• REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Namibiassa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Namibiassa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Namibiassa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Namibiassa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Namibiassa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Namibiassa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Namibiassa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Namibiassa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Namibiassa
 • REILUSTI MAAILMALLA -MATKA
  Reilusti Namibiassa
Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Namibia

Reilusti Namibiassa: Yllätyksien aavikkomaa – tyrskyjä, dyynejä ja muinaisia tapoja

Namibia  
Sossusvlei | Skeleton Coast | Twyfelfontein | Kunene

Koe siirtomaa-aikainen Windhoek, ja näe miten kaupunki on muuttunut ajan saatossa. Karun kaunis luonto lumoaa Namib Desert -aavikolla ja Damaralandissa. Syrjäinen Skeleton Coast on upea kohde, jossa Atlantin tyrskyt kohtaavat vaaleana hohtavat hiekkadyynit. Laivanhylyt toimivat mainioina valokuvauskohteina. Matkan päättää pohjoisessa Namibiassa, Angolan rajalla sijaitseva Serra Cafeman leiri, jossa paikallinen himba-heimo yhä elää noudattaen muinaisia tapojaan.

Matkustaminen kannattaa myös turistikausien ulkopuolella. Sääolot vaihtelevat paikoittain, mutta yleisesti Namibiassa sateisin kausi ulottuu lokakuusta huhtikuulle, paikallisten kesäkuukausien tuodessa mukanaan erittäin lämpimiä päiviä erityisesti marras–maaliskuussa. Matkaa kannattaa harkita esimerkiksi matalan sesongin ajankohdalle marraskuun alusta joulukuun puoliväliin ja huhti–toukokuulle.

Matkan kesto
13 päivää, perillä 11 yötä
Matkan hinta
alkaen 10 720 €/hlö, 2 hengen huoneessa
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Krista Fransman
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivät 1–2 | Helsinki – Widnhoek
Päivä 2 | Windhoek 1 yö
Päivät 3–4 | Sossusvlei 2 yötä
Päivät 5–7 | Skeleton Coast 3 yötä
Päivät 8–9 | Twyfelfontein 2 yötä
Päivät 10–12 | Kunene 3 yötä
Päivät 13–14 | Lennot Helsinkiin

Matkan erityispiirteet
- Lennot lennetään mahdollisimman suorilla lennoilla vähentäen lentämisestä aiheutuvaa hiilijalanjälkeä.
- KLM & Air France sisällyttävät 0,5% uusiutuvaa polttoainetta kaikkien lentohintoihinsa hintoihin. Vielä ei ole niin paljon biopolttoainetta saatavilla että sitä riittäisi jokaiseen lentoreittiin.
- Hintaan on sisällytetty 8 taimen istutus vanhalle turvepohjalle yhdessä yhteistyökumppanimme istutapuita.fi kanssa. 8 taimea sitoo n. 4 800 kgCo2 sadan vuoden aikana. Hiilidioksidipäästö Helsinki - Amsterdam - Windhoek n. 4 952 kgCo2.

- Matka toteutetaan tutun yhteistyökumppanimme palveluilla Aventura-laadun takaamiseksi. Tämän yhteistyökumppanimme toiminta perustuu "4C"-yhdistelmälle, eli liiketoiminnassa otetaan huomioon paikalliset yhteisöt, kulttuuri sekä luonnonsuojelu. (4C = Commerce, Community, Culture, Conservation). Yhteistyökumppanimme leirien toiminta pyritään pitämään vastuullisena aina suunnitteluvaiheesta lähtien, toteutukseen ja leirien mahdolliseen purkamiseen asti. Päämääränä on kevyin mahdollinen jalanjälki: leiristä ei purkamisen jälkeen jää jälkeäkään. Tällä hetkellä tämän matkan leireistä yksi toimii 100% aurinkoenergialla.

- Namib-Naukluftin kansallispuiston punaisena hehkuvat dyynit tarjoavat silmänruokaa, ja karun kaunis aavikkomaisema toimii valokuvauksellisena kohteena.
- Syrjäinen Skeleton Coast on erinomainen esimerkki olosuhteiltaan ankarasta alueesta, jossa eläimistö ja kasvilajit silti onnistuvat selvitymään.
- Twyfelfonteinin alue on maisemaltaan vaikuttava ja tunnettu merkittävästä kalliopiirrosten keskittymästään.
- Angolan rajalla, pohjoisessa Namibiassa sijaitseva Kunene on paitsi alueen, myös joen nimi. Kunene-joki on mahdollistanut himba-heimon elon alueella satojen vuosien ajan, ja syrjäisessä Serra Cafemassa majoittuminen mahdollistaa heimon perinteikkääseen elämäntapaan tutustumisen.
- Matkan hintaan kuuluvat paikallisten tipit. Huomioithan että mikäli olet todella tyytyväinen saamaasi palveluun, voi lisätippiä aina jättää paikan päällä. Juomarahat ja tipit ovat usein paikallisten päätulonlähde.

Lennot
Helsinki - Amsterdam 18.10-19.50
Amsterdam - Windhoek 23.00-12.15 +1
Windhoek - Amsterdam 17.40-05.05 +1
Amsterdam - Helsinki 06.50-10.15
Kaukolennot KLM

Huom! Muutokset lentoreititykseen mahdollisia.

Hintaan sisältyy
- Reittilennot turistiluokassa
- Kaukolentojen kompensointi (KLM, 14,90 €) sijoitetaan uudelleen metsitystä koskevaan kestävän kehityksen projektiin Panamassa, jossa huonot laidunmaat muutetaan trooppisiksi metsiksi.
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Tipit paikallisille oppaille, kuskeille ja leirien henkilökunnalle (250 USD/hlö)
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Viisumit ja mahdolliset maastapoistumismaksut
- Henkilökohtaiset kulut ja ostokset
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

 

Kohde-esittelyt

 

Yhteistyökumppanimme

Lentoyhtiö


KLM

KLM pyrkii vähentämään päästöjään investoimalla polttoainetehokkaisiin lentokoneisiin, fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen ja kehittämällä operationaalista tehokkuutta maassa ja ilmassa. Koska lentoyhtiö ei pysty vielä pääsemään tavoitteisiinsa, se kompensoi jäljelle jäävät hiilidioksidipäästöt Euroopan Unionin Emissions Trading Systemin mukaisesti sekä tarjoamalla asiakkaille kompensointi mahdollisuuden CO2ZERO-ohjelmansa kautta. CO2ZERO alkoi vuonna 2008 ja sen avulla asiakkaat voivat kompensoida KLM ja sen yhteistyökumppaneiden lentojen hiilidioksidipäästöjä. Ohjelman puhtaan energian projekteihin kehittyvissä maissa kuuluu mm. tehokkaampien hiilipolttimien toimittaminen ghanalaisille perheille. Tämä vähentää huomattavasti hiilidioksidipäästöjä, vähentää samalla perheiden altistusta terveyttä vahingoittaville saasteille, vähentää menoja sekä tarvetta hakata metsää polttopuuksi. KLM ylläpitää KLM Takes Care -sivustoa, jossa se kertoo kaikista pyrkimyksistään kestävän kehityksen hyväksi. Vuoden 2022 alusta alkaen KLM & Air France sisällyttävät 0,5% uusiutuvaa polttoainetta kaikkien lentohintoihinsa hintoihin. Vielä ei ole niin paljon biopolttoainetta saatavilla että sitä riittäisi jokaiseen lentoreittiin, mutta suunta on oikea.


Yhteistyökumppanimme

Yhteistyökumppanimme on vuonna 1983 Botswanassa perustettu yritys, joka tällä hetkellä omistaa tai hallinnoi yli 50 leiriä Afrikan elämistöltään ja luonnonoloiltaan runsaissa kohteissa. Yritys toimii Botswanassa, Keniassa, Namibiassa, Ruandassa, Seychelleillä sekä Sambiassa ja Zimbabwessa. Ekologisesti kestävä matkailu oli yrityksen kulmakiviä jo perustamisvaiheessa, ja upeat lintu- ja valokuvaussafarit toimivat alusta asti perustana yrityksen laajenemiselle. Yhteistyökumppanimme toimii paikallisten yhteisöjen kanssa Afrikan suurenmoisen eläinlajiston tulevaisuuden varmistamiseksi, ja noudattaa toiminnassaan 4C:n periaatetta (Commerce, Community, Culture, Conservation). Liiketoiminnassa otetaan siis huomioon paikalliset yhteisöt, kulttuuri sekä luonnonsuojelu.

Luonnon säilyttämisessä ja ennallistamisessa sekä kestävän matkailumallin luomisessa yhteistyökumppanimme toimii voittoa tavoittelemattomien kumppaneidensa, Children in the Wilderness ja Wilderness Wildlife Trust, kanssa. Yrityksen oman lehdistötiedotteen mukaan tärkeimpänä saavutuksena voidaan pitää sellaisen liiketoimintamallin luomista, joka ei anna periksi ympäristöllisissä periaatteissa ja joka kykenee tarjoamaan työpaikkoja, koulutusta ja taitoja, uramahdollisuuksia sekä todellisen vaihtoehdon vähemmän kestävälle kehitykselle.

Leirien rakentamisessa huomioidaan kestävät valinnat jo suunnitteluvaiheessa. Materiaalivalinnoissa pyritään ympäristöystävällisyyteen: esimerkiksi kangasmateriaalit tuodaan mahdollisimman läheltä sen ollessa järkevää, ja rakentamiseen käytettävä puu on FSC-sertifioitua, maaperää suojellaan diesel-, parafiini- sekä bensajäämiltä ja käytettävät maalit ovat mahdollisimman luontoystävällisiä. Melusaaste pyritään minimoimaan vaimennetuilla generaattoreilla ja aurinkopaneeleita käytetään kaikkialla, missä mahdollista. Mikäli leirit eivät toimi kokonaan aurinkopaneelien voimin, käytössä on erilaisia sähköntuotantotapojen yhdistelmiä. Uusimmissa leireissä käytetään 100% aurinkoenergiaa. 

Leirien käytännön toimissa pyritään mahdollisimman kattavasti huomioimaan esimerkiksi ympäristöä koskevat standardit, kierrätys, maatuvan jätteen käsittelytavat, ympäristöä säästävät puhdistusaineet sekä jäteveden käsittely. Vedenpuhdistuksella pyritään siihen, että pullotettua vettä tarvittaisiin vain vähän tai ei lainkaan. Jätteen määrän vähentämiseen kohdistuvia konkreettisia toimia leireissä ovat esimerkiksi seuraavat: yhteistyökumppaneina paikalliset tuottajat, jotka ovat sitoutuneet vähentämään muovin käyttöä, kertakäyttömuovin välttäminen (esimerkiksi pillit metallista tai lasista), käytössä muun muassa maissitärkkelyksestä valmistettuja säilytysastioita sekä uudelleenkäytettäviä astioiden suojuksia (tämä vähentää elintarvikekelmun määrää).  Ruokalistat pyritään kehittämään siten, että hävikkiä syntyy mahdollisimman vähän, ja ruoanvalmistuksessa pyritään mahdollisimman pitkälti käyttämään paikallisia, sesongin mukaisia tuotteita.

 

Namibiaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalainen saa viisumin Namibiaan saapuessaan kuluitta alle 90 päivän lomamatkoille. Tilanne voi muuttua, joten tarkastathan tilanteen ennen matkaasi.

Alaikäisten lasten tulee esittää passin lisäksi englanninkielinen alkuperäinen syntymätodistus (ote väestötietojärjestelmästä, jonka saa maistraatista).

Alaikäisen lapsen, joka matkustaa ilman toista tai molempia huoltajia, tulee esittää poissaolevan huoltajan suostumus Namibiaan tullessa sekä maasta lähtiessä. Mikäli alaikäisellä on vain yksi laillinen huoltaja tulee esittää oikeuden päätös yksinhuoltajuudesta tai toisen huoltajan kuolintodistus.

Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.


Turvallisuus

Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta muun muassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla kaupungeissa voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Suositeltavat rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Suosittelemme myös malarianestolääkitystä osaan Namibiaan. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Jos saavut Namibiaan keltakuumeen esiintymisalueelta, tulee keltakuumerokotuksesta esittää kansainvälinen rokotuskortti. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.

Kun Namibiaan matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Lentoreitityksissä saattaa kuitenkin aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisista tilanteista johtuen suosittelemme, että matkalla on aina mukana voimassaoleva rokotustodistus.

Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen vuoksi.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on Namibiassa 220V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.


Ruoka ja Juoma

Vaikka Namibialla on rantaviivaa jopa 1 600 kilometriä, niin maassa syödään melko vähän kalaa. Rannikkoalue on hiekka- aavikkoa, eikä sinne ole vuosien mittaan syntynyt kalastajakyliä. Rannikolla kasvatetaan kuitenkin ostereita, jotka ensin kasvatetaan lämmitetyssä akvaariossa Swakopmundissa, jonka jälkeen ne siirretään mereen. Yleinen ruokalaji on maissipuuro eli papi, jota syödään yleensä lihan sekä villipinaatista tehdyn kastikkeen kanssa. Kapana on grillattua lihaa, ja Namibilaiset ovatkin selkeästi lihansyöjä kansaa. Lihan kanssa tarjoillaan perunaa sekä kasviksia. Mahango on raaka- aine, josta valmistetaan puuroa sekä erityistä mahangojuomaa.

Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Namibian ilmasto on hyvin aurinkoinen ympärivuoden eli sateita saadaan hyvin vähän. Maa kuuluu kuivaan vyöhykkeeseen. Vuotuiset sademäärät vaihtelevat rannikon 10 mm ja koilliskulman Caprivin yli 700 mm välillä. Keskusylängöllä sadetta saadaan vähän ja epäsäännöllisesti, joten siellä kasvillisuus koostuu pääasiassa hyvin kuivuutta kestävistä, pensassavannille tyypillisistä lajikkeista. Pohjoisessa Ambomaalla sadetta saadaan enemmän, joten siellä tavataan myös palmumetsikköjä. Sadekautena pidetään joulu - maaliskuuta. Lämpötilat vaihtelevat hyvin viileästä hyvin lämpimään, riippuen vuodenajasta ja korkeudesta jolla liikutaan. Kuiva kausi, huhti - syyskuu, on yleisesti viileämpää. Päivälämpötilat saattavat hipoa jopa 25 astetta, mutta öisin lämpötilat tippuvat alle 10 asteen, varsinkin ylängöillä sekä aavikolla. Loka- ja marraskuu on vielä kuivaa kautta, mutta jo lämpimämpää.


Pankkiasiat

Namibian dollari (NAD). Kyseistä valuuttaa ei saa Suomesta. NAD on kuitenkin suoraan verrannollinen Etelä-Afrikan randiin (ZAR). 1 € = n. 13 ZAR. Randit käy käteisvaluuttana Namibiassa. Randeja saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 5-10% tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan.

Laukunkantajille hotelleissa ja lodgeissa suositellaan annettavaksi noin 5 NAD/ laukku. Safarikuljettajillemme suositellaan annettavaksi matkan lopussa 30 NAD/päivä/henkilö (koko safarilta 250 - 300 NAD/ hlö).


Yleiset ohjeet

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus kohteissa operaattoriltasi. Namibian suuntanumero on +264.

Aikaero
Alueet, joilla liikumme, ovat talvella samalla aikavyöhykkeellä kuin Suomi.Kesällä Namibian aikaero Suomeen on -1 tunti.

 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/DDSafari-26-kirahvit
 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/Damaraland_08-18_-169
 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/Damaraland_08-18_-206-lounge
 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/Damaraland_3-11_010-maisema
 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/Hoanib_Skeleton_Coast_2014-08-319-norsut
 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/Hoanib_Skeleton_Coast_2014-08-67-lodge
 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/KDL010-lodge
 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/KDL015-taivas
 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/OEVANS-1964-ranta
 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/SerCafema01-himbat
 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/SerraCafema017-maisema
 • Reilusti_maailmalla/Reilusti_Namibiassa/Matkan_kuvat/SerraCafema030-joki