Kiipeilyvarusteet kuuluvat matkan hintaan
• Maailman korkein vuori Mt. Everest ja lukuisat muut lumihuiput
• Akklimatisointiin on varattu runsaasti aikaa
• Mielenkiintoiset sherpakylät ja niiden kulttuuri
• Ystävälliset ja vieraanvaraiset nepalilaiset
• Vaelluksella kantajat ja paikallisoppaat
• Katmandulaakson mielenkiintoinen kulttuuri.
• Vietämme pitkiä aikoja ohuessa ilmanalassa
• Vaelluksella ei aina saatavissa 1 hh-huonetta
• Mahdolliset rajut säätilan muutokset vaelluksen ja kiipeilyosuuden aikana
• Nousu yli 6000 metriin on aina fyysisesti erittäin raskasta ohuen ilmanalan vuoksi.
• Peruutusehdot B (kts. Aventuran lisä- ja erityismatkaehdot)

Lennot
Helsinki – Istanbul
Istanbul – Kathmandu
Kathmandu - Lukla
Lukla – Kathmandu
Kathmandu – Istanbul
Istanbul – Helsinki

Kaukolennot Turkish Airlines
Hintaan sisältyy
- Reittilennot veroineen economy-luokassa
- Lennot kohdemaiden välillä ja Nepalin sisällä
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa
- Suomalaisen matkanjohtajan palvelut
- Kantajien palvelu vaelluksen aikana
- Kiipeilyvarusteet
- Harjoitusohjelma
Hintaan ei sisälly
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Tarvittavat vakuutukset

Ryhmävalmennuksen sisältö

● Kahdeksan yhteistä tapaamista: kenttätestit, yhteiset treenit, harjoitusleiri maastossa

● Progressiivinen, kuuden viikon välein päivittyvä harjoitusohjelma voima- ja kestävyysharjoitteluun

● Henkilökohtainen kehityskeskustelu valmentajan kanssa

● Edistymisen seuranta: yhteisten testien lisäksi työkaluja oman harjoittelun seurantaan

● Paljon hyödyllistä tietoa mm. vuorikiipeilyn kuormitustekijöistä ja optimaalisesta harjoittelusta, olosuhteiden vaikutuksista, varusteista ja tiimityöskentelystä retkikuntatoiminnassa

● Sosiaalinen treenialusta: yhteisen keskustelun mahdollistava ryhmä, jonka avulla tavoitat myös valmentajasi

Valmennuksesta

Valmentajana toimii Raatamon valmentaja Jussi Konttinen. Jussi on Raatamon perustaja ja liikuntafysiologi (TtM). Jussilla on lähes 20 vuoden kokemus erityisammatteihin ja vaativissa olosuhteissa tehtäviin suorituksiin liittyvän toimintakyvyn arvioinnista ja kehittämisestä. Raatamossa Jussi on erikoistunut tavallisten ihmisten valmentamiseen epätavallisiin suorituksiin. Jussi harrastaa, myös vapaa-ajalla, kestävyyslajeja ja kiipeilyä monipuolisesti.

Aloituspäivä Helsingissä syyskuussa 2024 tarjoaa sinulle perustiedot matkasta ja valmennuksesta. Täällä tapaat ryhmäsi ensimmäisen kerran! Saat infoa matkan käytännön asioista, kuten vakuutuksista ja varusteista. Kerromme myös vuorikiipeilyn vaatimuksista ja siitä, miten niihin voidaan valmistautua valmennusjakson aikana.

Valmennus koostuu progressiivisesti etenevästä harjoitusohjelmasta, yhteisistä fysiikkaharjoituksista ja pitkästä maastoharjoituksesta.

Henkilökohtaisessa kehityskeskustelussa käydään läpi harjoitusohjelman soveltamista juuri sinun tapauksessasi.

Puolen vuoden mittainen harjoitusohjelma jakautuu harjoitteluun totuttavaan vaiheeseen, peruskuntokauteen ja suoritukseen valmistavaan kauteen ja rakentuu vuorikiipeilijälle tarkoituksenmukaisesta voima- ja kestävyysharjoittelusta. Lisäksi saat ohjeita mm. liikkuvuusharjoitteluun.

Fysiikkaharjoittelu aloitetaan kenttätesteillä, yksinkertaisilla ryhmässä suoritettavilla kestävyyden, lihasvoiman ja kehonhallinnan testeillä, joilla tehdään näkyväksi yksilöllisiä vahvuuksia ja kehitystarpeita. Kenttätestit toistetaan projektin lopulla.

Yhteisissä voimaharjoituksissa perehdytään kestävyyslajien ja erityisesti vuorikiipeilijän voimaharjoitteluun perusteista lähtien. Kestävyystreeneissä pääpaino on mäki- ja maastoharjoituksissa, edeten perusasioista erilaisiin vuorikiipeilijän tyyppiharjoitteisiin.

Maastoharjoitus on reilun vuorokauden mittainen lajinomainen kestävyys- ja taitoharjoitus. Maastoharjoituksen aikana pääset tutustumaan myös matkalla käytettäviin kiipeilyvarusteisiin ja niiden käyttöön.

Harjoittelun ohessa käsitellään vuorikiipeilyn fyysisten kuormitustekijöiden lisäksi psyykkisiä ja sosiaalisia kuormitustekijöitä sekä olosuhteiden vaikutusta suoriutumiseen. Valmennuksessa pääset tietysti myös hyvissä ajoin tutustumaan omaan ryhmääsi.

Tukea harjoitteluun saat muilta ryhmäläisiltä sekä valmentajilta, jotka auttavat tarvittaessa kysymyksissä ja harjoitusohjelman soveltamisessa erilaisissa tilanteissa.

Jussin lisäksi projektin aikana tutuksi tulevat myös muut Raatamon koutsit ja tietysti vuorikiipeilyn ja matkan asiantuntijoina toimivat Aventuran kokeneet oppaat.

Yhteisten tapaamisten aikataulu

Aikataulu 2024

Infopäivä Helsingissä la 14.9.2024

Kenttätestit la 28.9.2024

Voimapäivä l 12.10.2024

Mäkitreeni la 2.11.2024

Voimapäivä la 23.11.2024

Mäkitreeni viikko 52/viikko 1

Aikataulu 2025

Tammi-helmikuu 2025

Pitkä mäkitreeni

Maaliskuu 2025

Maastoharjoitus

Lopputestit


 

Huomioitavaa

Nepal - huomioitavaa

Viisumit
Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Kathmandun lentokentälle. Viisumi maksaa 30 USD (oleskelun maksimikesto 15 vuorokautta) tai 50 USD (oleskelun maksimikesto 30 vuorokautta). Korkeintaan 15 päivää ennen maahan saapumista täytetty viisumilomake nopeuttaa toimintaa rajalla. Vaellusmatkalle lähtevä tarvitsee kaksi passikuvaa vaelluslupia varten.

HUOM! Edellä mainitut hinnat voivat paikallisista viranomaisista johtuen muuttua ilman erillistä ilmoitusta. 

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että seuraavat perusrokotukset ovat voimassa: jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä/hinkuyskä. Lisäksi suosittelemme A-hepatiittirokotusta. Lisätietoja rokotuksista saat terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Ilmasto
Nepalissa vallitsee useita eri ilmastotyyppejä subtrooppisesta aina Pohjois-Euroopan kaltaiseen ilmastoon. Monsuunit kastelevat osaa maasta kesäkuun puolivälistä syyskuun puoleenväliin asti. Katmandussa päivälämpötila kohoaa 15 asteen yläpuolelle. Monsuunisateiden jälkeen, syyskuun puolivälistä marraskuulle, on suosituin ja vilkkain aika vuodesta vierailla ja vaeltaa Nepalissa. Maaseutu on vielä vehreää monsuunin jäljiltä ja useat värikkäät kukat kukkivat. Lumisateet alkavat jälleen loka-marraskuussa. Talviaikaan Nepalissa on hiljaisempi kausi ja korkeammilla rinteillä on runsaammin lunta ja keskilämpötilat ovat alimmillaan koko maassa.

Intiassa vallitsee pääosin trooppinen ilmasto, mutta Himalajalla on lauhkea vuoristoilmasto. Monsuunien vuoksi suurin osa vuotuisesta sademäärästä saadaan kesäkuun ja syyskuun välisellä sadekaudella.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma

Nepalilainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita naapurimaista, kuten Intia ja Tiibet. Nepalilaisen ruoan perusraaka- aineita ovat linssit, riisi sekä vihannekset. Yleensä vihannekset joko paistetaan öljyssä tai keitetään miedolla lämmöllä. Lihaa käytetään sen saatavuuden mukaan. Hindulaisessa uskonnossa lehmä on pyhäeläin, joten tämän lihan syönti ei ole hyväksyttävää. Nepalilaisessa ruossa käytetään paljon erilaisia mausteseoksia, jotka sisältävät esimerkiksi inkivääriä sekä sipulia. Erityisen suosittuja ovat currylla maustetut ruoat, ruoka ei ole kuitenkaan polttavan tulista. Hedelmiä käytetään myös vuodenajan ja saatavuuden mukaan. Suosittu juoma on Nepalilainen tee, johon on sekoitettu lämmitettyä vuohenmaitoa. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Matkustussesongit
Parasta aikaa matkustaa Nepaliin on loppusyksystä tai alkukeväästä. Silloin lämpötilat ovat miellyttäviä ja sademäärä pientä.

Aikaero Suomeen
+3 h 45 min

Valuutta
Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (npr).1 € = n. 140 NPR. Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Varaa käteistä rahaa euroina. Kathmandussa on pankkiautomaatteja, jotka hyväksyvät Visa ja MasterCard -kortit.

Sähkö
Nepalissa 230V.

Tavat ja kulttuuri
Nepal haastaa matkaajan monin tavoin. Miten kunnioittaa paikallisia tapoja ja uskomuksia sekä samalla minimoida oma vaikutus kulttuuriin ja ympäristöön. Fyysinen kosketus sukupuolten välillä julkisesti on kohteissa harvinaista. Tervehdittäessä ei kätellä, vaan tervehtiminen suoritetaan asettamalla omat kämmenet vastakkain ja kumartamalla. Sormella osoittaminen ei kuulu paikallisiin hyviin tapoihin, ei edes suunnan näyttäminen. Käytä oikeaa, tai mieluummin kumpaakin kättä ottaessasi vastaan jotain ojennettua. Älä osoita jaloilla ihmisiä tai uskonnollisia esineitä. Kuvaaminen sisällä luostareissa on lähes poikkeuksetta kielletty.

Turismi on jo vaikuttanut useisiin alueisiin kohdemaissamme. Muutama tärkeä asia tulisi pitää mielessä näillä alueilla liikuttaessa:
• Paikallisia lapsia ei tule rohkaista kerjäämään antamalla heille makeisia, rahaa, kyniä tai muita lahjoja.
• Luostareiden pääsymaksut menevät paikallisviranomaisten hyväksi. Jos tahdot tehdä lahjoituksia, tee se jättämällä raha alttarille tai keräys- lippaaseen.
• Älä osta tuotteita, joiden valmistukseen on käytetty uhanalaisia lajeja.
• Kysy aina lupa, jos haluat ottaa valokuvia paikallisista.
• Älä kanna mukanasi poliittisesti arkaa materiaalia, äläkä aseta paikallisia tukalaan tilanteeseen jakamalla sellaista materiaalia.
• Vältä politiikasta puhumista paikallisten oppaiden kanssa. Voit saattaa heidät hankaluuksiin tekemällä niin.
• Pukeudu ja käyttäydy arvokkaasti vierailtaessa luostareissa. Peitä käsivarret ja sääret
• Buddhalaiset luostarit ja patsaat kierretään aina kellonsuuntaisesti.

Vaatetus
Kohdemaissamme suhtaudutaan alastomuuteen erittäin tiukasti. Julkisesti kylpeminen ja auringonotto loukkaavat paikallisia tapoja. Emme suosittele hihattomien t-paitojen, lyhyiden shortsien tai urheilutoppien käyttämistä.

Juomarahat
Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 10-15 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Juomarahat ja tipit ovat usein paikallisten päätulonlähde. Vaellusmatkoillamme suositeltu tippimäärä on noin 7 euroa hlö/vaelluspäivä

Uskonto
Intiassa tunnustetaan hinduismia, buddhismia, jainalaisuutta, sikhiläisyyttä, kristinuskoa ja islamilaisuutta. Hinduismi on maan suurin ja tärkein uskonto. Arviolta noin 82 % intialaisista on hinduja. Buddhalaisuutta tunnustetaan pääasiassa vuoristoisessa maan pohjoisosissa.

Stupa
Stupat ovat buddhalaisten pyhiä temppeleitä. Stupa sanaa käytetään ainoastaan buddhalaisista temppeleistä. Ne ovat tornimaisia rakennelmia, jotka ovat juurestaan puolipallon muotoisia. Stupat symboloivat täydellisyyden tavoittelua sekä valaistumista. Buddhalaisiin tapoihin kuuluu, että stupat kierretään aina myötäpäivään. Tämä symboloi auringon liikettä taivaalla. Vierailtaessa buddhalaisille pyhissä paikoissa, tulee pukeutumiseen kiinnittää huomiota. On kohteliasta pitää kädet ja sääret peitettynä ja ottaa kengät jalasta vierailtaessa sisällä rakennuksissa.

Temppelit
Hindutemppelit ovat geometrisen mandalan muotoon rakennettuja pyhäkköjä. Vierailtaessa temppeleissä on syytä muistaa samat pukeutumissäännöt kuin stupissa. Myös hindutemppeleitä kierretään myötäpäivään.

Vaellusmajat
Vaelluksilla majoitumme sympaattisiin teetupiin, nepalilaisiin vaellusmajoihin, joissa myös ruokailemme. Teetupien palvelut eroavat hieman toisistaan, mutta yleensä niissä on mahdollista pientä lisämaksua vastaan ladata elektroniikkaa, käydä lämpimässä suihkussa ja käyttää silloin tällöin toimivaa nettiyhteyttä.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.