Matkat Tiibet (Kiina)

 

Opastetut kiertomatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot


Tiibet (Kiina) pähkinänkuoressa

Tiibetin ylänkö on ainutlaatuinen ja kaunis osa Kiinaa. Yli 4000 metrin korkeudessa lepäävää ja silmänkantamattomiin jatkuvaa Tiibetin tasankoa reunustaa kolme vuoristoryhmää, joihin kuuluvat maailman korkeimmat huiput.Tiibetin maaseudulla aika vaikuttaa pysähtyneen kauan sitten. Paimentolaiset elävät edelleen vuosituhansien vanhojen perinteiden mukaisesti paimentamalla jakkejaan tasangoilla. Tiibet on tunnettu ainutlaatuisesta buddhalaisesta kulttuuristaan. Tiibetiläinen buddhalaisuus on värikäs ja mielenkiintoinen yhdistelmä maan vanhaa bon-uskontoa, Intiasta levinneitä buddhan oppeja ja useaneri Dalai-Laman opetuksia.

Tiibetissä vallitsi teokratia (kirkollinen hallinto) aina vuoteen 1951saakka. Kiinan miehitettyä Tiibetin, se sulki maan kokonaan kymmeniksi vuosiksi ulkopuolisilta. Vierailu Tiibetiin on unohtumaton kokemus, mutta huomioithan,että matkaaminen on edelleenkin melko vaikeaa. Infrastruktuuri on vielä kehitysasteella ja maan vähäinen tieverkosto on huonokuntoista. Kulkemisen raskautta lisää omalta osaltaan Tiibetin korkea sijainti.

Pinta-ala
1 228 400 km²

Asukasluku
noin 13 500 000 (5/2018)

Pääkaupunki
Lhasa

Uskonto
Buddhalaisuus

Kieli
Tiibet ja mandariinikiina

Päätuotteet
Maanvilejlys, karjankasvatus, kaivostoiminta ja turismi.

Tiibet (Kiina), yleistä

Viisumi
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Tiibetiin. Kiinan viisumin lisäksi Tiibetiin tarvitaan erikoismatkustuslupa, jonka Aventura anoo asiakkailleen.

Ilmasto
Tiibetissä ilamsto vaihtelee paljon paikasta riippuen. Leuto ilmasto on Tiibetin kaakkoisosassa ja vuoden keskilämpötila on 8 astetta. Tiibetin eteläosassa keskilämpötila on 0 asteen tuntumissa. Maan itäosassa kesäkuusta elokuuhun ylin lämpötila on 20–23 astetta ja alin 9-10 astetta. Sadekausi koko maassa on toukokuusta syyskuuhun.

Ruoka ja juoma
Tiibetiläinen keittiö on syntynyt Tiibetin korkeuksien ankarissa ilmasto-oloissa paikallisen uskonnon ja tapojen muokkaamana. Koska kasviksia on vaikea viljellä, liha- ja maitoruoat ovat tärkeitä, etenkin jakki, nauta, lammas ja vuohi. Myös ohraa viljellään paljon. Yleisimpiä tiibetiläisiä ruokia ovat esimerkiksi tsampa, ohrajauhoista ja jakin voista tehty leivonnainen, nuudelit (thenthuk tai thukpa) vihannesten kera, sekä momot eli liha- tai vihannesmykyt. Yleisimpiä juomia ovat keitetty tee, johon sekoitetaan kirkastettua voita ja suolaa, makea tee, johon sekoitetaan sokeria, sekä alkoholipitoinen ohraviini (chang).

Turvallisuus

Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Matkustussesongit
Paras aika matkustaa on maaliskuusta huhtikuulle tai syyskuusta marraskuulle. Sää on keväällä ja syksyllä miellyttävän leuto. Sadekuurojen mahdollisuus on suuri keväällä ja sääolot vaihtelevat nopeaan tahtiin.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Hyvä tietää
Pyydämme matkoillemme osallistujia kunnioittamaan maan tapoja ja ihmisiä sekä myös pukeutumaan sen mukaisesti. Varsinkin naisten olisi hyvä välttää liian kireitä ja pintaa paljastavia vaatteita kaupungeissa liikuttaessa.