Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Intian valtameren saaret

Tansanian ja Kenian kiertomatka: Itä-Afrikan rannat ja kulttuurikaupungit

Tansania | Kenia  
Sansibar | Sansibar Town | Pemba | Mombasa | Lamu

Matka yhdistää kiehtovan kulttuurin ja hienon rantaelämän. Kierrämme Tansanian ja Kenian mielenkiintoisimmat rantakohteet. Nämä rannikkokaupungit kertovat vanhan kulttuurin tarinaa. Kaikki matkamme kohteet ovat olleet jo satoja vuosia sitten tärkeitä keskuksia Afrikan ja Aasian välisillä aktiivisilla kauppareiteillä. Näistä vilkkaista ja vauraista vuosista ovat muistoina upeat rakennukset aukioiden ympärillä sekä viehättävät, kapeat kujat näiden myyntitorien välillä.

Rannikon pääuskonto islam näkyy minareetteina sekä hunnutettuina naisina. Elämä alueella on yhä hyvin perinteistä ja vaatimatonta. Lisääntyvä matkailu tuo kuitenkin rantakohteisiin vaurautta – ja on jo tuonut hyvät palvelut meille matkailijoille. Lähde kokemaan vanhan ajan lumo, kun se vielä on läsnä näillä idyllisillä kujilla ja vilkkailla toreilla.

Matkan kesto
12 päivää, perillä 9 yötä
Matkan hinta
Alkaen 3 290 €, 2hh:ssa
1hh-lisä 490 €
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Kari Heimonen
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma
Päivät 1 | Lennot Sansibariin
Päivät 2-3 | Kendwan rannat, Sansibar (Tansania) 2 yötä
Päivät 4-5 | Stone Town, Sansibar (Tansania) 2 yötä
Päivät 6-7 | Pemba (Tansania) 2 yötä
Päivä 8 | Mombasa (Kenia) 1 yö
Päivät 9-10 | Lamu Town (Kenia) 2 yötä
Päivät 11-12 | Lamu – Helsinki
Lennot
Helsinki – Amsterdam 07.05–08.50
Amsterdam – Dar Es Salaam 10.50–22.50
Dar es Salaam - Sansibar
Pemba – Mombasa
Malindi – Lamu
Lamu – Nairobi
Nairobi – Amsterdam 22.40–05.10
Amsterdam – Helsinki 13.55-17.20
Kaukolennot KLM
Hintaan sisältyy
- Reittilennot turistiluokassa
- Lentolippujen hintaan sisältyvät verot
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Luonnonpuistomaksut
- Paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa.
Hintaan ei sisälly
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Viisumit, 50 USD Tansania ja 50 USD Kenia (hankitaan saavuttaessa maahan)
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivä 1 | Helsinki – Sansibar
Lento Helsingistä Sansibariin.

Päivä 2 | Kendwa, Sansibar
Kendwa Rocks 3* | A

Saavumme Sansibariin, jossa kuljetus saaren pohjoisosassa sijaitsevalle rantahotellillemme.

Päivä 3 | Kendwa, Sansibar
Kendwa Rocks 3* | A
Koko päivä aikaa omatoimiseen rentoiluun tai lisämaksullisiin retkiin mm. delfiinisafarille tai snorklailuun ja sukellukseen.

Päivä 4 | Sansibar Town
Dhow Palace 3* | A

Siirrymme noin tunnin matkan päässä olevaan Sansibar Townin vanhaan kaupunkiin, Stone Towniin. Teemme kävelykierroksen vanhassa kaupungissa opastetusti. Näemme kaupungin arabivaikutteet moskeijoissa ja paikallisten vaatetuksessa.

Päivä 5 | Sansibar Town
Dhow Palace 3* | A

Päivä aikaa kierrellä kaupunkia ja sen nähtävyyksiä, toreja, kahviloita ja ravintoloita. Lämmin kuppi teetä maistuu paikallisessa kuppilassa. Auringonlaskua kelpaa ihailla rantaravintoloista!

Päivä 6 | Pemba
Manta Resort 4* | A

Siirrymme lauttarantaan ja jatkamme Pemban saarelle. Saari on huomattavasti vähäturistisempi ja tarjoaa upeaa luontoa ja rantoja. Perille päästyämme jatkamme matkaa saaren halki pohjoisrannalle. Näemme saaren merkittävimmät kaupungit Chaken ja Weten. Perillä Manta Resort tarjoaa huippupuitteet saaresta ja sen rannoista nauttimiseen.

Päivä 7 | Pemba
Manta Resort 4* | A

Vietämme vapaapäivän Pemballa tutustuen joko saareen maanpäällisen tai sen ympärillä olevaan vedenalaiseen elämään. Nautimme olostamme erinomaisessa rantahotellissamme!

Päivä 8 | Mombasa
Bamburi Beach 3* | A

Matka jatkuu! Lennämme Pembalta takaisin mantereelle, Kenian rannikkokaupunki Mombasaan. Saapuessamme teemme kaupunkkierroksen. Tämän jälkeen majoitumme kaupungin pohjoispuolella olevaan rantahotelliin.

Päivä 9 | Lamu
Lamu House 3* | A

Matkaamme apinaleipäpuiden saattelemaa tietä pitkin kohti pohjoista Malindin kaupunkia, josta lennämme Lamulle. Perillä majoitumme Lamun kaupungin keskustassa, rannalla olevaan swahiliarkitehtuuria edustavaan Lamu Houseen.

Päivä 10 | Lamu
Lamu House 3* | A

Lamu tarjoaa aikamatkan menneisyyteen. Teemme kaupunkikierroksen sen kapeilla kujilla ja ihastelemme suurilta osin muslimivaikutteista kaupunkia. Kohtaamme kaupunkilaisten hymyn ja nautimme paikallisista herkuista. Tämä vanha orjakaupan keskus tarjoaa matkamme viimeisen auringonlaskun, jota voimme ihailla merituulen viilentäessä ja aaltojen lyödessä rantakallioihin.

Päivät 11-12 | Lamu – Helsinki | A
Aamulla omatoimista aikaa tutustua Lamun nähtävyyksiin ja paikalliseen elämään. Iltapäivällä lennot Nairobin ja Amsterdamin kautta Helsinkiin.

Ateriat:
A = aamiainen x 9

 

Kohde-esittelyt

 

Tansania
Pinta-ala
945 087

Asukasluku
62500000

Pääkaupunki
Dodoma

Kieli
swahili, englanti, heimokielet

Päätuotteet
kulta, timantit, matkailu, kahvi, tee, puuvilla, tupakka ja pähkinät

Hallitusmuoto
tasavalta

Tansania on suurin valtio Itä-Afrikassa. Sen rajanaapureita ovat Kenia, Uganda, Ruanda, Burundi, Kongon Demokraattinen tasavalta, Sambia, Malawi ja Mosambik. Idässä Tansania rajoittuu Intian valtamereen. Tansania sai itsenäisyydensä vuonna 1961 ja liitti itsensä Sansibarin saareen vuonna 1964. Tämä lumoava Afrikan maa on monipuolinen yhdistelmä, villielämää, eksotiikkaa, savanneja, vuoria, järviä, historiaa sekä valkohiekkaisia rantoja. Tansaniasta löytyy jokaiselle jotakin.

Suurenmoiset safarit, tarunhohtoisen Sansibarin saaren hiekkarannat sekä Afrikan korkein vuori Kilimanjaro. Tansaniasta löytyy jokaiselle unelmien matkakohde tai useampikin. Safareilla suuret eläimet ovat aivan kosketusetäisyydellä, Kilimanjaro nousee safarialueiden keskeltä uljaana 5 895 metrin korkeuteensa ja Sansibarilla pääset nauttimaan hienon valkeiden hiekkarantojen ohella upean kirkkaista sukellusvesistä sekä rikkaasta kulttuurihistoriasta.

Sansibar

Turkoosia hehkuvien, kirkkaiden vesiensä sekä valkeiden hiekkarantojensa ansiosta tarunhohtoinen Sansibarin saari tarjoaa oivat puitteet rantalomailulle, sukellukselle sekä rentoutumiselle. Sansibarin historia on kirjava; saari on toiminut entisenä Sulttaanikuntana ja Afrikan orjakaupan keskuksena. Arabivaikutus näkyykin vahvasti vielä nykypäivänäkin, esimerkiksi rakennustyylissä ja paikallisten pukeutumistavassa. Sansibarin keskus on rosoisen kaunis Stone Town, jossa voi aistia saaren ainutlaatuisen ilmapiirin ja seurata paikallisten asukkaiden arkiaskareita. Stone Townin sokkeloisia kivikujia pitkin voi kuljeskella rannalle, vaikka ihailemaan auringon laskua Intian Valtamereen. Saaren muissa osissa on kauniita kyliä, rantoja ja plantaaseja, joissa viljellään monenlaisia maustekasveja. Nykyään Sansibar on yksi maailman suurimpiä neilikantuottajia, ja matkailijoille onkin tarjolla mausteretkiä, joissa eksoottisia mausteita voi haistella ja maistella kirjaimellisesti "siellä missä pippuri kasvaa".

HOTELLIT

Kendwa Rocks (3)

Kendwa Rocks Hotel sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Sansibarin kaupungista saaren pohjoisessa kärjessä. Hotelli sijaitsee yhdellä Itä-Afrikan kauneimmalla rannalla. Auringonoton ohella on mahdollisuus snorklata, sukeltaa tai käydä veneretkillä turkoosilla vesillä. Majoitusvaihtoehtoina on perinteiset bungalowit, joita ympäröivät kookospuut ja vehreät trooppiset puutarhat. Hotellin ravintola on erikoistunut Intian välimeren keittiöön ja luonnollisesti keskittynyt meren antimiin. Hotellissa ovat myös baari, langaton internetyhteys sekä sauna. Kaikilla Coconut Bungaloweilla on merinäköala ja kuisti, jossa voi nauttia maisemasta. Kaikissa bungalowissa on tuuletin tai ilmastointi.

Sansibar Town

Sansibarin keskus ja samalla kaupungin vanhin osa on rosoisen kaunis Stone Town, jossa voi aistia saaren ainutlaatuisen ilmapiirin ja seurata paikallisten asukkaiden arkiaskareita. Stone Townin sokkeloisia kivikujia pitkin voi kuljeskella rannalle, vaikka ihailemaan auringonlaskua Intian Valtamereen. Kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

HOTELLIT

Dhow Palace (3+)

Dhow Palace sijaitsee aivan Sansibar Stone Townin sydämessä. Rakennus on paikallisen kauppiaan entinen sukukartano joka on muunnettu elegantiksi hotelliksi vuonna 1993. Kartanon mielenkiintoinen sekä vaihderikas historia ulottuu aina vuoteen 1559 saakka. Hotellissa on näytteillä paikallisen kulttuurin aarteita; huonekaluja, taidetta sekä tekstiilitaidetta. Tämä näkyy myös huoneiden sisustuksessa. Huoneissa ovat ilmastointi, kaapeli-tv, jääkaappi, hiustenkuivain sekä ilmainen Wi-Fi yhteys.
Hotellilla uima-allas, safety box, pesulapalvelu sekä ravintola, joka tarjoaa aamiaista, lounasta sekä illallista.

Pemba

Pemban saari on todella nimensä veroinen - Pemba on arabiaksi "vihreä", ja sitähä saarella riittää! 950 neliökilometrin kokoinen Pemba sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Tansanian rannikolta, Sansibarin pääsaaren suorassa läheisyydessä. Turistivirtojen ohjautuessa Sansibariin, on kaunis Pemba jäänyt upeaksi, koskemattomaksi salaisuudeksi, jossa riittää toisaalta omaa rauhaa, mutta myös aktiviteettejä niitä kaipaavalle. Laguunit ja valkoiset hiekkarannat tarjoavat tekemistä aina auringonottamisesta sukeltamiseen sekä snorklaamiseen. Pemba on edelleen merkittävä neilikan tuottaja ja upean luonnon lisäksi kulttuurikohteita on monia, aina moskeijoista upeisiin hautaraunioihin.

HOTELLIT

Manta Resort (4)

Upea Manta Resort tarjoaa palveluitaan vehreän viettelevällä Pemban saarella. Näköalat majoituksesta ovat joko valkealle hiekkarannalle ja turkoosiin mereen tai kauniiseen, kukoistavaan puutarhaan. Tarjolla on yhden tai kahden hengen huoneita sekä suurempia huoneita perheille tai isommille ryhmille, omine kylpyhuoneineen. Huoneet ovat raikkaasti sisutettuja, ja yleistiloista huokuu eleganttius. Loungebaari, ravintola sekä uima-allasalue houkuttelevat nautiskeluun ja auringonlaskun ihasteluun. Hotellin palveluihin kuuluvat WIFI, spa, pesula- sekä sukelluspalvelut.

Kenia

Pinta-ala
582 650 km²

Asukasluku
53 527 936

Pääkaupunki
Nairobi

Uskonto
kristinusko (45% protestantteja, 33% roomalaiskatolilaisia), islam

Kieli
englanti, kiswahili, monia heimokieliä

Päätuotteet
tee, kahvi ja matkailu

Hallitusmuoto
tasavalta

Kenia on Itä-Afrikassa sijaitseva valtio, joka rajoittuu kaakossa Intian valtamereen. Kenian rajanaapureita ovat Somalia, Etiopia, Sudan, Uganda ja Tansania. Maa on saanut nimensä Kenia-vuoren mukaan, joka onkin Kenian mahtavimpia maamerkkejä ja Afrikan toiseksi korkein vuori sekä myös suosituimpia nähtvyyksiä alueella. Kenia on yhdistelmä kuuman kosteaa rannikkoa ja sisämaan kuivuutta, upeita maisemia sekä näyttäviä villieläimiä.

Kenian kansallispuistot, safaripäivät savanneilla sekä kauniit hiekkarannat ovat monen matkaajan haaveissa. Nousut Mt. Kenyalle ja aivan Kenian rajalla sijaitsevalle Kilimanjarolle ovat vaellusmatkaajien unelmissa. On helppo yhdistää vaikka kaikki nämä yhdelle Kenian lomalle. Safareilla pääset kohtaaman suuret eläimet aivan kosketusetäisyydeltä. Safarialueiden maasai-kylissä koet heimoperinteitä ja kulttuuria. Intian valtameren rannikolla Mombasan, Malindin ja Lamun ympäristön hienot hiekkarannat ovat upea päätös Kenian lomalle.

Mombasa

Mombasan kaupungin perustivat Arabikauppiaat 1000-luvulla ja se kehittyi nopeasti Itäisen Afrikan norsunluu- ja orjakaupan keskukseksi. Vasco Da Gama vieraili kaupungissa 1498 ja vuonna 1500 portugalilaiset valtasivat kaupungin. Tämän valloituksen yhteydessä rakennettiin Fort Jesus -linnoitus, joka on kaunis osa vanhaa kaupunkia lukuisine moskeijoineen. Omanin sulttaanikunta valloitti kaupungin 1698 ja vuonna 1840 Sansibarin sulttaani otti kaupungin haltuunsa. Vuonna 1898 Mombasa luovutettiin briteille. Keniaan Mombasa liitettiin vuonna 1963.
Tänä päivänä Mombasa on Kenian toiseksi suurin kaupunki ja maan tärkein satamakaupunki. Asukkaita Mombasassa on n. 900 000.
Mombasa on yksi Kenian suosituimmista rantakohteista ja se lumoaa lukuisilla leveillä, vaaleilla hiekkarannoillaan, jotka tuntuvat jatkuvan loputtomiin.

HOTELLIT

BamburiBeach (3)

Viihtyisä Bamburi Beach sijaitsee Mombasan pohjois puolella kauniilla Bamburu Beachillä, Intian valtameren rannalla. Lodgesta löytyy ravintola, grilli ja snackbar altaalta, pieni kauneushoitola ja kaksi uima-allasta ja jacuzzi. Hotellilla erittäin kattavat urheilu ja vapaa-ajan viettomahdollisuudet. Viihtyisät huoneet ovat kauniisti arabityyliin sisustettuja ja niissä kaikissa on ilmastointi, kylpyhuone, puhelin, tv ja oma terassi.

Lamu

Lamun kaunis pieni kaupunki sijaitsee samannimisellä saarella Kenian rannikolla. Kaupungilla on värikäs historia, jossa seikkailevat 1400-luvun kiinalaiset purjehtijat, 1500-luvun portugalilaiset valloittajat sekä 1800-luvun omanilainen imperiumi. Jokaisen jättämät jäljet näkyvät edelleen kulttuurissa ja ympäristössä. Lamussa riittää ihasteltavaa Swahililaisesta arkkitehtuurista sataman vilskeeseen. Unescon maailmanperintölistalla mainitaan, että Lamu on Itä-Afrikan vanhin ja parhaiden säilynyt Swahili asutus.

HOTELLIT

Lamu House (4)

Kahdessa Swahili-henkisessä rakennuksessa toimiva Lamu House Hotel sijaitsee meren rannalla, vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Lamun historiallisesta keskuksesta Old Stone Townissa. Hotellin kaikki kymmenen huonetta ovat erilaisia ja jokaisesta huoneesta löytyy oma terassi. Terassilta on näköala merelle sekä kaupunkiin. Hotellista löytyy lisäksi uima-allas ja ravintola.

Tansaniaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Tansaniaan.
Maahan saavuttaessa Suomen kansalaisten on mahdollista hankkia on arrival -viisumi. Viisumin hinta on 50 usd/hlö. Sansibarille saavuttaessa viisumimaksun maksamiseen käy ainoastaan luottokortti. Viisumikäytäntö Kilimanjaron lentokentällä on elokuussa 2019 muuttunut kolmivaiheiseksi. Jokaiseen vaiheeseen jonotetaan erikseen, ja tästä syystä visa on arrival -prosessi on hidastunut merkittävästi, arvioidun jonotusajan ollessa yli 2 tuntia.

Tansaniaan voi hakea sähköisen viisumin ennen matkaa osoitteesta https:/­/­eservices.immigration.go.tz/­visa/­
Viisumin hinta on itse hankittuna 50 usd/hlö, ja se maksetaan luottokortilla. Tarvittaessa Aventura on apuna e-viisumin hakemisessa. Tällöin perimme e-viisumin hankkimisesta palveluhinnaston mukaisen käsittelykulun.

Tansanian sähköinen viisumi hyväksytään tämänhetkisten tietojen mukaan seuraavilla raja-asemilla:

• Julius Nyerere International Airport (Dar Es Salaam)
• Kilimanjaro International Airport (Kilimanjaro)
• Abeid Amani Karume International Airport (Sansibar)
• Namanga (maaraja Arushan ja Nairobin välillä)
• Tunduma (maaraja Tansanian ja Sambian välillä)

Tansanian e-viisumihakemuksessa kysytään henkilötietojen lisäksi:
- Ammatti ja työnantaja
- Puolison nimi ja kansalaisuus
- Onko ensimmäinen kerta Tansaniassa, jos ei, milloin on viimeksi ollut ja viisumin numero
- Paikallisen yhteistyökumppanin tiedot
- Passikuvan kokoinen kasvokuva
- Passikopio
- Lentoliput
- Kuvien pitää olla tallennettu .png -tiedostomuodossa, vaikka sivusto ilmoittaa, että hyväksyy myös .jpeg -tiedostomuodon.
- Viisumin voi maksaa ainoastaan Visalla tai Mastercardilla.

Huom! Tansaniaan matkustettaessa passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta.


Turvallisuus

Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Tietyillä alueilla liikkuminen saattaa olla turvatonta, esimerkiksi Arushassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta tai paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi mahdollisen erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi A- ja B-hepatiittirokotusta suositellaan.

Kun Tansaniaan saavutaan keltakuumeen esiintymisalueelta (esim. Kenia ja Uganda), tulee todistuksena keltakuumerokotuksesta pystyä esittämään kansainvälinen rokotuskortti keltakuumerokotusmerkinnällä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Lisäksi Tansania on virallisesti ilmoittanut, että todistus keltakuumerokotuksesta on voimassa eliniän. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi maahan saavuttaessa suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.

Mikäli Tansaniaan (myös Sansibarille) matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Käytännössä rajavirkailijoiden käytännöissä saattaa kuitenkin olla poikkeavuuksia ja esimerkiksi lentoreitityksissä saattaa aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka mahdollisesti vaikuttavat myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisista tilanteista johtuen suosittelemme, että matkalla on mukana voimassaoleva rokotustodistus. Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen vuoksi.

Tansania on monin osin malaria-aluetta, joten malarian estolääkitystä suositellaan. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Tansanian sähkövirta on 230 V. Suomalaisiin laitteisiin tarvitset brittiläisen adapterin.


Ruoka ja Juoma

Perinteinen ruoka Tansaniassa perustuu riisiin, mausteisiin sekä kasviksiin. Nyama Choma on paikallinen erikoisuus; tämä on grillattua lihaa joka valmistetaan kivihiilen yllä ja tarjoillaan kasvis lisukkeen kera. Perinteisten ruokien lisäksi tarjolla on aina länsimainenkin vaihtoehto. Suosittelemme maistamaan myös tarjolla olevia erilaisia hedelmämehuja sekä syömään runsaasti tuoreita hedelmiä.Tansaniassa kasvatetaan teetä ja kahvia. Tansaniassa on myös hyviä oluita kuten Kilimanjaro, Serengeti ja Safari.


Tansanian vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä.


Ilmasto ja Sää

Pohjois-Tansania muistuttaa ilmastoltaan Kenian ylänköaluetta. Itä-Afrikan suuren hautavajoaman pohjalla (Tarangire ja Manyarajärvi) on varsinkin tammi-helmikuussa kuumaa. Päivällä lämpötilat voivat nousta yli 35 asteen. Ngorongoron suojelualueella lämpötilat vaihtelevat yön alle 15 asteen aina päivän 30 asteen välillä. Ylängöllä, jossa pääasiassa liikumme, ilmasto on miellyttävän lämmintä ja kuivaa. Pitkien sateiden aikana maaliskuusta toukokuuhun sateita esiintyy kuuroluonteisina, ei päivien pituisina saderintamina. Päivälämpötilat jäävät usein selvästi alle 30 asteen. Ilma on raikasta ja sopivan viileää. Eläimet ovat aktiivisia ja luonto vehreää. Yöllä lämpötilat saattavat laskea 10 asteen tuntumaan.


Pankkiasiat

Tansanian rahayksikkö on Tansanian shillinki (TZS). Shillinkejä ei saa tuoda ja viedä maasta, joten valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Valuuttaa voi vaihtaa paikan päällä, ja Tansanian kaupungeissa sekä suurimmissa kylissä on pankkiautomaatteja, joista saa shillinkejä nostettua luottokorteilla. Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä useimmissa safarilodgeissa ja hotelleissa. Sansibarin saaren monissa rantakohteissa (mm. Nungwi) ei ole pankkiautomaattia, vaan rahaa tulee nostaa Sansibar Townista. Tarkista päivän kurssi esim. www.forex.fi.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 5-10 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan.

Laukunkantajille hotelleissa ja lodgeissa suositellaan annettavaksi noin 0,5 USD / laukku. Safarikuljettajillemme suositellaan annettavaksi matkan lopussa 3-6 USD/päivä/henkilö kun autossa on 4-6 henkeä. MIkäli olette räätälöidyllä ns. privaattisafarilla ja opas/kuljettaja on vain 1-3 henkeä varten suosittelemme tipiksi 8-15 USD/päivä/hlö. Tansanian vaelluksilla henkilökuntaa on yhtä vaeltajaa kohden paljon ja suosittelemme tipiksi noin 200 USD/hlö. Summa jaetaan paikallistiimimme kesken.


Yleiset ohjeet

Matkustussesongit
Joulun ja uudenvuoden aika ovat korkeinta matkustussesonkia ympäri maailman, ja Tansaniassakin korkeasesonki ulottuu joulukuulta helmikuulle. Toinen suosittu matkustusaika on kesä-lokakuu, jolloin puistosta riippuen on mahdollista seurata suurta vaellusta tekeviä laumoja sekä jäljellä olevien vesivarantojen äärelle kerääntyviä eläimiä. Sateiden ajankohdassa esiintyy vuosittaista vaihtelua, mutta yleisesti suurempien sateiden kausi Tansaniassa ajoittuu huhti-toukokuulle, sateen mahdollisuuden kasvaessa jo maaliskuun aikana. Sadekauden aika on edullisinta matkustusaikaa, ja tarjoaa myös mahdollisuuden nauttia puistoista rauhassa, sillä matkailijamäärät ovat tällöin vähäisimmillään. Marras-joulukuun lyhyet sateet tuovat vehreyttä eivätkä rajoita matkailua, hinnatkin ovat normaalit.

Aikaero
Tansanian aikaero Suomeen on talvella +1 tunti. Kesällä käytössä sama aika.

Matkapuhelimet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden operaattoriltasi. Tansanian suuntanumero on +255.

Valokuvaus
Ihmisiä valokuvatessa on aina kohteliasta kysyä ennen kuvan ottoa. Joskus paikalliset pyytävät pientä maksua kuvan ottamisesta. Kannattaa välttää kuvien otaamista valtion tärkeistä rakennuksista, jotta ei tule ongelmia viranomaisten kanssa.

Keniaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Kenia on päivittänyt viisumikäytäntöjään 1.1.2024 alkaen. Suomen kansalaiset tarvitsevat Keniaan suuntautuvaa vapaa-ajan matkaa varten elektronisen matkustusluvan (eTA).

eTA tulee hankkia ennen matkaa osoitteesta https:/­/­www.etakenya.go.ke/­en.
Matkustuslupaa varten tarvittavat tiedot on mainittu www-sivulla, josta eTA anotaan.
Matkustuslupa tulee anoa aikuisille sekä kaikenikäisille lapsille, joiden on tarkoitus saapua Keniaan.
Matkustustusluvan hinta on 35 usd/hlö ja arvioitu käsittelyaika 3 työpäivää.

Huom! Matkustuslupia koskevat käytännöt ja hinnat voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta paikallisten viranomaisten johdosta.

Tarvittaessa Aventura on apuna matkustusluvan hakemisessa. Tällöin perimme eTA:n hankkimisesta palveluhinnaston mukaisen käsittelykulun.

Varauduthan todistamaan seuraavat dokumentit jo ennen ensimmäistä lentoasi:

1. Passi, joka on voimassa vähintään 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen ja jossa vähintään yksi tyhjä sivu.
2. Kopio lentolipuista
3. Vahvistettu matkaohjelma tai hotelli
4. (Tulostettuna) hyväksytty eTA.

Maastapoistumismaksu
Keniasta poistuttaessa ei tarvitse maksaa maastapoistumismaksua.


Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi mahdollisen erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset ja terveys
Tarkista, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi suositellaan A- ja B-hepatiittirokotusta.
Keniassa esiintyy paikoittain keltakuumetta. Kun Keniaan saavutaan keltakuumeen esiintymisalueelta (esim. Uganda), tulee todistuksena keltakuumerokotuksesta pystyä esittämään kansainvälinen rokotuskortti keltakuumerokotusmerkinnällä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi maahan saavuttaessa suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.
Mikäli Keniaan matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Rajavirkailijoiden käytännöissä saattaa kuitenkin olla poikkeavuuksia ja esimerkiksi lentoreitityksissä saattaa aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka mahdollisesti vaikuttavat myös rokotusvaatimuksiin. Lisäksi rokotusvaatimukset voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta. Tällaisista tilanteista johtuen suosittelemme, että matkalla on mukana voimassaoleva rokotustodistus. Matkustajan tulee myös tarkistaa esimerkiksi mahdolliset koronavirusta varten tarvittavat todistukset ja määräykset. Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen tai muun puuttuvan dokumentin vuoksi.
Keniassa esiintyy yleisesti malariaa, joten estolääkitystä suositellaan.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi


Sähkö ja pistorasia-standardit

Sähkövirta on Keniassa 240 V. Pistorasia on samanlainen kuin Iso-Britanniassa, joten suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Nairobi ja rannikko: suosittelemme kevyttä puuvillaa ja pellavaa päivien ollessa usein lämpimiä. Lämpimämpää vaatetta tarvitaan touko-kesäkuussa ja sadesuojaa voi tarvita maalis - kesäkuussa ja loka-joulukuussa.

Safarille suosittelemme väljiä vaaleita luonnollisia värejä ja kerrospukeutumista.


Ruoka ja Juoma

Perinteinen ruoka Keniassa perustuu riisiin, mausteisiin sekä kasviksiin. Nyama choma on paikallinen erikoisuus; tämä on grillattua lihaa joka valmistetaan kivihiilen yllä ja tarjoillaan kasvis lisukkeen kera. Hotelleissa ja lodgeissa ruokahygienia on korkeatasoista. Perinteisten ruokien lisäksi tarjolla on aina länsimainenkin vaihtoehto. Suositelemme myös maistamaan tarjolla olevia erilaisia hedelmämehuja. Kenia kasvattaa maailman hienompia tee- ja kahvilajeja, joita kannattaakin ostaa tuliaisiksi. Keniassa on perinteisesti valmistettu olutta jo vuosikymmeniä. Paikalliset oluet ovat Tusker, White Cap sekä Pilsner.

Kenian vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.


Ilmasto ja Sää

Keniassa on hyvin vaihteleva ilmasto, johtuen tämän maantieteellisestä sijainnista. Neljä tunnistettavaa vyöhykettä kuitenkin löytyy. Länsi-Kenia on yleensä kuuma ja kohtalaisen kostea. Lämpötilat vaihtelevat 14 asteesta 36 asteeseen. Ylängöillä on yleensä miellyttävä, leudon trooppinen ilmasto. Sadekausia on kaksi; pitkät sateet maaliskuusta toukokuuhun, sekä lyhyet sateet lokakuusta marraskuuhun. Keskilämpötila vaihtelee 10 asteesta 28 asteeseen. Pohjois- sekä Itä-Keniassa lämpötilat voivat vaihdella päivän 40 asteesta yön 20 asteeseen. Tällä alueella sateet ovat harvassa ja tulevat usein myrskyjen muodossa; heinäkuu on kuivin ja marraskuu kostein. Neljäs ilmastovyöhyke on rannikkoalue, joka on kuuma ja kostea ympäri vuoden. Keskilämpötila vaihtelee 22–30 asteen välillä.


Pankkiasiat

Kenian rahayksikkö on Kenian shillinki (KES). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi. Shillingit ovat ensisijainen maksuvaluutta. Vararahaksi parhaita ovat Yhdysvaltain dollarit käteisenä. Seteleiden tulee olla vuoden 2006 jälkeen painettuja, sillä vanhempia ei vastaanoteta eikä vaihdeta.
Isoimmissa kaupungeissa sekä paljon matkailluilla alueilla ja safarilodgeilla luottokorttimaksu yleensä onnistuu. Luottokorttien toimivuuteen ei kuitenkaan voi kaikissa tapauksissa luottaa, ja esimerkiksi kaupankäynti tapahtuu pääosin käteisellä.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 5-10 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan.

Laukunkantajille hotelleissa ja lodgeissa suositellaan annettavaksi noin 0,5 USD / laukku. Safarikuljettajillemme suositellaan annettavaksi matkan lopussa 3-6 USD/päivä/henkilö kun autossa on 4-6 henkeä. MIkäli olette räätälöidyllä ns. privaattisafarilla ja opas/kuljettaja on vain 1-3 henkeä varten suosittelemme tipiksi 8-15 USD/päivä/hlö.


Yleiset ohjeet

Matkustussesongit
Keniassa huhti-toukokuu on sadekautta, joka on edullisin aika matkustaa Keniaan. Sateet ovat usein kuuroja, jolloin ukkonen ja salamointi on yleistä. Tämä tuo upean ja mystisen tunnelman esim. safarille. Marras-joulukuun verrattain vähäiset sateet tuovat vehreyttä eivätkä ne rajoita matkailua, hinnatkin ovat normaalit. Sateiden vuosittainen ajankohta ei ole kiveen kirjoitettu ja vaihtelua on vuosittain. Joulun ajankohta ei tuo suurta hinnanmuutosta safarimatkalle, jos varaat sen meiltä hyvissä ajoin.

Aikaero
Kenian aikaero Suomeen on talvella +1 tunti ja kesällä Keniassa on sama aika kuin Suomessa.

Matkapuhelimet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden ja hinnat operaattoriltasi. Kenian suuntanumero on +254.

 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d1/01-Maasaitaidetta-Dar-Es-Salaam-Tansania
 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d3-d5/02-Hotel-Dhow-Palace-Sansibar-Town-Tansania
 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d3-d5/03-Hotel-Dhow-Palace-Sansibar-Town-Tansania
 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d3-d5/04-Stonetown-Sansibar-Town-Tansania
 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d5/05-Jambiani-Beach-Sansibar-Tansania
 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d5/06-Kendwa-Beach-Sansibar-Tansania
 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d5/07-Kendwa-Beach-Sansibar-Tansania
 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d5/08-Dhow-vene-Sansibar-Town-Tansania
 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d6-d7/09-Pemban-saari-Tansania
 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d6-d7/10-The-Manta-Resort-Pemba-Tansania
 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d6-d7/11-The-Manta-Resort-Pemba-Tansania
 • 028-ita-afrikan-rannat-ja-kulttuurikaupungit/d6-d7/12-Hotellimme-ranta-Pemba-Tansania
 
 
 

Samankaltaisia matkoja

> Tansanian safari ja Sansibar

> Eteläisen Karibian saarikierros

> Pohjoisen Karibian saarikierros

> Dominikaanisen tasavallan ja Jamaikan kiertomatka

 

Haluatko matkaasi lisäpäiviä?

• Lamun rannat

• Malindin rannat

• Seychellit