Matkat Skotlanti (Iso-Britannia)


Skotlanti (Iso-Britannia) pähkinänkuoressa

Skotlanti tarjoaa kokemuksia sekä luonnon ystäville että urbaanimpia maisemia kaipaaville.

Skotlanti on tunnettu erityisesti viskistä, upeista golfkentistä, säkkipilleistä sekä jylhistä maisemistaan. Karkeasti Skotlanti jakautuu kahteen osaan, Ylämaihin ja Alamaihin. Harvaan asutut Ylämaat hurmaa dramaattisilla rantakallioilla sekä vuorenhuipuilla, kun taas Alamaat tarjoaa enemmän kaupunkiloman tuntua historiallisine nähtävyyksineen sekä kulttuurisilla kohteillaan.Pääkaupunki
Edinburgh

Pinta-ala
77 925 km²

Asukasluku
5 466 000 (6/2020)

Valuutta
Englannin punta (GBP)

Uskonto
Uskonnottomat 51 %, kristinusko 22 %, katolilaisia 14 %, muu kristinusko 10 %, muu 4 %

Kieli
Englanti 99 % (virallinen), skotti 30 %, gaeli 1 %

Päätuotteet
Ruoka & juoma, tekstiilit, öljy & kaasu, uusiutuva energia, teknologia

Hallitusmuoto
Monarkia (Yhdistynyt Kuningaskunta)


Skotlanti (Iso-Britannia), yleistä

Aikaero
Skotlanti sijaitsee UTC+0 (kesällä UTC+1) aikavyöhykkeellä eli on kaksi tuntia jäljessä Suomen ajasta.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus kohteissa operaattoriltasi. Skotlannin suuntanumero on +44.

Valuutta
Skotlannissa on rahayksikkönä Englannin punta (GBP). Tarkista valuutan kurssi www.forex.fi.

Turvallisuus
Taskuvarkaita ja muita huijauksia kannattaa varoa kaupungeissa. Vuoristoon meneminen yksin ei ole suositeltavaa. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Vakuutus
Suosittelemme Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista yllättävän sairaustapauksen varalta.

Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Ilmasto
Sää Skotlannissa voi vaihdella rajusti päivän aikana. Skotlannin Ylämaat on Iso-Britannian sateisinta aluetta ja vettä voi tulla jopa 300 mm vuodessa.

Juomavesi
Skotlantilainen vesijohtovesi on sellaisenaan juomakelpoista.

Tipit
Tippaaminen ei ole yleistä, mutta halutessaan voi loppusummaa hieman pyöristää ylöspäin.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.