• RÄÄTÄLÖITY MATKA
  Sri Lankan kiertomatka ja Kerala, Intia
 • RÄÄTÄLÖITY MATKA
  Sri Lankan kiertomatka ja Kerala, Intia
 • RÄÄTÄLÖITY MATKA
  Sri Lankan kiertomatka ja Kerala, Intia
 • RÄÄTÄLÖITY MATKA
  Sri Lankan kiertomatka ja Kerala, Intia
Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Intian valtameren saaret

Sri Lankan kiertomatka ja Kerala

Intia | Sri Lanka  
Cochin | Backwaters | Kumarakom | Kovalam | Kandy | Galle | Colombo | Negombo

Alkaen 2 690 €


Intian Keralan "Backwaters" ja Sri Lankan vuoristoinen maisema teeviljelmineen. Norsujen tervehdys ja kirjavat sarit. Keralan jokien ja kanavien maisema on ainutlaatuinen; tyynet vedet peilaavat rantojen korkeita palmuja. Pienet puuveneet seilaavat hidasta vauhtiaan ja kalastajat melovat kapeissa kanooteissaan. Ainutlaatuiset ovat myös Fort Cochinin kalastajien verkkoviritykset, jotka nousevat rantapenkereellä ylväinä. Samoin Kovalamin idyllisillä hiekkarannoilla on mielenkiintoista seurata kalastajaryhmien uurastusta – he vetävät köysillään nuottaa rannoilta käsin. Kaunis luonto odottaa meitä myös Sri Lankan maustesaarella. Historiallisia temppeleitä putkahtaa esiin vehreiden maisemien lomasta ja kilometrien pituiset hiekkarannat pilkottavat horisontissa. Matkan varrella tutkimme vanhoja kaupunkeja ja seuraamme käsityöläisiä työssään. Tällä matkalla luonto ja sen tuoma rauhallisuus sekoittuvat paikallisten kaupunkien värikkääseen ihmisvilinään.

Ennen matkaa voit ottaa helposti lisäpäiviä vaikkapa Mumbaihin ja matkan jälkeen joko Sri Lankan kohteisiin tai jollekin Malediivien hienoista saarista.

Matkan kesto
13 päivää, perillä 10 yötä
Matkan hinta
Alkaen 2 690 €, 2hh:ssa
1hh-lisä 590 €
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Sanna Länsivierto
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivät 1-2 | Lennot Cochiniin
Päivät 2-3 | Fort Cochin (Intia) 2 yötä
Päivä 4 | Backwaters, Kumarakom (Intia) 1 yö
Päivä 5 | Kovalam (Intia) 1 yö
Päivät 6-7 | Kandy (Sri Lanka) 2 yötä
Päivät 8-9 | Fort Galle (Sri Lanka) 2 yötä
Päivät 10-11 | Negombo (Sri Lanka) 2 yötä
Päivät 12-13 | Colombo – Helsinki

Lennot
Helsinki - Istanbul 13.05-16.30
Istanbul - Mumbai 19.35-04.30
Mumbai - Cochin
Trivandrum - Colombo
Colombo - Istanbul 21.25-05.35
Istanbul - Helsinki 08.40-12.05
Kaukolennot Turkish Airlines
Hintaan sisältyy
- Reittilennot veroineen turistiluokassa
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket.
Hintaan ei sisälly
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Tarvittavat viisumit ja vakuutukset
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivä 1 | Helsinki – Cochin

Päivät 2-3 | Fort Cochin
Brunton Boat Yard 3+* | A
Cochin ja sen vanhakaupunki Fort Cochin sijaitsevat Arabianmeren ja Keralan takavesien yhtymäkohdassa ja levittäytyy monelle saarelle ja niemelle. Saavumme iltapäivällä tähän vanhaan maustekaupunkiin, vuonna 1341 perustettuun Fort Cochiniin. Majoitut entiseen laivatelakkaan kunnostettuun hotelliin Cochinin viehättävien vanhankaupungin kortteleiden ytimeen.

Aamiaisen jälkeen tutuksi tulevat niin Hollantilainen palatsi kuin Kuninkaallinen synagoga. Iltapäivällä voit jatkaa kierrosta kävellen Fort Cochinin vanhassa osassa tai vaihtoehtoisesti nauttia hotellin ayurvedahoidoista. Tämä vanhin tunnettu terveydenhoitojärjestelmä juontaa juurensa Intiaan 5000 vuoden taakse.

Päivä 4 | Kumarakom
Coconut Lagoon 3+* | A, L

Aamiaisen jälkeen autokyyti Alleppeyhin, mistä aloitat päiväretken perinneveneillä Keralan kuuluisille backwaterseille. Seuraamme mielenkiinnolla paikallisten kalastajien pyyntitekniikoita. Ajat veneellä suoraan hotellisi laituriin.

Päivä 5 | Kovalam
Leela Kovalam 4* | A
Aamupäivällä autolla Kovalamiin, jonka rannat ovat suojaisassa poukamassa ja niitä kutsutaan Etelä-Intian kauneimmiksi. Iltapäivä vapaa altaalla tai rannalla rentoutumiseen.

Päivät 6-7 | Kandy
Hotel Amaya Hills 4* | 2A
Aamulla lento Sri Lankan Colomboon. Matkalla Kandyyn pysähdyt kauniiseen temppeliin. Majoittuminen hotelliin, joka sijaitsee keskellä upeaa vuorimaisemaa.

Toisena Kandyn päivänä tarjolla monipuolisesia retkivaihtoehtoja mm. vierailu kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa on yli 5 000 puu-, kasvi- ja köynnöslajia tai Kandyn kaupunkikierros, joka tulee tutustuttaa paikalliseen torielämään, taide- ja käsityökeskukseen sekä Sacred Tooth Relic -temppeliin. Kandyssa on tarjolla myös paljon erilaisia perinnetanssi- ja musiikkiesityksiä.

Päivät 8-9 | Galle
Jetwing Lighthouse 4* | 2A
Aamiaisen jälkeen kuskimme hakee sinut ja lähdet kohti Gallea, joka oli aikoinaan Sri Lankan tärkein satamakaupunki. Muurien ympäröimä vanhakaupunki, Fort Galle, on UNESCOn maailmanperintökohde. Norsujen päivätoimet tulevat tutuiksi Pinnawelan vuonna 1975 perustetussa norsujen orpokodissa, jossa tauko matkalla Galleen. Pääset seuraamaan norsujen ruokintaa ja jokikylpyä. Galleen saavuttuasi vapaata aikaa rentoutumiseen. Jos haluat nauttia tyylikkään yksityisen illallisen, se onnistuu hotellin rantakallioille katettuna.

Fort Gallen vanhoilla kujilla on mukava kuljeskella – voit seurata perinteisiä käsitöiden tekijöitä ja samalla ostella kotiin viemisiä. Lisämaksullisella Fort Gallen retkeltä voit jatkaa läheiselle rannalle hämmästelemään paikallisia paalukalastajia.

Päivät 10-11 | Negombo
Jetwing Beach 4* | 2A
Matkalla Negomboon pysähdyt kilpikonnien suojelukeskuksella ja nautimme venesafarista Madujoella. Ennen Negomboa tutustut myös maan liike-elämän keskukseen, pääkaupunki Colomboon. Ehdit auringonlaskuksi tyylikkäälle rantahotellillesi. Negombossa pääset rentoutumaan pitkällä hiekkarannalla ja isolla uima-altaalla. Hotellin ympärillä on mukavia ravintoloita.

Päivät 12-13 | Colombo – Helsinki | A
Vapaata aikaa ennen yölentoa.

Ateriat:
A = aamiainen x 10
L = lounas x 1

 

Kohde-esittelyt

 

Intia
Pinta-ala
3 287 590 km²

Asukasluku
1 326 093 247

Pääkaupunki
New Delhi

Uskonto
hindu 81%, islam, 13%, kristinusko 2%, sikhi 2%, muut 2%

Kieli
hindi, englanti ja 18 muuta virallista kieltä sekä satoja murteita

Valuutta
Intian rupia (INR)

Päätuotteet
tekstiilit, kemikaalit, teräs, riisi, vehnä, puuvilla, tee, juutti, lampaat

Hallitusmuoto
parlamentaarinen demokratia

Intia on varsinainen kontrastien valtakunta. Sitä on vaikea tai lähes mahdotonta määritellä muutamalla sanalla tai edes yhdellä kirjalla. Maasta löytyy valtava määrä kulttuurihistoriallisesti ja uskonnollisesti merkittäviä paikkoja. Vuosituhansien aikana Intiaa ovat hallinneet useat eri maharadjat kuningaskunnistaan.

Intia on asukasluvultaan tällä hetkellä maailman toiseksi suurin maa, asukkaita on jo yli miljardi. Se on väestönkasvultaan maailman nopeimmin kasvavia maita. Pääkielinä toimivat englanti ja hindi. Maan useat eri kieliryhmät kommunikoivat näillä sujuvimmin keskenään. Suuri osa väestöstä elää alkeellisissa olosuhteissa ja köyhyydessä eurooppalaisten mittapuussa mitattuna.

Kumarakom

Kumarakom on kylä Vembanad-järven rannalla, lähellä Kottayamin kaupunkia. Alueella on tarjolla kukoistavaa, monimuotoista luontoa; eksoottisia retkiä sekä veneilyä ja kalastusta perinteisillä kettuvallam-laivoilla. Paratiisimaisessa luonnossa on runsaasti mangrovemetsää, smaragdinvihreitä riisipeltoja sekä kookospuita. Backwater-jokien ja kanaalien reunat kukoistavat kauniisti hibiscus-kukista sekä vesihyasinteista. Vesillä kulkevat asuntolaivat ovat laajasti tunnettuja ja niiden lisäksi alueella kulkevat perinteiset kettuvallam-laivat, joita käytetään yleensä kalastukseen ja tavaroiden toimitukseen.

Sri LankaPinta-ala
65 610 km²

Asukasluku
22 889 200

Pääkaupunki
Sri Jayewardenepura Kotte, (Colombo on kaupallinen pääkaupunki)

Uskonto
buddhalaisuus 69%, islam 7%, hindulaisuus 7%, kristinusko 6%

Kieli
sinhaleesi, tamili, englanti

Päätuotteet
tekstiilit, tee, kumi, kookos

Hallitusmuoto
sosialistinen tasavalta

Sri Lanka sijaitsee Intian eteläisen kärjen itäpuolella Intian valtameressä. Se on houkutellut matkaajia vuosisatojen ajan monipuolisine maisemineen, palmurantoineen ja historiallisine monumentteineen. Maan pienestä koosta huolimatta tällä trooppisella saarivaltiolla riittää nähtävää ja koettavaa. Sri Lankassa yhdistyvät sen tuhansia vuosia vanha kulttuuri, värikäs elämänmeno, kaunis ja vehreä luonto ja upeat, kultahiekkaiset rannat. Maan monipuolinen makumaailma ja rikas kulttuuri tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille.


Kandy

Kandy on pyhä buddhalainen kohde ja kuuluisa matkailukaupunki. Se sijaitsee 115km Colombosta 465 metrin korkeudessa teeplantaasien ympäröimänä. Sitä kutsutaan Sri Lankan kulttuuripääkaupungiksi. Se on loistava paikka oppia Sri Lankan historiasta ja kulttuurista. Kandyn kuuluisin kohde on buddhalaisten pyhiinvaelluskohde, Temple of the Tooth. Siellä sanotaan olevan yksi Buddhan hampaista, jonka eräs prinsessa salakuljetti hiuksissaan sen jälkeen, kun se oli viety Buddhan hautajaisroviolta. Joka vuosi heinä-elokuussa järjestetään kymmenen päivää kestävä festivaali sen kunniaksi. Kaupungissa kannattaa vierailla myös Peradeniyan kasvitieteellisessä puutarhassa.

Colombo

Colombo on ollut Sri Lankan pääkaupunki jo vuodesta 1815, jolloin Sri Lanka siirtyi Britannian alaisuuteen. Se säilytti asemansa maan saatua itsenäisyyden vuonna 1948. Colombo on maan suurin kaupunki ja sillä on pitkä historia satamakaupunkina sen hyvän Intian valtamerellä olevan sijaintinsa vuoksi. Kaupunki on politiikan, talouden ja kulttuurin keskus. Se sijaitsee saaren länsipuolella ja sillä on siirtomaa-aikaiset perinteet ja ne näkyvät modernin arkkitehtuurin rinnalla. Kaupunki on sekoitus Aasiaa, Eurooppaa ja Lähi-itää. Tämä kulttuurien sekoitus on vaikuttanut niin nimiin, kasvoihin, arkkitehtuuriin kuin keittiöönkin.

Negombo

Negombo on monipuolinen kaupunki, siellä on upeita hiekkarantoja, kaupungin vilskettä ja huippu shoppailumahdollisuudet. Kaupungissa on värikkäitä kauppakatuja, jossa vilinää ja valinnanvaraa riittää. Kaupungin ravintolavalikoima on laaja, kannattaa maistaa ”Rice and curry”-nimistä ruokaa, se on srilankalaisuutta parhaimmillaan. 

Intiaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomalaiset tarvitsevat etukäteen haettavan sähköisen viisumin Intiaan. Tarkistathan ohjeistuksen sähköisen viisumin hakemiseen. HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta. Viisumikäytännöt ja -hinta voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen. Huom! Osalla matkoistamme yövymme lentokenttähotellissa transfer-alueella. Tätä varten ei Intian viisumi ole tarpeellinen.


Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan, tietyillä alueilla liikkuminen saattaa olla turvatonta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että seuraavat perusrokotukset ovat voimassa: jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä/hinkuyskä. Lisäksi suosittelemme A-hepatiittirokotusta. Keltakuumerokotustodistus vaaditaan, mikäli maahan saavutaan keltakuumeen esiintymisalueelta. Lisätietoja rokotuksista saat terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi


Sähkö ja pistorasia-standardit

Intiassa Jännite on 220 V ja käytössä on C-, M- ja D-pistokkeet, suomalaisiin sähkölaitteisiin saattaa tarvita adapterin.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Kohdemaissamme suhtaudutaan alastomuuteen erittäin tiukasti. Julkisesti kylpeminen ja auringonotto loukkaavat paikallisia tapoja. Emme suosittele hihattomien t-paitojen, lyhyiden shortsien tai urheilutoppien käyttämistä.


Ruoka ja Juoma

Intiassa on useita ruokakulttuureja pitkän historian sekä useiden uskontojen vuoksi. Intialaiselle ruoalle on tyypillistä alueelliset erot, runsas mausteiden käyttö sekä uskontojen asettamat rajoitukset. Kulttuurillisia vaikutteita Intia on saanut mm. moguleilta, arabeilta, iranilaisilta sekä kiinalaisilta. Uskontojen puolesta eniten on vaikuttanut Islam ja hindulaisuus. Hindulaisuus kieltää naudanlihan syönnin ja Islam kieltää muslimeilta sianlihan syönnin. Kasvisruokavalio on hyvin suosittua etenkin hindulaisten keskuudessa. Intialaisessa ateriassa yhdistyvät kuusi perusmakua hapan, makea, kirpeä, suolainen, karvas ja jumoava. Tärkeimpiä käytettyjä mausteita ovat sinapinsiemenet, chilipaprikat, kurkuma, roomankumina, sarviapila, inkivääri, korianteri sekä hajupihka. Jälkiruoissa käytetään kardemummaa, kanelia, muskottipähkinää sekä sahramia.

Aterioihin käytetään usein jogurttia, sipulia, valkosipulia, kermaa, kookosrasvaa, gheetä, seesami; oliivi ja sinappiöljyä. Raaka-aineista paljon käytettyjä ovat palkokasvit kuten kikherneet, linssit, kidneypaput, mustasilmäpavut sekä mungopavut. Intian arvostetuin riisilajike on basmati. Intialaisia perinteikkäitä leipiä on useita esimerkiksi veteen leivottu vehnäleipä chapati tai roti tai uunissa paistettu naan- leipä. Ateriat nautitaan usein metallilautaselta tai kulhoista sekä banaaninlehdeltä. Erilaiset curryt ovat perinteistä intialaista ruokaa tai mm. samosa joka on uppopaistettu ja taikinaan kääritty liharuoka. Jälkiruokiin käytetään usein maitoa mm. erilaisten vanukkaiden muodossa. Hedelmätarjonta on myös laaja. Juomista Pohjois- Intiassa suositaan teetä ja Etelä- Intiassa kahvia, kookosmaitoa sekä jogurttijuoma Lassia.

Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Intiassa vallitsee pääosin trooppinen ilmasto, mutta Himalajalla on lauhkea vuoristoilmasto. Monsuunien vuoksi suurin osa vuotuisesta sademäärästä saadaan kesäkuun ja syyskuun välisellä sadekaudella.


Pankkiasiat

Intian valuutta on Intian rupia (INR), 1 € = n. 70 INR. Käteistä rahaa voi vaihtaa pankeissa ja rahanvaihtopisteissä. Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Juomarahat
Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 10-15 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Juomarahat ja tipit ovat usein paikallisten päätulonlähde.


Yleiset ohjeet

Aikaero Suomeen
+3 h 30 min.

Matkustussesongit
Trooppinen monsuuni-ilmasto vallitsee Intiassa. Sääolot vaihtelevat todella paljon vuodenajasta ja paikasta riippuen. Intian talvi on tammi-helmikuussa ja kuuma kesäkausi maalis-toukokuussa. Paras matkustusaika riippuu paljon kohteesta. Suurimmassa osassa maata hyvä aika matkustaa on marras-helmikuussa, kun ilma on miellyttävän lämmin ja kuiva.

Sri Lankaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset tarvitsevat Sri Lankaan turistiviisumin, jonka voi hakea ennakkoon aikaisintaan kolme kuukautta ennen maahan saapumista. ETA (Electronic Travel Authorization) haetaan Sri Lankan maahanmuuttoviraston verkkosivuilta ja sen hinta on n. 75 USD. Viisumi on voimassa 180 päivää maahan saapumisesta.

Viisumin voi edelleen ostaa myös maahan saavuttaessa.

Passin tulee olla voimassa vähintään 6kk maasta poistumisen jälkeen. Huom! Viisumin hinta saattaa muuttua ilman erillistä ilmoitusta paikallisista viranomaisista johtuen.


Turvallisuus

Matkatavaroista on syytä pitää hyvää huolta ja arvotavarat jättää hotellin säilöön. Maksukortteja kannattaa käyttää harkiten vain luotettavissa liikkeissä luottokorttipetosten välttämiseksi. Turistien keskuudessa liikkuu myös huijareita, jotka keräävät rahaa "hyväntekeväisyyteen". Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Matkaa varten tulee tarkistaa, että tarvittavat rokotukset ovat voimassa. Sri lankan saarella esiintyy malariaa ja etenkin monsuuniaikaan eli kesällä myös denguekuumetta. Malariaa vastaan voi suojautua lääkityksellä ja suojaavalla pukeutumisella. Dengueta vastaan ei ole lääkettä olemassa. Suojautuminen hyttysiltä vaatetuksella sekä hyttyskarkottein onkin tärkeää.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: www.thl.fi ja osoitteesta www.rokote.fi


Sähkö ja pistorasia-standardit

230 V, 50 Hz

Sri Lankassa on käytössä kolmepiikkinen vanhanajan brittiläinen pistoke/intialainen pistoke.


Ruoka ja Juoma

Sri Lankalainen keittiö on tunnettu monista mausteistaan sekä tulisuudesta. Se on saanut historian saatossa paljon myös ulkomaalaisia vaikutteita eri maiden kauppiailta. Tyypillisimpiä ruokia ovat keitetty tai höyrytetty riisi, jonka ohessa tarjoillaan erilaisia curryja. Yksi tyypillinen Sri Lankalaisen keittiön raaka- aineista on kookos, joka maustaa lukuisia ruokia. Erityisesti kasvisruoat saavat paikallisten valmistamana erityisen maukkaat maut, usein mausteiden ja erityisten raaka- aineiden käytön vuoksi. Erilaiset tuorehedelmämehut, etenkin passionhedelmämehu on suosittu Sri Lankalaisten keskuudessa.

Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Sri Lankassa on trooppinen ilmasto, jolle tyypillistä ovat kaksi vuodenaikaa: kuiva- ja sadekausi. Toukokuusta elokuuhun puhaltaa kaakkoismonsuuni Yala, joka tuo sateita lounaisosaan saarta. Kuiva kausi näissä osissa saarta kestää joulukuusta maaliskuuhun. Koillis-monsuuni Maha puhaltaa lokakuusta tammikuuhun tuoden sateita saaren pohjois- ja itä-osiin, joissa kuiva kausi kestää toukokuusta syyskuuhun. Loka-marraskuussa on ns. välimonsuunikausi, jolloin sateita esiintyy ympäri Sri Lankaa. Rannikon alavilla alueilla on kuumaa ympäri vuoden, kun taas maan sisäosissa on korkeuden takia viileämpää.


Pankkiasiat

Valuutta
Sri Lankan rahayksikkö on Sri Lanka rupia (LKR). 1 € = n. 150 LKR. Rahanvaihto onnistuu yleisimmistä valuutoista helposti rahanvaihtopisteissä, pankeissa ja hotelleissa. On syytä pyytää pieniä (alle 500 rupian) seteleitä mukana, sillä useimmilla kauppialla harvoin löytyy tarpeeksi vaihtorahaa. Likaisia tai revenneitä ei välttämättä hyväksytä. Sri Lankan rupioita saa myös Suomesta (etukäteistilaus esimerkiksi www.forex.fi).

Tipit
Useat majoitusliikkeet ja ravintolat lisäävät tipin loppulaskuun, joka päätyy useasti omistajan taskuun. Näin ollen on hyvä muistaa palvelun antanutta henkilöä erikseen. Yleisenä sääntönä voidaan pitää 10 % tippiä palvelun hinnasta. Kuljettajat ja turistioppaat odottavat myös tippiä.


Yleiset ohjeet

Matkustussesongit
Tammikuu on hyvä matkustuskuukausi eteläisen Sri Lankan rantalomalle. Muuten parasta aikaa matkustaa maahan on marraskuun ja huhtikuun välillä.

Aikaero Suomeen
+ 3,5 h, kesäaikana + 2,5 h

Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Sri Lankan maakoodi on +94.

Kulttuurisidonnaisia normeja
Temppeleissä ja pyhillä paikoilla tulee välttää paljastavaa pukeutumista eli olkapäät, reidet ja sääret tulee peittää. Jalkineet jätetään temppelissä käynnin ajaksi säilöön. Rannoilla ei yleisesti hyväksytä yläosattomuutta tai alastomuutta.

 • 051-Sri_Lanka_Salattu_Ceylon/d3/1
 • 051-Sri_Lanka_Salattu_Ceylon/d3/2
 • 051-Sri_Lanka_Salattu_Ceylon/d6/3
 • 051-Sri_Lanka_Salattu_Ceylon/d6/4
 • 051-Sri_Lanka_Salattu_Ceylon/d7/6
 • 051-Sri_Lanka_Salattu_Ceylon/d7/7
 • 051-Sri_Lanka_Salattu_Ceylon/d8/11
 • 051-Sri_Lanka_Salattu_Ceylon/d8/8
 • 051-Sri_Lanka_Salattu_Ceylon/d8/9
 • 051-Sri_Lanka_Salattu_Ceylon/d12/10
 • 051-Sri_Lanka_Salattu_Ceylon/d12/17
 
 
 
Haluatko lisäpäiviä?

Negombon rantapäivät

Kerala ja/tai Goa (Intia)

Agra ja Taj Mahal (Intia)

Malediivien rantapäivät