Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Indonesia

Sukellusmatka Indonesiassa: Lembeh ja Bunaken

Indonesia  
Lembeh | Bunaken

Bunakenin ja Lembehin saaret ovat sukelluksien osalta harvinaisen monipuolisia ja eroavat toisistaan vaikka siirtymä paikasta toiseen on melko lyhyt. Molemmat sijaitsevat Indonesiassa Sulawesin saaren pohjoispuolella.

Lembehin majoituspaikkana on NAD Lembeh, pieni ja tasokas sukelluskeskus, joka sijaitsee suojaisassa lahdessa Lembehin saarella, salmen puolivälin tienoilla lyhyen venematkan päästä lähimmäistä suuresta kaupungista Bitungista.

Bunakenissa majoitutaan Bunakenin saarella.

Sukelluksesta vastaavat eurooppalaiset PADI-kouluttajat sekä paikalliset kokeneet sukellusoppaat.

Halutessanne matkalle voi ottaa myös lisäöitä esim. sukelluskohteisiin tai Singaporeen.

Matkan kesto
13 päivää, 10 yötä perillä
Matkan hinta
Alkaen 2 990 €, 2hh:ssa
1hh-lisä 590 €
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Sanna Länsivierto
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivät 1-2 | Lennot Manadoon, Lembeh 1 yö
Päivät 3-6 | Lembeh 4 yötä 1
Päivät 7-11 | Bunaken 5 yötä 1
Päivät 12-13 | Manado – Helsinki 1

Matkan erityispiirteet

Matkalle voi lähteä vaikka ei harrastakkaan sukeltamista. Kohteet sopivat loistavasti myös snorklaamiseen ja rentoutumiseen.

Lennot
Helsinki – Kööpenhamina 09.30–10.10
Kööpenhamina – Singapore 12.30–07.15
Singapore – Manado 09.25–13.05
Manado – Singapore 13.50–17.05
Singapore – Kööpenhamina 23.50–06.25
Kööpenhamina – Helsinki 08.05–10.40
Kaukolennot Singapore Airlines
Hintaan sisältyy
- Mainitut lennot lentolippuihin sisältyvine lentoveroineen
- Majoitus 10 yötä
- Lentokenttäkuljetukset.
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulut 35 €/hlö
- Lisäsukellukset ja sukelluskurssit
- Sukellusvälinevuokra
- Bunakenin kansallispuistomaksu (n. 15 €)
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivät 1-2 | Helsinki Manado 
Lento Helsingistä Euroopan välilaskun kautta Singaporeen, josta eteenpäin Silkairilla Manadoon.

Päivä 2 | Lembeh
NAD Lembeh 3* | I
 
Saapuminen Manadoon.
Indonesian viisumin saatte Manadon kentälle saavuttaessa. Kentältä kuljetus Lembehin saarelle ja majoittuminen NAD Lembeh Resortiin.

Päivät 3-6 | Lembeh
NAD Lembeh 3* | A, L, I 
Sukelluslomaa Lembehillä. Hintaan sisältyy kolme ateriaa sekä yhteensä 11 sukellusta. Lisämaksusta mahdollisuus lisäsukelluksiin.

Päivä 7 | Bunaken
Muutaman tunnin kestävä kuljetus Bunakenille.

Päivä 8-11 | Bunaken
Sukelluslomaa Bunakenilla. Hintaan sisältyy kolme ateriaa päivässä, kahvi ja tee sekä juomavesi sekä yhteensä 8 sukellusta. Lisämaksusta mahdollisuus lisäsukelluksiin.

Päivät 12-13 | Manado Helsinki | A
Kuljetus Manadon lentokentälle ja lento Singaporen ja Euroopan vaihdon kautta Suomeen.

Ateriat:
A = aamiainen x 10
L = lounas x 9
I = illallinen x 10

 

Kohde-esittelyt

 

Indonesia

Pinta-ala
1 919 440 km²

Asukasluku
267 026 366 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Jakarta

Uskonto
Islam 86 %, protestantteja 6 %
Balilla pääuskontona hindulaisuus

Kieli
Bahasa indonesia (virallinen kieli), englanti, hollanti

Valuutta
Rupia (IDR) 

Päätuotteet
Öljy, kaasu, tekstiilit, elintarvikkeet

Hallitusmuoto
Tasavalta

Indonesia on maailman suurin saarivaltio, josta löytyy tekemistä jokaiselle; mahtavat hiekkarannat, edulliset ostos-mahdollisuudet, kiehtovat luontoretket, värikäs kulttuuri sekä erittäin maistuva ruoka.

Maassa vallitsee trooppinen ja kostea ilmasto. Maassa on yleisesti kaksi vuodenaikaa: kuiva kausi toukokuusta syyskuuhun ja sadekausi lokakuusta huhtikuuhun. Balilla sadekausi ulottuu joulukuun lopulta helmikuun loppuun. Maassa on yleisesti ottaen lämmintä vuoden ympäri. Lämpötilat ovat vuorilla rannikoita alhaisempia ja voivat muuttua jopa kylmiksi.

Indonesia muodostuu tuhansien saarien saaristosta, joita kutsutaan myös kelluviksi smaragdisaariksi. Saaret ovat houkutelleet jo vuosisatoja ihmisiä puoleensa. Kiinalaiset ja intialaiset kauppiaat, eurooppalaiset kolonialistit lähetystyöntekijät, seikkailijat, kaivosyhtiöt sekä matkaajat ovat kaikki ihastuneet maan upeisiin rantoihin, elämäntapaan, vuoriin ja tulivuoriin. Myytti paratiisisaarista, joita on siunattu luonnonvaroilla on houkutellut vuosittain lukuisia matkaajia maahan ja maa on varmasti useankin vierailun arvoinen. Tunnetuin tuhansista saarista lienee upea Bali - Jumalten saareksi usein kutsuttu - jonka valkoiset rannat, palmut ja temppelit lumoavat matkaajan. Balin läheisyydessä sijaitsee rauhallinen ja upea Lombokin saari.

Indonesia on maailman suurin saarivaltio, josta löytyy tekemistä jokaiselle; mahtavat hiekkarannat, edulliset ostosmahdollisuudet, kiehtoavat luontoretket, värikäs kulttuuri sekä erittäin maistuva ruoka.

Myytti paratiisisaarista, joita on siunattu upealla luonnolla ja kauniilla rannoilla, on houkutellut vuosittain lukuisia matkaajia maahan. Matkaajan onkin helppo ihastua maan upeisiin rantoihin, elämäntapaan, vuoriin ja tulivuoriin. Indonesia on varmasti useankin vierailun arvoinen.

Lembeh

Sulawesin saaren pohjoiskärjessä sijaitseva Lembehin salmi on saavuttanut sukeltajien keskuudessa legendaarisen maineen erityisesti yhtenä maailman parhaista muck-sukelluskohteista. Mustan vulkaanisen hiekan peittämällä salmella meren omituisten otusten runsaus on ainutlaatuista - voit nähdä muun muassa seepra-antennikrotin (Antennarius striatus), kummitusneulan (Solenostomus paradoxus), matkijatursaan (Thaumoctopus mimicus), sinirengastursaan (Hapalochlaena lunulata) sekä neljä eri kääpiömerihevoslajia (Hippocampus bargibanti, H. denise, H. pontohi ja H. severnsi). Vapaakiduskotiloiden (nudibranch) lajimäärä on täällä myös häikäisevä. Lembehin salmesta löytyy hiekkapohjien lisäksi kauniita riuttoja jotka usein reunustavat varsinaista muck-sukelluskohdetta. Kyseessä onkin sukelluskohteiden puolesta harvinaisen monipuolinen alue jonne monet sukeltajat palaavat vuosi toisensa jälkeen.

HOTELLIT

NAD Lembeh (3)
NAD Lembeh on pieni ja tasokas sukelluskeskus joka sijaitsee suojaisassa lahdessa Lembehin saarella, salmen puolivälin tienoilla lyhyen venematkan päästä lähimmäistä suuresta kaupungista Bitungista. Kaupungin läheisyydestä huolimatta NAD:n ranta on puhdas ja sukellukset kotiriutalla ovat myös erinomaisia. Keskeinen sijainti takaa nopean pääsyn kaikille salmen parhaille sukelluskohteille joiden sukeltajamäärä on tiukasti rajattu. NAD:n veneet lähtevät aamuisin puoli tuntia ennen muita sukelluskeskuksia liikkeelle mikä takaa sen, että pääsemme aina valitsemaan parhaat sukelluskohteet ensimmäisinä. Resortin omistaa brittiläis-malesialainen pariskunta ja sukelluksesta vastaavat paikalliset kokeneet sukellusoppaat. NAD:sta löytyy myös tilava kamerahuone joten sukelluskeskus sopii hyvin myös mittavan kamerakaluston omaaville sukeltajille. Resortissa on sekä huoneita että bungaloweja. Molemmissa on länsimainen wc, suihku (lämmin vesi) ja terassi. Bungalowit sijaitsevat harvakseltaan rinteellä josta avautuu kaunis merinäköala Lembehin salmelle.

Bunaken

Bunakenin saari sijaitsee Pohjois-Sulawesillä Manadon kaupungin edustalla. Bunakenin kansallispuisto kattaa kokonaisuudessaan 89 065 hehtaaria. Se muodostuu viidestä saaresta, Bunaken, Siladen, Manado Tua, Montehage ja Nain, sekä alueesta Sulawesin rannikolla. Jokaisen viiden saaren ympärillä on useita sukelluskohteita, muutama kohde sijaitsee Sulawesin mantereen rannikolla.

Tämän kansallispuiston alueella on erittäin rikas merenalainen elämä. Sekä matalikolla että pystysuoralla koralliseinämällä asuu uskomaton määrä erilaisia kala-, koralli-, äyriäis-, nilviäis- ym. lajeja. Puiston vesissä elää yli 2500 eri kalalajin, 70 korallisuvun ja 7 jättisimpukkalajin edustajia. Puiston riutoilla elää myös noin metrin mittaisia jättiläissimpukoita sekä dugongeja eli niin sanottuja merilehmiä. Delfiinit ja pilottivalaat ovat tuttu näky veneilijöille.

Sukellus alueella on ympärivuotista. Ilmasto on trooppinen, lämpötila vaihtelee 25°C ja yli 30°C välillä vuodenajasta riippuen. Huhtikuusta marraskuuhun on kuiva kausi, jolloin vallitsevat tuulet puhaltavat kaakosta ja meri on yleensä tyyni. Joulukuusta maaliskuuhun vallitseva tuuli puhaltaa luoteesta ja tuo mukanaan ajoittaisia sateita. Veden lämpötila vaihtelee 27°C ja 30°C välillä ja näkyvyys 15 metristä yli 30 metriin.

Sulawesi Marine National Park -kansallispuistoon on noin 14 euron suuruinen sisäänpääsymaksu, joka vaaditaan jokaiselta puiston alueelle vierailevalta. Maksua vastaan annetaan merkki, joka on voimassa yhden kalenterivuoden. Pääsymaksuista kertyvät tulot käytetään kansallispuiston alueen suojeluun.

Huomioitavaa

Indonesia - huomioitavaa

Viisumit
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Indonesiaan. Alle 30 vuorokauden oleskelua varten viisumin saa saavuttaessa. Viisumi maksaa IDR 500 000 (noin 35 e) ja tämän voi maksaa käteisellä tai luottokortilla (Ei Amexilla). Halutessaan viisumin voi hakea myös etukäteen osoitteesta:
https://molina.imigrasi.go.id/

Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Suositeltavat rokotukset
Matkalle suositellaan perusrokotusten (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio) lisäksi hepatiitti A ja B-rokotuksia. Balilla harvemmin esiintyy lavantautia, Japanin aivotulehdusta tai malariaa, mutta Indonesian matkakohteesta riippuen on nämä rokotukset ja lääkitys syytä harkita riskiarvion perusteella. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Indonesian valuutta on rupia (IDR). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Aikaero
+5, UTC +8.

Sähkö
120/230 V, 50 Hz

Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Indonesia sijaitsee päiväntasaajalla ja maassa vallitsee trooppinen ilmasto.  Vuodessa on toisistaan erottuvat kuivakausi ja monsuunin aiheuttama sadekausi. Sadekausi on lokakuusta maaliskuuhun ja kuivempi kausi huhtikuusta syyskuuhun. Ilman kosteus on jatkuvasti kohtuullisen korkea 70-90%. Lämpötilat vaihtelevat vuoden aikana melko vähän, rannikkotasangoilla on noin 28° C, sisämaassa sekä vuoristossa 26° C.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma

Indonesian keittiö vaihtelee alueen, vuodenajan ja yhteiskuntaluokan mukaan. Ruokakulttuuri on saanut vaikutteita kiinalaisesta, länsimaisesta, intialaisesta sekä Lähi-idän keittiöistä. Indonesialaisessa keittiössä kuvastuu tyypillinen aasialainen keittiö, jossa valmistusmenetelmiä ovat uppopaistaminen, höyryttäminen, wokkaus sekä grillaus. Paljon käytetään erilaisia maustetahnoja (bumbu), joissa on raaka- aineina mm. shalotti- ja valkosipulia, chiliä, kurkumaa, inkivääriä, galangalia, tamarindia, sitruunaruohoa sekä katkaraputahnaa. Tahnaa paistetaan öljyssä muutamia minuutteja, jonka jälkeen lisätään liha sekä lopuksi kookosmaito tai kanaliemi. Banaanin lehtiä käytetään myös ruoan haudutukseen sekä tarjoilussa. Riisi on monesti pääraaka- aine, jota tarjoillaan erilaisten mausteisten liha- ja kasvisruokien kanssa. Myös nuudelit ovat käytettyjä. Ruoan yhteydessä voidaan tarjoilla ”krupuje” jotka ovat rapeita katkarapulastuja. Perinteisiä ruokalajeja ovat nasi goreng eli paistettu riisi, josta yhdistyy paistettu riisi, kasvikset sekä paistettu kananmuna. Gado- gado on indonesialainen salaatti, jossa on keitettyjä tai höyrytettyjä kasviksia yhdistettynä tofuun, tempeihin tai kananmuniin. Tärkein salaatin osa on pähkinäkastike, joka yhdistää kaikki maut. Molukeilla ja Sulawesissa syödään saagoa ja Länsi-Timorilla maissia enemmän kuin riisiä. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Hyvä tietää
Pyydämme matkalle osallistujia kunnioittamaan maan tapoja ja ihmisiä sekä myös pukeutumaan sen mukaisesti. Varsinkin naisten olisi hyvä välttää liian kireitä ja pintaa paljastavia vaatteita kaupungeissa liikuttaessa. (Balilla vaatetus on pääosin vapaampaa, joskin peittävämpi vaatetus on temppeleillä vierailtaessa tarpeen.)

 • sukellusmatka_lembeh_bunaken/1
 • sukellusmatka_lembeh_bunaken/10
 • sukellusmatka_lembeh_bunaken/3
 • sukellusmatka_lembeh_bunaken/4
 • sukellusmatka_lembeh_bunaken/5
 • sukellusmatka_lembeh_bunaken/6
 • sukellusmatka_lembeh_bunaken/7
 • sukellusmatka_lembeh_bunaken/8
 • sukellusmatka_lembeh_bunaken/9
 
 
 

Muita opastettuja sukellusmatkoja

> Sukellusmatka Indonesiassa:
Bunaken 7 yötä

> Sukellusmatka Indonesiassa: Bunaken 11 yötä

> Sukellusmatka Indonesiassa: Bunaken ja Raja Ampat

> Sukellusmatka Indonesiassa: Bali ja Komodo

> Sukellusmatka Galapagosilla: Darwin ja Wolf -saaret

---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.