• OAPSTETTU AKTIIVIMATKA
  Balkanin vaellusmatka: Albaniasta Kosovoon
 • OAPSTETTU AKTIIVIMATKA
  Balkanin vaellusmatka: Albaniasta Kosovoon
 • OAPSTETTU AKTIIVIMATKA
  Balkanin vaellusmatka: Albaniasta Kosovoon
 • OAPSTETTU AKTIIVIMATKA
  Balkanin vaellusmatka: Albaniasta Kosovoon
Opastetut aktiivi- ja hyvinvointimatkat Eurooppa / Albania

Balkanin vaellusmatka: Albaniasta Kosovoon

Albania | Montenegro | Kosovo  
Tirana | Tethin kansallispuisto | Valbonan kansallispuisto | Doberdol | Pristina

Uutuusmatkamme suuntaa Balkanin niemimaalle, Albanian pohjoisosista Kosovoon kulkevalle upealle vaellusreitille. Aluetta toporafisesti hallitsevien, dinaaristen alppien jylhiin maisemiin.

Matka alkaa Tethin kuuluisasta kansallispuistossa, jota tutkimme ennen kuin jatkamme maan tunnetuimman päivävaelluksen reittiä Valbonan kansallispuistoon. Valbonasta jatkamme hiljaisempia polkuja pitkin kohti itää. Mutkittelemme pitkin Albanian ja Montenegron rajaa kulkien molempien valtioiden puolella ja saavutamme kolmen valtion (Albania, Montenegro, Kosovo) rajapyykin ennen laskeutumista alas Kosovoon. Matka loppuu Kosovon pääkaupunkiin, Pristinaan.

Kannamme itse vain päiväreppuja, mutta reitti kulkee vaativassa vuoristomaastossa. Päivämatkat pyörivät 5 ja 7 tunnin välillä.

Matkan kesto
8 päivää, perillä 7 yötä, vaellus 6 päivää
Matkan hinta
2 490 €
1hh-lisä 90e (vuoristossa tarjolla vain 2hh)
VARAA MATKA
 •  
  Tatu Kullberg
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivä 1 | Lennot Tiranaan (Albania), josta kuljetus Tethiin
Päivä 2 |
Tethin kansallispuisto
Päivä 3 | Valbonan kansallispuisto
Päivä 4 | Cerem
Päivä 5 | Balgin (Montenegro), Doberdol
Päivä 6 | Prizren (Kosovo)
Päivä 7 | Pristina
Päivä 8 | Lennot Suomeen

Matkan erityispiirteet

• Upeat vuoristomaisemat
• Ei aikaerorasitusta
• Kaikki ruokailuista sisältyvät hintaan.
• Peruutusehdot B (kts. Aventuran lisä- ja erityismatkaehdot).

Lennot
Helsinki – Istanbul 12.45–16.15
Istanbul - Tirana 19.20-20.00
Pristina – Istanbul 09.10–11.50
Istanbul - Helsinki 14.40-18.05
Lennot Turkish Airlines
Hintaan sisältyy
- Reittilennot turistiluokassa (sis. verot ja matkatavarat)
- Mainitut majoitukset tai vastaavat kahden hengen huoneessa, mainituin aterioin
- Mainitut kuljetukset
- Suomenkielisen oppaan palvelut.
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Tipit ja muut henkilökohtaiset kulut
- Matkavakuutus
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivä 1 | Helsinki – Theth | I
Majatalo
Lennot Helsingistä Tiranaan, Albaniaan. Täältä jatkamme autolla noin puolitoista tuntia Shkoderiin,, jossa nautimme yhteisen illallisen. 

Päivä 2 | Thethin kansallispuisto | A, L, I
Majatalo
Aloitamme päivän kahden tunnin ajolla Thethiin, missä tutustumme majoituspaikkanamme toimivaan Thethin kylään. Theth on Albanian parhaiten säilynyt historiallinen alppikylä. Vanhat kivitalot puukattoineen, katoliset kirkot ja ympäröivä vuoristo luovat paikalle dramaattisen ilmeen. Kierrämme jalan ja jaksamisen puitteissa jatkamme kävelyämme Nderlysan luonnon luomille vesialtaille. Yöksi jäämme vielä Thethiin. 

Päivä 3 | Theth – Valbonan kansallispuisto | A, L, I
Majatalo
Tänään vuorossa on kenties koko Albanian tunnetuin reitti, Thethin kansallispuistosta Valbonan kansallispuistoon. Lastaamme laukkumme hevosten selkään, kiristämme päiväreppujen remmit ja lähdemme kiipeämään kiemurtelevaa polkua ylöspäin. Polku johdattaa meidät huikeaa alppilehtojen reunustamaa reittiä vuorten yli laaksosta toiseen. Ylitämme Valbonan solan ja laskeudumme yöksi alas Valbonaan. Matkaa kertyy päivän aikana noin 14 kilometriä ja nousumetrejäkin 1000. 

Päivä 4 | Cerem | A, L, I
Majatalo
Aamiaisen jälkeen jatkamme sivuun alueen tunnetuimmilta poluilta. Tiukasti nouseva polku mutkittelee ylemmäs kuusimetsien läpi ja ylempää avautuu hieno maisema alas laaksoon ja dinaaristen alppien korkeimmalle vuorelle Maja Jezercalle. Nautimme lounasta kalkkikivivuorten puristuksessa, solassa noin 2000 metrissä ennen laskeutumista Montenegroon. Polku muuttuu hieman helpommaksi Zla Kolatan kivistä huippua kiertäessämme ennen paluuta takaisin Albanian puolelle. Yön vietämme syrjäisessä Ceremin kylässä. Päivämatka noin 13km ja 1100 nousumetriä. 

Päivä 5 | Doberdol | A, L, I
Vuoristomaja
Kumpuileva maasto jatkuu tänäänkin huikeissa vuoristomaisemissa jättäessämme Kollatan vuorialueen taaksemme ja palatessamme Montenegroon. Rajan takaa löydämme vanhan raja-aseman rauniot ja vietämme taukoa pienen pienessä paimenkylässä. Illaksi jatkamme Doberdoliin, missä lepäämme päivän rasituksista ja yövymme vuoristomajassa. Illalla innoikkaimmilla mahdollisuus patikoida lähialueella. Päivän matka noin 16km, mutta nousmetrejä on nyt vain 600. 

Päivä 6 | Prizren | A, L, I
Hotelli
Aamulla lähdemme kapuamaan rauhallisesti edessämme kohoavalle harjanteelle, joka merkitsee Albanian, Montenegron ja Kosovon yhteistä rajapyykkiä. Ylhäältä maisema on hieno ja näkyviin tulevat Kosovon korkein huippu Gjeravica, Montenegron korkein huippu Kollata ja Jezercan massiivi. Täältä laskeudumme vuoristojärvien, alppiniittyjen ja kuusimetsien läpi alas laaksoon. Täällä siirrämme varusteemme auton kyytiin ja ajamme illaksi Prizrenin historialliseen kaupunkiin. 

Illallista pääsemmekin nauttimaan pitkästä aikaa astetta kehittyneemmässä ympäristössä. 

Päivä 7 | Pristina | A, L, I
Hotelli
Aamiaisen jälkeen siirrymme autolla Sharrin vuorten yli hiljalleen kohti Kosovon pääkaupunkia, Pristinaa. Nautimme lounaan Strpcen serbikylässä ja suoristelemme jalkojamme Prevalin solalla. Illalla aikaa nauttia Pristinasta, sen kahviloista, ravintoloista ja miksi ei yöelämästäkin. 

Päivä 8 | Pristina – Helsinki | A
Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle ja paluu Suomeen voi alkaa. 

Ateriat: 
A = Aamiainen x 7
L = Lounas x 6
I = Illallinen x 7

 

Kohde-esittelyt

 

Albania

Pinta-ala
28 748 km²

Asukasluku
3 074 579

Pääkaupunki
Tirana

Kieli
albania

Valuutta
Albanian Lek

Päätuotteet
palvelut, maatalous, teollisuus

Hallitusmuoto
tasavalta

Albania sijaitsee Balkanilla ja sen naapurimaita ovat Montenegro, Pohjois-Makedonia, Kreikka sekä Kosovo. Maan läntistä rajaa sivuaa Välimeri. Albanian luonto on hyvin monimuotoinen ja tarjoaa matkailijalle niin Välimeren tuurkoseja sävyjä kuin upeita vuoristomaisemia. Maan erikoisimpiin nähtävyyksiin kuuluvat kommunismin aikaiset karut betonirakennukset sekä yli puoli miljoonaa bunkkeria, jotka maan kommunistinen johtaja Enver Hoxa rakennutti pelätessään vainoharhaisesti hyökkäystä maahan. Tämä Euroopan nouseva matkailumaa tarjoaa oivat puitteet rantalomalle, aktiivisemmalle seikkailulle sekä vilkaisun maan synkkään historiaan. Albania eristäytyi toisen maailmansodan jälkeen ja oli viimeinen maa Euroopassa, joka luopui kommunismista 90-luvun alussa.

Montenegro


Pinta-ala
13 812 km²

Asukasluku
609 859

Pääkaupunki
Podgorica

Väestö
montenegrolaisia 45%, bosniakkeja 8,7%, serbejä 28,7%, albanialaisia 4,9%, muslimeja 3,3%, romanialaisia 1%, kroatialaisia 1%

Kieli
montenegro

Valuutta
Euro

Päätuotteet
palvelut, teollisuus, maatalous

Hallitusmuoto
tasavalta

Balkanilla sijaitseva pieni Montenegro on yksi alueen suosituimmista matkailukohteista, eikä suotta. Adrianmeren rannalla voi nauttia rantalomasta, henkeäsalpaavista vuonomaisemista sekä toinen toistaan kauniimmista keskiaikaisista kaupungeista. Näistä kuuluisin lienee Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluva Kotorinlahti ja Kotorin keskiaikainen kaupunki. Maailmanperintöluetteloon kuuluu myös maan pohjoisosassa sijaitseva Durmitorin kansallispuisto, joka on osa Albanian ja Serbian rajalla kohoavia vuoristoja. Montenegrossa sijaitsee myös Balkanin suurin järvi, Skadar. Matkailijoita hemmotellaan siis monipuolisilla maisemilla ja aktiviteeteilla, unohtamatta paikallisia herkkuja, kuten laadukkaita viinejä.

Kosovo


Pinta-ala
10 887 km²

Asukasluku
1 932 774

Pääkaupunki
Pristina

Kieli
albania ja serbia

Valuutta
Euro

Päätuotteet
palvelut, teollisuus, maatalous

Hallitusmuoto
tasavalta

Kosovo itsenäistyi Serbiasta vuonna 2008, mutta on vain osin tunnustettu itsenäinen valtio Balkanilla. Serbia ei ole hyväksynyt Kosovon yksipuolista julistusta ja pitää valtiota edelleen autonomisena alueena. Sotaisasta lähihistoriastaan huolimatta on maa nykyään rauhallinen matkailukohde. Maan rajanaapureita ovat Montenegro, Albania, Serbia ja Pohjois-Makedonia. Balkanin maiden tapaan, löytyy myös Kosovosta upeita vuoristomaisemia. Maan korkealla sijaitsevia jokilaaksoja ympäröivät yli 2000 metriin kohoavat vuoret. Maan korkein huippu on Gjeravica (2656m). Maan pääkaupunki Pristina on mielenkiintoinen sekoitus trendikästä ravintolakulttuuria ja ankeita betonirakennuksia, unohtamatta erikoisia nähtävyyksiä.

Albaniaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Albaniaan.


Turvallisuus

Maan turvallisuustilanne on pääsääntöisesti hyvä. Mahdollisia mielenosoituksia tai kokoontumisia tulee kuitenkin välttää. Turismi on maassa melko uutta ja rantakohteet sekä sisämaan vierailuimmat kaupungit ovat rauhallisia. Pääsääntöisesti matkailijoihin suhtaudutaan positiivisesti. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Rokotukset
Albaniaan vaaditaan ainoastaan perusrokotukset, mutta tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.


Sähkö ja pistorasia-standardit

Albaniassa sähkö on yleisesti 220 V, adapteria ei tarvita.


Ruoka ja Juoma

Paikallinen keittiö on saanut vaikutteita niin Italiasta, Kreikasta kuin Turkistakin. Moni ravintoloitsija on myös matkustanut ottamaan vaikutteita kuuluisista naapurikeittiöistä. Annoksien pääraaka-aineena on usein kalaa, lammasta tai muuta lihaa. Palan painikkeeksi voi nauttia perinteisestä rakia, joka valmistetaan rypäleistä ja maustetaan aniksella.


Ilmasto ja Sää

Albania on vuoristoinen ja tästä johtuen on maassa monia eri ilmastonaloja. Rannikolla vallitsee välimerellinen ilmasto kun taas vuoristossa viileämpi mannerilmasto. Talvet pysyttelevat leutoina, mutta vuoristossa on selkeästi viileämpää. Kesälämpötilat alankoalueilla nousevat keskimäärin reiluun 20 asteeseen.


Pankkiasiat

Albanian valuutta on Lek. Vararahaksi voi ottaa euroja, jotka hyväksytään monessa paikassa maksuvälineenä. Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi


Yleiset ohjeet

Aikaero Suomeen
-1 tunnin aikaero Suomeen.

Matkapuhelimet
Yleisesti matkapuhelimet toimivat hyvin, tarkistathan liittymäsi kuuluvuuden operaattoriltasi. Maan suuntanumero on +355

Montenegroon matkustavan hyvä tietää

Kosovoon matkustavan hyvä tietää

 • Valtiot/Albania/2020/ALBA
 • Valtiot/Albania/2020/ALBA1-2
 • Valtiot/Albania/2020/ALBA1-3
 • Valtiot/Albania/2020/ALBA1-4
 • Valtiot/Albania/2020/ALBA1-5
 • Valtiot/Albania/2020/ALBA1
 
 
 

Samankaltaisia matkoja

> Balkanin vaellusmatka: Bosnia

> Vaellusmatka Norjassa: Jotunheim

> Vaellusmatka Norjassa: Romsdal

> Grönlannin melonta- ja vaellusmatka
> Islannin vaellusmatka: Reykjavik ja Vatnajökull


Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan

Myös omalle ryhmällesi voimme järjestää oppaaksi suomalaisen kohdeasiantuntijan. Tiedustele räätälöidyistä matkavaihtoehdoista tarkemmin toimistoltamme.

> Esimerkkejä räätälöidyistä matkoista