Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Tansania

Sukellusmatka Tansaniassa: Mafia Island

Tansania  
Dar Es Salaam | Mafia Island | sukellus Mafialla

Mafia saaristo koostuu yhdestä pienestä saaresta ja monista pienistä saarimuodostumista. Tämä vielä hieman tuntemattomampi sukelluskohde mahdollistaa sukeltamisen omassa rauhassaan. Tämän vuoksi koralli on edelleen hyvässä kunnossa ja sitä löytyy silmän kantamattomiin. Mafialta löytyy yli 48 eri korallilajia, 400 tunnistettua kalalajia, haita sekä kilpikonnia. Menomatkalla myös yksi yö Tansanian suurimmassa kaupungissa Dar Es Salaamissa.

Matkan kesto
9 päivää, perillä 7 yötä
Matkan hinta
Alkaen 3 090 €/hlö, 2hh:ssa
PYYDÄ TARJOUS
  •  
    Sanna Länsivierto
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivä 1 | Helsinki Dar Es Salaam 1 yö
Päivä 2 | Mafia Island
Päivät 3-7 | Mafia Island 6 yötä
Päivät 8-9 | Mafia Island Helsinki

Matkan erityispiirteet

• Ei aikaerorasitusta
• Mahdollisuus tehdä matka viikon lomalla
• Alkaen hinta matalasesongin mukaan huhti-lokakuussa.

Lennot
Helsinki - Amsterdam 07.00-08.35
Amsterdam - Dar Es Salaam 10.15-21.55
Dar Es Salaam - Mafia
Mafia - Dar Es Salaam
Dar Es Salaam - Amsterdam 23.59-07.35
Amsterdam - Helsinki 09.50-13.15
Kaukolennot KLM (alkaen hinta laskettu tämän lentoaikataulun mukaan, muutkin lentoyhtiöt ja -reitit mahdollisia)
Hintaan sisältyy
- Reittilennot turistiluokassa
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- 8 sukellusta.
Hintaan ei sisälly
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Paikallislentojen mahdolliset lentokenttäverot
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Viisumikulut (kts. huomioitavaa)
- Laitevuokra sukelluksiin
- Lisämaksulliset retket.

Päiväohjelma

Päivät 1-2 | Helsinki – Dar Es Salaam,
New Africa 3* 
Lennot Tansanian suurimpaan kaupunkiin Dar Es Salaamiin. Saavuttaessa kuljetus hotellille.  

Päivä 3 | Dar Es Salaam - Mafia
Shamba Kilole Lodge 3* | TH 
Aamiaisen jälkeen vapaata aikaa tutustua kaupunkiin omatoimisesti. Iltapäivällä kuljetus lentokentälle ja lento Mafian saarelle. 

Päivät 4-7 | Mafia
Shamba Kilole Lodge 3* | TH 
Sukelluspäiviä 4.

Päivät 8-9 |  Mafia - Helsinki | A, L
Viimeinen päivä saarella rentoutuen ennen iltalentoa Dar Es Salaamin ja Amsterdamin kautta Helsinkiin. 

Ateriakoodit
A = aamiainen x 1
L = lounas x 1
TH = täysihoito x 5

 

Kohde-esittelyt

 

Tansania
Pinta-ala
945 087

Asukasluku
62500000

Pääkaupunki
Dodoma

Kieli
swahili, englanti, heimokielet

Päätuotteet
kulta, timantit, matkailu, kahvi, tee, puuvilla, tupakka ja pähkinät

Hallitusmuoto
tasavalta

Tansania on suurin valtio Itä-Afrikassa. Sen rajanaapureita ovat Kenia, Uganda, Ruanda, Burundi, Kongon Demokraattinen tasavalta, Sambia, Malawi ja Mosambik. Idässä Tansania rajoittuu Intian valtamereen. Tansania sai itsenäisyydensä vuonna 1961 ja liitti itsensä Sansibarin saareen vuonna 1964. Tämä lumoava Afrikan maa on monipuolinen yhdistelmä, villielämää, eksotiikkaa, savanneja, vuoria, järviä, historiaa sekä valkohiekkaisia rantoja. Tansaniasta löytyy jokaiselle jotakin.

Suurenmoiset safarit, tarunhohtoisen Sansibarin saaren hiekkarannat sekä Afrikan korkein vuori Kilimanjaro. Tansaniasta löytyy jokaiselle unelmien matkakohde tai useampikin. Safareilla suuret eläimet ovat aivan kosketusetäisyydellä, Kilimanjaro nousee safarialueiden keskeltä uljaana 5 895 metrin korkeuteensa ja Sansibarilla pääset nauttimaan hienon valkeiden hiekkarantojen ohella upean kirkkaista sukellusvesistä sekä rikkaasta kulttuurihistoriasta.

Dar Es Salaam

Dar es Salaam on Tansanian suurin kaupunki pinta-alalla ja asukasluvulla mitattuna. Kaupunki oli ennen 1800-luvun puoltaväliä yksi monista vaatimattomista kalastajakylistä Itä-Afrikan rannikolla. Zanzibarin Sulttaani Sayyyid Majid päätti kehittää kylästä suuren sataman ja kauppakaupungin ja nimesi sen Dar es Salaamiksi, joka on arabiaa ja tarkoittaa ´Rauhan satamaa´. Sulttaanin kuoltua kaupungin kehitys pysähtyi. Vasta 1880-luvulla kaupunki heräsi jälleen uuteen kukoistukseen kristittyjen lähetyssaarnaajien ottaessaan sen asemapaikakseen lähtiessään lähetystyöhön Sansibarilta Manner-Afrikkaan ja siirtomaahallinnon siirtäessä sinne toimintansa. Tämän jälkeen Dar es Salaam on ollut kiistatta Tansanian poliittinen ja taloudellinen pääkaupunki, vaikka viralliseksi pääkaupungiksi nimettiinkin Dodoma vuonna 1973. Nykyajan Dar es Salaam henkii siirtomaa-ajan historiaa ja itämaista tunnelmaa. Matkailijalle kaupunki tarjoaa historiallisia rakennuksia, hyviä rantoja kaupungin lähiympäristössä, kauppoja ja markkinoita sekä hyvät palvelut, suuren matkustajasataman ja paljon ravintoloita.

HOTELLIT

New Africa Hotel (3)

Tämä tasokas hotelli sijaitsee Dar Es Salaamin keskustassa matkustajasatamaa vastapäätä. Hotellin palveluihin kuuluvat Thai-ravintola, jossa tarjolla kansainvälinen a-la-carte menu sekä coctail-baari. Hotellissa on 119 hyvätasoista huonetta , joissa kaikissa oma kylpyhuone ja suihku, televisio, teen-/kahvinkeitin, minibaari, puhelin ja kirjoituspöytä.

Mafia Island

Mafia saari sijaitsee Tansaniassa Sansibarin eteläpuolella. Saari hurmaa matkailijan ystävällisillä ja iloisilla asukkaillaan, upeilla koralliriutoilla, pitkillä hiekkasärkillä, laguuneilla ja valkeilla hiekkarannoilla. Saaren edustalla on Tansanian ensimmäinen merikansallispuisto. Vähäisten turistivirtojen ansiosta saaren luonto on säilynyt koskemattomana. Mafia saari sopii erityisesti matkailijoille, jotka haluavat pois kaikista arjen kiireistä. Monet tulevat saarelle hyvien sukellusmahdollisuuksien vuoksi, mutta Mafia tarjoaa myös paljon muuta. Matkailija voi nauttia upeista rannoista, snorklata, bongailla lintuja, meloa, surffata, purjehtia paikallisilla veneillä, kalastaa ja tutkia 1700-luvun rakennuksien raunioita.

Sukellus Mafia saarella:
Mafia saari tunnetaan erittäin hyvänä sukelluskohteena ja sen riutat ovat eläimistöltään tutkitusti yksiä maailman rikkaimmista. Sukeltaessa voi ihailla muun muassa pehmeitä ja kovia koralleja, kaikenkokoisia värikkäitä kaloja, sienieläimiä ja merimakkaroita. Kalalajeja, kuten barracudia, säppikaloja, lentokaloja ja papukaijakaloja on alueella runsaasti. Mafia tunnetaan myös valashaista, joita tavataan alueen vesissä marraskuusta maaliskuulle. Valashait ovat kooltaan suurin hailaji ja ne ovat samalla maailman suurimpia kaloja. Valashait ovat lempeitä jättiläisiä, eivätkä ne yleensä häiriinny sukeltajista.

HOTELLIT

Shamba Kilole Eco Lodge (3)

Shamba Kilole Eco Lodge sijaitsee lähellä Cholen lahden Mafian merisuojelualuetta. Matka autolla Kilindonista lodgelle kestää noin 30 minuuttia. Shamba Kilole Eco Lodge on ensimmäinen eko-lodge Mafia saarella. Hotellilta on upeat näkymät Intian Valtameren ja saaren yli. Lodgella on kolme tunnelmallista sviittiä ja kolme kodikasta majaa, joiden sisustukseen on käytetty afrikkalaisia puuhuonekaluja. Huoneet ovat varustettu tuulettimella mutta niissä ei ole ilmastointia. Alueella on hyvät aktiviteettimahdollisuudet mm. sukellusta, kalastusta, kävelyä ja valaiden katselua (ainoastaan valassesonkina). Hotellin palveluihin kuuluu mm. uima-allas ja ravintola, jossa tarjoillaan kaikenlaisia ruokia herkullisesta italialaisesta keittiöstä maukkaaseen afrikkalaiseen keittiöön.


Sukellus Mafialla

Mafian saaristo koostuu yhdestä isosta saaresta ja monista pienemmistä saarista. Mafialla on yleensä 25-30 metrin näkvyys ja veden lämpötila on lähemmäs 30 astetta. Mafialta löytyy hyviä spotteja sekä aloittelijoille että kokeneemmillekin sukeltajille. Alueella on tunnistettu 48 eri korallilajia ja yli 400 kalalajia. Alueen kuuluisin sukellusspotti on Chole Bay, jonka kauniissa värimääailmassa sukelletaan ympärivuoden. Chobe Bayn seinämäsukellukset ovat 5-27 metriä syviä. Mafialla on myös hyvät mahdollisuudet spotata valashaita. Yleisesti parhaat sukelluskuukaudet ovat loka-maaliskuu, mutta loka- ja marraskuu ovat ehdottomasti parhaat kuukaudet spotata nämä 4-12 metriset mereneläimet.


Tansaniaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Tansaniaan.
Maahan saavuttaessa Suomen kansalaisten on mahdollista hankkia on arrival -viisumi. Viisumin hinta on 50 usd/hlö. Sansibarille saavuttaessa viisumimaksun maksamiseen käy ainoastaan luottokortti. Viisumikäytäntö Kilimanjaron lentokentällä on elokuussa 2019 muuttunut kolmivaiheiseksi. Jokaiseen vaiheeseen jonotetaan erikseen, ja tästä syystä visa on arrival -prosessi on hidastunut merkittävästi, arvioidun jonotusajan ollessa yli 2 tuntia.

Tansaniaan voi hakea sähköisen viisumin ennen matkaa osoitteesta https:/­/­eservices.immigration.go.tz/­visa/­
Viisumin hinta on itse hankittuna 50 usd/hlö, ja se maksetaan luottokortilla. Tarvittaessa Aventura on apuna e-viisumin hakemisessa. Tällöin perimme e-viisumin hankkimisesta palveluhinnaston mukaisen käsittelykulun.

Tansanian sähköinen viisumi hyväksytään tämänhetkisten tietojen mukaan seuraavilla raja-asemilla:

• Julius Nyerere International Airport (Dar Es Salaam)
• Kilimanjaro International Airport (Kilimanjaro)
• Abeid Amani Karume International Airport (Sansibar)
• Namanga (maaraja Arushan ja Nairobin välillä)
• Tunduma (maaraja Tansanian ja Sambian välillä)

Tansanian e-viisumihakemuksessa kysytään henkilötietojen lisäksi:
- Ammatti ja työnantaja
- Puolison nimi ja kansalaisuus
- Onko ensimmäinen kerta Tansaniassa, jos ei, milloin on viimeksi ollut ja viisumin numero
- Paikallisen yhteistyökumppanin tiedot
- Passikuvan kokoinen kasvokuva
- Passikopio
- Lentoliput
- Kuvien pitää olla tallennettu .png -tiedostomuodossa, vaikka sivusto ilmoittaa, että hyväksyy myös .jpeg -tiedostomuodon.
- Viisumin voi maksaa ainoastaan Visalla tai Mastercardilla.

Huom! Tansaniaan matkustettaessa passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta.


Turvallisuus

Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Tietyillä alueilla liikkuminen saattaa olla turvatonta, esimerkiksi Arushassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta tai paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi mahdollisen erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi A- ja B-hepatiittirokotusta suositellaan.

Kun Tansaniaan saavutaan keltakuumeen esiintymisalueelta (esim. Kenia ja Uganda), tulee todistuksena keltakuumerokotuksesta pystyä esittämään kansainvälinen rokotuskortti keltakuumerokotusmerkinnällä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Lisäksi Tansania on virallisesti ilmoittanut, että todistus keltakuumerokotuksesta on voimassa eliniän. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi maahan saavuttaessa suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.

Mikäli Tansaniaan (myös Sansibarille) matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Käytännössä rajavirkailijoiden käytännöissä saattaa kuitenkin olla poikkeavuuksia ja esimerkiksi lentoreitityksissä saattaa aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka mahdollisesti vaikuttavat myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisista tilanteista johtuen suosittelemme, että matkalla on mukana voimassaoleva rokotustodistus. Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen vuoksi.

Tansania on monin osin malaria-aluetta, joten malarian estolääkitystä suositellaan. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Tansanian sähkövirta on 230 V. Suomalaisiin laitteisiin tarvitset brittiläisen adapterin.


Ruoka ja Juoma

Perinteinen ruoka Tansaniassa perustuu riisiin, mausteisiin sekä kasviksiin. Nyama Choma on paikallinen erikoisuus; tämä on grillattua lihaa joka valmistetaan kivihiilen yllä ja tarjoillaan kasvis lisukkeen kera. Perinteisten ruokien lisäksi tarjolla on aina länsimainenkin vaihtoehto. Suosittelemme maistamaan myös tarjolla olevia erilaisia hedelmämehuja sekä syömään runsaasti tuoreita hedelmiä.Tansaniassa kasvatetaan teetä ja kahvia. Tansaniassa on myös hyviä oluita kuten Kilimanjaro, Serengeti ja Safari.


Tansanian vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä.


Ilmasto ja Sää

Pohjois-Tansania muistuttaa ilmastoltaan Kenian ylänköaluetta. Itä-Afrikan suuren hautavajoaman pohjalla (Tarangire ja Manyarajärvi) on varsinkin tammi-helmikuussa kuumaa. Päivällä lämpötilat voivat nousta yli 35 asteen. Ngorongoron suojelualueella lämpötilat vaihtelevat yön alle 15 asteen aina päivän 30 asteen välillä. Ylängöllä, jossa pääasiassa liikumme, ilmasto on miellyttävän lämmintä ja kuivaa. Pitkien sateiden aikana maaliskuusta toukokuuhun sateita esiintyy kuuroluonteisina, ei päivien pituisina saderintamina. Päivälämpötilat jäävät usein selvästi alle 30 asteen. Ilma on raikasta ja sopivan viileää. Eläimet ovat aktiivisia ja luonto vehreää. Yöllä lämpötilat saattavat laskea 10 asteen tuntumaan.


Pankkiasiat

Tansanian rahayksikkö on Tansanian shillinki (TZS). Shillinkejä ei saa tuoda ja viedä maasta, joten valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Valuuttaa voi vaihtaa paikan päällä, ja Tansanian kaupungeissa sekä suurimmissa kylissä on pankkiautomaatteja, joista saa shillinkejä nostettua luottokorteilla. Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä useimmissa safarilodgeissa ja hotelleissa. Sansibarin saaren monissa rantakohteissa (mm. Nungwi) ei ole pankkiautomaattia, vaan rahaa tulee nostaa Sansibar Townista. Tarkista päivän kurssi esim. www.forex.fi.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 5-10 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan.

Laukunkantajille hotelleissa ja lodgeissa suositellaan annettavaksi noin 0,5 USD / laukku. Safarikuljettajillemme suositellaan annettavaksi matkan lopussa 3-6 USD/päivä/henkilö kun autossa on 4-6 henkeä. MIkäli olette räätälöidyllä ns. privaattisafarilla ja opas/kuljettaja on vain 1-3 henkeä varten suosittelemme tipiksi 8-15 USD/päivä/hlö. Tansanian vaelluksilla henkilökuntaa on yhtä vaeltajaa kohden paljon ja suosittelemme tipiksi noin 200 USD/hlö. Summa jaetaan paikallistiimimme kesken.


Yleiset ohjeet

Matkustussesongit
Joulun ja uudenvuoden aika ovat korkeinta matkustussesonkia ympäri maailman, ja Tansaniassakin korkeasesonki ulottuu joulukuulta helmikuulle. Toinen suosittu matkustusaika on kesä-lokakuu, jolloin puistosta riippuen on mahdollista seurata suurta vaellusta tekeviä laumoja sekä jäljellä olevien vesivarantojen äärelle kerääntyviä eläimiä. Sateiden ajankohdassa esiintyy vuosittaista vaihtelua, mutta yleisesti suurempien sateiden kausi Tansaniassa ajoittuu huhti-toukokuulle, sateen mahdollisuuden kasvaessa jo maaliskuun aikana. Sadekauden aika on edullisinta matkustusaikaa, ja tarjoaa myös mahdollisuuden nauttia puistoista rauhassa, sillä matkailijamäärät ovat tällöin vähäisimmillään. Marras-joulukuun lyhyet sateet tuovat vehreyttä eivätkä rajoita matkailua, hinnatkin ovat normaalit.

Aikaero
Tansanian aikaero Suomeen on talvella +1 tunti. Kesällä käytössä sama aika.

Matkapuhelimet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden operaattoriltasi. Tansanian suuntanumero on +255.

Valokuvaus
Ihmisiä valokuvatessa on aina kohteliasta kysyä ennen kuvan ottoa. Joskus paikalliset pyytävät pientä maksua kuvan ottamisesta. Kannattaa välttää kuvien otaamista valtion tärkeistä rakennuksista, jotta ei tule ongelmia viranomaisten kanssa.

  • Mafia/15MAF_0983
  • Mafia/IMG_0528
  • Mafia/IMG_2346
  • Mafia/L1050558
  • Mafia/P1000142
  • Mafia/P1000375