Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Intian valtameren saaret

Sukellusmatka Tansaniassa ja Qatarin kaupunkipäivät: Sansibar ja Chumbe Island

Tansania | Qatar  
Doha | Sansibar | Sansibar Town | Chumbe Island | Sukellus Sansibarilla

Sansibarin vedenalainen maailma on hieno kokemus kokeneellekin sukeltajalle. Mnemban kirkkaat vedet ja sukellusspotit jäävät varmasti mieleen. Alueella näät kaiken kirjavia trooppisia kaloja esim. napsijoita ja säppikaloja. Rannalta siirrytään Sansibarin pääkaupunkiin Stone Towniin, jossa vielä nautitaan sukelluspäivistä ja erityisesti macrosukelluksesta. Chumbe Islandin yksityinen saari kruunaa matkan viimeiset päivät. Tutustuminen saareen ja sen eläimistöön niin maalla kuin veden alla on kokemus joita ei helposti unohda.

Matkan kesto
15 päivää, perillä 12 yötä
Matkan hinta
Alkaen 3 290 €/hlö, 2hh:ssa
Matemwe Beach Village:ssa puolihoidolla ja Stone Townissa aamiaisella ja Chumbe Islandilla täysihoito
PYYDÄ TARJOUS
 •  
  Sanna Länsivierto
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivät 1-3 | Helsinki Qatar, Doha 2 yötä
Päivät 4-7 | Sansibar Matemwe Beach 4 yötä
Päivät 8-11 | Sansibar Stone Town 4 yötä
Päivät 12-13 | Chumbe Island, 2 yötä
Päivät 14-15 | Sansibar Helsinki

Matkan erityispiirteet

• Ei aikaerorasitusta
• Alkaen hinta matalasesongin mukaan huhti-lokakuussa.

Lennot
Helsinki - Doha 17.45-00.05
Doha - Sansibar 08.50-14.45
Sansibar - Doha 17.25-23.15
Doha - Helsinki 01.35-08.10
Kaukolennot Qatar 10.10.2016 alkaen (alkaen hinta laskettu tämän lentoaikataulun mukaan, muutkin lentoyhtiöt ja -reitit mahdollisia)
Hintaan sisältyy
- Reittilennot turistiluokassa
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- 6 sukelluspäivää (2 sukellusta/päivä) ilman laitteita. Kysy laitevuokrasta toimistoltamme
- Snorklaukset Chumben saarella.
- Venekuljetukset Chumben saarelle ja takaisin.
Hintaan ei sisälly
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Paikallislentojen mahdolliset lentokenttäverot
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Viisumikulut (kts. huomioitavaa)
- Laitevuokra sukelluksiin
- Lisämaksulliset retket.

Päiväohjelma

Päivät 1-2 | Helsinki – Sansibar, Matemwe Beach Village
Matemwe Beach Village, Shamba Suite 3* | I
Lennot Sansibarille Nairobin kautta, josta jatkat matkaa maateitse Matemwen rannalle. 

Päivät 3-5 | Sansibar, Matemwe Beach
Matemwe Beach Village, Shamba Suite 3* | PH 
Sukelluspäiviä 3. Sukelluksia Sansibarin kuuluisilla Mnemba atollilla. 

Päivä 6 |  Sansibar, Stone Town
Tembo Hotel 3* | A
Aamiaisen jälkeen vielä viimeinen sukellus Mnemballa. Iltapäivällä kuljetus Sansibarin pääkaupunkiin Stone Towniin. 

Päivät 7-8 | Sansibar, Stone Town
Tembo Hotel 3* | A
Sukelluspäiviä 2. 

Päivä 9 | Sansibar, Stone Town
Tembo Hotel 3* | A
Aamulla opastettu Stone Town -kaupunkikierros ja mahdollisuus viimehetken ostoksiin. 

Päivät 10-11 | Chumbe Island
Chumbe Island Eco Bungalows 3* | TH
Aamaisen jälkeen venekuljetus Chumben yksityiselle saarelle nauttimaan saaren antimista. Chumben saari on idyllinen trooppinen saari n. 6 kilometrin matkan päässä Sansibarilta. Saarelta pääsee tutustumaan uskomattoman hienoon korallimetsään snorklaten. Chumben saarella opit paljon uutta korallinsuojelusta ja rentoudut hienolla saarella. 2 yön majoituspaikkakin on monesti palkittu Eco Lodge.  

Päivä 12-13 | Sansibar – Helsinki | A 
Venekuljetus takaisin Sansibarille ja Stone Towniin. Lennot Dar es Salaamin ja Amsterdamin kautta Helsinkiin.

Ateriakoodit
A = aamiainen x 5
I = illallinen x 1
PH = puolihoito x 3
TH = täysihoito x 2


 

Kohde-esittelyt

 

Tansania
Pinta-ala
945 087

Asukasluku
62500000

Pääkaupunki
Dodoma

Kieli
swahili, englanti, heimokielet

Päätuotteet
kulta, timantit, matkailu, kahvi, tee, puuvilla, tupakka ja pähkinät

Hallitusmuoto
tasavalta

Tansania on suurin valtio Itä-Afrikassa. Sen rajanaapureita ovat Kenia, Uganda, Ruanda, Burundi, Kongon Demokraattinen tasavalta, Sambia, Malawi ja Mosambik. Idässä Tansania rajoittuu Intian valtamereen. Tansania sai itsenäisyydensä vuonna 1961 ja liitti itsensä Sansibarin saareen vuonna 1964. Tämä lumoava Afrikan maa on monipuolinen yhdistelmä, villielämää, eksotiikkaa, savanneja, vuoria, järviä, historiaa sekä valkohiekkaisia rantoja. Tansaniasta löytyy jokaiselle jotakin.

Suurenmoiset safarit, tarunhohtoisen Sansibarin saaren hiekkarannat sekä Afrikan korkein vuori Kilimanjaro. Tansaniasta löytyy jokaiselle unelmien matkakohde tai useampikin. Safareilla suuret eläimet ovat aivan kosketusetäisyydellä, Kilimanjaro nousee safarialueiden keskeltä uljaana 5 895 metrin korkeuteensa ja Sansibarilla pääset nauttimaan hienon valkeiden hiekkarantojen ohella upean kirkkaista sukellusvesistä sekä rikkaasta kulttuurihistoriasta.

Sansibar

Turkoosia hehkuvien, kirkkaiden vesiensä sekä valkeiden hiekkarantojensa ansiosta tarunhohtoinen Sansibarin saari tarjoaa oivat puitteet rantalomailulle, sukellukselle sekä rentoutumiselle. Sansibarin historia on kirjava; saari on toiminut entisenä Sulttaanikuntana ja Afrikan orjakaupan keskuksena. Arabivaikutus näkyykin vahvasti vielä nykypäivänäkin, esimerkiksi rakennustyylissä ja paikallisten pukeutumistavassa. Sansibarin keskus on rosoisen kaunis Stone Town, jossa voi aistia saaren ainutlaatuisen ilmapiirin ja seurata paikallisten asukkaiden arkiaskareita. Stone Townin sokkeloisia kivikujia pitkin voi kuljeskella rannalle, vaikka ihailemaan auringon laskua Intian Valtamereen. Saaren muissa osissa on kauniita kyliä, rantoja ja plantaaseja, joissa viljellään monenlaisia maustekasveja. Nykyään Sansibar on yksi maailman suurimpiä neilikantuottajia, ja matkailijoille onkin tarjolla mausteretkiä, joissa eksoottisia mausteita voi haistella ja maistella kirjaimellisesti "siellä missä pippuri kasvaa".

HOTELLIT

Tembo House Hotel (3)

Tämä tyylikäs 3-tähden hotelli sijaitsee merenrannalla Shanganin alueella Sansibarin pääkeskustassa Stone Townissa. Hotellin lähellä sijaitsee Omani-linnoitus ja Forodhanin Puutarhat. Hotellissa on 29 huonetta, joissa ilmastointi, tuuletin, minibaari, satelliitti-tv, puhelin, moskiittoverkko, hiustenkuivaaja, sekä arabialaiseen tyyliin sisustettu kylpyhuone. Monissa huoneissa on puinen parveke, josta näkymä hotellin isolle uima-altaalle. Stone Townin ranta soveltuu hyvin rannalla lekotteluun, mutta varsinainen uimaranta se ei ole. Hotellissa ovat ravintola Bahari, vesiurheilukeskus, uima-allas, lahjatavarakauppa, kokoustilat, pesulapalvelut ja internetkahvila.

Hotel Matemwe Beach (3)

Pieni ja ekslusiivinen Matemwe Baharini Villas sijaitsee kauniilla, valkohiekkaisella rannalla Sansibarin itärannikolla. Resortista löytyvät kansainvälisiä herkkuja tarjoava ravintola, pieni baari ja uima-allas. Bungalovit sisältävät perusvarustelun, johon kuuluu muun muassa oma kylpyhuone sekä ilmastointi.

Sansibar Town

Sansibarin keskus ja samalla kaupungin vanhin osa on rosoisen kaunis Stone Town, jossa voi aistia saaren ainutlaatuisen ilmapiirin ja seurata paikallisten asukkaiden arkiaskareita. Stone Townin sokkeloisia kivikujia pitkin voi kuljeskella rannalle, vaikka ihailemaan auringonlaskua Intian Valtamereen. Kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Chumbe Island

HOTELLIT

Chumbe Island Coral Park (3)

Chumbe Islandin yksityissaarella on yhteensä seitsemän ekobungalowia. Ne sijaitsevat upealla paikalla metsän ja rannan välissä. Makuuhuoneen sängyt ovat palmun alla, päällä on ruokokatto. Bungaloweissa on olohuone joka on sisustettu afrikkalaiseen tyylin, käsintehdyillä huonekaluilla ja värikkäillä kankailla. Huoneessa on myös riippumatto. Bungaloweissa käytettävä vesi on kerätty sadevedestä ja valot saavat virtansa aurinkopaneelista. Majoituksen hintaan sisältyy mm. edestakaiset venekuljetukset Sansibarilta bungaloweille, kaikki ruokailut (aamupalat, lounaat ja päivälliset), snorklaus ja varusteet (maskit, snorkkelit ja räpylät), ja lisäksi iltaisin järjestettävä kävelyretki tarkkailemaan uhanalaisia kookosrapuja. Kookosrapu eli palmurosvo on maailman suurin rapu.


Sukellus Sansibarilla

Mnemba atolli

Trooppisten kalojen pääkaupunki Itä-Afrikassa, Mnemba, on saari Sansibarin edustalla. Mnemban itäpuolella voi nauttia hienoista seinäsukelluksista ja länsipuolella on uskomattomat ns. akvaario olosuhteet. Näkyvyys on n. 15-30 metriä ympäri vuoden. Mnemballa voi melkein aina törmätä kilpikonniin, jotka munivat saaren rannoille, delfiineihin sekä isoihin kalaparviin. Myös valashaita nähdään alueella lokakuusta maaliskuuhun ja ryhävalaita elokuusta lokakuuhun. Suosittuja sukellusspotteja ovat Kichwan, Wattabomi, Aquarium, Small Wall, Kokota ja Sand Banks. 

Stone Town

Stone Town on sukellusvesiltään Intian Valtameressä vielä tuntematon, mutta sen hienot korallimuodostumat ihastuttavat kokeneemmankin sukeltajan. Stone Townin spotit ovat hyvin eläväisiä ja niissä on paljon nähtävää. Niitä voisikin verrata Stone Townin kaupungin katujen ihmisvilinään. Stone Townin sukelluksien yleisiä nähtävyyksiä ovat erilaiset rauskut, murenat, kilpikonnat ja tuhannet trooppisten vesistöjen kalaparvet. Stone Townista voi tehdä myös hylkysukelluksia lisämaksusta. Tunnetuimmat sukellusspotit ovat Bawe Island, Murongo Reef, Pange Reef ja Nyange Reef. 


QatarPinta-ala
11 586 km²

Asukasluku
2 532 104

Pääkaupunki
Doha

Kielet
arabia

Uskonto
islam, myös kristittyjä ja muita uskontovähemmistöjä

Hallitusmuoto
monarkia

Qatar on nopeasti kasvava arabimaa, jolla on maailman toiseksi suurin bruttokansantuote. Pääkaupungissa Dohassa on loistavat mahdollisuudet tehdä tuliaisostoksia. Qatar on islamilainen maa, jossa on syytä käyttäytyä korrektisti. Paljastavia vaatteita, julkisia hellyydenosoituksia ja julkisilla paikoilla esiintymistä alkoholin vaikutuksen alaisena on syytä välttää.

Doha

Doha on Qatarin pääkaupunki ja samalla maan suurin kaupunki. Siellä elää vähän alle 400 000 asukasta. Kaupungin rakennusten arkkitehtuuri on sekoitus perinteistä arabilaista tyyliä sekä moderneja pilvenpiirtäjiä.

Dohassa on kattava valikoima erilaisia ostosmahdollisuuksia. Kaupungista löytyy mm. hyviä käsitöitä. Hintataso on myös yleisesti melko alhainen.

HOTELLIT

Swiss Belhotel (3)

Tämä hieno hotelli sijaitsee lentokentän välittömässä läheisyydessä sekä lähellä loistavia ostosmahdolliskuuksia. Erinomaiset mahdollisuudet täysin verovapaisiin tuliaisostoksiin. Swiss Belhotel:ssa viihtyvät niin liikematkustajat kuin vapaa-ajan matkustajatkin. Hotellissa on 165 hyvin varustettua huonetta sekä 78 huoneistoa.Palvelutarjontaan kuuluu a´la carte ravintola, korukauppoja, kuntosali, sauna, hyvinvointikeskus sekä uima-allas.

Tansaniaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Tansaniaan.
Maahan saavuttaessa Suomen kansalaisten on mahdollista hankkia on arrival -viisumi. Viisumin hinta on 50 usd/hlö. Sansibarille saavuttaessa viisumimaksun maksamiseen käy ainoastaan luottokortti. Viisumikäytäntö Kilimanjaron lentokentällä on elokuussa 2019 muuttunut kolmivaiheiseksi. Jokaiseen vaiheeseen jonotetaan erikseen, ja tästä syystä visa on arrival -prosessi on hidastunut merkittävästi, arvioidun jonotusajan ollessa yli 2 tuntia.

Tansaniaan voi hakea sähköisen viisumin ennen matkaa osoitteesta https:/­/­eservices.immigration.go.tz/­visa/­
Viisumin hinta on itse hankittuna 50 usd/hlö, ja se maksetaan luottokortilla. Tarvittaessa Aventura on apuna e-viisumin hakemisessa. Tällöin perimme e-viisumin hankkimisesta palveluhinnaston mukaisen käsittelykulun.

Tansanian sähköinen viisumi hyväksytään tämänhetkisten tietojen mukaan seuraavilla raja-asemilla:

• Julius Nyerere International Airport (Dar Es Salaam)
• Kilimanjaro International Airport (Kilimanjaro)
• Abeid Amani Karume International Airport (Sansibar)
• Namanga (maaraja Arushan ja Nairobin välillä)
• Tunduma (maaraja Tansanian ja Sambian välillä)

Tansanian e-viisumihakemuksessa kysytään henkilötietojen lisäksi:
- Ammatti ja työnantaja
- Puolison nimi ja kansalaisuus
- Onko ensimmäinen kerta Tansaniassa, jos ei, milloin on viimeksi ollut ja viisumin numero
- Paikallisen yhteistyökumppanin tiedot
- Passikuvan kokoinen kasvokuva
- Passikopio
- Lentoliput
- Kuvien pitää olla tallennettu .png -tiedostomuodossa, vaikka sivusto ilmoittaa, että hyväksyy myös .jpeg -tiedostomuodon.
- Viisumin voi maksaa ainoastaan Visalla tai Mastercardilla.

Huom! Tansaniaan matkustettaessa passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta.


Turvallisuus

Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Tietyillä alueilla liikkuminen saattaa olla turvatonta, esimerkiksi Arushassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta tai paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi mahdollisen erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi A- ja B-hepatiittirokotusta suositellaan.

Kun Tansaniaan saavutaan keltakuumeen esiintymisalueelta (esim. Kenia ja Uganda), tulee todistuksena keltakuumerokotuksesta pystyä esittämään kansainvälinen rokotuskortti keltakuumerokotusmerkinnällä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Lisäksi Tansania on virallisesti ilmoittanut, että todistus keltakuumerokotuksesta on voimassa eliniän. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi maahan saavuttaessa suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.

Mikäli Tansaniaan (myös Sansibarille) matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Käytännössä rajavirkailijoiden käytännöissä saattaa kuitenkin olla poikkeavuuksia ja esimerkiksi lentoreitityksissä saattaa aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka mahdollisesti vaikuttavat myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisista tilanteista johtuen suosittelemme, että matkalla on mukana voimassaoleva rokotustodistus. Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen vuoksi.

Tansania on monin osin malaria-aluetta, joten malarian estolääkitystä suositellaan. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Tansanian sähkövirta on 230 V. Suomalaisiin laitteisiin tarvitset brittiläisen adapterin.


Ruoka ja Juoma

Perinteinen ruoka Tansaniassa perustuu riisiin, mausteisiin sekä kasviksiin. Nyama Choma on paikallinen erikoisuus; tämä on grillattua lihaa joka valmistetaan kivihiilen yllä ja tarjoillaan kasvis lisukkeen kera. Perinteisten ruokien lisäksi tarjolla on aina länsimainenkin vaihtoehto. Suosittelemme maistamaan myös tarjolla olevia erilaisia hedelmämehuja sekä syömään runsaasti tuoreita hedelmiä.Tansaniassa kasvatetaan teetä ja kahvia. Tansaniassa on myös hyviä oluita kuten Kilimanjaro, Serengeti ja Safari.


Tansanian vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä.


Ilmasto ja Sää

Pohjois-Tansania muistuttaa ilmastoltaan Kenian ylänköaluetta. Itä-Afrikan suuren hautavajoaman pohjalla (Tarangire ja Manyarajärvi) on varsinkin tammi-helmikuussa kuumaa. Päivällä lämpötilat voivat nousta yli 35 asteen. Ngorongoron suojelualueella lämpötilat vaihtelevat yön alle 15 asteen aina päivän 30 asteen välillä. Ylängöllä, jossa pääasiassa liikumme, ilmasto on miellyttävän lämmintä ja kuivaa. Pitkien sateiden aikana maaliskuusta toukokuuhun sateita esiintyy kuuroluonteisina, ei päivien pituisina saderintamina. Päivälämpötilat jäävät usein selvästi alle 30 asteen. Ilma on raikasta ja sopivan viileää. Eläimet ovat aktiivisia ja luonto vehreää. Yöllä lämpötilat saattavat laskea 10 asteen tuntumaan.


Pankkiasiat

Tansanian rahayksikkö on Tansanian shillinki (TZS). Shillinkejä ei saa tuoda ja viedä maasta, joten valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Valuuttaa voi vaihtaa paikan päällä, ja Tansanian kaupungeissa sekä suurimmissa kylissä on pankkiautomaatteja, joista saa shillinkejä nostettua luottokorteilla. Yleisimmät luottokortit käyvät maksuvälineinä useimmissa safarilodgeissa ja hotelleissa. Sansibarin saaren monissa rantakohteissa (mm. Nungwi) ei ole pankkiautomaattia, vaan rahaa tulee nostaa Sansibar Townista. Tarkista päivän kurssi esim. www.forex.fi.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 5-10 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan.

Laukunkantajille hotelleissa ja lodgeissa suositellaan annettavaksi noin 0,5 USD / laukku. Safarikuljettajillemme suositellaan annettavaksi matkan lopussa 3-6 USD/päivä/henkilö kun autossa on 4-6 henkeä. MIkäli olette räätälöidyllä ns. privaattisafarilla ja opas/kuljettaja on vain 1-3 henkeä varten suosittelemme tipiksi 8-15 USD/päivä/hlö. Tansanian vaelluksilla henkilökuntaa on yhtä vaeltajaa kohden paljon ja suosittelemme tipiksi noin 200 USD/hlö. Summa jaetaan paikallistiimimme kesken.


Yleiset ohjeet

Matkustussesongit
Joulun ja uudenvuoden aika ovat korkeinta matkustussesonkia ympäri maailman, ja Tansaniassakin korkeasesonki ulottuu joulukuulta helmikuulle. Toinen suosittu matkustusaika on kesä-lokakuu, jolloin puistosta riippuen on mahdollista seurata suurta vaellusta tekeviä laumoja sekä jäljellä olevien vesivarantojen äärelle kerääntyviä eläimiä. Sateiden ajankohdassa esiintyy vuosittaista vaihtelua, mutta yleisesti suurempien sateiden kausi Tansaniassa ajoittuu huhti-toukokuulle, sateen mahdollisuuden kasvaessa jo maaliskuun aikana. Sadekauden aika on edullisinta matkustusaikaa, ja tarjoaa myös mahdollisuuden nauttia puistoista rauhassa, sillä matkailijamäärät ovat tällöin vähäisimmillään. Marras-joulukuun lyhyet sateet tuovat vehreyttä eivätkä rajoita matkailua, hinnatkin ovat normaalit.

Aikaero
Tansanian aikaero Suomeen on talvella +1 tunti. Kesällä käytössä sama aika.

Matkapuhelimet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden operaattoriltasi. Tansanian suuntanumero on +255.

Valokuvaus
Ihmisiä valokuvatessa on aina kohteliasta kysyä ennen kuvan ottoa. Joskus paikalliset pyytävät pientä maksua kuvan ottamisesta. Kannattaa välttää kuvien otaamista valtion tärkeistä rakennuksista, jotta ei tule ongelmia viranomaisten kanssa.

Qatariin matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Qatariin jos matkustusaika maassa on alle 90 päivää. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen ja maahan saavuttaessa on oltava paluu- tai jatkolippu.

1.2.2023 alkaen kaikilla maahan saapuvilla matkustajilla tulee olla valtuutetun vakuutusyhtiön tarjoama sairausvakuutus, joka kattaa aiotun oleskelun Qatarissa. Valtuutettujen vakuutusyhtiöiden lista on luettavissa Qatarin terveysministeriön sivuilta.

Huom! Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta.


Turvallisuus

Qatar on yleisesti turvallinen matkailukohde. Maassa on kuitenkin ajoittain ilmoitettu terrori-iskujen uhasta länsimaalaisia kohtaan. Terrorismiriski maassa on vähäinen. Rikollisuutta maassa on vähän. Turisteja kehotetaan kuitenkin tavanomaiseen varovaisuuteen. Islaminuskosta johtuvat käyttäytymissäännöt on syytä huomioida. Maahan ei saa tuoda alkoholia ja israelilaiset tuotteet voivat tuottaa ongelmia. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi


Sähkö ja pistorasia-standardit

Qatarin sähkövirta on 240 V (50Hz). Suomalaiset laitteet tarvitsevat brittiläisen adapterin.


Ruoka ja Juoma

Qatarin ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet lähialueiden ruokakulttuurit. Vaikutteita on saatu esimerkiksi Intiasta ja Iranista. Mausteita käytetään paljon, kuten myös mereneläviä, kanaa, lammasta sekä lisukkeina riisiä ja kasviksia. Yhtenä kansallisruokana pidetään Machboos-annosta, annos sisältää mausteista riisiä tarjoiltuna joko lihan tai merenelävien kanssa. Makeita ruokalajeja ovat esimerkiksi friteeratut taikinapallot, jotka on kastettu hunajaan. Myös tuoreita hedelmiä ja taateleita käytetään jälkiruoaksi. Porsaanlihaa ja alkoholia ei ole tarjolla julkisesti islaminuskon takia.

Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Qatarin ilmasto on toukokuusta syyskuuhun kuuma ja sateeton. Silloin lämpötila saattaa nousta jopa 50 asteeseen ja aavikkotuulet tuovat hiekkamyrskyjä. Muuna aikana saadaan satunnaisia sadekuuroja. Kesän päivälämpötilat käyvät lähellä 40 astetta, talvellakin yli 20 asteessa. Qatarissa sataa vähän, mutta ilma on silti kosteaa. Rannikolla suurempi kosteus lisää kesäpäivien tukaluutta.


Pankkiasiat

Qatarin rahayksikkö on Qatarin rial (QAR). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Tarjoilijoille ja ravintolahenkilökunnalle sekä taksinkuljettajille voi jättää noin 10% tippiä loppulaskusta, ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Laukunkantajille hotelleissa suositellaan annettavaksi noin 1 USD / laukku. Myös oppaille on kohteliasta antaa tippiä, esimerkiksi 5–15 USD/päivä.


Yleiset ohjeet

Matkustussesongit
Matkustamista kannattaa välttää kesäkausina, kun ilma on todella kuuma ja kostea. Paras aika matkustaa on loppusyksystä tai alkukeväästä.

Aikaero
Qatarin aikaero Suomeen on talvella +1 tunti ja kesällä Qatarissa on sama aika.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus omalta operaattoriltasi. Qatarin suuntanumero on +974.

 • sukellus-tansania/12745929_10154267928574026_6255869978663586608_n
 • sukellus-tansania/DSCN2851
 • sukellus-tansania/Green-turtle
 • sukellus-tansania/IMG_0718
 • sukellus-tansania/IMG_0829
 • sukellus-tansania/IMG_0895
 • sukellus-tansania/Manta-ray
 • sukellus-tansania/Pufferfish
 • sukellus-tansania/School-of-fish
 • sukellus-tansania/Stonefish
 • sukellus-tansania/divezanzibar11
 • sukellus-tansania/divezanzibar4